ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΣΕΧΙΑΣ
Αντιπαλεύουμε τον αντικομμουνισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας

Μιλάει στον «Ρ» ο πρόεδρος της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας, Μίλαν Κράιτσα

Επιβεβαιώνοντας ότι ο αντικομμουνισμός και το «χτύπημα» των λαϊκών ελευθεριών αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ, ο Μίλαν Κράιτσα, πρόεδρος της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας, μιλάει σήμερα στον «Ρ» και περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Οργάνωση, η οποία διώκεται στη χώρα της για τη μαρξιστικολενινιστική θεωρία της και τη δράση της, τη λαϊκή αντίσταση που βρίσκουν οι αποφάσεις απαγόρευσης, καθώς αποτελούν απόπειρες παραχάραξης της Ιστορίας και χτύπημα του κομμουνιστικού κινήματος και αναφέρεται στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η υπογραφή της συμφωνίας εγκατάστασης μέρους της «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Τσεχία.

-- Ποια είναι η κατάσταση και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Οργάνωση μετά τις αποφάσεις για την απαγόρευσή της;

-- Το κύριο πρόβλημά μας σήμερα είναι η απαγόρευση, δηλαδή οι αντικομμουνιστικές αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών και της Τσέχικης Δικαιοσύνης, που ουσιαστικά τις στήριξε. Εχουμε αναγορευτεί πλέον σε παράνομη Οργάνωση και ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα και περιορισμούς. Προβλήματα με την αστυνομία και τις αρχές είχαμε και πριν την απαγόρευση της Οργάνωσης, απλώς με την απαγόρευση συσσωρεύτηκαν και εντάθηκαν τα προβλήματά μας. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε δημόσιες δραστηριότητες, κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις. Οταν συμμετέχουμε σε δημόσιες δράσεις, οι σύντροφοί μας συλλαμβάνονται, ακόμη και αν κρατούν μόνο μια σημαία ή κάποιο άλλο σύμβολο της Οργάνωσης. Η αστυνομία έχει αρχίσει να κάνει κατασχέσεις υλικού, όπως περιοδικά, ανακοινώσεις, προκηρύξεις. Την ίδια ώρα υπάρχει σε εξέλιξη μια ολόκληρη εκστρατεία και αντικομμουνιστική προπαγάνδα από τα αστικά ΜΜΕ απέναντι στην Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας και φυσικά η προπαγάνδα δεν περιορίζεται μόνο στην ΚΕΝ, αλλά και στο Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας. Ωστόσο, παρά την καταπίεση και τις απαγορεύσεις, συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην απαγόρευση της ΚΕΝ, την πάλη για δημόσια και δωρεάν παιδεία κόντρα στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, συνεχίζουμε τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα μας.

Η συντάκτρια του «Ρ» μιλάει με τον Μίλαν Κράιτσα
Η συντάκτρια του «Ρ» μιλάει με τον Μίλαν Κράιτσα
-- Γνωρίζουμε ότι στη χώρα σας η τσέχικη κυβέρνηση προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση μέρους της «αντιπυραυλικής ασπίδας». Ποιες είναι οι μέχρι τώρα αντιδράσεις;

-- Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση είχε μυστικές συνεννοήσεις με τις ΗΠΑ από το 2004 για την εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας. Το Κομμουνιστικό Κόμμα αποκάλυψε τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στον τσέχικο λαό, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων, αφού ο λαός της χώρας αρνείται να δεχτεί τις αμερικανικές βάσεις. Δημιουργήθηκε μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια ενάντια σ' αυτή την απόφαση. Πάνω από το 70% του τσέχικου λαού είναι αντίθετο με την εγκατάσταση «αντιπυραυλικής προστασίας». Το προηγούμενο διάστημα έγιναν πολλές διαδηλώσεις και πολλά τοπικά δημοψηφίσματα και δημοσκοπήσεις γύρω από τις περιοχές που πρόκειται να εγκατασταθεί η «ασπίδα». Παρά τις δυσκολίες και τις απαγορεύσεις, η Οργάνωση κατάφερε να συλλέξει πάνω από 180.000 υπογραφές και, αν αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες, πρόκειται για μεγάλη επιτυχία. Ομως παρά τη λαϊκή δυσαρέσκεια, η δεξιόστροφη τσέχικη κυβέρνηση έχει βάλει ήδη την υπογραφή της σε συνθήκη που κατοχυρώνει την εγκατάσταση μέρους της «αντιπυραυλικής ασπίδας», χωρίς να έχει εγκριθεί ακόμη η απόφαση από το Κοινοβούλιο. Το λαϊκό κίνημα, που έχει αναπτυχθεί, θα συνεχίσει τον αγώνα του. Βέβαια, αυτές οι αποφάσεις της άρχουσας τάξης δεν είναι κάτι καινούριο. Και η άρχουσα τάξη της Τσεχίας έχει συμβάλει στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ. Είναι στα πλαίσια της πολιτικής τους και φυσικά αντιστεκόμαστε σε κάθε πολεμική επιχείρηση του ιμπεριαλισμού και της ΕΕ.

-- Σε ποια ζητήματα επικεντρώνει η ΚΕΝ Τσεχίας τη δράση της για το επόμενο διάστημα;

-- Η δράση μας επικεντρώνεται αρχικά στο θέμα του αντικομμουνισμού, στην απαγόρευση της ΚΕΝ και στον αγώνα για τη νομιμοποίησή της. Επικεντρώνουμε στον αντικομμουνισμό και πώς «χτυπάει» τη νεολαία μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα, τα ΜΜΕ, την κουλτούρα. Αυτό σημαίνει συγχρόνως ότι παλεύουμε ενάντια στην κατάργηση και καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων. Προσπαθούμε να αντιπαλέψουμε συνολικά την κυβερνητική πολιτική, που προωθεί μια σειρά αντιδραστικών μέτρων, όπως την επιβολή διδάκτρων στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, για το πρόβλημα της στέγασης και σίτισης στην ανώτατη εκπαίδευση, την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Στο παρελθόν κάναμε πετυχημένες εκστρατείες ενημέρωσης, διαδηλώσεις, πολύμορφες κινητοποιήσεις σχετικά με την επιβολή διδάκτρων στην εκπαίδευση. Προσπαθούμε να ενημερώσουμε μαθητές και φοιτητές για την κατάσταση και στη συνέχεια να τους κινητοποιήσουμε. Στόχος μας είναι να πολιτικοποιηθούν οι φοιτητικές οργανώσεις και να αποκτήσουν σωστό πολιτικό προσανατολισμό.

-- Τις τελευταίες μέρες αντιπροσωπεία της ΚΕΝ Τσεχίας βρίσκεται στην Ελλάδα. Πώς βλέπετε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΚΝΕ ενάντια στην απαγόρευση της Οργάνωσης;

-- Εκτιμάμε την έμπρακτη αλληλεγγύη που έχουμε εισπράξει τόσο από την ΚΝΕ και από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, όσο και απ' όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας σας. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε τις πιέσεις που ασκήθηκαν από το ΚΚΕ ενάντια στην απαγόρευση, τις διαδηλώσεις που έγιναν μπροστά από την τσέχικη πρεσβεία, τη συλλογή υπογραφών και τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας από φοιτητικούς συλλόγους και φορείς. Είναι πολύ σημαντική για μας αυτή η αλληλεγγύη. Η συμπαράσταση των Ελλήνων κομμουνιστών και φίλων μάς δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα.


Ελένη ΤΖΙΒΡΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ