ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Ισχυρό όπλο στα χέρια των οικοδόμων

Προβλέπει 7,5% αύξηση από 1/1/2008. Η μάχη για την εφαρμογή της τώρα μεταφέρεται στους τόπους δουλειάς

Με ποσοστό 7,5% και με μονοετή διάρκεια έκλεισε η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας τη νέα κλαδική σύμβαση εργασίας με τις εργοδοτικές οργανώσεις, η οποία θα ισχύσει από 1/1/2008. Μια σύμβαση, η οποία, όπως τονίζει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, στις σημερινές συνθήκες είναι ποιοτικό βήμα για το οικοδομικό κίνημα. Είναι αποτέλεσμα που ισχυροποιεί και συσπειρώνει τον κλάδο, ενισχύει τη μαχητικότητα, τη συμμετοχή στους αγώνες, τον ταξικό προσανατολισμό, κάνει πιο ισχυρό το μέτωπο των ταξικών δυνάμεων, δίνει νέα ώθηση στη δουλειά του.

Η μάχη που έδωσε ο κλάδος για την υπογραφή της σύμβασης, ήταν μάχη σύγκρουσης με το κεφάλαιο και τους φορείς του σε όλα τα επίπεδα. Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει η Ομοσπονδία:

  • «Συγκρουστήκαμε με την κεντρική γραμμή του κεφαλαίου και τα κόμματα που τη στηρίζουν, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που έχουν σημαία την καπιταλιστική ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που προσπαθούν να απαξιώσουν και να καταργήσουν τις ΣΣΕ.
  • Συγκρουστήκαμε με την ακαμψία της εργοδοσίας, που ενθαρρημένη από τη σύμβαση του ενός ευρώ αύξηση την ημέρα που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ, αρνούνταν να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
  • Συγκρουστήκαμε με τον κυβερνητικό, εργοδοτικό συνδικαλισμό, που στηρίζει τη γραμμή του κεφαλαίου και της κυβέρνησης, υπογράφοντας εν κρυπτώ τη σύμβαση της ντροπής του ενός ευρώ».

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι «ξέρουμε καλά ότι με την αύξηση αυτή το μεροκάματο είναι κάτω από τις ανάγκες της οικογένειας του οικοδόμου. Ξέρουμε καλά ότι με τη δουλειά μας, με τον ιδρώτα μας, παράγουμε πολλαπλάσια κέρδη για τους εργοδότες, που μας πετάνε ένα ξεροκόμματο». Γι' αυτό υπογραμμίζει: «Δεν πρέπει να φεύγει από το μυαλό μας ούτε στιγμή ότι ο αγώνας για καλύτερο μεροκάματο, καλύτερες συνθήκες δουλειάς, για την απόκρουση της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής, για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να συνδέεται με τη συγκέντρωση δυνάμεων για αλλαγή σε επίπεδο οικονομίας και πολιτικής, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Η μάχη για τη σύμβαση τώρα μεταφέρεται στα εργοτάξια, στα γιαπιά, σε κάθε χώρο δουλειάς με στόχο όπως σημειώνει: κανέναν μεροκάματο κάτω από τη σύμβαση, διεκδίκηση των αναδρομικών από 1/1/2008.

Με τη νέα σύμβαση, το μεροκάματο για τους τεχνίτες διαμορφώνεται για τον άγαμο χωρίς τριετία στα 59,26 ευρώ, ενώ με επτά τριετίες στα 80 ευρώ και για τον έγγαμο χωρίς τριετία στα 65,19 ευρώ, ενώ με επτά τριετίες στα 85,93 ευρώ. Για τους βοηθούς τεχνιτών και τους ειδικευμένους εργάτες το μεροκάματο διαμορφώνεται για τον άγαμο χωρίς τριετία στα 52,98 ευρώ και με επτά τριετίες στα 71,52 ευρώ και για τον έγγαμο χωρίς τριετία στα 58,28 ευρώ και με επτά τριετίες στα 76,82 ευρώ. Τέλος, για τους ανειδίκευτους εργάτες, το μεροκάματο διαμορφώνεται για τον άγαμο χωρίς τριετία στα 50,10 ευρώ και με επτά τριετίες στα 67,64 ευρώ. Για τον έγγαμο στα 55,11 ευρώ χωρίς τριετία και στα 72,65 ευρώ με επτά τριετίες.

ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Τροπολογία εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου

Το ΠΑΜΕ ζητά την άμεση απόσυρσή της

Μπαράζ αντιδράσεων προκάλεσε η προχτεσινή τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία πλήττονται τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα τόσο των νεοπροσλαμβανόμενων στις πρώην ΔΕΚΟ, όσο και του υφιστάμενου προσωπικού, με την ουσιαστική κατάργηση των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας για τους νέους εργαζόμενους και τον καθορισμό των αυξήσεων στους μισθούς από την κυβέρνηση!

Με χτεσινή ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του, το ΠΑΜΕ:

  • «Καταγγέλλει και καταδικάζει την κυβερνητική τροπολογία» και απαιτεί την άμεση απόσυρσή της, υπογραμμίζοντας πως «η αντεργατική εξέλιξη είναι συνέπεια και μέρος του προδιαγεγραμμένου εργασιακού εγκλήματος των ιδιωτικοποιήσεων των πρώην ΔΕΚΟ» που «στόχο έχουν την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».
  • Επισημαίνει πως «τεράστιες ευθύνες γι' αυτό επωμίζονται οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις που συνέπραξαν και συμπράττουν σ' αυτό το αντεργατικό πογκρόμ κατά των εργαζομένων αλλά και οι ηγεσίες των κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και ΣΥΝ που ψήφισαν και στηρίζουν τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας που επιβάλλει τις ιδιωτικοποιήσεις».
  • Σημειώνει, ότι «βαριές ευθύνες έχουν και οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, ΑΠ (ΣΥΝ) που συναινούν στις ιδιωτικοποιήσεις των πρώην ΔΕΚΟ και απλά διαφοροποιούνται στο ποσοστό της ιδιωτικοποίησης».
  • Καλεί τους εργαζόμενους «να απορρίψουν και να αντισταθούν σ' αυτά τα αντεργατικά μέτρα» και αναφέρει ότι θα πρέπει «να εγκαταλείψουν αυτές τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες και να συστρατευτούν στο ΠΑΜΕ», ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις οι επιχειρήσεις αυτές να εξυπηρετήσουν και πάλι τις λαϊκές ανάγκες και να ανοίξει ο δρόμος γενικότερων αλλαγών.

Ανακοινώσεις καταγγελίας έβγαλαν όψιμα και οι ΓΣΕΕ, ΟΤΟΕ, Συνδικάτο ΟΑΣΑ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, ΟΣΠΑ, των οποίων οι συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) είχαν συνυπογράψει το αντίστοιχο αντεργατικό έγκλημα για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ
Παρέμβαση σε βιοτεχνία - κάτεργο με μετανάστες εργάτες

Παρέμβαση σε βιοτεχνία ιματισμού στην περιοχή της Χαλκηδόνας, όπου «ξεζουμίζονται» μετανάστες εργάτες, στην πλειοψηφία τους από το Μπαγκλαντές, έκαναν χτες στελέχη και μέλη του Συνδικάτου Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος Αθήνας, καθώς και στελέχη του ΠΑΜΕ. Πρόκειται για τη δεύτερη παρέμβαση του συνδικάτου μέσα σε λίγες μέρες στην ίδια βιοτεχνία, καθώς στην πρώτη, οι υπεύθυνοι είχαν αντιληφθεί, με τη «βοήθεια» εξωτερικής κάμερας, ότι πρόκειται για συνδικαλιστές και δεν άνοιξαν την πόρτα.

Χτες, οι συνδικαλιστές έφτασαν από πολύ νωρίς στη βιοτεχνία, όπου και διαπίστωσαν τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο χώρο και την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας (δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου, δεν υπάρχουν παράθυρα, υψηλές θερμοκρασίες, κ.λπ.). Από τις συζητήσεις που έκαναν οι συνδικαλιστές με τους λιγοστούς μετανάστες εργάτες που έφτασαν στο χώρο, καθώς όπως οι ίδιοι δήλωσαν αυτή την περίοδο δεν έχει δουλειά, προέκυψε ότι το μεροκάματό τους είναι μικρότερο από αυτό που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου (παίρνουν 3,5 ευρώ την ώρα). Το ωράριο δεν είναι σταθερό και εξαρτάται από τις απαιτήσεις κάθε φορά της εργοδοσίας.

Οι συνδικαλιστές μοίρασαν την ανακοίνωση στους εργαζόμενους με τα δικαιώματά τους και την ισχύουσα ΣΣΕ μεταφρασμένη στη γλώσσα τους και τους υπογράμμισαν την ανάγκη να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, για να βάλουν φρένο σ' αυτή την άγρια εκμετάλλευση. Τους διαβεβαίωσαν επίσης ότι το συνδικάτο θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του, προκειμένου να εξασφαλίζεται η τήρηση τόσο των ΣΣΕ όσο και των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι από τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις, στο πλαίσιο των ελέγχων, που πραγματοποιεί το συνδικάτο, προκύπτει ότι αυτές οι βιοτεχνίες ράβουν ρούχα για λογαριασμό συγκεκριμένων μεγάλων εταιρειών. Εταιρείες που εξασφαλίζουν υπερκέρδη από τη στυγνή εκμετάλλευση των εργατών.

ΠΑΜΕ
Καραβάνι αλληλεγγύης σε Λίβανο - Συρία

Η διεθνής αλληλεγγύη είναι δύναμη και όπλο στα χέρια του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Γι' αυτό και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί νέους συναγωνιστές και συναγωνίστριες που δεν έχουν ζήσει τέτοιες εμπειρίες και έχουν τη διάθεση να συμμετέχουν στο Καραβάνι Αλληλεγγύης που οργανώνει στο Λίβανο και τη Συρία, στις 25-30 Σεπτέμβρη 2008, με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τη νίκη της λιβανέζικης αντίστασης. Η τιμή για τη συμμετοχή στο καραβάνι αλληλεγγύης είναι 570 ευρώ. Οσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του ΠΑΜΕ στα τηλέφωνα 210.3833.786 και 210.3301.847.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ