ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
17ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Το Σαββατοκύριακο στις Πρέσπες

Από το Διήμερο στο Στόμιο το 2002
Από το Διήμερο στο Στόμιο το 2002
Στο χώρο από τον οποίο ξεκίνησε επιστρέφει φέτος το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, νέοι κομμουνιστές και φίλοι της Οργάνωσης από όλη την Ελλάδα συναντιούνται στις Πρέσπες και με σύνθημα «Με τους λαούς ενάντια στον ιμπεριαλισμό για το σοσιαλισμό» πραγματοποιούν ένα ταξίδι γνωριμίας με την Ιστορία, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα ενάντια σε όσους έχουν βάλει και πάλι στο στόχαστρο τα Βαλκάνια.

Οι Οργανώσεις από όλη τη χώρα αναχωρούν την Παρασκευή 4 Ιούλη για τις Πρέσπες όπου θα στηθεί η νεανική κατασκήνωση. Το πρόγραμμα του Διημέρου, που έχει γίνει πια ένας θεσμός στη δραστηριότητα της ΚΝΕ, στο πλαίσιο και του φεστιβάλ, συνδυάζει όπως πάντα τον αγώνα με την ψυχαγωγία, τη γνωριμία της Ιστορίας με το κέφι, προβάλλοντας μία διαφορετική - ανυπότακτη - στάση ζωής. Παράλληλα, η ΚΝΕ μέσα και από το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο επιδιώκει να δώσει απάντηση στις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, να αναδείξει τα κοινά προβλήματα των λαών, δίνοντας συνέχεια και σε πρόσφατες πρωτοβουλίες όπως το Καραβάνι Αλληλεγγύης στα Βαλκάνια. Ετσι, η συμμετοχή στο φετινό διήμερο έχει και διεθνιστική διάσταση με την παρουσία αντιπροσωπειών της ΚΝ Αλβανίας, της ΚΝ Μακεδονίας, της ΕΔΟΝ Κύπρου και της νεολαίας του ΚΚ Τουρκίας.

Ταξίδι στην Ιστορία

Από το περσινό ΑντιιμπεριαλιστικόΔιήμερο στη Μακρόνησο
Από το περσινό ΑντιιμπεριαλιστικόΔιήμερο στη Μακρόνησο
«Το πρώτο εξάμηνο του 1947 ο Δημοκρατικός Στρατός απελευθέρωσε μεγάλες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Δυτικά της Φλώρινας και Βορειοδυτικά της Καστοριάς βρίσκονται η περιοχή του Βίτσι και οι λίμνες Πρέσπες που ήταν ανταρτοκρατούμενες μέχρι τον Αύγουστο του 1949. Στην περιοχή αυτή δημιουργήθηκε η ελεύθερη Ελλάδα, τα σύνορα της οποίας μπορούμε να τα οριοθετήσουμε με το δεξιό άκρο να είναι σε επαφή με τα αλβανικά σύνορα, να συνεχίζει προς το Μάλι - Μάδι με κεντρική κατεύθυνση το όρος Βέρνο ή Βίτσι και στη συνέχεια με το ορεινό συγκρότημα Βαρνούς ή Μπέλλα Βόδα να συνορεύει στο αριστερό άκρο με τη Γιουγκοσλαβία...».

Στο μικρό αυτό απόσπασμα από τη «Σύντομη ιστορική αναφορά για Πρέσπες - Βίτσι» των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή» και «Οδηγητή», που θα διανεμηθεί στους κατασκηνωτές, φαίνεται η ιστορική σημασία της περιοχής που θα φιλοξενήσει το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο. Οσοι συμμετάσχουν θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά αυτά τα μέρη σε συνδυασμό με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του διημέρου έχει ως εξής:

  • Παρασκευή 4 Ιούλη:

21.00 Προβολή Ντοκιμαντέρ για τις Πρέσπες.

21.30 Συναυλία - Εντεχνο τραγούδι.

22.30 Λαϊκό γλέντι με το μουσικό σχήμα «Λαϊκά προάστια».

  • Σάββατο 5 Ιούλη:

12.00 Αποκαλυπτήρια πλάκας της ΚΝΕ. Θα παραβρεθεί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

20.30 Χορευτικό συγκρότημα Δ. Πρεσπών.

21.15 Προβολή Video με θέμα την ιστορία των αντιιμπεριαλιστικών διημέρων της ΚΝΕ.

21.45 Χαιρετισμός από αντιιμπεριαλιστικές νεολαίες από τα Βαλκάνια.

22.15 Ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Γιάννη Πρωτούλη.

23.00 Αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι από συγκρότημα της ΚΝΕ από τη Θεσσαλονίκη.

23.45 Παραδοσιακό γλέντι με τους Βασίλη Κασούρα, Χάλκινα.

  • Κυριακή 6 Ιούλη:

10.00 Αναχώρηση για Φλώρινα.

11.00 Πορεία προς τον ομαδικό τάφο των μαχητών του ΔΣΕ που έπεσαν στη Φλώρινα.

13.00 Αλυσίδα Φιλίας, Αλληλεγγύης και αντιιμπεριαλιστικής πάλης στα Σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας - ΠΓΔΜ.

14.00 Αναχώρηση.

Πυκνώνει η προφεστιβαλική δραστηριότητα

Πυκνή και ενδιαφέρουσα είναι η προφεστιβαλική δραστηριότητα που ξεδιπλώνεται σε γειτονιές και τόπους εργασίας, σε όλη τη χώρα. Το Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, αφιερωμένο στα 90χρονα του Κόμματος και τα 40χρονα της ΚΝΕ, ταξιδεύει τις επόμενες μέρες από την Κρήτη ως τις Σέρρες. Συγκεκριμένα:

Ολοκληρώνεται σήμερα το διήμερο Μαθητικό Φεστιβάλ, του Μαθητικού Τομέα Ηρακλείου της ΚΝΕ στην πλατεία της Αγίας Αικατερίνης (Αγιος Μηνάς). Οι εκδηλώσεις, που ξεκινούν στις 7.30 μ.μ., περιλαμβάνουν: Παρουσίαση της συμβολής του ΚΚΕ στον αγώνα για την Παιδεία, συζήτηση για τον Πολιτισμό και συναυλίες από ερασιτεχνικά συγκροτήματα. Επίσης θα γίνει διαγωνισμός Γκράφιτι - Σκιτσογραφίας και θα λειτουργούν πολλά θεματικά περίπτερα.

Ακόμα, σήμερα Τετάρτη διοργανώνονται:

  • Ιστορικός περίπατος από τα Προσφυγικά (Λ. Αλεξάνδρας) προς το σπίτι της ΕΠΟΝ (Δουκίσσης Πλακεντίας 3) από την Αχτίδα 7ου - 1Α Διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ και την αντίστοιχη Τομεακή Οργάνωση της ΚΝΕ. Η αναχώρηση προγραμματίζεται στις 7.30 μ.μ. από τα Προσφυγικά. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλία του Βασίλη Ραπτάκη, μέλους του Γραφείου της Αχτιδικής Επιτροπής 7ου Διαμερίσματος, προβολή βίντεο για τα 40 χρόνια της ΚΝΕ, μουσικό πρόγραμμα. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας.
  • Στη Ν. Ιωνία, στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», στις 8 μ.μ., εκδήλωση με θέμα την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού. Θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, μέλος του Γραφείου του Συμβουλίου Πόλης Αθήνας της ΚΝΕ.
  • Στη Λάρισα, στην πλατεία Ταχυδρομείου, στις 8.30 μ.μ., εκδήλωση του Τομέα Εργατών Λάρισας της ΚΝΕ και της Εργατικής Αχτίδας Λάρισας του ΚΚΕ, με θέμα: «Μάθε τα δικαιώματά σου. Πάλεψε με τις ταξικές δυνάμεις για την κατάκτησή τους».
  • Στις Σέρρες το 3ο Μαθητικό Φεστιβάλ, στο θεατράκι (κοντά στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες με ροκ και έντεχνη μουσική από τοπικά, μαθητικά, ερασιτεχνικά συγκροτήματα.
Αύριο Πέμπτη 3 Ιούλη
  • Στη Μεταμόρφωση, στο θέατρο πάνω από την Αττική Οδό, στις 8 μ.μ., εκδήλωση με θέμα: «ΤΟΠΟΙ ΕΞΟΡΙΑΣ οι κομμουνιστές δήλωση στον ιμπεριαλισμό δεν υπογράφουν». Θα παρουσιαστεί το βιβλίο «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ». Θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ και αφιέρωμα στο εργατικό και λαϊκό τραγούδι.
  • Στο εργοστάσιο της «Τυποεκδοτικής», στις 3 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στα 90 χρόνια δράσης και προσφοράς του ΚΚΕ.
Τα «Θέματα Παιδείας» στην Καστοριά

Μια μοναδική ευκαιρία να περιηγηθούν στην «προϊστορία» του ανθρώπου μέσα από τα ευρήματα του Δισπηλιού Καστοριάς έχουν όσοι συμμετέχουν στη μορφωτική εκδρομή που διοργανώνει το περιοδικό «Θέματα Παιδείας» από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή. Η ξενάγηση στο χώρο θα γίνει από τον υπεύθυνο της ανασκαφής και ομότιμο καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας Γιώργο Χουρμουζιάδη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες περιηγήσεις και ξεναγήσεις στη νεολιθική ανασκαφή του Διμηνίου, στο «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, στα αρχαιολογικά ευρήματα του Δισπηλιού και στην αναπαράσταση του λιμναίου νεολιθικού οικισμού, στο Παλαιοντολογικό Μουσείο του Νόστιμου Καστοριάς με το απολιθωμένο δάσος, στη λίμνη και στην πόλη της Καστοριάς, στις λίμνες Πρέσπες, στην Παλαιοντολογική Εκθεση απολιθωμένων οστρακοειδών και οστών γιγαντιαίων ζώων Μηλιάς, καθώς και στα απολιθώματα του Δοτσικού Γρεβενών (30 εκατ. χρόνων).

Απλώς αποκαλύπτονται...

Οταν πρόκειται για παντός είδους διαφημίσεις, για εμπορικές δραστηριότητες, για τις φιέστες των διαφόρων ΜΚΟ, είναι πρόθυμοι να υποκλιθούν. Αλλά όταν πρόκειται για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, για την πλατιά προπαγάνδιση των θέσεων του ΚΚΕ και γενικότερα για την αφύπνιση του λαού και της νεολαίας, τότε ...«παθαίνουν αναφυλαξία» και προσπαθούν είτε με δήθεν ευγενικές προφάσεις, είτε εντελώς ανερυθρίαστα, να του βάλουν εμπόδια.

Ο λόγος για ορισμένες δημοτικές αρχές, που είναι πρόθυμες να εφαρμόσουν με κάθε τρόπο την κυβερνητική πολιτική και γι' αυτό ακριβώς, η καθάρια φωνή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που τους αποκαλύπτει στο λαό, τους ...χαλάει τη σούπα.

Σ' αυτό το πλαίσιο, στη Ν. Σμύρνη, την προηγούμενη βδομάδα, η τοπική ηγεσία του ΣΥΝ φρόντισε να κατέβει το πανό που καλούσε στην προφεστιβαλική εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ενώ στο Περιστέρι η δημοτική αρχή αρνήθηκε να παραχωρήσει στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ το χώρο που ζητούσαν για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης του Φεστιβάλ. Είναι γνωστό, βέβαια, ότι αυτές οι ενέργειες δεν μπορούν να σταματήσουν τους κομμουνιστές. Απλώς αποκαλύπτουν ποιος ενοχλείται από πού...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ