ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούλη 2008
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λουτρό αίματος γεννά ερωτηματικά

Ολα τα ενδεχόμενα για τους δράστες ανοιχτά, για τον αποπροσανατολισμό του λαού εκτιμά το ΚΚ Τουρκίας

Από το νέο μακελειό στην Ιστανμπούλ, την Κυριακή το βράδυ, σε μια κρίσιμη στιγμή

Associated Press

Από το νέο μακελειό στην Ιστανμπούλ, την Κυριακή το βράδυ, σε μια κρίσιμη στιγμή
ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--

Τουλάχιστον 17 νεκροί και 154 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της διπλής βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε την Κυριακή στην εργατική συνοικία Γκιουνγκορέν στην Ιστανμπούλ, μόλις λίγες ώρες πριν την έναρξη της δίκης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), χθες, με την κατηγορία της υπονόμευσης του ισλαμικού κράτους και το ερώτημα της απαγόρευσής του, καθώς επίσης και της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων 70 στελεχών του, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δημιουργώντας σειρά ερωτηματικών... Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η πρώτη βόμβα μικρής ισχύος εξερράγη σε τηλεφωνικό θάλαμο λεωφόρου της συνοικίας Γκιουνγκορέν και ακολούθησε δεύτερη ισχυρή έκρηξη σε απόσταση μερικών μέτρων.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιχείρησε να συνδέσει την επίθεση με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), υποστηρίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι είναι το αντίτιμο των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων ανταρτών, σημειώνοντας ότι η Τουρκία κάνει «30 χρόνια αντιτρομοκρατικό αγώνα και πληρώνει βαρύ τίμημα», ενώ την κυβερνητική γραμμή υποστηρίζει και η αστυνομία, στρέφοντας τις έρευνές της στην κουρδική οργάνωση...

Το ΡΚΚ, από την πλευρά του, αρνούμενο κατηγορηματικά πάσα ευθύνη, με χαρακτηριστική τη δήλωση του προέδρου του ενόπλου τμήματος της οργάνωσης, Κόνγκρα Γκελ, Ζουμπεγίρ Αϊντάν, καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον αμάχων.

Το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ), αναφερόμενο στην επίθεση, σημειώνει ότι η χρονική στιγμή κατά την οποία σημειώθηκε γεννά σειρά ερωτηματικών. Σημειώνει ότι στόχος των βομβιστών ήταν η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόκληση θυμάτων και τονίζει ότι η πολιτική των βομβιστικών επιθέσεων και της τρομοκρατίας είναι καθεστώς στην Τουρκία, αποπροσανατολίζει τη λαϊκή πάλη ιδιαίτερα σε κρίσιμες ώρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΤΚΡ, καμία εκδοχή δεν μπορεί να αποκλειστεί προς το παρόν, καθώς και η επίθεση μπορεί να συνδέεται είτε με την κυβέρνηση, είτε με την οργάνωση «Εργκένεκον», που αν και «εξαρθρώθηκε», στελέχη της συνεχίζουν τη δράση τους, είτε ακόμα και με τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και τα σχέδια των ΗΠΑ στη δημιουργία της Νέας «Ευρείας Μέσης Ανατολής»...

ΣΕΡΒΙΑ
Επιδιώκουν την ... «έγκαιρη» απέλαση του Κάρατζιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Την απέλαση του Ράντοβαν Κάρατζιτς στη Χάγη, πριν την προγραμματισμένη για απόψε μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι προσπαθούσαν να πετύχουν ως αργά χτες βράδυ οι αρμόδιες σερβικές αρχές. Εντούτοις, ως χτες το απόγευμα αρμόδιοι Σέρβοι δικαστικοί αξιωματούχοι δήλωναν πως δεν είχαν πάρει την (ταχυδρομημένη απ' την Παρασκευή) επιστολή του Σβέτοζαρ Βούγιατιτς, δικηγόρου του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, προκειμένου να ασκηθεί έφεση στη διαδικασία απέλασής του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (του δικαστηρίου - παρωδία που έστησαν οι ιμπεριαλιστές).

Η καθυστέρηση στην παραλαβή της επιστολής του δικηγόρου Βούγιατιτς οφείλεται πιθανώς στο γεγονός ότι ο τελευταίος κατέθεσε (όπως δήλωσε χτες) την επιστολή έφεσης απ' τη Βοσνία, απ'όπου - όπως είπε - είναι και ο πελάτης του... Προφανής στόχος; Να αποτραπεί η απέλαση του Ράντοβαν Κάρατζιτς στις αρχές του δικαστηρίου της Χάγης πριν την πραγματοποίηση μεγάλης διαδήλωσης διαμαρτυρίας που διοργανώνει το αντιπολιτευόμενο «Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα» του Βόισλαβ Σέσελι ενάντια στην παράδοση του πρώην πολιτικού ηγέτη των Σερβοβοσνίων. Σύμφωνα μάλιστα με αρκετά σερβικά ΜΜΕ, υπάρχει έντονη φημολογία για την πιθανότητα βίαιων επεισοδίων, στη διάρκεια της σημερινής διαδήλωσης, από «Σέρβους υπερεθνικιστές» που αναμένεται να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση ερχόμενοι από κάθε πόλη της Σερβίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Στο μεταξύ ο Ιβιτσα Ντάσιτς, ηγέτης του «Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας» και νυν υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του νέου πρωθυπουργού Μίρκο Σβέτκοβιτς, διέψευσε και χτες ότι το υπουργείο του αναμείχθηκε στη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς «γιατί το υπουργείο δεν είναι υπηρεσία ασφαλείας»... Πρόσθεσε ότι σε έρευνες που έγιναν στο διαμέρισμα όπου διέμενε ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων βρέθηκαν έγγραφα του σερβοβοσνιακού στρατού.

ΙΝΔΙΑ
Μακελειό από 17 εκρήξεις

ΑΧΜΕΝΤΑΜΠΑΝΤ.--

Περίπου 17 βόμβες εξερράγησαν το βράδυ του Σαββάτου στην πόλη της Δυτικής Ινδίας Αχμενταμπάντ, με αποτέλεσμα πάνω από 49 άνθρωποι να σκοτωθούν και 150 να τραυματιστούν. Σε διάστημα μίας ώρας διαδοχικές εκρήξεις χτύπησαν αγορές, στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, νοσοκομεία και κατοικημένες περιοχές, ενώ ανακαλύφθηκαν και μηχανισμοί που δεν εξερράγησαν.

Σύμφωνα με τα ινδικά ΜΜΕ, μία μικρή «ισλαμιστική οργάνωση», οι «Ινδοί Μουτζαχεντίν», ανέλαβαν την ευθύνη των αιματηρών επιθέσεων με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απεστάλη σε τηλεοπτικό σταθμό, ενώ αντίστοιχη επιστολή από την ίδια οργάνωση έλαβε τηλεοπτικός σταθμός, και μετά την επίθεση με σειρά εκρηκτικών μηχανισμών το Μάη στην Τζαϊπούρ, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 60 άνθρωποι. Περίπου 30 ύποπτοι έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται από τις αρχές.

Το ΠΓ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), σε ανακοίνωσή του καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο τα τρομοκρατικά στοιχεία που πραγματοποίησαν αυτές τις επιθέσεις, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τρομοκρατικό δίκτυο, το οποίο επιχειρεί να προκαλέσει κύμα αποσταθεροποίησης και να σπείρει τη διχόνοια μεταξύ των κοινοτήτων της χώρας.

Η ανακοίνωση ζητά από την κυβέρνηση να απαντήσει γιατί μετά από τόσες επιθέσεις απέτυχε να εντοπίσει και να συλλάβει τους τρομοκράτες, ποιες είναι οι αδυναμίες στην οργάνωση της έρευνας και το συντονισμό με τις διοικήσεις των πολιτειών προκειμένου να παρθούν τα αναγκαία μέτρα, εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και καλεί το λαό να παραμείνει ήρεμος και να μην πέσει στην παγίδα της διχόνοιας που επιχειρούν οι τρομοκράτες.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Τους σκότωσαν «κατά λάθος»

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Πυρ εναντίον αμάχων «κατά λάθος» άνοιξαν Βρετανοί στρατιώτες, μέλη των κατοχικών αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους - μεταξύ των οποίων και δύο μικρά παιδιά - οι οποίοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο που δε σταμάτησε κατά την προσέγγισή του σε σημείο ελέγχου, στην πόλη Σανγκίν της επαρχίας Χελμάντ... Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κατοχικοί στρατιώτες «έρριψαν προειδοποιητικά πυρά προς άλλη κατεύθυνση αλλά, φοβούμενοι μία επίθεση, υποχρεώθηκαν τελικά να πυροβολήσουν το αυτοκίνητο έπειτα από την άρνηση του οδηγού να σταματήσει».

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι εγκάθετες από το καθεστώς αρχές, «δυνάμεις του NATO σκότωσαν δεκάδες μαχητές των Ταλιμπάν σε αεροπορική επιδρομή στην επαρχία Χοστ», με την επιδρομή να «δικαιολογείται» ως «προσπάθεια απόκρουσης επίθεσης των ανταρτών στην περιοχή Σπέρα».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Βομβιστικές επιθέσεις εναντίον Σιιτών προσκυνητών

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΚΙΡΚΟΥΚ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Τρεις διαδοχικές βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη και μία στο Κιρκούκ με στόχο σιίτες προσκυνητές είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 57 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους - κατά το αμερικανικό CNN οι νεκροί ανέρχονται στους 70 - και να τραυματιστούν εκατοντάδες.

Σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία τις τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας πραγματοποίησαν γυναίκες καμικάζι κοντά στη συνοικία Καράντα στο κέντρο της Βαγδάτης, από όπου περνούν πολλοί προσκυνητές, για να φθάσουν στο τέμενος Κανταμίγια στη βορειοδυτική Βαγδάτη με την ευκαιρία της επετείου του θανάτου ενός εκ των 12 ιμάμηδων των σιιτών. Επίσης, την Κυριακή ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν επτά προσκυνητές, οι οποίοι μετέβαιναν με τα πόδια στο τέμενος.

Παράλληλα, στο Κιρκούκ, τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 54 τραυματίστηκαν, όταν βομβιστής επιτέθηκε σε πορεία διαμαρτυρίας στο Κιρκούκ ενάντια στο αμφιλεγόμενο εκλογικό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο, αλλά απερρίφθη από το Προεδρικό Συμβούλιο. Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού στρατού η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε τη νύχτα της Κυριακής δώδεκα θέσεις των Κούρδων ανταρτών του PKK στα όρη Καντίλ, ορεινή περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν.

ΣΟΥΔΑΝ
Περιπλέκεται η κρίση

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Η συμπερίληψη του ονόματος του Σουδανού προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ στη λίστα των καταζητούμενων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα στο Νταρφούρ αυξάνει την περιπλοκότητα της κρίσης στο Σουδάν, εκτιμά σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία της ΚΕ του Σουδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, σημειώνοντας εντούτοις πως η σουδανική κυβέρνηση ήταν και νομικώς και πολιτικώς κακώς προετοιμασμένη απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις. Η μόνη διέξοδος από την κρίση είναι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταξύ της κυβέρνησης και των άλλων πλευρών στο Σουδάν με στόχο την επίτευξη λύσης στο πρόβλημα του Νταρφούρ σύμφωνα με τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις του λαού του, αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΣΚΚ, που υπογραμμίζει ότι η σουδανική κυβέρνηση φέρει πλήρως την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στο Νταρφούρ.

Παράλληλα, χτες, περίπου 50 αφρικανικές και διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που συγκρότησαν την «Κοινοπραξία για το Νταρφούρ» ζήτησαν την ανάπτυξη της αποστολής κυανοκράνων στο Δυτικό Σουδάν, παρά τα όποια προβλήματα, ζητώντας παράλληλα από τον ΟΗΕ και την Αφρικανική Ενωση να κάνουν «περισσότερα» για να προστατεύσουν τους αμάχους της περιοχής. Σύμφωνα με έκθεση των ΜΚΟ, καθημερινά υπολογίζεται ότι περίπου 1.000 άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και την πατρογονική γη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ