ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ένας «εργάτης» της ειρήνης

Ο Γρηγόρης Πετρόπουλος, Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, πέθανε χτες στον «Ευαγγελισμό»

Ενα ακούραστος εργάτης και ανυποχώρητος μαχητής του φιλειρηνικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, ο Γρηγόρης Πετρόπουλος, Οργανωτικός Γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, άφησε χτες βράδυ την τελευταία του πνοή σε ηλικία 55 ετών στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», μετά από σύντομη και σκληρή μάχη με το θάνατο. Λεπτομέρειες για την κηδεία και την ταφή δεν είχαν γίνει γνωστές μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ σχετικά με την άσχημη είδηση τονίζει: «Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνουμε τον απρόσμενο θάνατο του αγαπημένου μας συναγωνιστή, φίλου και συντρόφου Γρηγόρη Πετρόπουλου.

Ο θάνατος του Γρηγόρη Πετρόπουλου αποτελεί σημαντική απώλεια για το φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό κίνημα στο οποίο συμμετείχε ενεργά και με όλες του τις δυνάμεις για τρεις δεκαετίες και πλέον από τις γραμμές της ΕΕΔΥΕ.

Θα μας λείψει το χαμόγελο, η αισιοδοξία, το αγωνιστικό πείσμα του Γρηγόρη, που τόσο συνέβαλε στην αποτελεσματική δράση της ΕΕΔΥΕ ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.

Η ΕΕΔΥΕ έχασε έναν άξιο αγωνιστή, ο οποίος για μια μεγάλη χρονική περίοδο διατέλεσε μέλος της Γραμματείας της και Οργανωτικός της Γραμματέας.

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή της στην οικογένεια του συναγωνιστή Γρηγόρη, στη γυναίκα του και στα 2 παιδιά του».

Ο Γρηγόρης Πετρόπουλος γεννήθηκε το 1953. Παιδί πολυμελούς εργατικής λαϊκής οικογένειας, από μικρός στη βιοπάλη, σπούδασε φυσικοθεραπευτής. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και υπήρξε μαραθωνοδρόμος.

Οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1976. Δούλεψε σε διάφορους τομείς δουλειάς. Από το 1981 ήταν στην ΕΕΔΥΕ. Εκλέχθηκε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ. Από το 1992 έως το θάνατό του ήταν Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ. Παράλληλα ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση και υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών για 12 χρόνια.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το Εθνικό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τη στήριξη στον Πρόεδρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ολοκληρώθηκε χτες η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου αναφορικά με το Κυπριακό, στη Λευκωσία, που είχε ξεκινήσει την Τετάρτη, με ενημέρωση των μελών από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, σχετικά με τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, την 1η του Ιούλη. Σε αυτό συμμετείχαν το ΑΚΕΛ, ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, το ΚΣ ΕΔΕΚ, το Ευρωπαϊκό Κόμμα, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, ο επίτροπος Προεδρίας, Γιώργος Ιακώβου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, και ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Τίτος Χριστοφίδης.

Κατά τη συνεδρίαση τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν το οποίο ανέγνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, εκφράστηκαν επί των εξελίξεων και ορισμένοι παρουσίασαν επιμέρους επιφυλάξεις, όλοι δήλωσαν στήριξη στους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας για συνέχιση της προσπάθειας ώστε να ανοίξει ο δρόμος για απευθείας διαπραγματεύσεις στη βάση της μεγαλύτερης δυνατής προόδου. Οπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «τούτο θα κριθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη συλλογική διαβούλευση με τα κόμματα πριν τη λήψη της τελικής απόφασης».

Σε δηλώσεις του σχετικά με τα όσα συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση, ο Σ. Στεφάνου είπε ότι πριν την επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών, στις 25 του Ιούλη, θα υπάρξει διαβούλευση με τα κόμματα, καθώς «οι Ομάδες Εργασίας και οι Τεχνικές Επιτροπές συνεχίζουν τη δουλειά τους και μάλιστα εντατικοποιημένα για να παρθούν οι τελικές αποφάσεις». Χαρακτήρισε αυθαίρετα κάποια δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου που θέλουν τις συνομιλίες να ξεκινούν την 1η του Σεπτέμβρη, υπογραμμίζοντας ότι «το ανακοινωθέν είναι πολύ σαφές», για να προσθέσει πως στις 25 του Ιούλη θα γίνει ανασκόπηση του έργου στις Επιτροπές και στις Ομάδες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, μετά τη συνεδρίαση υπογράμμισε πως το κόμμα «χαιρετίζει το γεγονός ότι, παρά τις επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί εντός και εκτός του Εθνικού Συμβουλίου, έγινε κατορθωτό να υπάρξει μια ομόφωνη στήριξη στην προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας να οδηγήσει τα πράγματα στις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις», σημειώνοντας: «Το ότι αυτή η προσπάθεια στηρίζεται από όλους είναι κατά τη γνώμη μας το ουσιαστικό».

Ο Ν. Κατσουρίδης τόνισε ακόμη: «Υπήρξε ομόφωνη τοποθέτηση πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σε τελευταία ανάλυση ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο οποίος λαμβάνοντας υπόψη και τις απόψεις των κομμάτων θα εκτιμήσει και θα αποφασίσει τελικά εάν έχει καταστεί δυνατή η μεγαλύτερη πρόοδος για να προχωρήσουμε σε συνομιλίες». Απαντώντας σε ερώτηση αν το ΑΚΕΛ κρίνει ότι η βάση των διαπραγματεύσεων συμπληρώθηκε, επισήμανε ότι όταν λέμε βάση των συνομιλιών δεν εννοούμε το πλαίσιο, είναι δύο διαφορετικά πράγματα: «Εάν μιλούμε για τη βάση θέλω να θυμίσω ότι για το σύνολο των κυπριακών κομμάτων ήταν επαρκής βάση για διεξαγωγή των συνομιλιών η πρώτη θέση της 8ης Ιουλίου που μιλούσε μόνο για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και πολιτική ισότητα, όπως ερμηνεύεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», συμπληρώνοντας ότι τώρα «έχει συμπληρωθεί με τη μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα. Εάν μιλούμε για πλαίσιο, υπάρχουν πολλά άλλα στοιχεία που θα πρέπει να προστεθούν και αυτό το πλαίσιο έχει περιληφθεί στο Μνημόνιο μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου». Υπογράμμισε δε ότι όλη αυτή η προσπάθεια «από σήμερα και να πάει είναι μέσα στα πλαίσια των παραμέτρων του τελευταίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Οπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χειρίζεται το Κυπριακό με βάση τις προγραμματικές του δηλώσεις, τις οποίες έχουν στηρίξει τα κόμματα που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά και κόμματα εκτός Εθνικού, που τον στήριξαν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπως το ΑΚΕΛ, οι ΕΔΗ και η Επαλξη για την Ανασυγκρότηση του Κέντρου και όσοι μετά από διαβούλευση τον στήριξαν στο δεύτερο γύρο, που περιλαμβάνει το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ». Εκλεισε λέγοντας ότι, κατά συνέπεια, «υπάρχει συναντίληψη στο τι στοχεύουμε και στήριξη στην προσπάθεια του Προέδρου Χριστόφια, στη βάση αυτής της συναντίληψης να ανοίξει ο δρόμος για τις απευθείας συνομιλίες».

Συνεδριάζει η ΚΠΕ του ΣΥΝ

Συνεδριάζει σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ, με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις, απολογισμός της πολιτικής εξόρμησης και προγραμματισμός της δράσης του κόμματος». Οι εργασίες της ΚΠΕ θα ανοίξουν με ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ, Α. Τσίπρα, και εισήγηση του Γραμματέα της ΚΠΕ, Ν. Χουντή. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι θέσεις για τις ευρωεκλογές, στις οποίες δίνεται χαρακτήρας γενικής πολιτικής αναμέτρησης απέναντι στην «κυβερνητική πολιτική και τον νεοφιλελευθερισμό», στη γνωστή γραμμή ...συνεννόησης με τη σοσιαλδημοκρατία, κατά τα πρότυπα και των άλλων οπορτουνιστών, στο πλαίσιο του «Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς», που θέλει δήθεν μια πιο ...κοινωνική ΕΕ, λες και αυτός ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός μπορεί να αλλάξει.

Πάντως, στη διάρκεια των εργασιών αναμένεται να βγουν στην επιφάνεια οι αντιπαραθέσεις που σχετίζονται με τις διάφορες τάσεις του ΣΥΝ αλλά και τα θέματα λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ανακοινώθηκε για το επόμενο Σαββατοκύριακο 12-13 του Ιούνη, στην Αθήνα, η σύγκληση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα συλλυπητήρια της ΚΕ του ΚΚΕ

Μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του Γρηγόρη Πετρόπουλου η ΚΕ του ΚΚΕ έβγαλε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Βαθιά θλίψη μας προκάλεσε η είδηση του θανάτου του σ. Γρηγόρη Πετρόπουλου, στελέχους του ΚΚΕ και του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος για την ειρήνη.

Ο σ. Πετρόπουλος υπήρξε ακούραστος και αφοσιωμένος αγωνιστής, που έδρασε από τις γραμμές του Κόμματος περισσότερα από 30 χρόνια. Το λαϊκό κίνημα έχασε έναν σημαντικό του παράγοντα.

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του σ. Γρηγόρη Πετρόπουλου».

Η λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Στην τελική ευθεία έχει μπει η λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ, ενόψει της κλήρωσης που θα γίνει την Τετάρτη 23 Ιούλη 2008, παρουσία συμβολαιογράφου στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ στην Αθήνα (Θεμιστοκλέους 48, τηλ. 210-3844853 και 210-3844854). Θα κληρωθεί ένα αυτοκίνητο volkswagen fox 1.200 κυβικών. Η τιμή του λαχνού είναι 5 ευρώ και διατίθεται απ' όλες τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη την Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ