ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Μη διστάζετε, κάντε το βήμα προς το ΚΚΕ!

Με τους εργαζόμενους της εταιρείας «ΠΛΑΙΣΙΟ Computers» συζήτησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Ακόμα κι αν δε συμφωνείτε σε όλα με το ΚΚΕ, αν απλά θεωρείτε ότι κάτι πρέπει να γίνει, τολμήστε, μη διστάζετε. Με ισχυρό ΚΚΕ, αρκετά πράγματα μπορούν να αλλάξουν». Την προτροπή αυτή απηύθυνε σε εργαζόμενους της εταιρείας «ΠΛΑΙΣΙΟ Computers», όπου περιόδευσε χτες, ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, συνοδεύοντάς την από την επισήμανση πως εύκολες λύσεις για τους εργαζόμενους δεν υπάρχουν, χωρίς αγώνες, χωρίς αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων και τονίζοντας «η ζωή σας δε διαρκεί μια μέρα, ούτε τα προβλήματα είναι προβλήματα μιας ώρας. Εχετε μέλλον μπροστά σας και καθήκον να συμβάλετε στη διαμόρφωσή του».

Ο Δ. Γόντικας αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει το ΚΚΕ σε όλα τα χρόνια της ύπαρξής του να βρίσκεται κοντά στους εργαζόμενους, να συζητά μαζί τους, καθώς έτσι γίνεται και το ίδιο πιο αξιόμαχο στην υπεράσπιση των συμφερόντων τους. Υπογράμμισε πως το ΚΚΕ νιώθει περηφάνια για τα 90 χρόνια ζωής και δράσης του, για τη συμβολή του στην κατάκτηση δικαιωμάτων και ελευθεριών για το λαό. Είναι ακριβώς - τόνισε - αυτή του η δράση για την οποία δέχτηκε διωγμούς, αν και σήμερα δε στέλνουν τους κομμουνιστές εξορία, χτυπούν το Κόμμα τους με άλλα μέσα, γιατί αγωνίζεται ασυμβίβαστα και προβάλλει τη δυνατότητα που υπάρχει οι εργαζόμενοι να ζήσουν καλύτερα, την πραγματικά διαφορετική εναλλακτική λύση.

«Γι' αυτή του την πολιτική επιχείρησαν ακόμα και να μας διαλύσουν, εξαπολύουν σήμερα συκοφαντίες γύρω απ' τα οικονομικά του Κόμματος», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην εικόνα που αποκομίζει το ΚΚΕ από την επαφή του με τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως κλάδου, υπογράμμισε πως αυτό που κυριαρχεί, πέρα απ' τα γνωστά σε όλους γενικά ή και τα ιδιαίτερα προβλήματα κάθε κλάδου, είναι μια γενικευμένη ανασφάλεια, ο φόβος για το αύριο περισσότερο στους νέους ανθρώπους που δυσκολεύονται πια ακόμα και να στήσουν δικό τους σπιτικό.

«Βαραίνει - συμπλήρωσε - ο φόβος του εισοδήματος, με τα απαράδεκτα μεροκάματα, τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, με τις ιδιωτικοποιήσεις γίνονται απρόσιτα για τους εργαζόμενους η Παιδεία, η Υγεία και πολλά ακόμα. Βεβαίως, συναντάμε εργαζόμενους που συνειδητοποιούν την κατάσταση, συμβαδίζουν με το ΚΚΕ, οργανώνονται, αντιστέκονται και κατανοούν ότι ο συμβιβασμός δεν είναι λύση».

Ισχυρό ΚΚΕ, ισχυρό κίνημα η απάντηση

«Τα πράγματα - επισήμανε - θα γίνουν ακόμα χειρότερα, αν δεν υπάρξει πιο οργανωμένη αντίσταση, αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε πολιτικό επίπεδο, με ενίσχυση του ΚΚΕ, με δυνατά συνδικάτα απαλλαγμένα από τις συμβιβασμένες ηγεσίες, οι εργαζόμενοι θα δέχονται το ένα μετά το άλλο τα χτυπήματα». Και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο σχέδιο γενικευμένης ανατροπής δικαιωμάτων που βρίσκεται σε εξέλιξη και που αφορά στον εργάσιμο χρόνο, στις εργασιακές σχέσεις, στα κοινωνικοασφαλιστικά, στις ιδιωτικοποιήσεις που μεταφράζονται σε δυσκολία για τους εργαζόμενους πρόσβασης σε υπηρεσίες που έχουν απόλυτη ανάγκη κ.ά.

Ο Δ. Γόντικας απάντησε και στο επιχείρημα που προβάλλεται πως για όλα αυτά φταίνε οι εκάστοτε κυβερνήσεις που δεν είναι ικανές ή δε γνωρίζουν τα προβλήματα, τονίζοντας πως αυτή δεν είναι όλη η αλήθεια. «Οι κυβερνήσεις, που βεβαίως έχουν ευθύνη, επικυρώνουν και εγγυούνται αυτό που υπάρχει στην οικονομία και την παραγωγή, όπου κυριαρχεί το μεγάλο κεφάλαιο». Εφερε δε το παράδειγμα της επιχειρούμενης κατάργησης της αργίας της Κυριακής, καλώντας τους εργαζόμενους να αναρωτηθούν ποιων είναι αυτό το αίτημα, ποιων τα συμφέροντα ικανοποιεί εκτός των μεγάλων επιχειρήσεων που επιδιώκουν πλήρη κυριαρχία στην αγορά.

«Ποια λύση υπάρχει; Ποιος θα τους εμποδίσει, το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ; Εάν - τόνισε ο Δ. Γόντικας - δεν αντιδράσουν οι εργαζόμενοι, μαζί με τους μικρομεσαίους. Να γιατί ζητάμε δύναμη. Το οργανωμένο λαϊκό κίνημα μπορεί να εμποδίσει αυτήν την πολιτική και τέτοιο κίνημα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ισχυρό ΚΚΕ. Δε ζητάμε δύναμη για να εξωραΐσουμε την κατάσταση, ούτε για να κυβερνήσουμε και να διαχειριστούμε αυτή την πολιτική, αλλά για να οργανώσουμε τον αγώνα, να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ανατροπών προς όφελος του λαού, προς όφελος των εργαζομένων που παράγουν όλο τον πλούτο και μπορούν να ζήσουν καλύτερη ζωή, με βάση τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα. Δεν αρκεί η εναλλαγή στην κυβέρνηση, ούτε το να αυξομειώνονται τα ποσοστά των δύο κομμάτων, αυτές οι δυνάμεις έχουν τοποθετηθεί, δεν είναι με τους εργαζόμενους, ούτε χρήσιμη γι' αυτούς μπορεί να είναι η δύναμη που ισχυρίζεται ότι μπορεί να συνυπάρξουν αρμονικά εργαζόμενοι και επιχειρηματίες. Οι επιχειρήσεις λειτουργούν για το κέρδος όχι για την κοινωνία. Για το κέρδος δε διστάζουν να κάνουν ακόμα και πολέμους».

Ο Δ. Γόντικας συνέχισε, σημειώνοντας πως οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας μπορούν να ικανοποιηθούν, αν η παραγωγή αλλάξει προσανατολισμό προς όφελος της κοινωνίας και τόνισε την ανάγκη η εργατική τάξη να διεκδικήσει την εξουσία υπογραμμίζοντας πως όσο παλεύει σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί και να αποσπάσει μέτρα προς όφελός της.

Σχολιάζοντας τα περί αλλαγών που ευαγγελίζεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως επί της ουσίας δε λέει τίποτα, αφού αλλαγές χωρίς να θιχτούν συμφέροντα δεν μπορεί να υπάρξουν ούτε λύσεις που να τους εξυπηρετούν όλους.

Δεν κάνουμε πίσω

Ο Δ. Γόντικας συζήτησε με τους εργαζόμενους και για την προβοκατόρικη επίθεση σε βάρος του ΚΚΕ. Οπως τόνισε «είμαστε στο στόχαστρο, αλλά δεν κάνουμε πίσω», οι κατηγορίες τους, συμπλήρωσε, καταρρίφθηκαν και τώρα μας ζητάνε να αποδεχτούμε έλεγχο στα οικονομικά του Κόμματος, αυτοί οι ίδιοι που ρημάξανε τον τόπο, που η πολιτική τους είναι ανήθικη, γιατί στρέφεται κατά του λαού, αυτοί που δεν έχουν ηθικούς φραγμούς, που είναι αδίστακτοι. Ο Δ. Γόντικας, αφού ανέφερε πως το ΚΚΕ δεν είχε ούτε έχει καμία σχέση με τη «Γερμανός», ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις πηγές απ' τις οποίες αντλεί την οικονομική του ενίσχυση και υπογράμμισε πως αυτό που επιδιώκουν οι προβοκάτορες είναι να πατήσουν πόδι στην εσωτερική του λειτουργία, να τους παραδώσει λίστα ονομάτων. «Αυτό δε θα το κάνουμε», σημείωσε, «δεν μπορούν να απαιτούν από το ΚΚΕ κάτι τέτοιο αυτοί που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους και που κάνουν σαν την κολοβή αλεπού που θέλει κι όλες τις άλλες κολοβές».

Ακολούθησε συζήτηση με τους εργαζόμενους, οι οποίοι έκαναν ερωτήσεις που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στις πιο συγκεκριμένες προτάσεις του ΚΚΕ και πώς αυτές συνδέονται με την πολιτική πρόταση διεξόδου που κάνει, στο ποιοι είναι οι παράγοντες που εμποδίζουν το λαό να κάνει το βήμα που θα τον απομακρύνει απ' το δικομματισμό, αλλά και στις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Ενισχύουν το ΚΚΕ

-- Οι εργαζόμενοι στο Καζίνο της Πάρνηθας, απαντώντας στην αντικομμουνιστική επίθεση, συγκέντρωσαν και πρόσφεραν 300 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

-- Για την ενίσχυση του ΚΚΕ, του κόμματος της εργατικής τάξης, ο Δημήτρης Χατζημιχαήλ οικοδόμος και ο Γιώργος Γιαννακόπουλος οικοδόμος προσφέρουν από 20 ευρώ ο καθένας, μέσω της Αχτίδας Κατασκευών της ΚΟ Αθήνας.

-- Εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι στα ΤΑΞΙ προσφέρουν στο ΚΚΕ 500 ευρώ ως απάντηση στην αντιΚΚΕ επίθεση.

-- Η Πόπη Σοροβίκα προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ ως απάντηση στην αντιΚΚΕ επίθεση.

-- Οι εργαζόμενοι μάγειροι και σερβιτόροι από τα μαγαζιά της περιοχής Πλάκας ως απάντηση στην αντικομμουνιστική επίθεση, προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Επισιτισμού.

-- H Νάντια και η Μαρίκα Μπίκοφ προσφέρουν στη ΝΕ Χανίων 100 ευρώ ως απάντηση στην αντικουκουέ επίθεση.

ΚΙΛΚΙΣ
Εκδήλωση για το διατροφικό πρόβλημα

Εκδήλωση με θέμα «Το πρόβλημα της διατροφής και οι λαϊκές ανάγκες» διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κιλκίς του ΚΚΕ, στην οποία παρέμβαση θα κάνει η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 8 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς.

Εισηγητής στην εκδήλωση θα είναι ο Αλέκος Ουγκρίνος, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, γεωπόνος. Θα γίνουν παρεμβάσεις από τους Κώστα Δρούτσα, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και Λάζαρο Ανδρεανίδη, πρόεδρο των Κτηνιάτρων Βορείου Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ