ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Λύση η κινητοποίηση του λαού

Ανακοίνωση για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία

Από τη συμμετοχή του ΚΚ Τουρκίας στη φετινή εργατική Πρωτομαγιά που χτυπήθηκε βάναυσα από τις δυνάμεις καταστολής

Associated Press

Από τη συμμετοχή του ΚΚ Τουρκίας στη φετινή εργατική Πρωτομαγιά που χτυπήθηκε βάναυσα από τις δυνάμεις καταστολής
Για «αστυνομικό πραξικόπημα», που λαμβάνει χώρα στην Τουρκία, κάνει λόγο το ΚΚ Τουρκίας, σε ανακοίνωσή του αναφορικά με τις πρόσφατες συλλήψεις και τις φήμες περί προετοιμασίας στρατιωτικού πραξικοπήματος. Το ΤΚΡ αναφέρει ότι «οι αστυνομικές δυνάμεις ενεργώντας υπό τις εντολές του ΑΚΡ, συνέλαβαν και έθεσαν υπό κράτηση πολλούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων στρατιωτικούς εν αποστρατεία, δημοσιογράφους, πολιτικούς και ακαδημαϊκούς. Ο αριθμός των κρατουμένων αυξάνεται συνεχώς. Γραφεία εφημερίδων, οργανώσεις και σπίτια λεηλατούνται», υπογραμμίζοντας ότι «δηλώσεις οι οποίες διαβεβαιώνουν ότι αυτή η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε για προστασία της δημοκρατίας και εξάλειψη της απειλής στρατιωτικού πραξικοπήματος, είναι ψέματα. Διαδίδοντας φήμες για στρατιωτικό πραξικόπημα το ΑΚΡ κάνει το δικό του».

Το ΤΚΡ θυμίζει ότι «στην Τουρκία τα στρατιωτικά πραξικοπήματα αποτελούν πραγματικότητα. Υποβοηθούμενα από τις ΗΠΑ στρέφονταν πάντα ενάντια στον εργαζόμενο λαό, στους αριστερούς και τους πατριώτες. Σήμερα το ΑΚΡ αποτελεί το αρχηγείο του εχθρού απέναντι στον εργαζόμενο λαό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ΑΚΡ υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές», ξεκαθαρίζοντας ότι «για τη χώρα και το λαό μας, δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος που θα μπορούσε να υποκινήσει αντιδραστικά σχέδια σήμερα», χαρακτηρίζοντας το ΑΚΡ ως συγκεκριμένη και πραγματική απειλή όπως ακριβώς το φασιστικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτέμβρη του 1980.

Τονίζεται στην ανακοίνωση ότι «ο λαός μας πρέπει να οργανωθεί ενάντια σε αυτή την απειλή και να χτίσει εμπόδια ενάντια στις αντιδραστικές και φιλο-αμερικανικές επιθέσεις», καθώς «έχει έρθει η ώρα να πούμε "ΣΤΟΠ" στο ΑΚΡ, που είναι το υποχείριο των ΗΠΑ και ο κληρονόμος της 12ης Σεπτέμβρη. Ούτε συμμορίες, ούτε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα δε θα σταματήσουν το ΑΚΡ» και καταλήγει ότι «το μέλλον της χώρας εξαρτάται από την κινητοποίηση του λαού μας».

Στην Τουρκία διοργανώθηκαν ποικίλες κινητοποιήσεις στις 2 Ιούλη, με αφορμή την επέτειο της σφαγής των «προκατόχων του ΑΚΡ» στο Σίβας, όπου κλήθηκαν να δώσουν το «παρών» οι προοδευτικοί, επαναστάτες και αριστεροί άνθρωποι, που το ΤΚΡ ζητά να στηρίξουν και την πορεία που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιούλη, «Ενάντια στο ΑΚΡ» στο Μπεϊογλού.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εξετάζονται επιπλέον μέτρα κατά των Παλαιστινίων της Ιερουσαλήμ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Υπέρ της «σκλήρυνσης» των μέτρων κατά των Παλαιστινίων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, «που διαπράττουν επιθέσεις κατά Ισραηλινών», τάχθηκε ο Εχούντ Ολμέρτ, μία μέρα μετά από τους τρεις νεκρούς και τους 45 τραυματίες που άφησε πίσω του νεαρός Παλαιστίνιος ο οποίος σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του οδηγώντας έναν εκσκαφέα. Ο Ολμέρτ επρόκειτο να συναντηθεί με τον υπουργό Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, και την υπουργό Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, για να συζητήσει το θέμα.

Σύμφωνα με διαρροές, επί τάπητος θα τεθεί πρόταση επανάληψης της τακτικής της κατεδάφισης σπιτιών δραστών επιθέσεων, πρακτική που εγκαταλείφθηκε το 2005, επειδή ο ισραηλινός στρατός έκρινε ότι δε λειτουργεί ανασταλτικά. Ηδη, συζητάται και το ενδεχόμενο να αφαιρείται από όλη την οικογένεια των δραστών η ισραηλινή υπηκοότητα, που οι περίπου 250.000 Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Ανατολικής Ιερουσαλήμ διαθέτουν, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται σημαντικά η μετακίνησή τους, η λήψη επιδομάτων, αλλά και η εύρεση εργασίας, σε αντίθεση με τους Παλαιστινίους της Δ. Οχθης.

Μια τρίτη πρόταση κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Χάιμ Ραμόν, που τάχθηκε υπέρ της αποκοπής των αραβικών γειτονιών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ διά του διαχωριστικού τείχους. Κατά τον Ραμόν, οι περιοχές αυτές δεν ήταν ποτέ Ιερουσαλήμ, και δε θα γίνουν, οπότε μπορούν να «περάσουν» στη Δ. Οχθη.

Νέα εμπλοκή στη Γάζα

Αλλη μια ρουκέτα εκτοξεύτηκε, χτες, από τη Λωρίδα της Γάζας στο Νότιο Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές. Την είδηση δεν επιβεβαίωσε η παλαιστινιακή πλευρά. Παρ' όλα αυτά, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα κλείσει, για άλλη μια φορά, σήμερα τα τρία εμπορικά μεθοριακά περάσματα της περιοχής (Κάρνι, Σούφα, Ναχάλ Οζ) ως αντίποινα.

«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ» ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Πιέσεις και λαϊκές αντιδράσεις

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΡΑΓΑ.--

Σειρά διεργασιών σχετικά με την εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην Ευρώπη βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες.

Από τη μια αναμένεται την ερχόμενη βδομάδα στην Τσεχία η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, για να υπογράψει την τελική συμφωνία, παρά την αντίθεση του τσέχικου λαού και τις συνεχείς κινητοποιήσεις ενάντια στα αμερικανο-τσέχικα σχέδια. Μια τέτοια συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε προχτές, Τετάρτη, έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Πράγα από την οργάνωση «Οχι στις Βάσεις», στην οποία συμμετέχουν τόσο το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας όσο και κοινωνικές και μαζικές οργανώσεις.

Από την άλλη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολωνού υφυπουργού Εξωτερικών, Βίτολντ Βασικόφσκι, οι συνομιλίες ανάμεσα στην Πολωνία και τις ΗΠΑ έχουν ολοκληρωθεί, τα αποτελέσματα των οποίων παραδόθηκαν στον πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τασκ, και στον υπουργό Εξωτερικών, Ράντεκ Σικόρσκι, «που τώρα πρέπει να πάρουν μια πολιτική απόφαση - ναι ή όχι». Σημειώνεται ότι ο Τασκ και ο Σικόρσκι είχαν χτες συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον Αμερικανό πρέσβη Βίκτορ Ας, χωρίς ωστόσο να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Παράλληλα, την Τετάρτη, η Κρατική Δούμα της Ρωσίας, με ομόφωνη απόφασή της, προειδοποίησε τη Λιθουανία ότι θα αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα στο Καλίνινγκραντ (ρωσική πόλη που βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία) αν η Λιθουανία προσφέρει το έδαφός της για την εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Γκεντιμίνας Κιρκίλας, βρισκόταν στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις. Μια μέρα νωρίτερα, το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι η Λιθουανία θα αποτελούσε «καλή εναλλακτική λύση» για την «ασπίδα» σε περίπτωση που οι συνομιλίες με την Πολωνία κατέρρεαν, καθώς η Βαρσοβία απαιτεί αυξημένη στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ ως αντάλλαγμα για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Θανάσιμες συγκρούσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ «Ταλιμπάν» και κατοχικών αμερικανο-ΝΑΤΟικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη στην περιοχή Μπουκούρ, στην επαρχία Μπαντγκτίς, στο Αφγανιστάν. Αποτέλεσμα ήταν 32 φερόμενοι ως μαχητές των «Ταλιμπάν» να χάσουν τη ζωή τους και ακόμα περισσότεροι να τραυματιστούν, σύμφωνα με ανακοίνωση των κατοχικών δυνάμεων.

Και ενώ αποδεικνύεται καθημερινά ότι πολλά παιδιά είναι θύματα επιθέσεων των κατοχικών δυνάμεων σε κατοικημένες περιοχές «προς αναζήτηση ανταρτών», ο ΟΗΕ έρχεται να αναγνωρίσει μεν ότι οι ανήλικοι είναι «τα ξεχασμένα θύματα της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν», καταγγέλλοντας ωστόσο τη «χρησιμοποίηση παιδιών από ένοπλες οργανώσει», αφήνοντας δεύτερο το θάνατό τους σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ή σε επιθέσεις.

Κατόπιν αυτών, οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους, ότι οι δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν θα αυξηθούν τον επόμενο χρόνο, αποτελούν το «κερασάκι στην τούρτα» των όσων συμβαίνουν στην περιοχή τα τελευταία εφτά χρόνια...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εν αναμονή της απόφασης για το ΑΚΡ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την υπερασπιστική γραμμή του κόμματός τους παρουσίασαν χτες οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Τζεμίλ Τσιτσέκ, και ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Μπεκίρ Μποζντάγκ, στο Συνταγματικό Δικαστήριο, προκειμένου να αντικρούσουν την πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ο οποίος έχει ζητήσει την απαγόρευση της λειτουργίας του κόμματος και τον αποκλεισμό από την πολιτική, επί 5 χρόνια, 71 στελεχών του κόμματος, μεταξύ των οποίων ο νυν Πρόεδρος της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, και ο πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν. Μετά τη χτεσινή ακρόαση αναμένεται η εισηγητική έκθεση, ενώ, σύμφωνα με το τουρκικό Σύνταγμα, απαιτείται πλειοψηφία 7 μελών (σε σύνολο 11) για να αποφασιστεί η απαγόρευση της λειτουργίας ενός κόμματος.

Οσον αφορά στις συλλήψεις της Τρίτης, σε φήμες που διέρρευσε η κυβέρνηση, υποστηρίζεται ότι η παραστρατιωτική οργάνωση «Εργκενγκον», με την οποία φέρεται να συνδέονται οι συλληφθέντες, προετοίμαζε στρατιωτικό πραξικόπημα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ