ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΙΟΣ
Πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας

Απόψε ο Κεμάλ Οκουγιάν θα χαιτερίσει στο Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ

Ο Κεμάλ Οκουγιάν
Ο Κεμάλ Οκουγιάν
Εφτασε χτες το πρωί στη Χίο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας Κεμάλ Οκουγιάν. Ο Τούρκος κομμουνιστής ηγέτης, κατά τη διάρκεια της διαμονής του, θα έχει ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, ενώ θα συμμετάσχει και στο Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Χίο, το οποίο περιλαμβάνει αφιέρωμα στον μεγάλο Τούρκο ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, του οποίου το έργο «αγκαλιάζει» και εκφράζει κάθε λαό που αγωνίζεται για τα δίκια του. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή. Το άνοιγμα των εκδηλώσεων θα γίνει στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Κήπο της Χίου.

Χτες, Σάββατο, ο Κεμάλ Οκουγιάν συναντήθηκε το πρωί με τον νομάρχη Χίου Π. Λαμπρινούδη, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου. Ακολούθησε συνάντηση με τον δήμαρχο Χίου Π. Βρουλή, στο Δημαρχείο. Το βράδυ συμμετείχε σε εκδήλωση φιλίας κι αλληλεγγύης στο Κοινοτικό Γραφείο Λαγκάδας.

Σήμερα Κυριακή ο ΓΓ του ΚΚ Τουρκίας αναμένεται να συναντηθεί στις 11 π.μ. στο Δημαρχείο Ιωνίας με τον δήμαρχο Ιωνίας, το Τοπικό Συμβούλιο και εκπροσώπους αγροτών.

Αύριο Δευτέρα στις 10 το πρωί, θα επισκεφθεί τη Βιβλιοθήκη Κοραή. Στις 11.30 το πρωί θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ και δήμαρχο Ομηρούπολης, Γ. Μαλαφή. Στις 12.30 μ.μ. θα συναντήσει τον πρόεδρο της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών, Κ. Γαννιάρη.

Στις 5 το απόγευμα θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Αναλυτικό ρεπορτάζ από τις συναντήσεις που είχε ο Κ. Οκουγιάν, αλλά και από το Φεστιβάλ θα δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη» της ερχόμενης Τρίτης.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ
  • 20.00: Ανοιγμα των εκδηλώσεων από μέλος του ΝΣ Χίου της ΚΝΕ.
  • 20.10: Ερασιτεχνικά, νεανικά συγκροτήματα.
  • Την ίδια ώρα στο χώρο διαλόγου και προβληματισμού θα γίνει συζήτηση με ειδικούς επιστήμονες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και προβολή DVD για τα ναρκωτικά. Επίσης, συζήτηση με αγωνιστές του ΕΑΜ και μέλη του Συλλόγου Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ για την Ιστορία του ΚΚΕ, καθώς και προβολή DVD για τα 90χρονα του ΚΚΕ.
  • 20.45: Πολιτική ομιλία από τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • 21.15: Χαιρετισμός από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν.
  • 21.30: Αφιέρωμα στον ποιητή Ναζίμ Χικμέτ. Απαγγελία ποιημάτων από τον δάσκαλο Μάρκο Σκούφαλο. Μελοποιημένα ποιήματα από το τουρκικό συγκρότημα «Ναζίμ Χικμέτ».
  • 22.00: Συναυλία από τους Χιώτες τραγουδοποιούς Μαρκέλλο και Σταμάτη Πούπαλο, Μανώλη Στάθη και Φιλιώ Γιαννούλη.

Στο χώρο θα υπάρχουν:

-- Βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Εκθεση αφίσας για την εργαζόμενη νεολαία.

-- Εκθεση αφίσας για τον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά.

-- Εκθεση αφίσας για τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού στον κόσμο.

-- Εκθεση ντοκουμέντων της 90χρονης Ιστορίας του ΚΚΕ.

-- Προτάσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για το ενιαίο δωδεκάχρονο Σχολείο, τον ερασιτεχνικό Αθλητισμό και Πολιτισμό, την Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση.

Καμία συμμετοχή στα πολεμοκάπηλα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Στη φωτιά της Αραβικής Θάλασσας πρόκειται να σταλεί από την κυβέρνηση ελληνική φρεγάτα

Μεγαλώνει ολοένα η επικίνδυνη για το λαό εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολεμοχαρείς σχεδιασμούς, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζει στην ίδια ρότα που χάραξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Οπως έγινε γνωστό, ελληνική φρεγάτα θα σταλεί στη «φωτιά» της Αραβικής Θάλασσας, προκειμένου να συμμετέχει στις «αντιτρομοκρατικές περιπολίες» του ΝΑΤΟ.

Είναι η τρίτη φορά που ελληνική κυβέρνηση στέλνει φρεγάτα σε αυτήν την περιοχή. Διόλου τυχαία οι δύο προηγούμενες εξορμήσεις (1990-1991 και 2002-2003) συνέπιπταν ουσιαστικά με την προετοιμασία και την κύρια φάση των αντίστοιχων πολεμικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του Ιράκ.

Σημειωτέον ότι στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί από μήνες πολλά σκάφη του 5ου Αμερικανικού Στόλου, καθώς κλιμακώνεται η κρίση στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Τεχεράνης για το ιρανικό πυρηνικό ενεργειακό πρόγραμμα. Μάλιστα, τα γυμνάσια που έκαναν αρχές Ιούλη στα Στενά του Ορμούζ οι Αμερικανοί αποτέλεσαν την αφορμή για την επίδειξη από το Ιράν των πυραυλικών του δυνατοτήτων με εκτόξευση εννιά πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Ακριβώς την ίδια περίοδο αποκαλύφτηκε και η μεγάλης διάρκειας άσκηση των Ισραηλινών στον ελληνικό εναέριο χώρο, με τη βοήθεια τμημάτων της Ελληνικής Αεροπορίας και με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. Ασκηση την οποία Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν πρόβα επίθεσης του Τελ Αβίβ στο Ιράν.

Γίνεται σαφές ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στην Αραβική Θάλασσα εντάσσεται στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας κατά των λαών του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Σχετίζεται με τους εκβιασμούς και τις απειλές των ΗΠΑ κατά του Ιράν. Τα παραπάνω καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ο ελληνικός λαός να απαιτήσει από την κυβέρνηση την άμεση απόσυρση των ελληνικών πλοίων. Να μην αποδεχτεί την ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή της χώρας μας σε στρατούς κατοχής και σε επιθετικές στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι επικίνδυνη, ο λαός πρέπει να την καταδικάσει, εντείνοντας την αντιιμπεριαλιστική του πάλη να διεκδικήσει να επιστρέψουν όλες οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται εκτός συνόρων, τον απεγκλωβισμό της χώρας από τα επιθετικά ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Πατριδογνωμόνιο
«Στη φωλιά του ... Κούκου»

Πριν από λίγες μέρες, το Κόσσοβο ανακοίνωσε πανηγυρικά το όνομα του υπουργού Εξωτερικών της ...«χώρας» και ταυτόχρονα την έκδοση νέων διαβατηρίων. Ακούγεται σα θλιβερό ανέκδοτο μεσούσης της θλιβερής και παρανοϊκής ειδησεογραφίας του Αυγούστου και κανείς δε θα το πρόσεχε, αν η είδηση δε συνοδευόταν από την ουσία της. Λίγα λεπτά μετά την αναγγελία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν τα καινούρια διαβατήρια των Κοσσοβάρων και θα τα δέχονται παράλληλα με τα ταξιδιωτικά έγγραφα που εδώ και χρόνια χορηγούν οι κατοχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε επιλεγμένους Κοσσοβάρους.

Για όποιον θυμάται τις πικρές ειρηνικές κουβέντες των παράπλευρων απωλειών και των εθνοκαθάρσεων 9 χρόνια πίσω, όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε ανηλεώς τ' απομεινάρια της Σερβίας, εκείνο το κουκουέδικο «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», τώρα αποκαλύπτεται σε όλο του το τυπικό διπλωματικό μεγαλείο. Το προτεκτοράτο έχει και διαβατήριο. Ομως ήρθε η Οσετία, το καυκάσιο παιχνίδι του ΝΑΤΟ, να τρομάξει και να εξοργίσει όσους ακόμα επιμένουν να σκέφτονται πολιτικά και ιδεολογικά, χωρίς να εγκλωβίζονται στη φωλιά του πουλιού και τη φαντασμαγορία της αγοράς. Είμαι σίγουρη, σύντροφοι, πως ούτε ένας στο εκατομμύριο σ' ολόκληρο τον κόσμο εξοργίστηκε με την αναφορά του CNN στο βρώμικο πόλεμο που άνοιξε στην Οσετία με τα εξής εγκυκλοπαιδικά διανθίσματα: «Η νότια Οσετία είναι μια πολύ πολύ μικρή μικρούλα απαρατήρητη περιοχή στον κόσμο μήκους μόλις 100 χιλιομέτρων. Σ' αυτή τη λωρίδα κατοικούν ελάχιστοι άνθρωποι, μόλις 70.000, οι οποίοι μάλιστα μιλούν μια γλώσσα που προσομοιάζει στα φαρσί παστούν (περσικά), για φαντάσου!...». Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Γεωργίας εμφανιζόταν στις τηλεοράσεις μπροστά από μια γιγάντια σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ικανή να μπερδέψει τον οποιονδήποτε γνωρίζει στοιχειώδη γεωγραφία. Η προσέγγιση της παγκοσμιοποίησης με φόντο την Ολυμπιάδα στο επίπεδο της ανθρώπινης ζωής το 2008, στο επίπεδο της εξουσίας βρωμάει πετρέλαιο και ΝΑΤΟικά συμφέροντα, στο επίπεδο των απολίτικων πολιτών συνοψίζεται στην κυνική φράση «ευτυχώς που πρόλαβε να παίξει ο Παναθηναϊκός στην Τιφλίδα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος». Αυτό που μοιάζει παρωνυχίδα στην ισοπεδωτική ειδησεογραφία του καλοκαιριού, δηλαδή το αίμα που συζήτησαν Μπους και Πούτιν στο Πεκίνο σ' ένα διάλειμμα μεταξύ πυροτεχνημάτων είναι το χρώμα του επερχόμενου δραματικού χειμώνα για τον κόσμο και τον τόπο σε επίπεδο εργαζόμενων λαών. Και καθώς η προεκλογική χρονιά που διανύουμε μοιάζει να είναι η κατακυρίευση της πολιτικής από την επικοινωνία, ίσως να έχει σημασία να σας διηγηθώ τη μικρή περιπέτεια της Μάγιας, μιας σαραντάχρονης Γεωργιανής, μητέρας δύο παιδιών, που, μ' ένα βασικό μισθό οικιακής βοηθού στην Ελλάδα, τρέφει οχτώ στόματα όλων των ηλικιών σ' ένα χωριό έξω απ' την Τιφλίδα και νοσταλγεί τη ...Σοβιετία μ' όλα της τα λάθη όσο ο φυλακισμένος την όψη τ' ουρανού χωρίς κάγκελα.

Μπαίνει η Μάγια στο λεωφορείο τις προάλλες, Νέα Σμύρνη - Σύνταγμα. Μια κυρία γύρω στα 65 φορτωμένη κι όρθια τη σηκώνει ηθικά από τη θέση της και αυτοβούλως. Μιλάει κι άψογα ελληνικά η Μάγια, προσφέρει τη θέση της στην κυρία, τη βοηθάει με τις σακούλες της και λίγο πριν τη στάση, όπου η κυρία θα κατέβαινε, προσφέρεται να τη διευκολύνει ως να κατέβει και τα σκαλιά. Κατάπληκτη η κυρία τη ρωτάει: «Από πού είστε; τέτοια ευγένεια και καλοσύνη έχω χρόνια να συναντήσω σε λεωφορείο». Η Μάγια απαντά φυσικά σα το νερό, «είμαι από τη Γεωργία κι έτσι μ' έχουν μάθει απ' το σπίτι μου να φέρομαι». Αυτό ήταν. Η Οσετία στη γραμμή του λεωφορείου Νέα Σμύρνη - Σύνταγμα. «Να ξεκουμπιστείς κι εσύ κι οι όμοιοί σου από δω, που μας δολοφονήσατε το Σεργιανόπουλο, εσείς οι Γεωργιανοί, αλήτες, δολοφόνοι κ.λπ. κ.λπ.». Οι επιβάτες του λεωφορείου μουρμούρισαν κάτι για την πνευματική ισορροπία της κυρίας, όπως λέμε οξύς τηλεοπτικός κακοήθης ρατσισμός, η Μάγια πήγε στη δουλειά της κι έβγαλε το μεροκάματο με ελαφρά ανεβασμένη την πίεση κι έναν κλαυσίγελο απολύτως ελληνικό στην καρδιά της.

Θυμίζω ότι επί 2 μήνες η πολιτισμένη ευρωελληνική κοινή γνώμη που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά την ευρωπαϊκή οδηγία προετοιμαζόταν να ξεσκίσει το δολοφόνο για τον οποίο πληροφορήθηκε εν τέλει μόνο την ηλικία και την εθνικότητα. Τριαντάχρονος Γεωργιανός. Δεν εκπαιδεύτηκε ποτέ ούτε αναλογικά, ούτε ψηφιακά, κυρίως όμως πολιτικά, όταν ακούσει τη λέξη Οσετία να ανακαλέσει συνειρμικά το Μπεσλάν και τα νεκρά παιδιά στο σχολείο... Οχι τίποτ' άλλο, αλλά πάω στοίχημα ότι αν φουντώσει φωτιά στον Καύκασο κάποιοι θα κάνουν πολιτικές αναλύσεις βασισμένες σε δημοσκοπήσεις που θα 'χουν γίνει στο ποδάρι από νέους «ερευνητές» μερικής απασχόλησης των 400 ευρώ σε λεωφορεία της γραμμής Νέα Σμύρνη - Σύνταγμα.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ