ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
17ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στα χνάρια της Ιστορίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Αύριο αναχωρούν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ από όλη την Ελλάδα για τις Πρέσπες

«Στις 10 Αυγούστου του 1947 με Διάταγμα του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ οργανώθηκε η λαϊκή εξουσία πάνω σε λαϊκές δημοκρατικές βάσεις, οργανώθηκε η Λαϊκή Δικαιοσύνη, η κατανομή της γης κλπ. Το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ είχε τις ευθύνες της κεντρικής εξουσίας μέχρι να ιδρυθεί η προσωρινή δημοκρατική κυβέρνηση στις 23 Δεκέμβρη του 1947. Στις Πρέσπες με την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας οι κάτοικοι όλων των χωριών βοηθούσαν και πάλευαν για το δυνάμωμα του ΔΣΕ. Οι Πρέσπες έγιναν κάστρο του ΔΣΕ, δεν υπήρχε οικογένεια που να μην έδωσε νεκρό ή τραυματία στον τρισένδοξο ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ»...

Εκεί που κάθε χωριό ήταν κι ένα κάστρο του αγώνα, εκεί που κάθε ύψωμα ποτίστηκε με το αίμα αυτών που πάλευαν για την εξουσία του λαού, εκεί που στα κακοτράχαλα περάσματα βρίσκεις ακόμα υπολείμματα πολεμικού υλικού... θα ταξιδέψουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ΚΝίτες και ΚΝίτισσες από όλη την Ελλάδα, για να συναντηθούν στο 17ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ που γίνεται στις Πρέσπες. Σ' έναν τόπο χαραγμένο από την ίδια την Ιστορία του ΚΚΕ, οι νέοι της ΚΝΕ, μέλη και φίλοι της Οργάνωσης, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα από τα πιο ηρωικά κομμάτια αυτής της Ιστορίας. Κι ο ηρωισμός αυτού του αγώνα δε σκιαγραφείται μόνο από τα υψηλά ιδανικά και τις αξίες του, αλλά και από το γεγονός ότι ο αντίπαλος, ο κυβερνητικός στρατός, ήταν μια πολεμική μηχανή ενισχυμένη από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, την Αγγλία και στη συνέχεια την Αμερική.

Ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του Διημέρου της ΚΝΕ θα συνδέσει μια νοητή κλωστή την Ιστορία του ΔΣΕ με τη σύγχρονη Ιστορία της ΚΝΕ και την αντιιμπεριαλιστική της δράση. Με περίσσιο θάρρος, το 1992 η ΚΝΕ, που έκανε τότε τα πρώτα βήματα της ανασυγκρότησής της, οργάνωσε μια νεανική επίθεση ειρήνης στις Πρέσπες κι έστησε στα σύνορα από κοινού με Οργανώσεις νεολαίας της Αλβανίας και της Γιουγκοσλαβίας μια νεανική αντιιμπεριαλιστική αλυσίδα. Τότε, η μπότα του ιμπεριαλισμού είχε πατήσει στα Βαλκάνια και τα τεμάχιζε, ενώ όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας πότιζαν το λαό και τη νεολαία με το φαρμάκι του εθνικισμού.

16 χρόνια το νεανικό αντιιμπεριαλιστικό ραντεβού

Από το πρώτο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ το 1992
Από το πρώτο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ το 1992
Από τότε μέχρι τώρα, η ΚΝΕ σε κάθε της Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο ταξίδευε κι έβαζε στο στόχαστρο τις ΝΑΤΟικές δομές, διακήρυττε τη φιλία των λαών, τιμούσε τους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες του λαού μας. Ακτιο, Στόμιο, Αραξος, Επανωμή, Σούδα, Χίος, Λιτόχωρο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Νεστόριο... τόσα και τόσα μέρη φιλοξένησαν το μοναδικό αυτό θεσμό των Διημέρων.

Το φετινό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, με το συμβολισμό που έχει το ότι γυρίζει εκεί απ' όπου ξεκίνησε, θα αποτελέσει και μια αφορμή γνωριμίας όλης αυτής της σύγχρονης ιστορίας και δράσης της ΚΝΕ μέσα από το θεσμό των Διημέρων. Συνδυάζει έτσι, στο πλαίσιο και του φετινού Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, την τιμή και τη γνώση για την 90χρονη Ιστορία του ΚΚΕ και τη 40χρονη Ιστορία της ΚΝΕ.

Παράλληλα, οι νέοι κατασκηνωτές θα διαδηλώσουν, για άλλη μια φορά, την απαίτησή τους «Εξω οι ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια», στήνοντας, όπως και το 1992, μια νεανική αλυσίδα ειρήνης στα σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας - ΠΓΔΜ.

Το πρόγραμμα του Διημέρου

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ από όλη την Ελλάδα αναχωρούν αύριο Παρασκευή για τις Πρέσπες. Εκεί στην ΚΝίτικη κατασκήνωση, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από αύριο το βράδυ με προβολή ντοκιμαντέρ για τις Πρέσπες, συναυλία με έντεχνο τραγούδι και τέλος, λαϊκό γλέντι με το μουσικό σχήμα «Λαϊκά προάστια».

Το μεσημέρι του Σαββάτου, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλάκας για τον ΔΣΕ που θα βάλει η ΚΝΕ στην περιοχή, όπου θα παραβρεθεί και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Το βράδυ του Σαββάτου, το πρόγραμμα της κατασκήνωσης περιλαμβάνει: Χορευτικό συγκρότημα, βιντεοπροβολή για την ιστορία των αντιιμπεριαλιστικών διημέρων, χαιρετισμούς από αντιιμπεριαλιστικές νεολαίες των Βαλκανίων, ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννη Πρωτούλη, μουσικό αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι και παραδοσιακό γλέντι.

Το πρωί της Κυριακής, οι νέοι της ΚΝΕ θα μεταβούν στη Φλώρινα, όπου θα κάνουν πορεία προς τον ομαδικό τάφο των μαχητών του ΔΣΕ και στη συνέχεια θα στήσουν την αλυσίδα Φιλίας, Αλληλεγγύης και αντιιμπεριαλιστικής πάλης στα Σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας - ΠΓΔΜ.

Προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων

Εντείνεται η προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων όπως φαίνεται και από τη διαδικασία προανάκρισης στα σχολεία του Αγ. Δημητρίου, κατά την οποία οι διευθυντές των σχολείων και οι σύλλογοι γονέων καλούνται να καταδώσουν τα παιδιά τους που πήραν μέρος στις καταλήψεις του περασμένου φθινοπώρου. Υπενθυμίζεται ότι παραμονές εξετάσεων, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Λυκείων και κάποιων Γυμνασίων του Δήμου Αγίου Δημητρίου στην Αθήνα, πληροφορήθηκαν από το Αστυνομικό Τμήμα ότι καλούνται, με εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών, και μετά από μήνυση του Ζάχου Χατζηφωτίου, να κατονομάσουν τους μαθητές που το φθινόπωρο του 2007 «διατάραξαν την οικογενειακή ηρεμία», κάνοντας κατάληψη στα σχολεία τους.

Να σταματήσει κάθε διαδικασία διώξεων ζήτησε χτες η ΟΛΜΕ σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα, επιρρίπτοντας ευθύνες στο υπουργείο Παιδείας, αφού, όπως κατήγγειλαν, η αναφορά είχε κατατεθεί από τον ιδιώτη στο υπουργείο και στη συνέχεια από εκεί προωθήθηκε στον εισαγγελέα. Στη συνέντευξη τονίστηκε ότι αν προχωρήσει αυτή η διαδικασία, η οποία ξεκινά μεν από την περιοχή του Αγ. Δημητρίου, αλλά αναφέρεται σε όλο το Λεκανοπέδιο, θα ανοίξει επικίνδυνους δρόμους για την ποινικοποίηση των αγώνων.

Σημειώνεται ότι Ερώτηση για το θέμα στη Βουλή είχαν καταθέσει βουλευτές του ΚΚΕ, ζητώντας να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων και προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών.

Χτες, οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ αναφέρθηκαν και στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου για το επόμενο σχολικό έτος, επισημαίνοντας ότι επιχειρεί να δημιουργήσει την ψευδή εντύπωση ότι αν τηρηθεί κατά γράμμα, όλα θα λειτουργήσουν κανονικά στα σχολεία, τη στιγμή που απουσιάζει η πολιτική βούληση για την αναβάθμιση της ποιότητας των συντελεστών της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως επισήμαναν. Η εγκύκλιος εντάσσεται στις διάφορες κινήσεις που το τελευταίο διάστημα έχει κάνει το υπουργείο Παιδείας, στρώνοντας το έδαφος για την «αξιολόγηση» του σχολείου.

Θέλουν τους εκπαιδευτικούς συνένοχους

Συνεργασία με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας ζητά η «Μορφωτική και Αναπτυξιακή Πρωτοβουλία», την οποία συγκροτούν οκτώ επιχειρηματικοί όμιλοι που παρεμβαίνουν στην εκπαίδευση με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την «Πρωτοβουλία», την οποία συγκροτούν τα ιδρύματα Ευγενίδου, Κωστόπουλου, Λαμπράκη, Λεβέντη, Νιάρχου, Εθνικής Τράπεζας, Μποδοσάκη και Ωνάση, αναγορεύοντας έτσι τις επιχειρήσεις σε συνεργάτες της κυβέρνησης ως προς την άσκηση εκπαιδευτικής πολιτικής και το μεγάλο κεφάλαιο σε ανοιχτό ρυθμιστή της αντιδραστικής προσαρμογής της Παιδείας στις ανάγκες της κερδοφορίας του.

Τώρα, η Πρωτοβουλία απευθύνεται προς τη ΔΟΕ, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα ότι θεωρούν καταλυτική για την επιτυχία της προσπάθειάς τους, την ενημέρωση των εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας. Με άλλα λόγια, θέλουν τους εκπαιδευτικούς συνένοχους στην εισβολή του μεγάλου κεφαλαίου στην εκπαίδευση.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών από την πρώτη στιγμή ζήτησε να καταγγείλει η Ομοσπονδία την προσπάθεια εμπλοκής των ιδιωτικών συμφερόντων στην Παιδεία. Το θέμα θα συζητήσει το ΔΣ της ΔΟΕ στη συνεδρίασή του την ερχόμενη Πέμπτη.

Εκδηλώσεις του Φεστιβάλ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ σε γειτονιές και τόπους δουλειάς. Σήμερα Πέμπτη γίνονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Στη Μεταμόρφωση, στο θέατρο πάνω από την Αττική Οδό, στις 8 μ.μ., εκδήλωση με θέμα: «ΤΟΠΟΙ ΕΞΟΡΙΑΣ οι κομμουνιστές δήλωση στον ιμπεριαλισμό δεν υπογράφουν». Θα παρουσιαστεί το βιβλίο «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ». Θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ και αφιέρωμα στο εργατικό και λαϊκό τραγούδι.
  • Στο εργοστάσιο της «Τυποεκδοτικής», στις 3 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στα 90 χρόνια δράσης και προσφοράς του ΚΚΕ.
  • «Εργατική τάξη και πολιτισμός» είναι το περιεχόμενο εκδήλωσης αφιερωμένης στη ζωή και το έργο του κομμουνιστή Μήτσου Σαχίνη που γίνεται στις 8 μ.μ. στο Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας Θεσσαλονίκης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ