ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούλη 2008
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Ο Κάρατζιτς ως... αντάλλαγμα

Παλιότερη φωτογραφία του Κάρατζιτς και η εικόνα που είχε όταν συνελήφθη

Associated Press

Παλιότερη φωτογραφία του Κάρατζιτς και η εικόνα που είχε όταν συνελήφθη
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ως «αντάλλαγμα» για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να θεωρηθεί η προχτεσινοβραδινή σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, στα περίχωρα του Βελιγραδίου, με τελείως διαφορετική αμφίεση και με πλαστή ταυτότητα στο όνομα Ντράγκαν Ντάμπιτς, που ήταν ενασχολούμενος με την εναλλακτική ιατρική και εργαζόταν σε μια ιδιωτική κλινική, με ειδικότητα ψυχιάτρου. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς, η σύλληψη του Κάρατζιτς καταδεικνύει την πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, κάτι που έσπευσε να υποστηρίξει και ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Ολι Ρεν.

Οι σερβικές αρχές ανακοίνωσαν χτες ότι η σύλληψη του Κάρατζιτς πραγματοποιήθηκε «χωρίς κανένα πρόβλημα» και χωρίς τη συμμετοχή μυστικών υπηρεσιών, ενώ υποστήριξαν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Σερβίας παρακολουθούσαν τον Σερβοβόσνιο πρώην ηγέτη αρκετές βδομάδες πριν τον συλλάβουν, καθώς αναζητούσαν τον πρώην στρατιωτικό διοικητή του, τον Ράτκο Μλάντιτς.

Παράλληλα, δόθηκε δικαστική εντολή για τη μεταφορά του Κάρατζιτς στο ΝΑΤΟικό Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη - ενός δικαστηρίου που στην ουσία επιχειρεί να δικαιώσει τα εγκλήματα που διαπράχτηκαν από το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία - το οποίο τον κατηγορεί για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη διάρκεια των 43 μηνών της πολιορκίας του Σαράγιεβο. Θυμίζουμε ότι ειδική εισαγγελέας στο δικαστήριο που έστησαν οι ιμπεριαλιστές ήταν η ανεκδιήγητη Κάρλα ντε Πόντε, που τελευταία «είδε το φως της» και αποκαλύπτει ότι οι Κοσσοβάροι Αλβανοί του γνωστού ΟΥΤΣΕΚΑ έκαναν εμπόριο οργάνων από τους Σέρβους που δολοφονούσαν.

Πάντως, ο συνήγορος υπεράσπισης του Κάρατζιτς, Σφέτα Βουγιάτσιτς αναμένεται να καταθέσει την Παρασκευή έφεση. Τα μέλη της οικογένειάς του, από τη Βοσνία όπου βρίσκονται και τους έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα, ζήτησαν χτες την άρση των περιορισμών για να τον επισκεφθούν. Επίσης, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του ΝΑΤΟικού δικαστηρίου της Χάγης, έγιναν χτες τόσο στη Σερβία όσο και στην έδρα του στην Ολλανδία.

Αντιδράσεις

Ως «ιστορική στιγμή για τα θύματα» χαρακτήρισε τη σύλληψη Κάρατζιτς ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, ενώ ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ικανοποίησή του, σημειώνοντας πως αποτελεί «τον καλύτερο τρόπο για να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων των αγριοτήτων ενός πολέμου, που οι δράστες τους θα προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης». Θετική και αναμενόμενη ήταν και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με χαρακτηριστικές τις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για μια «πολύ θετική εξέλιξη που θα συμβάλει στο να υπάρξει δικαιοσύνη και μόνιμη συμφιλίωση στα δυτικά Βαλκάνια», αλλά και του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χόουπ Σέφερ. Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο Χαβιέ Σολάνα, από τους πρωτεργάτες του εγκλήματος κατά των λαών της Γιουγκοσλαβίας. Ανάλογα αντέδρασαν το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, της Ολλανδίας, ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, η Γερμανίδα καγκελάριος, ο Αλβανός πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Κροατίας κ.ά.

Στην ίδια κατεύθυνση κυμάνθηκε και η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, που μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η Σερβία «μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον και την ευρωπαϊκή της προοπτική, της οποίας η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι σταθερός αρωγός και ένθερμος υποστηρικτής».

Εξω το πλοίο του θανάτου από τον Πειραιά

Από 22 έως 26 Ιούλη, επισκέπτεται το λιμάνι του Πειραιά το χιλιανό «εκπαιδευτικό» (όπως παρουσιάζεται) πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Χιλής «Εσμεράλντα». Το ιστιοφόρο πλοίο, που σήμερα παρουσιάζεται ως δείγμα αρχιτεκτονικής σκαφών, έχει ένα μαύρο παρελθόν που σήμερα επιχειρείται να αποκρυβεί ή τουλάχιστον δε γίνεται καμία αναφορά σε αυτό. Πρόκειται για το πλοίο - σύμβολο των βασανιστηρίων της στυγνής δικτατορίας του Αουγούστο Πινοτσέτ, που ανέτρεψε τον Πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε και για σχεδόν τρεις δεκαετίες ματοκυλούσε το χιλιάνικο λαό. Για χιλιάδες Χιλιανούς αγωνιστές, κομμουνιστές και άλλους δημοκράτες, το πλοίο αυτό ήταν χώρος όπου πραγματοποιούνταν κάθε είδους βασανιστήρια. Ηλεκτροσόκ, φάλαγγα, ομαδικοί βιασμοί γυναικών, εικονικοί πνιγμοί. Ετσι η παρουσία του και μόνο προκαλεί συναισθήματα οργής και σήμερα στον αγωνιζόμενο χιλιανό λαό, που βλέπει τα εγκλήματα της αμερικανοκίνητης φασιστικής δικτατορίας να μένουν ατιμώρητα.

Το πλοίο αυτό, που περιφέρεται κάθε χρόνο σε διάφορα λιμάνια, συναντά τις αντιδράσεις του κόσμου που γνωρίζει το παρελθόν του.

Για την παρουσία του «πλοίου του θανάτου», η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Στις 22-26 Ιούλη, επισκέπτεται το λιμάνι του Πειραιά το εκπαιδευτικό πλοίο του ναυτικού της Χιλής "Εσμεράλντα". Οπως είναι γνωστό, το πλοίο χρησιμοποιήθηκε την εποχή της δικτατορίας του Πινοτσέτ σαν τόπος παράνομης κράτησης, βασανιστηρίων και εξαφανίσεων πολιτών.

Υποτίθεται ότι το πλοίο μεταφέρει μήνυμα ειρήνης και φιλίας, στην πραγματικότητα όμως αποτελεί ντροπή και για την ιστορία του ναυτικού της Χιλής, αλλά και όλων των χωρών που το υποδέχονται. Και αυτό γιατί δεν κάνει αναφορά στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εκεί.

Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι το πλοίο πήρε άδεια ελλιμενισμού στη χώρα μας και καλούμε τον ελληνικό λαό να δείξει για μια ακόμα φορά την αλληλεγγύη του με το λαό της Χιλής, μένοντας μακριά από τις φιέστες υποδοχής».

ΡΩΣΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΑΒΕΣ
Υπογραφή «στρατηγικών» συμφωνιών

ΜΟΣΧΑ.--

Η υπογραφή συμφωνιών σε στρατιωτικό, ενεργειακό, τεχνολογικό και επιστημονικό τομέα είναι το αντικείμενο της έκτης κατά σειρά επίσκεψης στη Ρωσία του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, που εκτός της Ρωσίας θα επισκεφτεί και την Ισπανία πάντα με τον ίδιο στόχο.

Ο Πρόεδρος Τσάβες που έφτασε χθες στη Μόσχα τόνισε: «Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την οικοδόμηση της στρατηγικής συμμαχίας μας. Οι συμφωνίες θα εγγυηθούν την κυριαρχία της Βενεζουέλας, η οποία απειλείται από τις ΗΠΑ». Αμέσως μετά συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ όπου υπέγραψαν, σύμφωνα με τον Τελεσούρ, σειρά συμφωνιών «στρατηγικής συνεργασίας» στον τομέα της Ενέργειας, οι οποίες προβλέπουν την επενδυτική δραστηριοποίηση τριών μεγάλων εταιρειών, Lukoil, TNK-BP και Gazprom στην πολύ πλούσια ενεργειακά Ζώνη του Ορινόκο στη Βενεζουέλα. Πρόκειται για συμφωνίες «εξαιρετικά επωφελείς και για τις δύο πλευρές», τόνισαν οι δύο Πρόεδροι κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά τη συνάντηση, ενώ ο Πρόεδρος Τσάβες πρόσθεσε ότι θα συμβάλει και στην ασφάλεια της χώρας, αλλά και όλης της Λατινικής Αμερικής.

Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένονται και οι συμφωνίες όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία, καθώς σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν με την αγορά μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και τουφεκιών ΑΚ 47 αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων είχε προκαλέσει τη μήνιν της Ουάσιγκτον. Αυτή τη φορά, στόχος του Προέδρου Τσάβες είναι ο επανεξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων με φορητά πυραυλικά συστήματα, άρματα μάχης και ντιζελοκίνητα υποβρύχια. Ωστόσο, ο Τσάβες χαρακτήρισε τη συνεργασία ως απάντηση στους ιμπεριαλιστές, πράγμα που δείχνει τις αυταπάτες που έχει για τη σημερινή Ρωσία, που είναι μέρος του ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση της Σερβίας υπέκυψε στις πιέσεις ΗΠΑ - ΕΕ

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη σύλληψη του Ρ. Κάρατζιτς, υπογραμμίζεται:

«Η νέα κυβέρνηση της Σερβίας υποκύπτοντας στις πιέσεις των ΗΠΑ - ΕΕ συνέλαβε και ετοιμάζεται να εκδώσει τον Ράντοβαν Κάρατζιτς στο παράνομο και ανυπόληπτο, όπως αποδείχτηκε όλη αυτή την περίοδο, δικαστήριο της Χάγης. Είναι το ίδιο δικαστήριο που έχει την ευθύνη για τον εγκλεισμό και θάνατο του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Μιλόσεβιτς, επειδή τόλμησε να αντισταθεί στον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της χώρας του.

Στο εδώλιο του κατηγορούμενου θα έπρεπε να ήταν ο τότε ΓΓ του ΝΑΤΟ και οι τότε πρωθυπουργοί της Ατλαντικής Συμμαχίας, για τα μαζικά εγκλήματα σε βάρος των λαών της Γιουγκοσλαβίας, για την απόσχιση του Κοσσόβου και την έξαρση του εθνικισμού και των απειλών για την ειρήνη που ζούμε σήμερα στην περιοχή. Ιμπεριαλιστική κυριαρχία στα Βαλκάνια σημαίνει φτώχεια, ανεργία, πείνα για τους πολλούς, κράτη - προτεκτοράτα και ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής, αποσχιστικές ενέργειες, σοβινισμός. Σημαίνει ατελείωτες εθνικές διενέξεις και νέες απειλές πολέμου στην περιοχή.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να εντείνουν τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, να αποκρούσουν τις μεθοδεύσεις των ιμπεριαλιστών, είτε στην ΠΓΔΜ, είτε στο Κόσσοβο, είτε στην Κύπρο και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο των Βαλκανίων. Κανένα μέτρο τρομοκρατίας δεν μπορεί να σταματήσει την πάλη των λαών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ