ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και την καύση

Ανακοίνωση του Τμήματος Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του Κόμματος

Το κατηγορηματικό «Οχι» σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης τομέων της διαχείρισης απορριμμάτων και στην επικίνδυνη για την υγεία και το περιβάλλον καύση, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην πρόσφατη κυβερνητική επιτροπή, με τις οποίες άνοιξε ο δρόμος για την παράδοση του τομέα σε επιχειρηματίες, αλλά και για την υλοποίηση της μεθόδου της καρκινογόνας καύσης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αττική και σε όλη τη χώρα οφείλεται σε συγκεκριμένες πολιτικές των κομμάτων της αστικής διακυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - που συχνά στηρίχτηκαν και από τον ΣΥΝ. Δεν οφείλονται στην έλλειψη επιστημονικής γνώσης και τεχνικών εργαλείων. Το Θριάσιο Πεδίο έγινε χώρος συγκέντρωσης του συνόλου σχεδόν των στερεών αποβλήτων της Αττικής, δεν προωθήθηκε ανάλογα η μέθοδος της ανακύκλωσης, παραδόθηκε η διαχείριση των απορριμμάτων στο κεφάλαιο μέσω των ληστρικών συμβάσεων παραχώρησης και των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το δρόμο, με το πρόσχημα των "νέων τεχνολογιών" ακόμη και στη χρησιμοποίηση της, καταστροφικής για το περιβάλλον και την υγεία, μεθόδου καύσης.

Το ΚΚΕ, για άλλη μια φορά, επαναλαμβάνει ότι:

1. Αντιτίθεται αποφασιστικά σε κάθε μορφή ιδιωτικοποιήσεων, μέρους ή του συνόλου της διαχείρισης των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανόμενης και της ανακύκλωσης.

2. Τοποθετείται σταθερά ενάντια στην περιβαλλοντοκτόνα καύση των απορριμμάτων με τις όποιες παραλλαγές της. Υποστηρίζει την εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, διαλογής στην πηγή, ορθολογικής συλλογής και μεταφοράς τους με σταθμούς μεταφόρτωσης, μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, της ασφαλούς τελικής διάθεσής τους.

3. Καταδικάζει την καθυστέρηση της αποκατάστασης των ανεξέλεγκτων χωματερών, που οδηγεί σε πρόχειρες και εμβαλωματικές λύσεις καταστροφικές για το περιβάλλον.

4. Παλεύει για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για τη βελτίωση των όρων εργασίας των εργαζομένων στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ειδικότερα για την Αττική παλεύει για:

1. Αμεση έναρξη της διαδικασίας για την οριστική παύση λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής - Ανω Λιοσίων και την απορρύπανση της ευρύτερης περιοχής.

2. Δίκαιη και χωροταξικά ορθολογική κατανομή των νέων μονάδων επεξεργασιών και τελικής διάθεσης, χωρίς να αποκλείονται και χώροι εκτός Αττικής.

3. Κατασκευή και λειτουργία μονάδων επεξεργασίας και σταθμών μεταφόρτωσης, ταυτόχρονα με τους ΧΥΤΑ.

4. Περιορισμό των αντισταθμιστικών τελών στο αρχικό τους ύψος, του 1,5% των τακτικών εσόδων των ΟΤΑ. Κάλυψη των δαπανών για τη διαχείριση των απορριμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση και των ανταποδοτικών τελών που αποτελούν μια δεύτερη πρόσθετη φορολογία του λαού.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι το πρόβλημα θα οξύνεται όσο δε λύνεται προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων το ζήτημα ιδιοκτησίας και χρήσεων γης.

Ο μόνος δρόμος για την προώθηση φιλολαϊκών λύσεων, είναι η ανυποχώρητη πάλη του λαού, που συνδέεται άρρηκτα με την πάλη για ριζικές αλλαγές σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, και οδηγεί αντικειμενικά σε σύγκρουση με τα μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα. Οδηγεί στην ανάγκη δράσης για αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα, στο εργατικό, συνδικαλιστικό κίνημα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο επίπεδο εξουσίας. Για λύσεις ουσιαστικές, φιλολαϊκές και μακρόπνοες».

Κρανίου τόπος η λίμνη Κορώνεια

Με ανακοίνωσή της, η ΚΟΘ του ΚΚΕ καταγγέλλει τις πολιτικές που οδήγησαν στην περιβαλλοντική καταστροφή

Motion Team

Σ' ένα βούρκο που αποτελεί και μια βιολογική βόμβα από πλευράς περιβαλλοντικής ρύπανσης έχει μετατραπεί τις τελευταίες μέρες του Ιούλη η λίμνη Κορώνεια. Οι επιστήμονες μιλάνε για μεγάλες ποσότητες τοξικών οργανισμών, που έχουν συσσωρευτεί στη λίμνη και οι οποίοι μπορεί τώρα να μοιάζουν νεκροί, αφού η λίμνη έχει στραγγίσει, αλλά όταν το φθινόπωρο θα πέσουν οι πρώτες βροχές, οι μικροοργανισμοί θα πολλαπλασιαστούν και υπάρχει κίνδυνος να γίνουν και πάλι τα μολυσμένα νερά «παγίδα» για χιλιάδες πουλιά.

«Σε κρανίου τόπο, χωρίς σταγόνα νερού και χωρίς ίχνος ζωής έχει μετατραπεί στην κυριολεξία η πρώην λίμνη Κορώνεια», τονίζει σε χθεσινή της ανακοίνωση της η ΚΟΘ του ΚΚΕ. «Τώρα πλέον ο λαλίστατος και πολυάσχολος νομάρχης μπορεί δικαίως να περηφανεύεται για το έργο του. Δεν πήγαν χαμένες τόσες βαρύγδουπες υποσχέσεις, ούτε τα συγχαρητήρια που έχει δρέψει από τον επίτροπο για το Περιβάλλον της ΕΕ και τον Αμερικάνο πρέσβη για το τεράστιο έργο του για την αποκατάσταση της λίμνης.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει καταγγείλει τους υπεύθυνους για την καταστροφή της λίμνης: Είναι οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που είκοσι χρόνια τώρα εγκληματούν στο περιβάλλον, αδιαφορώντας πλήρως, παρά τα μεγάλα λόγια. Είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, διαχρονικά και ιδιαίτερα ο κ. Ψωμιάδης, που με τις θεατρινίστικες ψευτοκόντρες του με τους υπουργούς βγάζει λάδι τον ίδιο και την κυβέρνηση και δεν κάνει απολύτως τίποτα. Είναι, βέβαια, και οι βιομηχανίες της περιοχής και οι γύρω δήμοι που κάνουν υπεράντληση νερού και πριν η λίμνη στερέψει την είχαν κάνει βόθρο.

Η υπόθεση της αποκατάστασης της λίμνης βρίσκεται πλέον στα χέρια του λαού, των κατοίκων της περιοχής και του μαζικού κινήματος, που πρέπει να απαιτήσουν άμεσα έργα και όχι άλλα λόγια. Μην ξεχνάμε ότι μέχρι το τέλος του 2008 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αναθεωρημένο σχέδιο για τη σωτηρία της λίμνης (MASTER PLAN), μέσω του οποίου έχουν ξεκοκαλιστεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Το πρώτο που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τη γνώμη όλων των επιστημόνων, είναι η αφαίρεση της τοξικής λάσπης και η εκβάθυνση της λίμνης, προϋπόθεση για να ξαναγίνει ζωντανή η λίμνη όταν θα γεμίσει με νερό. Παράλληλα, πρέπει το μαζικό κίνημα να απαιτήσει την πραγματοποίηση όλων των άλλων αναγκαίων έργων:

  • Εκτροπή χειμάρρων, ώστε να καταλήγουν στη λίμνη.
  • Μέτρα για να σταματήσει η υπεράντληση νερού από τις βιομηχανίες, βιοτεχνίες, δήμους και βαριές ποινές για τους παρανομούντες.
  • Καμία αλλαγή στη χρήση γης.

Το ΚΚΕ θα στηρίξει τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής και, παράλληλα, θα πάρει και άλλες πρωτοβουλίες, συνέχεια ανάλογων που πρόσφατα πήρε, για την προβολή του θέματος και την αποκατάσταση της λίμνης», καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Πρόστιμο σε πλαστικό χειρουργό

Το ποσό των 70.000 ευρώ υποχρέωσε ο Αρειος Πάγος να καταβάλει αποζημίωση σε πελάτισσα ασθενή του ο γνωστός πλαστικός χειρουργός Α. Φουστάνος για ηθική βλάβη, επειδή μετά από βλεφαροπλαστική επέμβαση απώλεσε την όραση του δεξιού ματιού της κατά 84%.

Ειδικότερα, μια γυναίκα από τη Χαλκίδα, το 1999, επισκέφτηκε το γνωστό πλαστικό χειρουργό και τον ενημέρωσε ότι έπασχε εκ γενετής από πτώση του άνω βλεφάρου του δεξιού οφθαλμού και ήδη είχε υποβληθεί σε δύο ανεπιτυχείς επεμβάσεις. Αμφότεροι αποφάσισαν από κοινού να υποβληθεί σε νέα, τρίτη, βλεφαροπλαστική επέμβαση σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της πρωτεύουσας. Μετά την επέμβαση (πρόσθια προσπέλαση), η ασθενής παραπονιούνταν ότι είχε πόνο στο μάτι, αλλά ο πλαστικός χειρουργός την καθησύχαζε συνιστώντας της παυσίπονα.

Τελικά, διαπιστώθηκε έλκος στο πάνω μέρος του κερατοειδούς και «εντρόπιο», δηλαδή οι επάνω βλεφαρίδες γύριζαν προς τα μέσα και ακουμπούσαν στον κερατοειδή, δημιουργώντας οίδημα. Εισήχθη εσπευσμένα στο ίδιο θεραπευτήριο, χωρίς η κατάσταση να διορθωθεί. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, αναγκάστηκε και πήγε στο Λονδίνο, όπου υποβλήθηκε σε πέμπτη διορθωτική επέμβαση, αλλά το κακό ήδη είχε γίνει, με αποτέλεσμα να έχει απώλεια όρασης κατά 84%. Οι δικαστές έκριναν ότι η απώλεια της όρασης οφειλόταν σε αμέλεια του πλαστικού χειρουργού.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ Καβάλας, Σερρών, Ξάνθης και Ροδόπης, αύριο Κυριακή 27 Ιούλη 2008 και ώρα 11 το πρωί, διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Πλαταμώνα Καβάλας, για να τιμήσουν τους πεσόντες ΕΛΑΣίτες στην ομώνυμη μάχη, αγωνιζόμενοι ενάντια στις βουλγάρικες δυνάμεις κατοχής στις 29.7.1944.

-- Το Παράρτημα Λίμνης της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει, αύριο Κυριακή 27 Ιούλη και ώρα 10.30 π.μ. στην Κήρυνθο, εκδήλωση τιμής και μνήμης στους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης που έπεσαν στην περιοχή, για τη λευτεριά και την προκοπή του τόπου μας.

-- Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Φωκίδας διοργανώνει, την Κυριακή 3.8.2008 και ώρα 11.30 π.μ., στις Καρούτες Φωκίδας, εκδήλωση τιμής για την επέτειο της ομώνυμης μάχης και τους αθάνατους νεκρούς του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, που έπεσαν μαχόμενοι, στις 5.8.1944, κατά των ναζί κατακτητών.

-- O Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ (Παράρτημα Χίου), ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βουνού και ο δήμαρχος Ιωνίας διοργανώνουν, την Κυριακή 3 Αυγούστου, ώρα 8 μ.μ., στην πλατεία του χωριού, πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Βίκτορα Μπιλιράκη, αντιστασιακό μαχητή του ΕΛΑΣ, φυλακισμένο στο Χαϊδάρι που εκτελέστηκε από τις κατοχικές δυνάμεις στις 8.4.1944 στην Καισαριανή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ