ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Συντριπτική η ανωτερότητα του Σοσιαλισμού και στο ζήτημα της Υγείας

Σε εκδήλωση της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ μίλησε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος

Ο Γ. Μαρίνος

Motion Team

Ο Γ. Μαρίνος
Τις βασικές αρχές που θα καθορίσουν την οργάνωση ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας και Πρόνοιας στη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία, αλλά και στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη συντριπτική ανωτερότητα του Σοσιαλισμού έναντι του καπιταλισμού σ' αυτό το καθοριστικό για τα λαϊκά στρώματα ζήτημα, παρουσίασε χτες ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, μιλώντας σε εκδήλωση για την Υγεία που διοργάνωσε στο Βόλο η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Βασ. Τίρχας, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου, στάθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα που καταγράφονται σε όλες τις δομές Υγείας στην περιοχή. Στα 6 Κέντρα Υγείας σε ολόκληρο το νομό είναι τεράστιες οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κυρίως σε ειδικότητες όπως καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, χειρουργοί, ακτινολόγοι αλλά και κοινωνικοί λειτουργοί. Στα περισσότερα χωριά απουσιάζει τελείως ο αγροτικός γιατρός, είτε πηγαίνει περιστασιακά. Ελλείψεις ακόμα υπάρχουν σε υποδομές και εξοπλισμό που σε πολλές περιπτώσεις είναι παμπάλαιος, κλπ.

Πάλη με προοπτική

«Η πρόταση του ΚΚΕ δίνει δύναμη στην καθημερινή διεκδίκηση, στην καθημερινή πάλη για κάθε πρόβλημα, είναι βάση για ευρύτερη λαϊκή συσπείρωση, ανοίγει δρόμο για να δυναμώσει ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας», σημείωσε ο Γ. Μαρίνος, παίρνοντας το λόγο.

«Το Κόμμα μας - συνέχισε - καλεί τις εργατικές λαϊκές οικογένειες να σκεφτούν καλά ορισμένες βασικές πλευρές της πρότασης των κομμουνιστών. Η εργατική εξουσία, το Σοσιαλιστικό κράτος, αναλαμβάνει την ευθύνη να εξασφαλίσει Κοινωνική Ασφάλιση και αναβαθμισμένες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλους, με ειδική φροντίδα για τα παιδιά, τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους με αναπηρία. Αντιμετωπίζοντας την Υγεία σαν κοινωνικό αγαθό και όχι σαν εμπόρευμα και κόστος.

Η εργατική εξουσία θα φροντίσει για την πρωτογενή πρόληψη, που συνδέεται με το δικαίωμα στην εργασία, τα εργασιακά δικαιώματα, τη μείωση του εργάσιμου χρόνου και του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, την εξασφάλιση άνετης, υγιεινής κατοικίας, καθαρού περιβάλλοντος, ανάπτυξη του λαϊκού αθλητισμού, εξάλειψη των παραγόντων που οδηγούν στο άγχος, στην ανασφάλεια για το αύριο.

Η εργατική εξουσία θα φροντίσει για τη σχεδιασμένη πρόληψη, με υποχρεωτική, συστηματική παρακολούθηση της Υγείας από μικρή ηλικία. Ρίχνοντας βάρος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στα Κέντρα Υγείας που συνδέονται με τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, την οικογένεια. Σε σύνδεση με την πρωτοβάθμια φροντίδα και το δίκτυο άμεσης, επείγουσας βοήθειας (ΕΚΑΒ) θα δημιουργούνται, θα αναπτύσσονται σύγχρονα νοσοκομεία και ειδικά κέντρα πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα, βάζοντας στην υπηρεσία του λαού τα πιο σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας».

Καθοριστικός ο ρόλος του κεντρικού και περιφερειακού σχεδιασμού

«Καθοριστικός είναι ο ρόλος του κεντρικού και περιφερειακού σχεδιασμού - εξήγησε ο Γ. Μαρίνος -, ο οποίος θα έχει ως φάρο τις ανάγκες των εργατικών λαϊκών οικογενειών και θα ενισχύει συνεχώς το αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας στις πόλεις και την ύπαιθρο, με ειδική φροντίδα για τις παραμεθόριες περιοχές. Ο κεντρικός σχεδιασμός θα εξασφαλίζει την παραγωγή γιατρών, νοσηλευτών ανώτατης εκπαίδευσης, θα κατοχυρώνει το δικαίωμα εργασίας για όλους, την ισόμετρη ανάπτυξη ειδικοτήτων και κλάδων.

Ο κεντρικός σχεδιασμός θα φροντίσει για τη δημιουργία Κέντρων Υγείας, νοσοκομείων και ειδικών κέντρων με κριτήριο τον πληθυσμό και τη σύνθεσή του, τα επιδημιολογικά και άλλα στοιχεία. Στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας, του κεντρικού σχεδιασμού θα αναπτυχθεί κρατική βιομηχανία φαρμάκου και ιατρικού εξοπλισμού. Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα δε θα είναι θεατές σ' αυτήν την προσπάθεια. Θα έχουν σημαντικό ρόλο που θα εκπληρώνεται μέσα από τη συμμετοχή στην οικοδόμηση της νέας κοινωνίας και του συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, τον εργατικό κοινωνικό έλεγχο».

Πολύτιμη η πείρα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση

«Η πείρα του Σοσιαλισμού που οικοδομήθηκε στον 20ό αιώνα είναι πολύτιμη για την ανάπτυξη της σκέψης και της δράσης των λαϊκών δυνάμεων», πρόσθεσε ο Γ. Μαρίνος και συνέχισε: «Στη Σοβιετική Ενωση και στις άλλες Σοσιαλιστικές χώρες δημιουργήθηκε δωρεάν, υψηλής ποιότητας σύστημα πρόληψης και προστασίας της υγείας που δεν μπορούν οι απολογητές του καπιταλισμού να το μειώσουν, να το παραγράψουν.

Παρά τα προβλήματα και τις συνέπειες των οπορτουνιστικών παρεκκλίσεων, στα μέσα της δεκαετίας του '80 περνούσαν κάθε χρόνο 110 εκατομ. άνθρωποι από προληπτικό έλεγχο και πάνω από 35 εκατομ. ήταν σε διαρκή ιατρική παρακολούθηση (εργαζόμενοι, παιδιά, γυναίκες, χρόνια πάσχοντες κ.ά.). Λειτουργούσαν πάνω από 28 χιλιάδες γυναικεία ιατρεία και παιδικές πολυκλινικές. Στα 16.000 αναρρωτήρια αναπαύονταν και θεραπεύονταν 63 εκατομμύρια εργαζόμενοι κάθε χρόνο.

Τα άλματα που έγιναν μετά τη Σοσιαλιστική Οχτωβριανή Επανάσταση δεν μπορούν να συγκριθούν με την αθλιότητα της προεπαναστατικής περιόδου, όπως δεν μπορούν να συγκριθούν με την οδυνηρή κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την αντεπανάσταση. Το 1989 στη Ρωσία αναλογούσαν 1.387 νοσοκομειακά κρεβάτια ανά 10.000 κατοίκους, ενώ η αναλογία αυτή μειώθηκε στα 127 κρεβάτια το 1994 και στα 115 το 2000. Η μείωση των κρεβατιών των δημόσιων νοσοκομείων και το γενικότερο χτύπημα των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας συντέλεσαν στη δημιουργία των βάσεων και την επέκταση της ιδιωτικής Υγείας. Οι υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας από κοινωνικό αγαθό μετατράπηκαν σε εμπόρευμα που πληρώνουν πανάκριβα οι εργαζόμενοι.

Λέμε στους εργαζόμενους να συγκρίνουν τα επιτεύγματα του Σοσιαλισμού με την κατάσταση που επικρατεί στις καπιταλιστικές χώρες και στη μητρόπολη του καπιταλισμού, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Γιατί δεν μπορεί να αποκρυφτεί ότι στις ΗΠΑ οι ανασφάλιστοι ξεπερνούν τα 45 εκατομμύρια, ότι οι υπηρεσίες Υγείας είναι πανάκριβο εμπόρευμα και παρέχονται ανάλογα με την κοινωνική θέση και την οικονομική κατάσταση του κάθε ανθρώπου. Υπάρχει πραγματικά βάση για να βγούνε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα που θα εντείνουν τον προβληματισμό και τη δράση των λαϊκών δυνάμεων», κατέληξε το στέλεχος του ΚΚΕ.

Η λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Στην τελική ευθεία έχει μπει η λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ, ενόψει της κλήρωσης που θα γίνει την Τετάρτη 23 Ιούλη 2008, παρουσία συμβολαιογράφου στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ στην Αθήνα (Θεμιστοκλέους 48, τηλ. 210-3844853 και 210-3844854). Θα κληρωθεί ένα αυτοκίνητο volkswagen fox 1.200 κυβικών. Η τιμή του λαχνού είναι 5 ευρώ και διατίθεται απ' όλες τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη την Ελλάδα.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Ξήλωσαν τις ταμπέλες των γραφείων

Σε ξήλωμα των ταμπελών της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ και του γραμματοκιβωτίου της Οργάνωσης προέβησαν άγνωστοι θρασύδειλοι, την περασμένη Τρίτη το βράδυ. Σε συνέντευξη Τύπου, ο Σπύρος Σαμοήλης, μέλος του ΝΓ της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, κατάγγειλε την παραπάνω ενέργεια, η οποία, όπως ανέφερε, εντάσσεται σε ανεπιτυχή προσπάθεια να τρομοκρατήσουν την πρωτοπόρα δράση και παρέμβαση των κομμουνιστών για εργατικά λαϊκά προβλήματα. Υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους ενέργειες όχι μόνο δε φοβίζουν, αλλά ατσαλώνουν το ΚΚΕ να συνεχίσει ακόμη πιο έντονα και πιο δυναμικά την πάλη για τα προβλήματα των εργαζομένων και του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ