ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι τοποθετήσεις του ΚΚΕ

Κόντρα στο στρουθοκαμηλισμό, την αποσιώπηση και τη σύγχυση των άλλων πολιτικών δυνάμεων, κρυστάλλινες ήταν οι τοποθετήσεις του ΚΚΕ, όλη την περίοδο της όξυνσης:

Στις 09/08/2008, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου σημειώνονται οι αιτίες των πολεμικών συγκρούσεων στη Ν. Οσετία: «Οι πολεμικές συγκρούσεις στη Νότια Οσετία είναι αποτέλεσμα του σκληρού ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο της περιοχής του Καυκάσου και της Κασπίας Θάλασσας, του φυσικού πλούτου και των δρόμων διέλευσης των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Ταυτόχρονα, σημειώνονται ακόμη τα συνολικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια: «Οι τελευταίες εξελίξεις δεν είναι μακριά μας. Εχουν άμεση σχέση με τη γενικότερη επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μας, με τη λεγόμενη "ανεξαρτητοποίηση" του Κόσσοβου, την προσπάθεια υποκίνησης από τους ιμπεριαλιστές υπαρκτών αλλά και ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων, της κρίσης στην Τουρκία, του αμερικανικού σχεδίου ελέγχου της "Μεγάλης Μέσης Ανατολής" που φτάνει μέχρι και τον Καύκασο, της κατοχής του Ιράκ και των πολεμικών σχεδίων κατά του Ιράν, καθώς και με την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης της Γεωργίας και της Ουκρανίας στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό του ΝΑΤΟ».

Το ΚΚΕ αναφέρθηκε και στις ευθύνες της κυβέρνησης: «Η ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, εξακολουθεί να είναι "όμηρος" στη λογική της πλήρους συμμετοχής στους επικίνδυνους για το λαό μας σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στέλνει ελληνικά στρατεύματα και φρεγάτες για την εξυπηρέτηση συμφερόντων που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού της χώρας μας, ριψοκινδυνεύοντας την παραπέρα εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς σε βάρος άλλων λαών».

Σ' αυτές τις κυβερνητικές ευθύνες το ΚΚΕ επανήλθε στις 11/08/2008 σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου: «Την ώρα που οι αιματηρές πολεμικές συγκρούσεις στην Οσετία μαίνονται και οι κίνδυνοι επέκτασης της σύρραξης είναι μεγάλοι, αποτελεί πρόκληση οι κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να προσποιούνται τους έκπληκτους, τους αμέτοχους και τους ειρηνοποιούς. Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή του Καυκάσου. Εχει βάλει κι αυτή την υπογραφή της για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ένταξη σε αυτό της Γεωργίας και της Ουκρανίας, καθώς και για την αυτοαναγόρευση του ΝΑΤΟ σε χωροφύλακα των δρόμων του πετρελαίου. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει πίσω την υπογραφή της. Πρέπει να δεσμευτεί στον ελληνικό λαό ότι δε θα υποστηρίξει και πολύ περισσότερο δε θα συμμετέχει σε καμιά στρατιωτική αποστολή - ούτε ΝΑΤΟϊκή ούτε ευρωενωσιακή - στον Καύκασο».

Το ΚΚΕ στις 14/8/2008, με νέα ανακοίνωση καυτηρίασε το «ψεύτικο φιλειρηνικό προσωπείο που προσπαθεί να φορέσει η ΕΕ» στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ: «Βασική επιδίωξη της ΕΕ είναι να ενισχύσει τις θέσεις της στο σκληρό ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για τον έλεγχο των δρόμων της ενέργειας, εγκαθιστώντας και δικές της στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή του Καυκάσου. Οι υπαρκτές διαφορές στο εσωτερικό της για τη θέση και το σχέδιο δράσης της σχετίζονται με τις αντιθέσεις τόσο στο εσωτερικό της όσο και με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ συνέβαλαν ενεργά έως τώρα, και μαζί και χωριστά από τις ΗΠΑ, στην όξυνση της αντιπαράθεσης στην περιοχή του Καυκάσου. Οι περισσότερες, όντας και μέλη του ΝΑΤΟ, ενέκριναν τη μελλοντική διεύρυνσή του με τη Γεωργία και την Ουκρανία. Η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη γιατί συμμετέχει και στηρίζει τις επιδιώξεις και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τις υποκριτικές διακηρύξεις των κυβερνήσεων και των οργάνων της ΕΕ. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποδεχτεί αποστολή ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στον Καύκασο, όποια "ταμπέλα" κι αν αυτή φορέσει. Ο ελληνικός λαός πρέπει να αξιοποιήσει την εμπειρία του. Ούτε για μια στιγμή δεν πρέπει να δείξει εμπιστοσύνη στην ΕΕ, η οποία έχει συμμετάσχει επανειλημμένα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και επεμβάσεις, συμμετείχε στο διαμελισμό χωρών και την αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, οδήγησε στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και για άλλες περιοχές του κόσμου».

Τέλος, στις 19/8/208, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, σημειώνεται: «Η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ έδειξε πως, παρά τις σοβαρές εσωτερικές αντιθέσεις που υπάρχουν στους ευρω-ατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς κόλπους, παραμένει σε αυτό κυρίαρχη η επιδίωξη της επικίνδυνης διεύρυνσής του με νέες χώρες, όπως η Γεωργία και η Ουκρανία. Η επιδίωξη αυτή θα οδηγήσει στην παραπέρα όξυνση των σχέσεων με τη Ρωσία, μια εξέλιξη που μπορεί να βάλει σε νέες περιπέτειες τους λαούς, εξαιτίας της διαπάλης για τον έλεγχο των πρώτων υλών, των δρόμων των αγωγών και των αγορών. Η ελληνική κυβέρνηση, δέσμια των ευρω-ατλαντικών προσανατολισμών της, στηρίζει ενεργά αυτές τις επιδιώξεις εκθέτοντας σε νέους κινδύνους το λαό μας. Η επιλεκτική αναφορά του ΝΑΤΟ στο "διεθνές δίκαιο" και στους "διεθνείς κανόνες", είναι πέρα για πέρα υποκριτική, αφού το ΝΑΤΟ είναι ο "πρώτος διδάξας", βομβαρδίζοντας και διαμελίζοντας τη Γιουγκοσλαβία, προχωρώντας στη δημιουργία του νατοϊκού προτεκτοράτου του Κοσσόβου και τόσα άλλα».

Σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του το ΚΚΕ κάλεσε τον ελληνικό λαό «να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ενάντια στην εγκατάσταση της "αντιπυραυλικής ασπίδας" των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ενάντια στο κυνήγι των στρατιωτικών εξοπλισμών, για να σταματήσει η στρατιωτική εμπλοκή της χώρας μας στα ευρω-νατοϊκά σχέδια κατά άλλων λαών, καθώς και για τον απεγκλωβισμό της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».


Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το ΚΚΕ με την αλήθεια, κόντρα στο ρεύμα της απόκρυψης των αιτιών και της σύγχυσης

Ρώσοι στρατιώτες σε κομβόι έξω από το Γκόρι

Associated Press

Ρώσοι στρατιώτες σε κομβόι έξω από το Γκόρι
Τα γεγονότα στον Καύκασο, η αιματοχυσία που προκλήθηκε και οι συνέπειες από τις ραγδαίες διεθνείς εξελίξεις έχουν πολλά «αναγνώσματα» και οπτικές γωνίες από τις οποίες αξίζει να εξεταστούν. Μια από αυτές είναι και η στάση που κράτησε ο ελληνικός πολιτικός κόσμος. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα από αυτήν τη σκοπιά.

Κυβέρνηση ΝΔ: Με τις παρωπίδες του ευρω-ατλαντισμού

Κάνοντας πως «δεν ξέρει τίποτα για το φόνο», η κυβέρνηση της ΝΔ ακολούθησε τη λεγόμενη μετριοπαθή στάση στους κόλπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία. Η στάση αυτή, όπως άλλωστε και του γαλλο-γερμανικού άξονα, στηρίζεται στα ενεργειακά κι άλλα οικονομικά συμφέροντα συγκεκριμένων οικονομικών κύκλων, που επιδιώκουν να επωφεληθούν από τη συνεργασία με τα ρωσικά μονοπωλιακά μεγαθήρια.

Ετσι, η κ. υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, συνέστησε μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής «μεγάλη προσοχή, νηφαλιότητα, υπευθυνότητα, έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστική πλέον κατάπαυση του πυρός και επιστροφή στην προτέρα κατάσταση και ταυτόχρονα να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος για τη μακροχρόνια λύση του προβλήματος».

Μήπως όταν λέει «προτέρα κατάσταση» η κ. υπουργός εννοεί πως το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αλλάξει την απόφαση που πήρε στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, με την οποία στρώνεται ο δρόμος για την ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας; Οχι βέβαια!

Κι όμως, είναι πλέον «κοινός τόπος» πως αυτή η απόφαση διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, μαζί με την απόφαση των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν την «αντιπυραυλική ασπίδα» τους στην Ευρώπη, ήταν που «έριξε λάδι στη φωτιά» στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Δε γνωρίζουν στη ΝΔ πως η περικύκλωση της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ, η ένταξη νέων χωρών, η εγκατάσταση νέων στρατιωτικών βάσεων, η κατοχή χωρών πολύ κοντά στη Ρωσία (όπως του Αφγανιστάν), ο εξοπλισμός της Γεωργίας (και από την Ελλάδα) και το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, καθώς και τα σχέδια των ΗΠΑ για τη «Μεγάλη Μέση Ανατολή» εδώ και καιρό προκαλούν την όξυνση των ανταγωνισμών με τη Ρωσία;

Από τα πρόσφατα κοινά γυμνάσια Αμερικανών - Γεωργιανών

Associated Press

Από τα πρόσφατα κοινά γυμνάσια Αμερικανών - Γεωργιανών
«Προέχει ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών», δηλώνει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Λίγο αργά δεν τη θυμήθηκε την «εδαφική ακεραιότητα» η κυβέρνηση της ΝΔ; Δε θυμάται άραγε ότι έβαλε φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της στις αποφάσεις της ΕΕ για την αναγνώριση του νέου προτεκτοράτου του Κοσσόβου; Ασχετα αν η ίδια καθυστερεί την αναγνώριση για διαπραγματευτικούς λόγους, δεν ξεχνάμε πως η κυβέρνηση της ΝΔ συνέπλευσε με ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, που επικαλέστηκαν τη «μοναδικότητα» της περίπτωσης Κοσσόβου. Κι όμως, είναι πλέον πασιφανές πως αυτή η επιλεκτική ανάγνωση του «σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα» άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» και για άλλες περιοχές του πλανήτη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αν και προσπαθεί να παρουσιαστεί ως «στρουθοκάμηλος» σ' αυτήν την κρίση, χωρίς να βλέπει τις αιτίες της, έχει σοβαρές ευθύνες γιατί συμμετέχει σε όλες τις ΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές τυχοδιωκτικές ενέργειες σε βάρος άλλων λαών.

ΠΑΣΟΚ: Από τον Αλεξ Ρόντος στον ...Μπάρακ Ομπάμα

Βεβαίως, η ΝΔ ακολουθεί εδώ το δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που κι αυτές ήταν εγκλωβισμένες στην υπηρεσία του ευρωατλαντισμού. Ποιος δε θυμάται τον κ. Αλεξ Ρόντος, τον αμερικανοθρεμμένο σύμβουλο του τότε υπουργού Εξωτερικών, κ. Γ. Παπανδρέου, και το ρόλο που αυτός φέρεται να έπαιξε στην προώθηση των αμερικανο-ΝΑΤΟικών σχεδίων στα Βαλκάνια; Για όσους τον ξέχασαν ο κ. Ρόντος, αυτή τη φορά ως σύμβουλος του Γεωργιανού Προέδρου, Μ. Σαακασβίλι, φρόντισε να μας υπενθυμίσει πως εξακολουθεί να κάνει «μαύρες δουλειές» και με άρθρο του ζητούσε να στηρίξουμε τη Γεωργία και το «δημοκρατικό» της Πρόεδρο.

Κάτι τέτοιο, βέβαια, μόνο ως ανέκδοτο θα μπορούσε να ειπωθεί σήμερα στη χώρα μας. Ετσι, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, τα βάζει απλά με την «ακραία εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ» και την «απερχόμενη διοίκηση του Προέδρου Μπους», που, όπως λέει, «ούτε πείθει, ούτε διαμορφώνει πλειοψηφικούς συσχετισμούς». Σωστό αυτό! Οπως θα θυμόμαστε, η προηγούμενη αμερικανική «διοίκηση», υπό τον «ανάρμοστο», αλλά «δημοκρατικό» Μπιλ Κλίντον, είχε πετύχει πράγματι «πλειοψηφικούς συσχετισμούς» σε ΝΑΤΟ κι ΕΕ, όταν βομβάρδιζαν τη Γιουγκοσλαβία. Είχε κάνει καταπληκτική δουλειά με τους Ευρωπαίους «εταίρους» των ΗΠΑ. Μόνο κάτι «απείθαρχα στοιχεία» εκεί στην Ελλάδα διαδήλωναν και έκλειναν τους δρόμους στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα. Αλλά, ευτυχώς, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιστρατεύοντας τα ΜΑΤ, «τσιμεντάριζε» τους ευρω-ατλαντικούς «πλειοψηφικούς συσχετισμούς».

Βεβαίως, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ καμία κουβέντα δεν έκανε για τις αιτίες της κρίσης στον Καύκασο, για τις ευθύνες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και ζήτησε απλώς το λόγο από τη ΝΔ γιατί «δεν καταδίκασε με σαφή και απερίφραστο τρόπο την απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, με μονομερείς ενέργειες που κινητοποίησαν τους μηχανισμούς του πολέμου». Τίνος ενέργειες; Που έγιναν για ποια συμφέροντα; Σιωπή από το ΠΑΣΟΚ!

Αλλά, είπαμε, το ΠΑΣΟΚ περνά μια φάση τώρα, από τον Αλεξ Ρόντος στον ...Μπάρακ Ομπάμα.

ΣΥΝ: Ευχολόγια για «επί Γης ειρήνη»

Κι ενώ όλοι, εδώ και χρόνια, έχουν πειστεί πως μετά το 1991 τέτοιοι διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ και ο ΟΑΣΕ είτε έχουν μετατραπεί στο «μακρύ χέρι» ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, είτε εξαιτίας των αντιθέσεων έχουν ...«ατονήσει» (όπως στην τελευταία κρίση του Καυκάσου), υπάρχει ο ΣΥΝ, που όταν βγάζει ανακοίνωση, μας τους υπενθυμίζει και ζητά «ειρηνική επίλυση του προβλήματος της Νότιας Οσετίας στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ και του ΟΗΕ».

Το ερώτημα είναι εδώ το εξής: Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ή δεν καταλαβαίνουν πράγματι; Είναι δυνατόν να μην μπορούν να συνειδητοποιήσουν πως σήμερα, που δεν υπάρχει η Σοβιετική Ενωση και το σοσιαλιστικό σύστημα στην Ευρώπη, αυτοί οι οργανισμοί δεν μπορούν να παίξουν τον όποιο προοδευτικό ρόλο έπαιζαν στο παρελθόν; Είναι δυνατόν να φαντάζονται τον σημερινό κόσμο μας «αγγελικά πλασμένο», όπου δήθεν θα μαζεύονται οι «πλευρές» γύρω από τα στρογγυλά κι ορθογώνια τραπέζια του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ και θα λύνουν «ειρηνικά» τις διαφορές τους; Καλά, είναι γνωστό πως εδώ και χρόνια έχουν «αποκομμουνιστικοποιηθεί» πλήρως, αλλά δεν τους θυμίζει τίποτα η έννοια «ιμπεριαλισμός»; Αν κρίνουμε από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους μάλλον έχουν πάθει πλήρη αμνησία!

Κάτι πάει να ψελλίσει ο ΣΥΝ για «πρώτες αρνητικές παρενέργειες του προβλήματος του Κοσσόβου», αλλά ξεχνά να μας πει έστω μια κουβέντα για το ρόλο της ΕΕ σ' αυτό το πρόβλημα. Ενώ ρίχνει αποκλειστικά την ευθύνη στις ΗΠΑ «που προωθούν τα πετρελαϊκά και γεωστρατηγικά τους συμφέροντα», λες και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που εμπλέκονται στη σύγκρουση δεν έχουν ανάλογα δικά τους συμφέροντα η καθεμιά.

Μάλιστα, ενώ αναγνωρίζει πως «αναδεικνύονται οι κίνδυνοι από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ», τη λύση δεν τη βλέπει στον απεγκλωβισμό της χώρας μας από αυτό και στη διάλυση, αλλά στους «θεσμούς», στην ...«αναβάθμιση του ΟΑΣΕ και στη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας». Μ' άλλα λόγια, η «θεσμο-λαγνεία» του δεν τον αφήνει να δει το κύριο, ότι όσους «θεσμούς» και «συστήματα ασφάλειας» κι αν φτιάξουν, όσο υπάρχουν οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, όσο παραμένει το σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα του ιμπεριαλισμού, οι πόλεμοι και οι αιματοχυσίες θα είναι στην «ημερήσια διάταξη» για τους λαούς.

Ο ΣΥΝ τάσσεται, όπως λέει, ενάντια στη «στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που θα αποτελούσε την απαρχή διεθνούς σύρραξης». Κουβέντα, βέβαια, για το αν θα επέμβει η ΕΕ! Λες και αυτή αποτελεί «παράγοντα ειρήνης»! Λες και τόσα χρόνια ΝΑΤΟ κι ΕΕ δεν είναι «νύχι - κρέας» στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους κι επεμβάσεις! Λες και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν είναι και μέλη του ΝΑΤΟ!

Πέρα από τις ευχές για ειρήνη, ο ΣΥΝ καλεί την ελληνική κυβέρνηση «να συμβάλει ενεργά, ως μέλος της Συνεργασίας για τη Μαύρη Θάλασσα και την ΕΕ, για την κατάπαυση του πυρός και την ειρηνική και δίκαιη επίλυση της κρίσης». Μ' άλλα λόγια, σιωπή (!) για την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, στην αποστολή ελληνικών στρατευμάτων εκτός συνόρων.

Αλήθεια, αν έχεις μια τέτοια «aristera» τι να την κάνεις τη «δεξιά»;

ΛΑ.Ο.Σ.: Στο απυρόβλητο η ΕΕ

Κι όμως, κι αυτή (η «δεξιά») χρειάζεται στο αστικό πολιτικό σύστημα και πρέπει να είναι «καραμπινάτη», όπως ο ΛΑ.Ο.Σ., που με την ανακοίνωσή του ανακυκλώνει τη «γραμμή» του γνωστού τηλεοπτικού πωλητή βιβλίων, ζητώντας να ενταχθεί εδώ και τώρα η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία στη σύνθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Δηλαδή, στο όνομα του αντιαμερικανισμού να δοθεί το «τέλειο άλλοθι» στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ να δικαιολογήσουν την προώθηση των εγκληματικών τους σχεδίων στον Καύκασο.

«Φαινόμενα ηγετών που ενισχύθηκαν και ουσιαστικά τοποθετήθηκαν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, για να εξυπηρετήσουν απλώς και μόνο τα συμφέροντα των ιδίων, σε βάρος των συμφερόντων των κρατών και των πολιτών που αντιπροσωπεύουν, φαινόμενα Σαακασβίλι και Γκρούεφσκι, πρέπει να εκλείψουν για το καλό των λαών τους και την παγκόσμια ειρήνη», σημειώνει ο ΛΑ.Ο.Σ.

Η απλοϊκή αυτή εξήγηση, των «εγκάθετων» ηγετών, δοκιμάζει τη νοημοσύνη μας, αφού θέλει να ξεχάσουμε πως οι ντόπιες πολιτικές ηγεσίες δεν τοποθετούνται από τα πάνω, αλλά αντιπροσωπεύουν πολύ συγκεκριμένα κοινωνικο-οικονομικά συμφέροντα, πρώτα απ' όλα στο επίπεδο της κάθε χώρας. Κι αυτές οι ηγεσίες δεν υπακούν απλώς σε διαταγές από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά δραστήρια συμμετέχουν στους σχεδιασμούς τους, γιατί έτσι εξυπηρετούν τα οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα που στηρίζουν κι εκπροσωπούν στις χώρες τους.

Ούτε, βέβαια, η πολιτική της όξυνσης και των προκλήσεων που ακολουθεί το ένα ή το άλλο κράτος είναι ζήτημα των προσώπων που κυβερνούν, του Σαακασβίλι ή του Γκρούεφσκι, όπως ισχυρίζεται ο ΛΑ.Ο.Σ. Σαφώς και οι λόγοι είναι βαθύτεροι κι όχι προσωπικοί!

Το ενδιαφέρον όμως στην τοποθέτηση του ΛΑ.Ο.Σ. δεν είναι τόσο αυτά, όσο η εκκωφαντική σιωπή του για το ρόλο της ΕΕ, αλλά και για τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης! Πώς θα μπορούσε άλλωστε να πει κάτι; Αφού συναγωνίζεται τον ΣΥΝ σε ευρω-λαγνεία, ενώ ο αντιαμερικανισμός του είναι πέρα για πέρα «κούφιος», μιας και δεν αρθρώνει λέξη για την ανάγκη απεγκλωβισμού της χώρας μας από τα τυχοδιωκτικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.


Του Ελισαίου ΒΑΓΕΝΑ*
*Ο Ελισαίος Βαγενάς είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ