ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΑΚΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Να μη γίνει ιμπεριαλιστικό ορμητήριο

Συγκέντρωση την Τετάρτη στο λιμάνι του Αστακού στις 8 μ.μ. ενάντια στην παρουσία αμερικανικού πλοίου

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λιμάνι του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, ενάντια στην εκεί παρουσία του αμερικανικού πλοίου και στη μετατροπή του λιμανιού και της ευρύτερης περιοχής σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, καλούν την Τετάρτη 9 Ιούλη στις 8 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και οι Επιτροπές Ειρήνης Αγρινίου, Μεσολογγίου και Ναυπάκτου. Πούλμαν για τη συγκέντρωση θα αναχωρήσουν και από την Τετάρτη στις 6.30 μ.μ. από το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ, πρόκειται για αμερικάνικο εμπορικό πλοίο που μεταφέρει στρατιωτικό υλικό και έχει αγκυροβολήσει στον Αστακό για λόγους ανάπαυσης του πληρώματος.

Στο κοινό κάλεσμα των διοργανωτών της συγκέντρωσης τονίζεται: «Το γνωστό αμερικανικό πλοίο έκανε την εμφάνισή του και πάλι στην περιοχή του Αστακού. Εδώ και μέρες έχει αγκυροβολήσει έξω από το λιμάνι του Αστακού, ενώ λιμενικοί και ασφαλίτες "χτενίζουν" την περιοχή με πρόσχημα την ασφάλεια του πληρώματος. Η επανεμφάνιση του πλοίου δεν είναι τυχαία, ούτε ήρθε για τουριστικούς λόγους, ούτε φυσικά είναι αθώα. Εντάσσεται στους γενικότερους σκοπούς και στόχους που έχουν για την περιοχή οι ιμπεριαλιστές. Σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο είναι εξοπλισμένο με τα ανάλογα μηχανήματα π.χ. για φωτογράφιση της περιοχής, εξερεύνηση του βυθού κ.ά.. Απαιτούμε να φύγει τώρα και να μην ξαναεμφανιστεί τέτοιου είδους πλοίο στην περιοχή. Η υποταγή κι ο ραγιαδισμός δεν αποτελούν απάντηση στα προβλήματα της περιοχής».

Αγώνας και τέχνη για τον άνθρωπο

Μέσα από την εκδήλωση τιμής στον κομμουνιστή εργάτη Μήτσο Σαχίνη και στην καλλιτεχνική του δημιουργία, αναδείχτηκε ο Πολιτισμός της εργατικής τάξης

Ο Μήτσος Σαχίνης
Ο Μήτσος Σαχίνης
Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Πέμπτης, στο Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας η προφεστιβαλική εκδήλωση ΚΚΕ-ΚΝΕ που ήταν αφιερωμένη στη ζωή και στο έργο του κομμουνιστή Μήτσου Σαχίνη. «Του σεμνού, ακούραστου, φλογερού μαχητή, που με αυταπάρνηση αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην υπόθεση της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης από την εκμετάλλευση», όπως τονίστηκε από τους καλλιτέχνες και τα μέλη της ΚΝΕ που παρουσίασαν τη δράση και το καλλιτεχνικό έργο του μπαρμπα-Μήτσου.

Ο Μήτσος Σαχίνης έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1941, πήρε μέρος στην Αντίσταση μέσα από τις τάξεις του ΕΛΑΣ. Συνελήφθη το 1947 και καταδικάστηκε 2 φορές σε ισόβια. Το 1953 απολύθηκε και από τότε δούλεψε στην ΚΟΘ του ΚΚΕ, συμμετέχοντας στην ΕΔΑ, ενώ πάλι συνελήφθη και κλείστηκε στις φυλακές από τους πραξικοπηματίες το 1967. Μετά την πτώση της Χούντας, πρωτοπόρος στο συνδικαλιστικό κίνημα, γίνεται μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλέγεται βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Πέθανε στις 22 Ιούλη του 2004.

Το 1950, στο κολαστήρι της Γιούρας, παίρνει τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής με δάσκαλο τον μεγάλο ζωγράφο Ασαντούρ Μπαχαριάν. Πιστός στρατιώτης της αντιστασιακής τέχνης απαθανατίζει τους αγώνες και τις θυσίες μιας ολόκληρης γενιάς, ενός λαού που δεν έμαθε να σκύβει το κεφάλι. «Οι προσωπικές μας αγωνίες είναι οι αγωνίες του λαού και η ανησυχία μας είναι η ανησυχία του παθιασμένου εργάτη της ζωής. Οι άνθρωποι της τάξης μας δεν ξεπερισσεύουνε λεφτά για πίνακες, για αυτό και τους χαρίζω», έλεγε ο μπαρμπα-Μήτσος.

Motion Team

«Θέμα της προφεστιβαλικής μας εκδήλωσης είναι "Εργατική τάξη και Πολιτισμός" μέσα από μια εκδήλωση τιμής στο Μήτσο Σαχίνη», σημείωσε στην ομιλία της η Μαρίνα Κυριάκου, Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

«Στους στόχους του Κόμματός μας πάντα είναι: Η εξύψωση της ανθρωπιστικής προσωπικότητας. Η ποιοτική ενίσχυση του τρόπου ζωής των εργαζομένων. Η ενίσχυση των κοινωνικών αξιών. Η αναζωογόνηση των ζωντανών πολιτιστικών κυττάρων της κοινωνίας... Η πρόσβαση στον Πολιτισμό είναι κοινωνικό αγαθό. Και βέβαια για τον Πολιτισμό που πρέπει να πλουτίζει την κοινωνική συνείδηση, να καλλιεργεί στον άνθρωπο το ανθρώπινο», επεσήμανε παρακάτω.

Για την ανάγκη η τέχνη να υπηρετεί την εργατική τάξη, να είναι χρήσιμη, μίλησαν ο σκηνοθέτης και ηθοποιός του ΚΘΒΕ Κώστας Χαλκιάς και ο γραμματέας του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Στην εκδήλωση παραβρίσκονταν τα παιδιά του Μήτσου Σαχίνη, Μαρία και Αγάπιος, καθώς και ο εγγονός του Αλέξανδρος, ενώ στο τέλος πολιτικά τραγούδια έπαιξε το συγκρότημα της ΚΝΕ. Στο χώρο λειτουργεί και έκθεση έργων του Μήτσου Σαχίνη.

Ενα μικρό δείγμα από τα έργα του κομμουνιστή εργάτη καλλιτέχνη

Motion Team

Ενα μικρό δείγμα από τα έργα του κομμουνιστή εργάτη καλλιτέχνη
Εκδηλώσεις για τα 90χρονα του ΚΚΕ

Η Αχτίδα Υπαίθρου Αχαΐας του ΚΚΕ οργανώνει στην Αιγιάλεια, στο πλαίσιο των γιορτασμών για τα 90 χρόνια του Κόμματος, πολιτικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στους ηρωικούς αγώνες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, ενάντια στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό. Στις εκδηλώσεις θα τιμηθούν οι εκτελεσμένοι και δολοφονημένοι μαχητές και μαχήτριες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ:

-- Αύριο Κυριακή 6 Ιούλη, στην πλατεία Αράχοβας Δήμου Συμπολιτείας, στις 10.30 π.μ.

-- Την Κυριακή 13 Ιούλη, στην Κουνινά, στις 10.30 π.μ.

Στη Λέσβο

Η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ οργανώνει την Τετάρτη 9 Ιούλη στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Μυτιλήνης, ημερίδα με θέμα «Η θέση του ΚΚΕ για την ενεργειακή πολιτική - Η Περίπτωση της Λέσβου». Ομιλητές θα είναι ο Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Οικονομικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Ηρακλής Κουντουρέλλης, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Λέσβου.

Στην Αρτα

Εκδήλωση αφιερωμένη στα 90 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ και στα 40 χρόνια της ΚΝΕ πραγματοποιεί η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ την Τετάρτη 16 Ιούλη και ώρα 8.30 μ.μ. στο κέντρο «Ξάγναντο» στο Κλειστό. Ομιλήτρια θα είναι η Φωτεινή Τσόλου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής ΒΔ Ελλάδας του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει πολιτικό μνημόσυνο για τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ από την περιοχή Ζυγοχώρια και από τα κεφαλοχώρια Κομπότι και Πέτα. Την παρουσίαση θα κάνει ο Δημήτρης Γιαννούλης, μέλος της ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Τάτση «Το οδοιπορικό ενός ανταρτοΕΠΟΝίτη στο ΔΣΕ», με εισηγητή τον καθηγητή και μέλος του ΚΣ της ΠΕΕΠΠ Γιώργο Σύρο.

Παρουσίαση της Διακήρυξης για τις ευρωεκλογές

Συνέντευξη Τύπου της Αλ. Παπαρήγα τη Δευτέρα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία θα παρουσιάσει τη Διακήρυξη της ΚΕ του Κόμματος για τις ευρωεκλογές, τη Δευτέρα 7 Ιούλη και ώρα 12.00 το μεσημέρι. Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου).

Συνάντηση με το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί την Τρίτη 8 Ιούλη στις 2.30 μ.μ. με το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ