ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούλη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ
Κάηκε πριν ξαναγίνει δάσος...

Δεκάδες κομμουνιστές απ' όλη την Πελοπόννησο ρίχτηκαν στη μάχη της πυρόσβεσης. Ανακοίνωση της ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ για τις εμπρηστικές ευθύνες του δικομματισμού

Η εμπρηστική πολιτική που υπηρετούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «χτύπησε» αυτή τη φορά στο Μαίναλο
Η εμπρηστική πολιτική που υπηρετούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «χτύπησε» αυτή τη φορά στο Μαίναλο
Πέμπτη μέρα μετά την έναρξη της πυρκαγιάς στο Μαίναλο, η φωτιά ήταν χτες σε ύφεση. Στον τόπο της φωτιάς βρίσκονταν χτες 78 πυροσβέστες με 26 οχήματα, 170 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 45 στρατιώτες, ένα ελικόπτερο και οκτώ υδροφόρες. Χαρακτηριστικό είναι πως η Πυροσβεστική απέφευγε να δώσει έλεγχό της αφού οι καπνοί «σηκώνονταν» από τα αποκαΐδια του δάσους, που η καταστροφική αντιδασική πολιτική δεν το άφησε να αναγεννηθεί. Ενα δάσος το οποίο είχε καταστραφεί ξανά το 2000.

Δεκάδες μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τις οργανώσεις Λακωνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αχαΐας και Μεσσηνίας βρέθηκαν στον τόπο της καταστροφής και συνέβαλαν ουσιαστικά στο έργο της δασοπυρόσβεσης, ιδιαίτερα σε δύσκολα σημεία. Σε ανακοίνωσή της μάλιστα η ΝΕ Αρκαδίας επισημαίνει την ανάγκη να συγκροτηθούν επιτροπές αγώνα «που θα διεκδικήσουν τα αυτονόητα από την κεντρική εξουσία και τις τοπικές αρχές, θα περιφρουρούν τα δάση, θα ριχτούν, αν χρειαστεί, στη μάχη κατάσβεσης των πυρκαγιών».

Για άλλη μια φορά «αποδείχτηκε περίτρανα ότι ο μηχανισμός πυρόσβεσης είναι αδύναμος να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα γιατί στερείται στοιχειώδους οργάνωσης, εκπαίδευσης, προσωπικού, τεχνικών μέσων και υποδομής», τονίζει το ΚΚΕ. Επισημαίνει πως είναι απαράδεκτο η φωτιά να καίει τόσο χρονικό διάστημα σε μια περιοχή που ήταν σχετικά εύκολη η πρόσβαση. Η πυρκαγιά ξέσπασε - πιθανά από πτώση κεραυνού - την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα. Η ΝΕ Αρκαδίας καταγγέλλει ότι η πυρκαγιά «εντοπίστηκε την άλλη μέρα το μεσημέρι γιατί σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο του Μαινάλου, λειτουργεί ένα μόνο πυροφυλάκιο στη θέση Μαδάρα και εκεί μόνο στη διάρκεια της ημέρας».

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι στο αναγεννώμενο δάσος δεν είχε εκτελεστεί «καμιά εργασία αποψίλωσης και καθαρισμού των καμένων με αποτέλεσμα οι ξεροί και σάπιοι κορμοί, τα ξερόκλαδα και τα ξερά χορτάρια να αποτελούν έτοιμες εστίες για νέες πυρκαγιές. Καμία αντιπυρική ζώνη δεν άνοιξε. Κανένα μέτρο ενίσχυσης και προστασίας της φυσικής αναδάσωσης». Κι αυτό συνέβη οκτώ χρόνια μετά τη μεγάλη φωτιά του 2000 (τέσσερα με κυβέρνηση της ΝΔ και τέσσερα με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ).

Στα άλλα μέτωπα

Εγκαιρα αντιμετωπίστηκαν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χτες στην Υδρα και την Πελοπόννησο. Ειδικότερα, στις 11.30 το πρωί εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην Υδρα, όπου η άμεση επέμβαση των κατοίκων του νησιού είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο και να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Μία ώρα αργότερα, στις 12.45, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον Αγιο Ευθύμιο λίγα χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Αμεση ήταν η επέμβαση της Πυροσβεστικής και η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο, έχοντας κάψει λίγα στρέμματα χαμηλής βλάστησης. Στις 12.30 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο Δρέπανο Ναυπλίου και στις 4 το απόγευμα στο Κάστρο Βοιωτίας που ελέγχθηκαν από την Πυροσβεστική.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΒΑΛΑΣ - ΘΑΣΟΥ
Εφοπλιστικό τσιφλίκι ενάντια στις λαϊκές ανάγκες

Την απόφασή τους να συμβάλουν στο συντονισμό των φορέων και την οργάνωση της πάλης τους ενάντια στην πολιτική απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, που έχει καταδικάσει τη Θάσο σε μαρασμό, ανακοίνωσαν, μέσα από κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες το πρωί, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Καβάλας», η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Καβάλας», η «Δημοτική Αγωνιστική Ενότητα Θάσου» και η ΔΗΚΕΒΕ Καβάλας.

Αποκάλυψαν πως με την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας επιδεινώθηκαν τα προβλήματα για τους εργαζόμενους και όλους τους κατοίκους του νησιού. Οπως κατήγγειλαν, οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες σύνδεσης της Θάσου με την Καβάλα και την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα έχουν υποβαθμιστεί, με απόφαση των εταιρειών που ελέγχουν τις γραμμές (ΑΝΕΘ και ΑΝΕΚ - Μητσόπουλος) Καβάλας - Θάσου, Κεραμωτής - Θάσου και Νέας Περάμου - Θάσου. Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν ραγδαία τα εισιτήρια, μέχρι και 60% μόνο τον τελευταίο χρόνο.

Οι εταιρείες «αλωνίζουν» κατά πώς τους συμφέρει. Το χειμώνα εκτελούν ελάχιστα δρομολόγια - για να εξασφαλίζουν τη μέγιστη πληρότητα - τα οποία, μάλιστα, διακόπτονται νωρίς το απόγευμα. Τώρα το καλοκαίρι πάλι αυθαιρετούν με μοναδικό κίνητρο το κέρδος. Ετσι έχουν προγραμματίσει ημερησίως μόλις 1 δρομολόγιο από Νέα Πέραμο για Θάσο, περίπου 15 δρομολόγια από Καβάλα για Θάσο και 33 από Κεραμωτή για Θάσο, επειδή η απόσταση είναι μικρότερη.

Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην οικονομία, αλλά και την καθημερινή λειτουργία της Κεραμωτής, καθώς, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και καταστηματάρχες, η πόλη παραλύει από τα εκατοντάδες αυτοκίνητα που διέρχονται για να μετακινηθούν με τα πλοία της γραμμής.

Οι εκπρόσωποι της ΝΑΣ, της ΔΑΣ, της ΔΑΕΘ και της ΔΗΚΕΒΕ κάλεσαν τους φορείς του νομού να συντονίσουν τη δράση τους και αγωνιστικά να παλέψουν για: Καθημερινή και απρόσκοπτη σύνδεση της Θάσου με την ηπειρωτική Ελλάδα, που θα γίνεται με γνώμονα τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα των υποδομών της κάθε περιοχής. Ασφαλή και σύγχρονα πλοία. Μείωση των τιμών των εισιτηρίων των επιβατών και των ναύλων των πλοίων κατά 50%. Ειδικά μέτρα για τα ΑμΕΑ, τους πολύτεκνους, τους συνταξιούχους και τους φοιτητές - μαθητές. Πλήρη, σταθερή δουλειά για τους ναυτεργάτες, 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο.

ΠΕΑΕΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Να στηριχτεί η Εθνική Αντίσταση από τους δήμους

Τη στήριξη και χρηματοδότηση των Παραρτημάτων της για τη λειτουργία και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων ζητά, με υπόμνημά της προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ΠΕΑΕΑ διεκδικεί τουλάχιστον την ίδια στήριξη με τα ΚΑΠΗ (Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων), των οποίων το πλήθος των - κύρια ψυχαγωγικών και πολιτιστικών - δραστηριοτήτων δεν καλύπτει το ειδικό περιεχόμενο της δράσης που αναπτύσσουν τα Παραρτήματά της. Συγκεκριμένα, η ΠΕΑΕΑ διεκδικεί ανάμεσα σε άλλα: Οι ΟΤΑ να αναλαμβάνουν τη στέγαση των Παραρτημάτων σε δικούς τους ιδιόκτητους χώρους ή να καλύπτουν τις δαπάνες λειτουργίας (ενοίκια, πληρωμές σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας κτλ.) σε ενοικιασμένους από τα ίδια τα Παραρτήματα χώρους. Αυτό ήδη γίνεται από ορισμένους δήμους (π.χ. από το Δήμο Καλαμαριάς) ή να χρηματοδοτούν τα Παραρτήματα της Εθνικής Αντίστασης με ένα ετήσιο αναγκαίο ποσό.

Εκδήλωση για τη Μάχη της Αμφιλοχίας

Η ΠΕΑΕΑ, Παραρτήματα Αμφιλοχίας, Δ. Στερεάς, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, τιμώντας την 64η Επέτειο της διήμερης μεγάλης μάχης της VIII Μεραρχίας του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών που κατέληξε στην κατάληψη της Αμφιλοχίας και που, φέτος, αφιερώνεται στα 90 χρόνια από την Ιδρυση του ΚΚΕ, διοργανώνουν, την Κυριακή 13 Ιούλη 2008, στην Αμφιλοχία, εκδήλωση - ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ. Καλούνται όλοι οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης, νέοι και νέες, να συμμετάσχουν μαζικά σ' αυτήν την εκδήλωση τιμής.

Παράκληση

Η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΕΑΕΑ Ηλιούπολης, προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη του αντιστασιακού και γραμματέα, τότε, της ΚΟΒ Ηλιούπολης του ΚΚΕ, Νίκου Γιαταγαντζή, που θυσίασε τη ζωή του στα χρόνια της Κατοχής για το καλό του λαού και την απελευθέρωση της Ελλάδας, ζητά από όποιον συναγωνιστή γνωρίζει στοιχεία από τη δράση του και τη ζωή του αγωνιστή, ή μέλη της οικογένειάς του, να επικοινωνήσει με το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Ηλιούπολης(τηλ.: 2109923590, 2109945938 και 2109942020).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ερευνα για λογαριασμό του δημάρχου

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Β. Φλωρίδης, με αφορμή δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας που αναφέρεται στην ύπαρξη κοινού τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο εμφανίζονται ως συνδικαιούχοι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος και ο διευθυντής του Δήμου Μ. Λεμούσιας. Η ύπαρξη αυτού του λογαριασμού αναδείχτηκε στο πλαίσιο της έρευνας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για την υπόθεση υπεξαίρεσης κονδυλίων στη Διεύθυνση Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης το χαρακτήρισε «συκοφαντικό» και «εξαιρετικά κακόβουλο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ