ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΝΑΤΟ
Καταστολή αντιΝΑΤΟικών διαδηλωτών

Για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με την κρατική καταστολή ήρθαν οι διαδηλωτές ενάντια στο ΝΑΤΟ

Associated Press

Για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με την κρατική καταστολή ήρθαν οι διαδηλωτές ενάντια στο ΝΑΤΟ
Στην Κριμαία, στις όχθες της λίμνης Ντονουζλάβ, σημειώθηκαν στις 24 Ιούλη, νωρίς το πρωί, επεισόδια ανάμεσα σε 300 περίπου αντιΝΑΤΟικούς διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν κατά των στρατιωτικών γυμνασίων του ΝΑΤΟ στην περιοχή τους, με τις νατοϊκές δυνάμεις. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι αντιΝΑΤΟικοί διαδηλωτές εμπόδισαν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, καταφέρνοντας μάλιστα να αποκόψουν 3 από αυτά από τη νατοϊκή πομπή. Στα 3 αυτά οχήματα βρίσκονταν άντρες της ΠΓΔΜ (κάτι που δείχνει πόσο σχετικό ήταν το «βέτο» της ελληνικής κυβέρνησης στο Βουκουρέστι και όλη η συζήτηση περί ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, την ώρα που και η χώρα αυτή έχει ενσωματωθεί στην ιμπεριαλιστική συμμαχία του ΝΑΤΟ μέσα από άλλα κανάλια, όπως είναι ο λεγόμενος «Συνεταιρισμός για την ειρήνη»).

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με Ουκρανούς στρατιωτικούς, που έτρεξαν να «απεγκλωβίσουν» τους ΝΑΤΟικούς, χρησιμοποιώντας χειροβομβίδες κρότου, ριπές αυτόματων όπλων στον αέρα. Στα επεισόδια που ακολούθησαν υπήρξαν μικροτραυματισμοί διαδηλωτών, μεταξύ αυτών και του Λ. Γκρατς, γραμματέα της ΚΟ Κριμαίας του ΚΚ Ουκρανίας και βουλευτή στο Κοινοβούλιο της Ουκρανίας.


Ι. Π.

ΛΕΤΟΝΙΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Η «δικαιοσύνη» της «νέας τάξης»

Αποθρασύνεται ο φιλοναζιστικός ρεβανσισμός της Λετονίας

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου να καταδικάσει τη Λετονία για τη δίωξη του αντιφασίστα βετεράνου του πολέμου, Β. Κόνονοφ, (που κατηγορούνταν για «εγκλήματα πολέμου» επειδή σκότωνε ναζιστές) με ένα ασήμαντο για τέτοιες υποθέσεις πρόστιμο 30 χιλιάδων ευρώ, καθώς και το γεγονός ότι η καταδικαστική απόφαση λήφθηκε με ψήφους 4 έναντι 3, αποθρασύνει παραπέρα το φιλοναζιστικό ρεβανσισμό των κυρίαρχων κύκλων της Λετονίας.

Ετσι, όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Εξωτερικών της Λετονίας πρότεινε στην κυβέρνηση της χώρας να μην πληρώσει ούτε αυτήν την αστεία αποζημίωση στον αντιφασίστα βετεράνο, αλλά να υποβάλλει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης. Το ΥΠΕΞ της Λετονίας στηρίζεται ακριβώς στο γεγονός της έγκρισης της καταδικαστικής απόφασης με τη διαφορά μιας μόνον ψήφου και θεωρεί πως μπορεί τελικά να δικαιωθεί σ' αυτό το δικαστήριο.

ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κατηγορούν τον «δικό τους» Καρζάι

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Για υπόθαλψη και προστασία των ναρκεμπόρων κατηγορεί τον εγκάθετο από τις κατοχικές δυνάμεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ Πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ο Τόμας Σβετς, Αμερικανός αξιωματούχος της Δίωξης Ναρκωτικών. Οπως υποστηρίζεται, ο Αφγανός Πρόεδρος προστάτευσε πολλές φορές διάφορους νονούς του ναρκεμπορίου που ανθεί στη χώρα, για πολιτικούς λόγους, ανεχόμενος ένα συγκεκριμένο επίπεδο διαφθοράς, ώστε να μη χάσει την εξουσία, ενώ σημειώνει ότι τουλάχιστον 20 αξιωματούχοι απέφυγαν τη σύλληψη και την απαγγελία κατηγοριών εξαιτίας του.

Ο Χ. Καρζάι, απαντώντας στις κατηγορίες, υποστήριξε ότι κανείς δεν έχει κάνει τόσα για την καταπολέμηση των ναρκωτικών όσα ο ίδιος σε επτά χρόνια, ισχυριζόμενος ότι επί των ημερών του η κυβέρνηση κατάφερε να «μειώσει σημαντικά την παραγωγή των ναρκωτικών σε περισσότερες από τις μισές επαρχίες της χώρας»...

Ωστόσο εξίσου υποκριτική είναι και η στάση των Αμερικανών, δεδομένου ότι οι κατοχικές δυνάμεις ενίσχυσαν και διατηρούν τόσο τις ναρκω-καλλιέργειες, όσο και το εμπόριο.

Αποκαλυπτική είναι η έρευνα της Ομάδας Διεθνούς Κρίσης, σύμφωνα με την οποία οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν όλο το εύρος των ΜΜΕ για να ασκήσουν την προπαγάνδα τους, ενώ, αντίθετα, οι ξένες κατοχικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να χάσουν το επικοινωνιακό παιχνίδι.

Πάντως χθες 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επίθεση των κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, με στόχο την ανακατάληψη της περιοχής Ατζριστάν, στην επαρχία Γκάζνι και ακόμα 30 τραυματίστηκαν. Σε ανακοίνωση του κυβερνήτη της περιοχής, αναφέρεται ότι μόνο δύο ήταν οι άμαχοι και οι υπόλοιποι ανήκαν στις τάξεις των Ταλιμπάν, ωστόσο η πληροφορία αμφισβητείται, δεδομένου ότι συνήθως οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις βαφτίζουν μαχητές τους αμάχους, για να καλύψουν τα εγκλήματά τους...

Τέλος, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, έφτασε χθες στο Αφγανιστάν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ, προκειμένου να πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική επίσκεψη στη χώρα, δηλώνοντας στους Αφγανούς αξιωματούχους την υποστήριξή του και της χώρας του. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, που έφτασε στη Χεράτ, αναμένεται να παραμείνει μερικές μέρες στη χώρα.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Νέες εμφύλιες συγκρούσεις

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Νέες συγκρούσεις μεταξύ Αλεβιτών και Σουνιτών σημειώθηκαν χθες στην Τρίπολη του Λιβάνου, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ η εμφύλια διαμάχη δείχνει να σιγοβράζει, εγείροντας ερωτηματικά και για τη διατήρηση των εύθραυστων ισορροπιών που δημιούργησαν τις «προϋποθέσεις» για την εκλογή προέδρου και σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», πριν μερικές βδομάδες.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, εκτοξεύτηκαν χειροβομβίδες και κάποια σποραδικά πυρά από ελεύθερους σκοπευτές. Τα μαγαζιά παρέμειναν κλειστά, ενώ πολλοί ήταν και εκείνοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μέχρι να σταματήσουν τα επεισόδια. Πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της και τον αφοπλισμό της «Χεζμπολάχ», που υποστηρίζει ότι χρειάζεται τα όπλα, προκειμένου να είναι σε θέση να απαντήσει σε ενδεχόμενη ισραηλινή πρόκληση...

Οι εμφύλιες συγκρούσεις που αυξάνονται στο Λίβανο, δείχνοντας να λαμβάνουν διαστάσεις, προκαλούν έντονες ανησυχίες για το μέλλον της χώρας, αλλά και ποιους θα εξυπηρετούσε μία γενικευμένη εμφύλια διαμάχη στην περιοχή...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Χειρουργικοί» βομβαρδισμοί

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Νέοι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν χθες στην Πόλη της Γάζας για άγνωστες μέχρι στιγμής αιτίες, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και ακόμα τέσσερις να τραυματιστούν, σύμφωνα με την παλαιστινιακή αστυνομία. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν έξω από καφέ της πόλης, ως επανάληψη παλαιότερων βομβαρδισμών σε καφετερίες στη Λωρίδα της Γάζας.

Η επίθεση που σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα προκάλεσε σημαντικές ζημιές, ενώ παραμένει ασαφές γιατί τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει στόχος internet cafe, δισκοπωλεία και χριστιανικά ιδρύματα στην περιοχή.

Παράλληλα, αναφέρθηκε ακόμα μία βομβιστική επίθεση κοντά στο σπίτι του Μαργουάν Αμπού Ρας, αξιωματούχου της «Χαμάς», χωρίς να αναφερθούν απώλειες ή τραυματισμοί.

Στο μεταξύ η διεθνής κοινότητα και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν την πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ Ισραήλ - Παλαιστινίων και τις υποκριτικές δηλώσεις, καθώς σε ανακοίνωσή τους και αφού η Ουάσιγκτον διαμηνύει σε όλους τους τόνους την υποστήριξή της στην ισραηλινή κυβέρνηση, καταδίκασαν την πολιτική του εποικισμού στη Δυτική Οχθη, από τους Ισραηλινούς, σημειώνοντας ότι δε βοηθά στην ειρήνευση της περιοχής...

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ
Μέρος της υποταγής στους ιμπεριαλιστές

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Στην παραπέρα συμμόρφωσή τους στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ προχωρούν οι σερβικές αρχές καθώς χτες, βοσνιακές εφημερίδες, επικαλούμενες δηλώσεις Αμερικανού διπλωμάτη υποστήριξαν ότι ενδέχεται να κατασχεθούν τα περιουσιακά στοιχεία του Ράντοβαν Κάρατζιτς προκειμένου να αποζημιωθούν τα... θύματά του που έχουν προσφύγει στην αμερικανική δικαιοσύνη.

Στο μεταξύ, ο συνήγορος του Κάρατζιτς, Σβέτοζαρ Βούγιατσιτς, περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή χτες για να καταθέσει έφεση στην απόφαση έκδοσης του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει την έκδοσή του ώστε να μπορέσουν τα μέλη της οικογένειάς του να τον επισκεφθούν πριν οδηγηθεί στη Χάγη. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Υπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Βοσνία, Μίροσλαβ Λάιτσακ, θα αναθεωρήσει τη στάση του και θα παραχωρήσει ταξιδιωτικά έγγραφα στα μέλη της οικογένειας του Κάρατζιτς. Ωστόσο σε δηλώσεις του ο τελευταίος σημειώνει ότι δε θα επιτρέψει την έξοδο από τη Βοσνία στην οικογένεια Κάρατζιτς μέχρι να διαπιστωθεί ότι δεν τον βοηθούσαν να κρύβεται.

Τέλος, αυξημένα μέτρα έχουν ληφθεί για τον Πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, τον υπουργό Εσωτερικών, Ιβιτσα Ντάτσιτς, τον γενικό εισαγγελέα, Βλαντιμίρ Βούκτσεβιτς και τον επικεφαλής του Συμβουλίου για τη συνεργασία με το Ειδικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Ράσιμ Λιάγιτς, εξαιτίας των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η παράδοση του Κάρατζιτς, αλλά και των πρόσφατων απειλητικών επιστολών εναντίον τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ