ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΟΣΑ
Αυξάνεται η ανεργία στα κράτη - μέλη

Η χαλάρωση της νομοθεσίας και η καθήλωση των μισθών συντηρούν το επίπεδο της απασχόλησης, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ

Αύξηση της επίσημα χαρακτηρισμένης ανεργίας «βλέπει» για το 2008 και το 2009 ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Σε έκθεση για τις «προοπτικές απασχόλησης» που δημοσιοποιήθηκε χτες στο Παρίσι, εκτιμά ότι στα κράτη - μέλη του ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί για το 2008 κατά 1 εκατομμύριο άτομα, στα οποία θα προστεθούν ακόμη 2 εκατομμύρια άτομα το 2009.

Στη βάση των στατιστικών δεικτών, που οι ίδιοι καταρτίζουν, εκτιμούν την ανεργία στη «ζώνη του ΟΟΣΑ» σε 5,7% του «ενεργού πληθυσμού» για το 2008 και σε 6% για το 2009.

Είναι φανερό το γεγονός ότι οι δυσμενέστερες προβλέψεις του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού έχουν να κάνουν με τις «αβεβαιότητες» που και οι ίδιοι εκφράζουν για τις περαιτέρω εξελίξεις (ρυθμοί ΑΕΠ, πληθωριστικές πιέσεις κ.ά.).

Η εμφανιζόμενη στατιστική βελτίωση της «απασχόλησης» στη διάρκεια των προηγούμενων ετών έχει να κάνει με την εφαρμογή των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων στη βάση των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ και των άλλων κέντρων της πλουτοκρατίας. Η έκθεση του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού σημειώνει τις «μειώσεις του προσδοκώμενου κόστους πρόσληψης εργαζομένων χαμηλής παραγωγικότητας». Ακόμη, δίνει τα εύσημά του για τη «χαλάρωση της νομοθεσίας για την προστασία της απασχόλησης, τη συγκράτηση των αυξήσεων στους βασικούς μισθούς». Η στατιστική βελτίωση του αριθμού των απασχολουμένων είναι αποτέλεσμα και της χρονικής επιμήκυνσης της εργασίας. Αυτό το παραδέχεται και ο ΟΟΣΑ. Στην έκθεσή τους σημειώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας που εφαρμόστηκαν σε ένα αριθμό χωρών προώθησαν τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας. Αναφέρουν συγκεκριμένα την «άρση των αντικινήτρων για την παράταση του εργασιακού βίου στα συστήματα συντάξεων γήρατος και στα προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης». Ειδικά για τις γυναίκες εργαζόμενες, δίνουν έμφαση στις «ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας», όπως στην «επαρκή γονική άδεια».

  • Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει ο ΟΟΣΑ, η εργατική τάξη στην Ελλάδα είναι δεύτερη στη λίστα των ωρών εργασίας. Για το 2005, οι μέσες ετήσιες ώρες εργασίας ανά απασχολούμενο εμφανίζονται στις 2.053. Τα πρωτεία κατέχει η Ν. Κορέα με 2.354 εργατοώρες το χρόνο. Τρίτη στη λίστα εμφανίζεται η Τσεχία με 2.002 ετήσιες ώρες εργασίας.
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ»
«Ανάκτηση» κρατικών ενισχύσεων

Την επιστροφή ποσού πάνω από 230 εκατ. ευρώ από τα «Ελληνικά Ναυπηγεία» (Σκαραμαγκά) ζήτησε από την κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η υπόθεση αφορά «κρατικές ενισχύσεις» που δόθηκαν στην περίοδο 1996 - 2002, τις οποίες το κογκλάβιο της ΕΕ χαρακτηρίζει «παράνομες». Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ενισχύσεις χορηγήθηκαν από το κράτος και τη μέχρι τότε κρατικής ιδιοκτησίας ΕΤΒΑ, παρέχοντας «αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της». Σε αυτό το πλαίσιο ζητούν την έντοκη ανάκτηση του ποσού.

Οπως προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση του σημερινού ιδιοκτήτη, της γερμανικής «Thyssen Krupp», «σε περίπτωση που η εφαρμογή της απόφασης σε εθνικό επίπεδο οδηγήσει σε οικονομικές ζημίες, η "Thyssen Krupp" έχει δικαίωμα να προβεί σε δικαστικές ενέργειες».

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σημειώνει ότι το αρχικό ποσό ήταν της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Μετά από διαπραγμάτευση με την ΕΕ κατέβηκε στα 230 εκατ. ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα αφορούσαν σε «στρατιωτικές δραστηριότητες» που δεν εμπίπτουν στις κοινοτικές ρυθμίσεις. Η υπόθεση έφτασε στην ΕΕ μετά από καταγγελία που υπέβαλε «ανταγωνίστρια» εταιρεία.

ΛΕΥΚΑΔΑ
Ανοιχτά μαγαζιά και την Κυριακή

Εργατικό Κέντρο και Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων καταγγέλλουν την Περιφέρεια

Την καταστρατήγηση της κυριακάτικης αργίας και την υιοθέτηση εξαντλητικών ωραρίων σε βάρος των μικρομεσαίων επαγγελματιών και υπαλλήλων που εργάζονται σε καταστήματα της Λευκάδας μεθοδεύει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Πατώντας σε σχετικό αίτημα του Εμπορικού - Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Λευκάδας και με πρόσχημα την «ανάγκη εξυπηρέτησης των τουριστών κατά τη θερινή περίοδο στις τουριστικές περιοχές» αποφάσισε έως τις 30 Σεπτέμβρη να λειτουργούν τα καταστήματα - ακόμη και αυτά των τροφίμων σε αυστηρά οριοθετούμενες τουριστικές περιοχές - την Κυριακή και τις αργίες με ωράριο λειτουργίας από τις 11 π.μ. έως τις 10 μ.μ.

Ουσιαστικά η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αναλαμβάνει να υλοποιήσει με τις αρμοδιότητες που της αναλογούν την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που επιδιώκει το παραπέρα ξεζούμισμα των εργαζομένων, το πετσόκομμα των δικαιωμάτων τους, τη διαμόρφωση εξαντλητικών και απάνθρωπων ωραρίων για την παραπέρα κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.

Πολιτική που πλήττει και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, οι οποίοι ενώ βιώνουν όλο και πιο έντονα τον οικονομικό στραγγαλισμό - αφανισμό από τη δράση των πολυεθνικών και δίνουν μάχη για την επιβίωση, εξωθούνται να κρατάνε ανοιχτά τα μαγαζιά τους 7 μέρες την εβδομάδα. Ολη μέρα, χωρίς ανάπαυση κυνηγώντας ψίχουλα από την πίτα που νέμονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Σε αυτήν την προκλητική απόφαση, η οποία βάζει «ταφόπλακα» στην κυριακάτικη αργία, οδηγώντας στην πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας, καθώς και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα ο Εμπορικός Σύλλογος Λευκάδας κρατά «σιγήν ιχθύος» για το ζήτημα αυτό, ρίχνοντας έτσι νερό στο μύλο της αντιλαϊκής πολίτικής που επιδιώκει την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Συμφωνία ανταλλαγών με την Τουρκία

Πρωτόκολλο συνεργασίας για την ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας υπέγραψαν χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Μ. Χιλί Γκιουλέρ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ελληνα υπουργού στην Τουρκία για τη συμμετοχή του στο 5ο Διεθνές Ενεργειακό Φόρουμ. Η κυβέρνηση «καίγεται» για τέτοιες συμφωνίες, καθώς η πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που υλοποιεί, στα βήματα της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, έχει οδηγήσει τη χώρα σε ενεργειακή «πείνα» και ανασφάλεια.

Η συμφωνία αφορά στην εισαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία τους θερινούς μήνες την περίοδο 2008-2009 και την εξαγωγή από την Ελλάδα των ίδιων ποσοτήτων τους χειμερινούς μήνες. Η ανταλλαγή γίνεται εφικτή και μετά την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των δύο χωρών μέσω Θράκης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ενισχύσεις σε επιχειρήσεις

Την αναπροσαρμογή των κονδυλίων που προορίζονται για την ενίσχυση «μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων» του τριτογενούς τομέα αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Πρόκειται για επιχειρήσεις εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, στις οποίες με την κυβερνητική απόφαση θα δοθούν κονδύλια ύψους 198 εκατ. ευρώ για την έγκριση 4.414 «επενδυτικών σχεδίων». Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, έχουν ήδη εγκριθεί 10.079 σχέδια τα οποία επιδοτήθηκαν με 460 εκατ. ευρώ.

Συνολικά μέσω του προγράμματος θα δοθούν περίπου 659 εκατ. ευρώ, από τα οποία υπολογίζουν περίπου 19.000 θέσεις εργασίας. Με άλλα λόγια, για την πρόσληψη ενός εργαζόμενου απαιτείται κρατική ενίσχυση ύψους 34.700 ευρώ.

Αξιώσεις μεγαλοξενοδόχων

Οι αξιώσεις των ισχυρών επιχειρηματικών μονάδων του τουριστικού κλάδου εξετάστηκαν σε χτεσινή σύσκεψη των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και Τουριστικής Ανάπτυξης Α. Σπηλιωτόπουλου.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει ευνοϊκά τη σταδιακή κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων (2% στον τζίρο των ξενοδοχείων) που αποδίδεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αφού προηγουμένως υπάρξουν συνεννοήσεις με την ΚΕΔΚΕ. Η κυβέρνηση φαίνεται να αρνείται το αίτημα των μεγαλοξενοδόχων για την απαλλαγή τους από το ενιαίο τέλος ακινήτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ