ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευχαριστίες από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας

Από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας έφθασε στην Εδρα της ΚΕ του ΚΚΕ η παρακάτω ευχαριστήρια επιστολή.

«Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας

Ιούλης 2008

Αγαπητοί σύντροφοι,

Θα 'θελα να εκφράσω εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιρλανδίας μετά την επιτυχία του ΟΧΙ στη συμφωνία της Λισαβόνας, τις ειλικρινείς μας ευχαριστίες προς όλα εκείνα τα κόμματα που έστειλαν μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον ιρλανδικό λαό και ιδιαίτερα στους εργαζόμενους.

Τα μηνύματά σας, τα οποία διαδόθηκαν πλατιά στις εργατικές οργανώσεις και δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του κόμματός μας, συνέβαλαν ώστε να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι οι ιθύνοντες στέρησαν τη δημοκρατική δυνατότητα σε χιλιάδες εργαζόμενους στα κράτη - μέλη της ΕΕ να εκφραστούν για τη συνθήκη. Θεωρούμε ότι τα μηνύματα συμπαράστασης που λάβαμε από πολυάριθμα κόμματα αποτέλεσαν ύψιστο παράδειγμα της αλληλεγγύης της εργατικής τάξης.

Οπως έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν, εμείς οι Ιρλανδοί κομμουνιστές παλεύουμε μαζί με πρωτοπόρους αγωνιστές του Λαϊκού Κινήματος με σκοπό να οικοδομήσουμε και να ενισχύσουμε μια συμμαχία από δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις απ' όλη τη χώρα.

Με αντι-ιμπεριαλιστικούς χαιρετισμούς

Eugene Mc Cartan

Γενικός Γραμματέας του

Κομμουνιστικού Κόμματος Ιρλανδίας»

ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟ ΑΧΛΑΔΙ
Φθηνές διακοπές και δημιουργικές

Αύριο, στις 10 το πρωί, από το Αρχαιολογικό Μουσείο (δίπλα στο Πολυτεχνείο), αναχωρούν τα πρώτα πούλμαν για το κάμπινγκ διακοπών της ΚΝΕ στο Αχλάδι της Β. Εύβοιας, στις εγκαταστάσεις του Παραθεριστικού Τουριστικού Συνεταιρισμού (ΠΑΤΟΥΣΥ) των εργαζομένων της «Τυποεκδοτικής».

Το κάμπινγκ της ΚΝΕ θα λειτουργεί μέχρι και τις 15 Αυγούστου, η συμβολική συμμετοχή για τους κατασκηνωτές είναι 3 ευρώ τη μέρα, ενώ έχουν προγραμματιστεί πολύμορφες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες στο χώρο: Λαϊκά γλέντια, βραδιά ποίησης, συναυλίες ερασιτεχνικών συγκροτημάτων, κινηματογραφικές βραδιές, εκδρομές σε Αγία Αννα, Ψαροπούλι, Μαντούδι, αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι, προφεστιβαλική εκδήλωση στην Ιστιαία, παιχνίδια (πρωτάθλημα Trivial μεταξύ των περιοχών, κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού κ.ά.).

Ξεχωριστή σημασία θα έχει η φιλοξενία στο κάμπινγκ και η εκδήλωση που θα γίνει με νεολαίους από την Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας, την Οργάνωση που διώκεται στη χώρα της για την κομμουνιστική της δράση και τις αρχές της.

Για τους νέους που δεν έχουν μεταφορικό μέσο, η ΚΝΕ δρομολογεί πούλμαν από την Αθήνα για το Αχλάδι, αύριο Παρασκευή 25 Ιούλη και στις 4 Αυγούστου, στις 10 το πρωί, από το Αρχαιολογικό Μουσείο (δίπλα στο Πολυτεχνείο). Παράλληλα, αναχωρούν ΚΤΕΛ καθημερινά από Αθήνα για Χαλκίδα (από τις 5.50 π.μ. - 6.30 μ.μ. και κάθε μισή ώρα) και από Χαλκίδα για Αχλάδι υπάρχουν καθημερινά δύο δρομολόγια ΚΤΕΛ στις 12.30 και στις 2.30 το μεσημέρι.

Για όσους από τη Βόρεια Ελλάδα επιλέξουν το Αχλάδι, η περιοχή είναι προσβάσιμη με φέρι μποτ από τα λιμάνια Αρκίτσα και Γλύφα στο Νομό Φθιώτιδας. (Λιμενικός Σταθμός Αρκίτσας, τηλέφωνο: 2233.091.290 και Λιμενικός Σταθμός Γλύφας: 2238.051.389).

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΚΝΕ - ΠΟΣΕΙΔΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ενεργειακός κόμβος η χώρα μας αλλά για αλλότρια συμφέροντα

Οι ενεργειακοί δρόμοι και οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί στα Βαλκάνια συζητήθηκαν στην προφεστιβαλική εκδήλωση της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, που πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή το βράδυ, στην κατασκήνωση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Ποσείδι Χαλκιδικής.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ο ιδιαίτερος ρόλος των Βαλκανίων ως στρατηγικού κόμβου τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, καθώς οι χώρες τους διαθέτουν πλούτο φυσικών πόρων, αλλά και φτηνό, ειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Το γεγονός αυτό φέρνει τους λαούς των Βαλκανίων στη μέση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τους ενεργειακούς δρόμους.

Ο Γιώργος Τσιλιγκιρίδης, επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ, ανέλυσε, μεταξύ άλλων, και το ρόλο της χώρας μας, η οποία «με την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και άλλων, μετατρέπεται σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο, αλλά για το λαό η ενέργεια κοστίζει όλο και πιο ακριβά», όπως επισήμανε.

Στον εθνικισμό και τις εντάσεις που καλλιεργούν οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί, αναφέρθηκε ο Νίκος Ζώκας, γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Οπως τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, «ειδικά στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, χρησιμοποιώντας την ονοματολογία ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για λύση του ζητήματος στα δικά τους μέτρα».

Στη συζήτηση που ακολούθησε, κοινή ήταν η πεποίθηση ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος και ότι η φιλία, η αλληλεγγύη και η αντιιμπεριαλιστική πάλη είναι η μόνη διέξοδος για τους λαούς των Βαλκανίων, αλλά και όλης της γης.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Με αφιερώματα σε μεγάλους εργατικούς αγώνες και σε ηρωικές μορφές κομμουνιστών, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, που φέτος είναι αφιερωμένο στην 90χρονη Ιστορία του ΚΚΕ και τα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ.

Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες είναι οι εξής:

-- Αύριο, Παρασκευή 25 Ιούλη, πραγματοποιείται εκδήλωση στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας, με θέμα «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά - Η πρόταση και στάση ζωής και αγώνα που προτείνει η Οργάνωσή μας». Θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία, ενώ στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας.

-- Την Κυριακή 27 Ιούλη, στις 9 το βράδυ, στη Σκάλα Καληράχης, στη Θάσο, πραγματοποιείται εκδήλωση με θέμα «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά».

-- Την Τρίτη 29 Ιούλη, στα Λιμενάρια Θάσου, στις 9 μ.μ., με θέμα «Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και η πρόταση του ΚΚΕ».

-- Την Πέμπτη 31 Ιούλη, στην κεντρική πλατεία Ιστιαίας, στις 8.30 το βράδυ, θα μιλήσει ο Λ. Χατζηπαυλίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΟΥΒΑ
Θερμή υποδοχή στην αντιπροσωπεία της ΚΝΕ

Θερμή υποδοχή επιφυλάχτηκε στην αντιπροσωπεία της ΚΝΕ στην Κούβα. Να σημειωθεί ότι στην αποστολή της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Γιάννη Πρωτούλη, συμμετέχουν επίσης ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Λευτέρης Νικολάου, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ. Κατά την πρώτη μέρα παραμονής της αποστολής στην Αβάνα, η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ συναντήθηκε με τον Α΄ Γραμματέα της ΚΝ Κούβας Χούλιο Ραμιρέζ Μαρτίνεζ, καθώς και με το Τμήμα Διεθνών του ΚΣ της ΚΝ Κούβας. Επίσης χτες η αντιπροσωπεία του ΚΣ συναντήθηκε με τους νέους εργάτες του εργοστασίου καπνού «ICT» του Δήμου Μπουέρος. Παράλληλα, η αποστολή θα επισκεφθεί την Οφθαλμολογική Κλινική «Ραμόν Πάντο Φερέρ» της Αβάνας. Ενώ σήμερα το πρωί θα γίνει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Φελίπε Περέζ Ρόκε και με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚ Κούβας.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επίσημη επίσκεψη θα ακολουθήσει η Μπριγάδα Εθελοντικής Εργασίας της ΚΝΕ στην Κούβα, από τις 27/7 έως τις 4/8, προς τιμήν των 40 χρόνων δράσης της ΚΝΕ. Η μπριγάδα θα βοηθήσει στη συλλογή καπνού στην περιοχή Πινάρ Ντελ Ρίο και θα πραγματοποιήσει συναντήσεις και εκδηλώσεις αλληλεγγύης.

Κάλεσμα για συμπόρευση με το ΚΚΕ

Περιοδεία του Γ. Ζιώγα στην κατασκήνωση φοιτητών

Σε περιοδεία, που πραγματοποίησε στην κατασκήνωση Φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου που βρίσκεται στο Ποσείδι Χαλκιδικής, χτες, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, έγινε συνάντηση με όλους του εργαζόμενους της Κατασκήνωσης. Ο βουλευτής μιλώντας στους εργαζόμενους σχολίασε τις πολιτικές εξελίξεις καλώντας τους εργαζόμενους να συμπορευτούν στο δρόμο του αγώνα με το ΚΚΕ, να συσπειρωθούν στην πρόταση συγκρότησης της λαϊκής συμμαχίας για να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης με στόχο τη λαϊκή εξουσία, όπου ο εργαζόμενος θα καρπώνεται τον πλούτο που παράγει. Γι' αυτό χρειάζεται σύγκρουση και ρήξη με την άρχουσα τάξη και τους πολιτικούς εκφραστές της, σημείωσε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ