ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούλη 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ
Κόντρα για το «μοίρασμα» της Κεντροαριστεράς

Μάχη για την «ηγεμονία» της κεντροαριστεράς δίνουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο της κυβερνητικής συνεργασίας, ο καθένας με τους δικούς του όρους.

Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη η κόντρα μεταξύ των δύο κομμάτων για το ποιος είναι ...πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς και για το ποιος θα παρουσιάσει ένα «πειστικό» κυβερνητικό πρόγραμμα. Το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας αποκλείεται, προς το παρόν, αλλά παραμένει ανοιχτό για το όχι μακρινό μέλλον.

Το ΠΑΣΟΚ, διά του εκπροσώπου Τύπου, επανήλθε χτες, εμμένοντας στην αυτοδυναμία, αλλά επανέλαβε και την πρόταση προς τον ΣΥΡΙΖΑ για αναζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων. «Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα εξουσίας, άρα διεκδικεί να είναι πρώτο στις επόμενες εκλογές. Και για να αλλάξει αυτή η κυβέρνηση, πρέπει το ΠΑΣΟΚ να είναι πρώτο στις επόμενες εκλογές», τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, συμπληρώνοντας ότι «διεκδικούμε την αυτοδυναμία, διεκδικούμε να έχουμε τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ψήφων». Ταυτόχρονα, όπως, απηύθυνε εκ νέου πρόταση συνεργασίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «θέλουμε προγραμματικές συγκλίσεις με πολιτικούς χώρους με τους οποίους μπορούμε να βρούμε κοινό προγραμματικό τόπο».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Αλ. Τσίπρα ότι «ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αξιωματική αντιπολίτευση», ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «επιδιώκει να πάρει τη λαϊκή εντολή για να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση», ενώ το ΠΑΣΟΚ «επιδιώκει να πάρει τη λαϊκή εντολή για να κυβερνήσει τη χώρα». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η Β. Παπανδρέου, δηλώνοντας ότι «αντιπολίτευση και συνταγματικά αλλά και ουσιαστικά είναι το ΠΑΣΟΚ», καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε «κοινές δράσεις» επειδή αυτό «θα το επιθυμούσε νομίζω και ο κόσμος». Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων, λέγοντας ότι «αν μετά τις εκλογές αναγκαστούν κάποια κόμματα να συνεργαστούν, βεβαίως και αυτό θα γίνει», αλλά μια τέτοια συνεργασία δεν τη θεωρεί βιώσιμη και αποτελεσματική και θα προτιμούσε μια προεκλογική συνεργασία που θα την ενέκρινε ο λαός. «Δε βλέπω ότι θα μπορέσει να υπάρξει μια τέτοια συνεργασία προεκλογική», συμπλήρωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Σημείωσε ότι περιμένει την «εναλλακτική πρόταση του ΣΥΝ, γιατί ένα κόμμα διαμαρτυρίας δεν μπορεί να διεκδικεί κυβέρνηση».

Από την πλευρά του ο Χρ. Βερελής ζήτησε «να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τη συνεργασία με την Αριστερά - και συγκεκριμένα με το Συνασπισμό - σαν ένα δεκανίκι, το οποίο ψάχνουμε για να γλιτώσουμε από μια σύγκρουση η οποία έρχεται», ενώ αξίωσε και από τον ΣΥΝ «να σταματήσει να βλέπει το ΠΑΣΟΚ σαν κουμπαρά». Ο ίδιος, μιλώντας στον «Αθήνα 9,84», εκτίμησε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη κρίση από την ίδρυσή του», ενώ διαφώνησε εκ νέου με την πρόταση του Γ. Παπανδρέου περί χαλαρής ψήφου στις ευρωεκλογές, λέγοντας πως «όταν λέμε ότι θα υπάρξουν χαλαρές εκλογές είναι σαν να πετάμε λευκή πετσέτα. Είναι σαν να λέμε, δηλαδή, ότι υπάρχει χώρος και χρόνος να χάσουμε και άλλες εκλογές».

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να αυτοπροβάλλεται «ως ελπίδα για μεγάλη αλλαγή», η οποία όμως όπως δήλωσε ο Αλ. Αλαβάνος απλά θα κινείται «έξω από το σύστημα του δικομματισμού», αλλά όχι και από την κυρίαρχη πολιτική. Παρά τις υποσχέσεις για τη διαμόρφωση ενός «εναλλακτικού προγράμματος» οι αναφορές που έκανε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν ότι δεν ξεπερνούν την πιο ανθρώπινη διαχείριση του καπιταλισμού. Ανέφερε, για παράδειγμα, τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το Ασφαλιστικό, την Παιδεία και το πολιτικό χρήμα για να υποστηρίξει ότι «βλέπετε παράγονται από τη δικιά μας πλευρά προτάσεις που είναι σε μια εντελώς άλλη λογική, είναι συγκροτημένες, είναι σε επαφή με την κοινωνία»... Ο ίδιος εκτίμησε ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά», απαντώντας σε ερώτηση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, επικαλούμενος τη «μεγάλη κρίση» και την «ασταθή πλειοψηφία του ενός δύο βουλευτών».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τακτοποίηση «εκκρεμοτήτων» στην ΚΟ

Στην τακτοποίηση ορισμένων «εκκρεμοτήτων» προχωρά το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, με στόχο τη «θωράκιση» της οριακής πλειοψηφίας της, ενόψει και της έντασης της αντιλαϊκής επίθεσης.

Ο Κ. Καραμανλής αξιοποιεί τη «θερινή ραστώνη» για να βάλει τάξη στα «του οίκου του», ξεκινώντας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται η άμεση επιστροφή του Κ. Κουκοδήμου, ενώ ταυτόχρονα ασκούνται πιέσεις στον Π. Τατούλη να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Παράλληλα, αναζητούνται «πρωτοβουλίες φυγής προς τα μπρος», που θα ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα και θα διευκολύνουν τη νέα καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων.

Την επιστροφή του Κ. Κουκοδήμου έσπευσε να προαναγγείλει ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γ. Τραγάκης αμέσως μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης των καταγγελιών Τριανταφυλλόπουλου. «Μετά την εκούσια ανεξαρτητοποίησή του, ο κ. Κουκοδήμος επέδειξε μια συνεπή στάση. Εχω την αίσθηση ότι όταν έρθει ο καιρός κι όταν έρθει η ώρα, θα ενταχθεί στις δυνάμεις πάλι της κοινοβουλευτικής ομάδας», είπε χαρακτηριστικά στη ΝΕΤ, εκτιμώντας ότι είναι θέμα ημερών. «Είναι προ των πυλών», είπε.

Παράλληλα, ο Γ. Τραγάκης «προβόκαρε» τον Π. Τατούλη λέγοντας ότι πάντα ψηφίζει «όλα εκείνα τα οποία εμείς φέρνουμε στη Βουλή» και αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν κάνει πράξη την απειλή του ότι δε θα υπακούει στην κομματική πειθαρχία. «Να το δούμε, μέχρι τέλους», είπε με νόημα.

Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις, ο γγ της ΚΟ της ΝΔ εκτίμησε από τη μια ότι «ο νέος παίχτης στο πολιτικό σύστημα είναι ο ΣΥΝ», ενώ από την άλλη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΛΑ.Ο.Σ., αν και στη συνέχεια έσπευσε να επανορθώσει.

«Εάν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία θα το δούμε», είπε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε (από τον «Αλφα 9,89»), συμπληρώνοντας ότι «έχω την αίσθηση ότι τέτοιου είδους συμμαχίες δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν και μάλιστα προεκλογικές συμμαχίες».

Τις δηλώσεις του Γ. Τραγάκη σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι «χτες το πρωί, ακούσαμε τον κ. Τραγάκη να μας λέει ότι η επιστροφή του κ. Κουκοδήμου είναι προ των πυλών. Και ως διά μαγείας μερικές ώρες αργότερα, αρχειοθετήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν στον κ. Κουκοδήμο»...

Οξυνση σχέσεων Φαναρίου - Μόσχας

Την απόφασή της να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 1.020 ετών από τον εκχριστιανισμό των Ρώσων, που θα πραγματοποιηθούν στο Κίεβο της Ουκρανίας, έλαβε χτες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ). Επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα τεθεί ο προκαθήμενος της Ελληνικής Εκκλησίας, αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Το γεγονός αυτό αποτελεί συνέχεια των αρνητικών εξελίξεων στις σχέσεις μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Μόσχας. Αφορμή γι' αυτή την εξέλιξη αποτέλεσε η απόφαση του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου να επισκεφθεί ο ίδιος το Κίεβο για την εκδήλωση. Το γεγονός αυτό, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το Πατριαρχείο Μόσχας, το οποίο θεωρεί αυτή την πράξη ως απόπειρα διείσδυσης του Οικουμενικού σε περιοχές επιρροής της Ρωσίας, όπως η Ουκρανία.

Μετά απ' αυτό το Πατριαρχείο Μόσχας έστειλε προσκλήσεις στις ορθόδοξες Εκκλησίες, ζητώντας τη συμμετοχή αντιπροσωπειών, χωρίς να κάνει αναφορά στους επικεφαλής τους. Το γεγονός αυτό, ενέτεινε τις σχέσεις Φαναρίου - Μόσχας, εν αναμονή του συλλείτουργου των δύο προκαθήμενων στις 27 Ιούλη στο Κίεβο. Η ΔΙΣ, μετά τη λήψη της επιστολής από τον πατριάρχη Μόσχας, με την οποία ζητά τη συμμετοχή μόνο αντιπροσωπείας, συνεδρίασε χτες παίρνοντας τελικά την απόφαση της συμμετοχής του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Να σημειωθεί ότι απόφαση συμμετοχής - σύμφωνα με πληροφορίες - στις εορταστικές εκδηλώσεις πήρε και ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας. Δε θα συμμετάσχουν οι προκαθήμενοι των Εκκλησιών της Κύπρου, της Αλεξάνδρειας και των σλαβόφωνων Εκκλησιών.

Στο αρχείο οι καταγγελίες για Κουκοδήμο

Για δεύτερη φορά η εισαγγελέας Μαρία Γκανέ, που έκανε την έρευνα των καταγγελιών του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, σχετικά με το αν υπήρξαν αξιόποινες πράξεις από τον πρώην πρόεδρο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Σπύρο Κλαδά στον έλεγχο οικονομικής δραστηριότητας του Θέμου Αναστασιάδη και αν σε αυτές τις πράξεις ενέχεται ο βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος, έκρινε ότι η υπόθεση πρέπει να τεθεί στο αρχείο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος είχε υποστηρίξει ότι ο βουλευτής είχε μεσολαβήσει στην ΥΠΕΕ προκειμένου να διευθετηθεί ευνοϊκά οικονομική εκκρεμότητα που είχε ο πρώην συνεταίρος του Θ. Αναστασιάδης. Η εισαγγελέας εκτίμησε ότι τόσο από το ηχητικό ντοκουμέντο που προσκόμισε ο Τριανταφυλλόπουλος, όσο από τις καταθέσεις των Νίκου Χατζηνικολάου και Τέρενς Κουίκ δεν αποδεικνύεται αξιόποινη πράξη. Μετά από αυτή την εξέλιξη ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή του Κουκοδήμου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ