ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
17ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ξεκινούν σήμερα για τις Πρέσπες

Στις εκδηλώσεις, αύριο, θα παραβρεθεί η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα. Θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης

Από το στήσιμο της κατασκήνωσης κατά το περσινό Διήμερο στην Ανάβυσσο
Από το στήσιμο της κατασκήνωσης κατά το περσινό Διήμερο στην Ανάβυσσο
Για τις μαγευτικές Πρέσπες αναχωρούν σήμερα οι Οργανώσεις της ΚΝΕ από όλη τη χώρα, για να συναντηθούν στο 17ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της Οργάνωσης που γίνεται εκεί αυτό το Σαββατοκύριακο και διατρανώνει το σύνθημα: «Με τους λαούς ενάντια στον ιμπεριαλισμό για το σοσιαλισμό».

Δεκαέξι χρόνια μετά το πρώτο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ που είχε γίνει επίσης στις Πρέσπες, η Οργάνωση επιστρέφει εκεί από όπου ξεκίνησε ο θεσμός. Ενώ τα προβλήματα που γέννησαν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια αποκαλύπτονται και διογκώνονται συνεχώς, επιβεβαιώνονται παράλληλα και οι θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που σε δύσκολες εποχές το 1992 είχαν τολμήσει να πάνε κόντρα στο ρεύμα, να καταγγείλουν τον εθνικισμό και να κηρύξουν τη φιλία των λαών.

Σταθερά στο δρόμο του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, η ΚΝΕ θα συναντηθεί στο φετινό Διήμερο με εκπροσώπους των Οργανώσεων: ΚΝ Αλβανίας, ΚΝ Μακεδονίας, ΕΔΟΝ Κύπρου και της νεολαίας του ΚΚ Τουρκίας για να στήσει μια αλυσίδα ειρήνης και φιλίας με τους λαούς των Βαλκανίων στα σύνορα της χώρας μας.

Οι νέοι που θα συμμετέχουν στο Διήμερο θα χαρούν τον ήλιο, τα παιχνίδια και τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες στην κατασκήνωση, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πρόσφατη Ιστορία της ΚΝΕ μέσα από μια αναδρομή στα Αντιιμπεριαλιστικά της Διήμερα, αλλά και ένα κομμάτι της τιμημένης Ιστορίας του ΚΚΕ, της δράσης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που μεγαλούργησε στην περιοχή.

Ενα μεγάλο γλέντι στήνεται κάθε χρόνο στην κατασκήνωση του Διημέρου
Ενα μεγάλο γλέντι στήνεται κάθε χρόνο στην κατασκήνωση του Διημέρου
Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ από τις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας θα φτάσουν από σήμερα το απόγευμα στην κατασκήνωση του Διημέρου, ενώ σήμερα το βράδυ θα αναχωρήσουν από την Αθήνα οι Οργανώσεις του λεκανοπεδίου της Αττικής και οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες από τα νησιά για να φτάσουν στις Πρέσπες αύριο το πρωί.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Διημέρου περιλαμβάνει:

  • Σήμερα Παρασκευή:

21.00 Προβολή Ντοκιμαντέρ για τις Πρέσπες.

21.30 Συναυλία - Εντεχνο τραγούδι.

22.30 Λαϊκό γλέντι με το μουσικό σχήμα «Λαϊκά προάστια».

  • Αύριο Σάββατο:

12.00 Αποκαλυπτήρια πλάκας της ΚΝΕ για το ΔΣΕ. Θα παραβρεθεί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

20.30 Χορευτικό συγκρότημα Δ. Πρεσπών.

21.15 Προβολή Video με θέμα την Ιστορία των αντιιμπεριαλιστικών Διημέρων της ΚΝΕ.

21.45 Χαιρετισμός από αντιιμπεριαλιστικές νεολαίες από τα Βαλκάνια.

22.15 Ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Γιάννη Πρωτούλη.

23.00 Αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι από συγκρότημα της ΚΝΕ από τη Θεσσαλονίκη.

23.45 Παραδοσιακό γλέντι με τους Βασίλη Κασούρα, Χάλκινα.

  • Την Κυριακή 6 Ιούλη:

10.00 Αναχώρηση για Φλώρινα.

Από την επίσκεψη στη Μακρόνησο, στη διάρκεια του περσινού Διημέρου της ΚΝΕ
Από την επίσκεψη στη Μακρόνησο, στη διάρκεια του περσινού Διημέρου της ΚΝΕ
11.00 Πορεία προς τον ομαδικό τάφο των μαχητών του ΔΣΕ που έπεσαν στη Φλώρινα.

13.00 Αλυσίδα Φιλίας, Αλληλεγγύης και αντιιμπεριαλιστικής πάλης στα σύνορα.

14.00 Αναχώρηση.

Ο χώρος ανάμεσα στις δύο λίμνες όπου θα στηθεί απόψε η «κόκκινη», νεανική κατασκήνωση της ΚΝΕ
Ο χώρος ανάμεσα στις δύο λίμνες όπου θα στηθεί απόψε η «κόκκινη», νεανική κατασκήνωση της ΚΝΕ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Ανακοινώθηκε το κεντρικό τριήμερο της Θεσσαλονίκης

Στις 12, 13, 14 Σεπτέμβρη στο στρατόπεδο Παύλου Μελά

Στις 12, 13 και 14 Σεπτέμβρη θα γίνουν οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά, όπως ανακοινώθηκε στη χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου της ΚΟΘ του ΚΚΕ και των Οργανώσεων Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Σχετικά με την επιλογή του χώρου διεξαγωγής του, ο γραμματέας της ΚΟΘ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Κ. Αβραμόπουλος εξήγησε ότι επιλέχτηκε «το στρατόπεδο του Παύλου Μελά για την ιστορία του: Καθώς αξιοποιήθηκε από τους χιτλερικούς από το 1941 και ήταν ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη χώρα μας στα οποία φυλακίστηκαν πάνω από 100.000 Ελληνες και ξένοι αγωνιστές και αγωνίστριες. Από αυτούς αρκετές χιλιάδες εκτελέστηκαν. Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των φυλακισμένων και εκτελεσμένων ήταν κομμουνιστές», ανέφερε.

«Επιδίωξή μας, πρόσθεσε, είναι να πετύχουμε στα πλαίσια του 34ου Φεστιβάλ ένα πλατύ πολύμορφο πολιτικό άνοιγμα μέσα από περιοδείες, συγκεντρώσεις, συσκέψεις σε χώρους δουλειάς, σε σχολεία, σε στέκια νεολαίας, στις συνοικίες και στην ύπαιθρο, προβάλλοντας την πρόταση συμμαχίας και εξουσίας του ΚΚΕ».

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ο Αγγελος Κατσάνος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ανέφερε ότι στις 4 σκηνές που θα υπάρχουν στο χώρο θα πραγματοποιηθούν 3 κεντρικές συζητήσεις που αφορούν τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, την εμπορευματοποίηση του Αθλητισμού και τη συμβολή της Τέχνης στην ανάδειξη των αγώνων και των ιδανικών της εργατικής τάξης.

Περιλαμβάνονται αφιερώματα από καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης, όπως οι αδελφοί Πρατσινάκη, Δ. Νικολούδης, Ανθή Τατσιούλη, Αγ. Ιακωβίδης, Βασ. Κασούρας, Σωτ. Μπαλλάς. Επίσης, συναυλίες από τους Β. Παπακωνσταντίνου, Χ. Θηβαίο, Σ. Μπουλά, Μίλτο Πασχαλίδη, Παντ. Θαλασσινό, Γιώτα Νέγκα, Φίλιππο Πλιάτσικα, τους «Χειμερινούς Κολυμβητές» κλπ.

Πετυχημένη εκδήλωση στη Λάρισα

Οι νέοι που πήραν μέρος στην προχτεσινή προφεστιβαλική εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Τομέας Εργατών Λάρισας της ΚΝΕ και η Εργατική Αχτίδα Λάρισας του ΚΚΕ, στην πλατεία Ταχυδρομείου, ήταν, στην πλειονότητά τους, εργάτες. Με τη δύναμη που τους παρέχει η ταξική τους υπόσταση είναι σε θέση να πατούν γερά στο δύσκολο παρόν και με τη φλόγα που τους τροφοδοτεί η νιότη είναι ικανοί και εφορμήσουν με τόλμη για ένα καλύτερο μέλλον.

Το σύνθημα της εκδήλωσης, «Μάθε τα δικαιώματά σου, πάλεψε με τις ταξικές δυνάμεις για την κατάκτησή τους, οργανώσου στο σωματείο», είναι γι' αυτούς ένα προσκλητήριο πάλης, για την επίτευξη των στόχων της τάξης τους, για την πραγμάτωση των οραμάτων της νιότης τους.

Ξέρουν πως αυτός ο αγώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος. Ξέρουν, όμως, ότι δεν έχουν το δικαίωμα και δεν τους πρέπει να απουσιάσουν. Και γνωρίζουν πως συμβαδίζοντας με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ είναι σίγουροι πως τραβούν στο σωστό δρόμο για να φτάσουν στον ποθητό προορισμό.

Αυτά σημείωσε στην ομιλία του στην εκδήλωση, ο Γ. Καραβίδας, γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Εργατών Λάρισας της ΚΝΕ, τονίζοντας, ακόμα, πως η νεολαία πρέπει να σταθεί απέναντι από τα αστικά κόμματα και, ταυτόχρονα, «να μην την πατήσει» από τις φανφάρες περί αριστεροσύνης που εξαπολύει ο ΣΥΝ.

Η λύση στα προβλήματα των εργαζομένων - είπε στην ομιλία του ο Γ. Σκόκας, μέλος της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ - βρίσκεται στην ενιαία αγωνιστική απάντηση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, στην πρόταση του ΚΚΕ για τη λαϊκή συμμαχία και τη λαϊκή εξουσία.

Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχαν ταμπλό για τη δράση του ΠΑΜΕ και την Ιστορία του ΚΚΕ, ενώ λειτούργησε βιβλιοπωλείο και παρουσιάστηκε μουσικό πρόγραμμα με εργατικά τραγούδια, από μουσικό συγκρότημα της ΚΝΕ.

Μπλουζάκι... αλληλεγγύης

«Οχι στην απαγόρευση της ΚΕΝ Τσεχίας»! Η απαίτηση των προοδευτικών, δημοκρατικών νεολαιών να παρθεί πίσω η κατάπτυστη απόφαση που απαγορεύει τη δράση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας καταγράφεται σε διάφορες πρωτοβουλίες διεθνιστικής αλληλεγγύης. Σ' αυτό το πλαίσιο, η ΚΝΕ τύπωσε και διακινεί στη νεολαία της χώρας μας ένα μπλουζάκι που μεταφέρει το μήνυμα ενάντια στην απαγόρευση της Οργάνωσης. Τα έσοδα από την πώλησή του (η τιμή του είναι 7 ευρώ) θα δοθούν απευθείας στην ΚΕΝ Τσεχίας και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρίσκουν την μπλούζα στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ και φυσικά, στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ που ξεκινάει σήμερα.

«ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»
Ταξίδι στην «προϊστορία»

Ενα ταξίδι στην «προϊστορία» του ανθρώπου πραγματοποιεί από προχθές το περιοδικό «Θέματα Παιδείας». Μια εκδρομή εκπαιδευτικού χαρακτήρα στην ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπου και της γης, με στόχο τη βαθύτερη εκμάθηση αυτής της ιστορικής περιόδου που υποτιμάται, ενώ τα ευρήματα στη χώρα μας είναι πολλά και σημαντικά.

Εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι ξεκίνησαν την Τετάρτη το πρωί από την Αθήνα. Πρώτος σταθμός το «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, όπου μεταξύ άλλων εκτίθενται ευρήματα από νεολιθικούς πολιτισμούς της Θεσσαλίας. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών ήταν ιδιαίτερο για τα ειδώλια, αντικείμενα που δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή των νεολιθικών ανθρώπων. Στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν στο νεολιθικό οικισμό του Διμηνιού, που χρονολογείται στο 4.500 - 3.500 π.Χ.

Χτες οι ταξιδιώτες επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο του Δισπηλιού και είχαν την ευκαιρία να δουν την αναπαράσταση προϊστορικού Λιμναίου Οικισμού και να συνομιλήσουν με τον επικεφαλής των ανασκαφών εκεί, Γιώργο Χουρμουζιάδη, ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ. Σε αυτή την περιοχή τα ευρήματα μαρτυρούν ύπαρξη πολιτισμού πριν από 7.500 χρόνια (χρονολογείται στην ύστερη νεολιθική εποχή, στο 5.300 π.Χ). Οι ανασκαφές έχουν ξεκινήσει από το 1992 και τα ευρήματα φανερώνουν έναν μεγάλο οικισμό με πλούσια δραστηριότητα. Η συζήτηση με τον καθηγητή είχε μεγάλη διάρκεια και οι ερωτήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη. Οπως σημείωσε, η προϊστορία δυστυχώς δεν προσφέρει άμεσες πληροφορίες για την ιδεολογία των ανθρώπων τότε. Αναφερόμενος στα ειδώλια που φέρνουν στο φως οι ανασκαφές είπε ότι δεν είναι αγάλματα θεοτήτων, αλλά στοιχεία της επικοινωνίας και της καθημερινότητάς τους. Αυτό είναι ένδειξη ότι το θρησκευτικό αίσθημα δεν είναι εγγενές, συνέχισε. Επίσης, υπογράμμισε τις σημαντικές επινοήσεις του προϊστορικού ανθρώπου όπως η γεωργία, η πρωτόγονη αρχιτεκτονική, η αλιεία, η συλλογή καρπών που αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για την ιστορία της ανθρωπότητας και που δε δικαιολογούν τη μεγάλη υποτίμηση αυτής της περιόδου από το εκπαιδευτικό σύστημα.

Η χτεσινή περιήγηση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Μουσείο απολιθωμένου δάσους στο Νόστιμο Καστοριάς, το οποίο δημιουργήθηκε στα 20 εκατομμύρια χρόνια ηλικίας της Γης μετά από μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου. Είναι ένα από τα 31 απολιθωμένα δάση σε όλο τον κόσμο. Εκεί εκτίθενται επίσης απολιθώματα από φυτά όπως φοίνικες, κανέλλες, σεκόγιες, ευκαλύπτους, πρωτοπευκίδες και απολιθωμένοι καρποί.

Βαθμολογίες των ΤΕΕ

Ανακοινώνονται σήμερα από το υπουργείο Παιδείας οι βαθμολογίες των αποφοίτων των ΤΕΕ, οι οποίοι συμμετείχαν φέτος στις ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΤΕΙ. Οι ονομαστικές μηχανογραφικές καταστάσεις με τους αντίστοιχους βαθμούς παραδίδονται σήμερα τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στα Γραφεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της χώρας προκειμένου να προωθηθούν στα ΤΕΕ - ΕΠΑΛ. Οι υποψήφιοι μπορούν μετά τις 10 π.μ. να πληροφορούνται τη βαθμολογία τους και από το Διαδίκτυο (στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΥΠΕΠΘ: http://www.ypepth.gr) πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τα τέσσερα αρχικά των ονομαστικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Ονομα - Πατρώνυμο - Μητρώνυμο) με κεφαλαία.

Απαράδεκτη η προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Να σταματήσει η ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων και να καταργηθεί η απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, απαιτεί με ανακοίνωσή της η ΚΝΕ, με αφορμή τη διαδικασία προανάκρισης για τις μαθητικές καταλήψεις που έχει ξεκινήσει για σχολεία του Δήμου Αγίου Δημητρίου (Μπραχάμι).

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ έχει ως εξής:

«Η εισαγγελική προκαταρκτική εξέταση που έχει διαταχθεί για τις μαθητικές καταλήψεις που έγιναν το φθινόπωρο του 2007, αποτελεί μία μεθόδευση που στοχεύει στην τρομοκράτηση των μαθητών και στην ποινικοποίηση των αγώνων τους.

Η ευθύνη βαραίνει πρώτα απ' όλα την κυβέρνηση της ΝΔ που συνεχίζει να αξιοποιεί την απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανοίγοντας το χορό των μαθητοδικείων.

Η ΚΝΕ καλεί όλους τους μαθητές, τους εργαζόμενους γονείς τους, όλους τους εκπαιδευτικούς, να συντονίσουν τη δράση τους και τον αγώνα τους, προκειμένου να μην επιτρέψουν τέτοιες ενέργειες. Να τις ακυρώσουν στην πράξη.

Να απαιτήσουν να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ποινικοποιεί τους μαθητικούς αγώνες και σέρνει τους μαθητές στα δικαστήρια.

Να παλέψουν για ενιαίο 12χρονο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο, που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΑΠΘ
Η ΠΚΣ στο Ποσείδι

Από τις 11 έως τις 26 Ιούλη θα έχει η Πανσπουδαστική ΚΣ την ευθύνη της φοιτητικής καντίνας στην κατασκήνωση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Ποσείδι Χαλκιδικής.

Οπως κάθε χρόνο, οι φοιτητές θα μπορούν να συμμετάσχουν, σε καθημερινή βάση, σε πλήθος δραστηριότητες, τις οποίες διοργανώνει η ΠΚΣ. Συναυλίες με ερασιτεχνικά συγκροτήματα, προβολές ταινιών, βιβλιοπαρουσιάσεις, αλλά και τουρνουά σκάκι, τάβλι και βόλεϊ θα γεμίσουν δημιουργικά τις μέρες και τις νύχτες των κατασκηνωτών. Παράλληλα θα διοργανωθούν και δυο εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ: Την Κυριακή 13/7 με θέμα «Αθλητισμός - Ναρκωτικά - Ντόπινγκ» και την Παρασκευή 18/7 με θέμα «Εξελίξεις στα Βαλκάνια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ