ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΟ «ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Διαχείριση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

Σε πεδίο ασκήσεων πολεμικής προετοιμασίας των ΝΑΤΟικών επιτελείων, έχει μετατραπεί η Αθήνα. Μετά την άσκηση επί χάρτου, με αντικείμενο το χειρισμό κρίσεων με την επωνυμία «CMX 09», που ολοκληρώθηκε την 1η Ιούλη στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου «Μετροπόλιταν», η οποία είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα για τη μεγάλη ετήσια άσκηση χειρισμού κρίσεων του NATO, ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» Διεθνές Συνέδριο Χειρισμού Κρίσεων με την επωνυμία «ΑΘΗΝΑ 2008». Το συνέδριο αυτό διοργανώνεται για 12η συνεχή χρονιά από το ΓΕΕΘΑ και συμμετέχουν 48 αντιπροσωπείες χωρών, διεθνών οργανισμών και φορέων, με συνολικό αριθμό συνέδρων άνω των 240.

Μέσα από την ομιλία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκη, που κήρυξε χτες την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, αναδεικνύεται ξεκάθαρα ο πολιτικοστρατιωτικός ρόλος του ΝΑΤΟ και οι σχεδιασμοί που γίνονται στα ιμπεριαλιστικά επιτελεία για επεμβάσεις όχι μόνο στρατιωτικού αλλά και πολιτικού χαρακτήρα.

«Οι νέες τάσεις και προκλήσεις στο διεθνές περιβάλλον», είπε ο υπουργός Αμυνας, «επιβάλλουν ένα ολοένα και πιο σύνθετο και αλληλεξαρτώμενο σύστημα διαχείρισης κρίσεων: η πολυπλοκότητα των κρίσεων υπαγορεύει την εμπλοκή ενός μεγάλου φάσματος υπηρεσιών, πολιτικών και στρατιωτικών, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε εθνικό επίπεδο, καθεμία από τις οποίες αναπτύσσει εξειδικευμένες ικανότητες και διαχειρίζεται συγκεκριμένες αρμοδιότητες στο πλαίσιο μιας ευρύτατης επιχείρησης».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προς νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Λεπτομερή ενημέρωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου της χώρας, αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την τελευταία του συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, την Τρίτη, πραγματοποίησε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. Η συνεδρίαση διακόπηκε και θα συνεχιστεί αύριο Παρασκευή, οπότε και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα εκφράσουν τις απόψεις και τις εκτιμήσεις τους επί των εξελίξεων.

Απαντώντας στο αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πρέπει να εξηγήσει στον κόσμο το χτεσινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου συνέστησε υπομονή, καθώς δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία στο Εθνικό Συμβούλιο, εξαιτίας άλλων υποχρεώσεων των μελών του και λόγω της ιδιαίτερα ενδελεχούς ενημέρωσής τους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι πολιτικοί αρχηγοί που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, δεν έκαναν δηλώσεις, επαναλαμβάνοντας με τη σειρά τους ότι εκκρεμεί η τοποθέτηση των κομμάτων και θα υπάρξει ενημέρωση, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, την Παρασκευή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρίτη συνάντηση Ταλάτ - Χριστόφια έκλεισε με κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο σημειώνεται ότι οι δύο ηγέτες «προέβησαν σε μια πρώτη ανασκόπηση των εργασιών των Τεχνικών Επιτροπών και των Ομάδων Εργασίας. Συζήτησαν τα θέματα της μίας και μόνης κυριαρχίας και ιθαγένειας, για τα οποία έχουν συμφωνήσει ως θέμα αρχής και συμφώνησαν να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της εφαρμογής τους κατά τις απευθείας διαπραγματεύσεις».

Ωστόσο χαρακτηριστική είναι η αναφορά του τουρκικού Τύπου στη συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ, όπου ο Κύπριος Πρόεδρος εμφανίζεται στην «Kurier» να είπε ότι «αγωνιζόμαστε με τον Ταλάτ εναντίον της τουρκικής κατοχής», ενώ η «Τζουμχουριέτ» είχε δημοσίευμα με τίτλο «Και ο Ταλάτ εναντίον της κατοχής». Η «Τούρκιγιε» με την «Τερτζουμάν» ισχυρίζονται «Αυθάδεια του Ελληνοκύπριου ηγέτη». Δημοσιεύματα που αποδεικνύουν ακόμα μία φορά την προσπάθεια της Τουρκίας να αποπροσανατολίσει τις συνομιλίες και να επιβάλλει τα δικά της συμφέροντα, που σε καμία περίπτωση δεν ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, για δίκαιη και βιώσιμη λύση δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας, με μια ιθαγένεια και διεθνή υπόσταση, ανεξάρτητη και αποστρατιωτικοποιημένη.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
«Τεχνητές αναπνοές»

Προσπάθειες να διατηρηθεί «ζωντανή» η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, συνεχίζει να καταβάλλει ο Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος σκοπεύει να προσκαλέσει τους εκπροσώπους των δύο πλευρών για νέο γύρο διαβουλεύσεων στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κύκλων του ελληνικού ΥΠΕΞ οι κινήσεις του Μάθιου Νίμιτς καταδεικνύουν την πρόθεση να κρατηθεί «ζωντανή» η διαδικασία, έτσι ώστε να εξαντληθούν, μέσα σε αυτό το πλαίσιο και οι τελευταίες προσπάθειες της απερχόμενης αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει «λύση» έως τις 9 Ιούλη. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στην ΠΓΔΜ να υπογράψει μαζί με την Αλβανία και την Κροατία το πρωτόκολλο προσχώρησης στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Μάθιου Νίμιτς επιδίωξε να καλέσει τους δύο διαπραγματευτές την προσεχή εβδομάδα. Ομως, και οι δύο πλευρές δε δείχνουν διατεθειμένες να διαπραγματευτούν, καθώς θεωρούν πως μπορούν να αποφύγουν την πίεση της απερχόμενης αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ

«Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση ότι ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα της ονομασίας θα έρθει στη Μακεδονία μέσα στις επόμενες μέρες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι. «Ωστόσο -συνέχισε - είμαστε διατεθειμένοι να παραμείνουμε στη διαπραγματευτική διαδικασία, στην οποία θα επιθυμούσαμε να ανταλλάξουμε επιχειρήματα σχετικά με τις θέσεις μας».

Και πιέσεις Σαρκοζί

Στο μεταξύ, επιστολή στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, απέστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Στην επιστολή, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του Τσερβένκοφσκι, ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Μου φαίνεται ότι είναι αναγκαίο να κλείσει αυτό το θέμα, προκειμένου να μην αποτελεί εμπόδιο στις νόμιμες φιλοδοξίες των πολιτών σας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. Στηρίζω πλήρως τις προσπάθειες του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Καλώ εσάς, όπως κάλεσα και την ελληνική ηγεσία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στην Αθήνα, τον Ιούνη, να διπλασιάσετε τις προσπάθειες, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις».

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ
Απαισιόδοξοι οι Ελληνες

Η τρομοϋστερία επιχειρείται να διευρυνθεί

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Χειρότερη περιμένουν ότι θα είναι η ζωή των ανθρώπων 20 χρόνια μετά το 67% των Ελλήνων με βάση το ευρωβαρόμετρο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, έναντι του 49% του κοινοτικού Μέσου Ορου. Το 91% του ελληνικού δείγματος έχουν την πεποίθηση ότι δύο δεκαετίες μετά, οι άνθρωποι θα δουλεύουν σε μεγαλύτερες ηλικίες από ό,τι σήμερα, το 87% κρίνει ότι θα αυξηθεί και το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Ενώ διαφωνούν και σε ποσοστό 63% στο ότι η τεχνολογική πρόοδος θα δώσει σε 20 χρόνια καλύτερη ποιότητα ζωής και περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Στο Ευρωβαρόμετρο δημοσιοποιήθηκαν και στοιχεία σχετικά με τα θέματα «δικαιοσύνης και ασφάλειας», όπου οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα κατά 73% πιστεύουν ότι θα πρέπει να λαμβάνονται οι αποφάσεις για ζητήματα ασύλου και μετανάστευσης σε επίπεδο ΕΕ, ενώ τάσσονται υπέρ σε ποσοστό 72% όσον αφορά την ανταλλαγή αστυνομικών και δικαστικών πληροφοριών μεταξύ των κρατών - μελών, υπέρ της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνεργασίας σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα (86%), την καταπολέμηση των ναρκωτικών (84%), την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (86%) και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ (79%). Ωστόσο, τα συγκεκριμένα ποσοστά προκαλούν ερωτήματα, δεδομένου ότι στην Ελλάδα, στο καθιερωμένο ευρωβαρόμετρο, που δημοσιεύτηκε στις 24 Ιούνη, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το αντίστοιχο ζήτημα της καταπολέμησης της εγκληματικότητας πρέπει να είναι υπόθεση της κυβέρνησης, χωρίς ανάμειξη της ΕΕ, σε ποσοστό 54%... Η μέτρηση δείχνει εκτός των άλλων και ότι η χειραγώγηση που επιχειρείται να επικρατήσει ένα κλίμα τρομοϋστερίας που φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση.

Ακολουθούν οι «διακρίσεις»...

Οσον αφορά το ευρωβαρόμετρο περί διακρίσεων στην ΕΕ και τα κράτη - μέλη, που επίσης δημοσιοποιήθηκε χτες, το 76% των Ελλήνων θεωρούν ότι στη χώρα τους οι διακρίσεις, λόγω «εθνικής καταγωγής», είναι «πολύ ή σε κάποιο βαθμό διαδεδομένες», 73% ότι είναι λόγω «σεξουαλικού προσανατολισμού», 49% λόγω «κάποιου μειονεκτήματος», 48% λόγω «θρησκείας ή πεποιθήσεων», 47% λόγω «ηλικίας» και 44% λόγω «φύλου». Το 49% των ερωτηθέντων δεν κρίνει επαρκείς τις προσπάθειες του κράτους για την καταπολέμηση των διακρίσεων.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Απορριπτική εισήγηση για ... εξαίρεση

Απορριπτική είναι η πρόταση του εισαγγελέα Σπύρου Παπά προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, σχετικά με το αίτημα του Θέμου Αναστασιάδη να εξαιρεθεί ο 2ος ειδικός ανακριτής Δημήτρης Οικονόμου από την υπόθεση Ζαχόπουλου. Υπενθυμίζουμε ότι προχτές ο Θ. Αναστασιάδης είχε ζητήσει να εξαιρεθεί ο ειδικός ανακριτής με το αιτιολογικό ότι μεροληπτεί εις βάρος του.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αναμένεται να συνεδριάσει αύριο και αφού προηγουμένως ο Θέμος Αναστασιάδης, η πλευρά Ζαχόπουλου μέσω του συνηγόρου Αλέξανδρου Λυκουρέζου και εφόσον το επιθυμεί και ο ανακριτής, υποβάλουν τις θέσεις τους στο Συμβούλιο. Η απόφαση εκτιμάται ότι θα έχει εκδοθεί έως τη Δευτέρα, οπότε και θα προσδιοριστεί εκ νέου η ημέρα απολογίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ