ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΟΥ ΛΑΝΑΡΑ
Μάχη με την εργοδοσία και τους βαστάζους της

Μαζική και δυναμική η χτεσινή πανελλαδική κινητοποίηση που διοργάνωσε η ΟΕΚΙΔΕ. Εκτεθειμένες απέναντι στους εργαζόμενους οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που πασχίζουν για την εκ νέου πριμοδότηση του Λαναρά με νέα προνόμια και χρήμα

Από τη χτεσινή μαζική συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας
Από τη χτεσινή μαζική συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας
Η ανάγκη της ανάπτυξης αγώνων σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αφού μόνο έτσι θα μπουν εμπόδια στην αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου και των δυνάμεων που το υπηρετούν, ανέδειξε η χτεσινή μαζική πανελλαδική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι κλωστοϋφαντουργοί του «Ομίλου Λαναρά» στο κέντρο της Αθήνας, συντονισμένα και με μπροστάρη την ταξική Ομοσπονδία του κλάδου τους.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι και απολυμένοι συνάδελφοί τους από τη Νάουσα, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, την Εύβοια, τη Βοιωτία, που στην πλειοψηφία τους ταξίδεψαν εκατοντάδες χιλιόμετρα, αρκετοί από τους οποίους βρέθηκαν για πρώτη φορά στον κοινό αγώνα, μετά από πρωτοβουλία της ΟΕΚΙΔΕ, διαδήλωσαν για να μην μπει ούτε ένα νέο «λουκέτο», να μη μείνει ούτε μία οικογένεια χωρίς μεροκάματο, για να διασφαλιστεί το δικαίωμα όλων σε σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα.

Η επιτυχία της χτεσινής κινητοποίησης αποτέλεσε βήμα ενίσχυσης της συντονισμένης πάλης των εργαζομένων, όπως επιβάλλει η κλιμάκωση της ενιαίας επίθεσης εργοδοσίας, κυβέρνησης, των πολιτικών και συνδικαλιστικών τους βαστάζων, που χτες αποκάλυψαν ακόμα μια φορά ποιον στηρίζουν.

Με όπλο την ταξική αλληλεγγύη και ενότητα

«Στου Λαναρά τα σχέδια και τους εκβιασμούς, μ' ενότητα απαντάμε κι αγώνες ταξικούς!» φώναζαν οι εργάτες από νωρίς το πρωί, που συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του ομίλου, στη γέφυρα της Ροσινιόλ, μέχρι και την ώρα που η πορεία τους έφτασε έξω από το υπουργείο Απασχόλησης.

Εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του ταξικού κινήματος, στην κινητοποίηση συμμετείχαν πλήθος αντιπροσωπειών ταξικών συνδικάτων και δυνάμεων από τους κλάδους Εμπορίου, Κατασκευών, Τουρισμού, Ενέργειας, ΕΫΔΑΠ, Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, Τροφίμων - Ποτών, Τύπου - Χάρτου, Ναυτεργατών, Φαρμάκου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Μετάλλου, Καλλιτεχνών κλπ. Ακόμα, πολυμελής αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αλλά και αντιπροσωπείες της Ενωσης Εργαζομένων Μπαγνκλαντές, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος.

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή που, στη συμβολή των οδών Αγ. Κωνσταντίνου και Σωκράτους, τους κλωστοϋφαντουργούς περίμενε για να ενωθεί μαζί τους το πανό του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ), το οποίο προχώρησε χτες σε 4ωρη στάση εργασίας στη «Lannet ΑΕ». «Συνάδελφοι, είμαστε μαζί σας, έχουμε τα ίδια προβλήματα. Τα προβλήματά μας είναι αποτέλεσμα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που θέλουν κέρδη για τους εργοδότες και ανεργία για τους εργάτες», ακούστηκε από την ντουντούκα, ο χαιρετισμός εκ μέρους των 350 εργαζομένων στους οποίους η ίδια εργοδοσία, που αφήνει τις κλωστοϋφαντουργικές μονάδες χωρίς πρώτες ύλες για μήνες, χρωστά δεδουλευμένα από Μάη και Ιούνη.

Πιστοί στον αντεργατικό τους ρόλο

Στην τριμερή συνάντηση με την υφυπουργό Σ. Καλαντζάκου, η τελευταία προσπάθησε να αποφύγει την ατζέντα που είχε θέσει η Ομοσπονδία, περιορίζοντας τη συζήτηση στα αιτήματα της εργοδοτικής πλευράς. Ευκαιρία την οποία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, άδραξαν (με μοναδική εξαίρεση το ΚΚΕ και τις ταξικές δυνάμεις) όλοι όσοι παραβρέθηκαν στη συνάντηση (από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Αμμανατίδου μέχρι τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο) για να αβαντάρουν την εκ νέου δανειοδότηση του Λαναρά με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Ολοι οι παραπάνω παρουσίασαν στους εργάτες ως «λύση» αυτό που το 2005 άφησε χωρίς μεροκάματο 200 οικογένειες βάζοντας «λουκέτο» στα «Κλωστήρια Β'» και την «Ολυμπιακή», το 2004 έκλεισε την «Τρικολάν» που από 500 εργάτες είχε φτάσει να απασχολεί 100. Πλάσαραν ως διέξοδο την πολιτική που πέταξε στο δρόμο 100 εργάτες της ΦΑΝΚΟ, 50 εργάτες της «ΟΤΤΟ Εβρος», που μόνο στο συγκεκριμένο κλάδο έχει οδηγήσει από την προηγούμενη δεκαετία στην απώλεια 120.000 θέσεων εργασίας!

Να μην πέσουν οι εργάτες στην «παγίδα»

«Εμείς ζητήσαμε και επιμένουμε, λεφτά μέσα στην εταιρεία να βάλει ο λεγόμενος βασικός μέτοχος, ο Λαναράς, από τα κέρδη που έχει απομυζήσει από τους εργάτες που εκμεταλλεύεται. Δε δεχόμαστε τη χρηματοδότηση και την απορρίπτουμε. Αυτή είναι η θέση μας και επιμένουμε», επισήμανε μετά τη συνάντηση ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, ο οποίος λίγο νωρίτερα, από τη συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης, είχε πει:

«Λέμε καθαρά: ο Λαναράς να βάλει από τα κέρδη τόσων χρόνων. Τα κέρδη δεν έπεσαν από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς χιλιάδων εργαζομένων του Ομίλου. Αβαντάρουν τα κέρδη του Λαναρά όσοι προπαγανδίζουν νέα χρηματοδότηση με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, όπως ο δήμαρχος Νάουσας και άλλοι». Συμπλήρωσε ακόμα ότι η υφυπουργός δεν απάντησε καθόλου στο αίτημα της Ομοσπονδίας να δοθούν άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες 1.500 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο, που αντιμετωπίζουν τεράστιες οικονομικές πιέσεις και με άμεση ευθύνη της κυβέρνησης.

Τον αγώνα των εργαζόμενων χαιρετίζουν με ανακοινώσεις τους, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών Νομού Λάρισας. Χτες, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερωτήσεις στη Βουλή με τις οποίες ζητά ζητά καταρχήν την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στη «Lannet ΑΕ» και τα κλωστοϋφαντουργεία του Ομίλου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Εγκληματικές οι ευθύνες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ

Από το χώρο της συγκέντρωσης, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, δήλωσε: «Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας παλεύει μαζί με τους χιλιάδες κλωστοϋφαντουργούς, με τους χιλιάδες εργάτες και εργάτριες που διαδηλώνουν σήμερα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και κατά του Λαναρά, του επιχειρηματία που έχει καταληστέψει χιλιάδες εργαζόμενους όλα τα χρόνια. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η ΕΕ, έχουν εγκληματικές ευθύνες. Ο Λαναράς και άλλοι επιχειρηματίες απόλαυσαν δισεκατομμύρια επιχορηγήσεις, πολλά προνόμια και η απάντηση ήταν: εκβιασμοί, πιέσεις, κλείσιμο εργοστασίων. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση χρειάζεται μεγάλο κίνημα εργατικής αλληλεγγύης, οργάνωση, μαχητικότητα, ώστε να διεκδικηθούν αποφασιστικά, η άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων. Να μην περάσει καμία απόλυση, να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο. Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην πλήρη εργασία για όλους. Σ' αυτή την κατεύθυνση θα παλέψει και το ΚΚΕ».

ΚΚΕ
Να πέσουν στο κενό οι εκβιασμοί

Σε ανακοίνωση για τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζόμενων του ομίλου Λαναρά, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Το ΚΚΕ χαιρετίζει την κινητοποίηση των εργαζομένων του ομίλου Λαναρά και απαιτεί να πληρωθούν οι εργαζόμενοι όλα τα δεδουλευμένα τους και να τους διασφαλιστεί το δικαίωμά τους στην εργασία. Καλεί την εργατική τάξη, τα συνδικάτα της, να εκφράσουν αποφασιστικά τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στους εργάτες και τις εργάτριες του ομίλου Λαναρά.

Τα προβλήματα των εργαζομένων στο συγκεκριμένο όμιλο, όπως και αυτά που βιώνει συνολικά η εργατική τάξη στη χώρα μας, έχουν την ίδια μήτρα που τα γεννά και τα οξύνει: Τη φιλομονοπωλιακή φιλεργοδοτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων του δικομματισμού.

Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι όσο η συγκεντρωμένη παραγωγή στους κλάδους της οικονομίας βρίσκεται στα χέρια των επιχειρηματιών, των πολυεθνικών ή στην ευθύνη ενός φιλομονοπωλιακού κράτους, ούτε οι λαϊκές ανάγκες θα καλύπτονται ούτε τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτούς θα διασφαλίζονται.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στον όμιλο Λαναρά να απορρίψουν αποφασιστικά τους εκβιασμούς που κάνει ο εργοδότης για να εξασφαλίσει πρόσθετα προνόμια. Με τη δράση τους και με την ψήφο τους πρέπει να αλλάξουν τους συνδικαλιστικούς και πολιτικούς συσχετισμούς σε βάρος των δυνάμεων που υποστηρίζουν τα συμφέροντα του κάθε "Λαναρά" και της ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ