ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Καθ' οδόν: Στην Κέρκυρα

Η αρχοντιά της Παλιάς πόλης
Η αρχοντιά της Παλιάς πόλης
Στο φημισμένο νησί των Φαιάκων, εκεί που ο Οδυσσέας συνάντησε τη Ναυσικά στην ειδυλλιακή, ερωτική και πνευματική Κέρκυρα θα μεταβούμε και σήμερα. Στο γενέθλιο τόπο του Καποδίστρια, του Μουστοξίδη, του Πολυλά, του Μάντζαρου, του Θεοτόκη αλλά και του συγγραφέα Φίλιππου Φιλίππου, που έχει την ευγένεια να μοιραστεί με τους αναγνώστες του «Ρ» το όνειρό του.

Αλησμόνητες γεύσεις

«Καθόμουν, λοιπόν, στο Κανόνι, κι αγνάντευα το Ποντικονήσι. Αφού παράγγειλα τσιτσιμπίρα, στράφηκα προς τη γαλάζια επιφάνεια της λίμνης: μαύρα πουλιά πετούσαν πάνω από τις καλαμιές, βάρκες δεμένες σε πασσάλους λικνίζονταν στις όχθες της. Αεροπλάνα από όλη την Ευρώπη έφταναν στην Κέρκυρα το ένα πίσω από το άλλο. Τα παρακολουθούσα καθώς χαμήλωναν, ορμούσαν στην πίστα και προσγειώνονταν με αγριεμένο βουητό. Ο ήλιος χανόταν πίσω από τους λόφους, βάφοντας τον ουρανό με μωβ χρώματα που σύντομα έγιναν σκοτεινά. Μόλις νύχτωσε, κατέβηκα στη γέφυρα και περπάτησα μέσα στα βούρλα και στα καλάμια. Από τη λίμνη έφταναν ελαφροί ήχοι ψαριών που έριχναν βουτιές, ενώ ακούγονταν κοάσματα βατράχων. Ενα τριζόνι τραγουδούσε το νυχτιάτικο τραγούδι του. Απέναντι φαινόταν το φωτισμένο κτίριο του αεροδρομίου και η κεραία της ραδιοφωνίας. Η πόλη ήταν μια θάλασσα από φώτα, έλαμπε και γυάλιζε. Εβαλα τα χέρια στο στόμα σαν χωνί και φώναξα δυνατά: ένα πουλί σηκώθηκε από τα βούρλα και πέταξε προς τα αρμυρίκια, δυο βατράχια που συνομιλούσαν κοάζοντας σταμάτησαν τη φλυαρία.

Στο Αχίλλειο
Στο Αχίλλειο
Μετά πήγα βόλτα στην Παλαιοκαστρίτσα. Ανέβηκα στο μοναστήρι κι έριξα ένα κέρμα στο πηγάδι κάνοντας μιαν ευχή. Στη συνέχεια, βρέθηκα στους Καρουσάδες, ένα χωριό στα βόρεια της Κέρκυρας, στις πλαγιές ενός λόφου που δεσπόζει της περιοχής. Εκεί βρίσκεται ο πύργος των Θεοτόκηδων. Εκεί ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Θεοτόκης έγραψε τα βιβλία του, "Η τιμή και το χρήμα", "Ο κατάδικος", "Οι σκλάβοι στα δεσμά τους". Το πρώτο θεμέλιο το έβαλε το 1525 ο Γεώργιος Θεοτόκης, ένας από τους πρώτους Θεοτόκηδες της Κέρκυρας, που οι ρίζες τους κρατάνε από το Βυζάντιο. Οι γενεές που ακολούθησαν πρόσθεταν και κάτι. Ετσι, σιγά σιγά ο πύργος αποτέλεσε ένα συγκρότημα κτιρίων, που ενώ δεν είχε αρχιτεκτονική και κτιριακή ενότητα, είχε ατμόσφαιρα. Λίγο πιο πέρα, προς την πλευρά της θάλασσας, είδα τη μοναδική αμμουδιά της Ρόδας που τη στεφανώνει το βαθυγάλαζο πέλαγος. Κι από τη ρίζα του λόφου ξεκινάει προς την ακτή ο κάμπος των Νυμφών και του Καβαλουριού.

Η φθορά του χθες

Ο πύργος βρίσκεται στην είσοδο του χωριού. Είδα ανοιχτή τη σιδερένια εξώθυρά του και μπήκα. Χτισμένος σ' ένα λόφο, έχει θέα προς τον κάμπο και τους ελαιώνες. Η μάντρα του ήταν γεμάτη αναρριχητικά φυτά. Θάμνοι, αθάνατοι, μυρτιές, πικροδάφνες και αγριολούλουδα φύονταν στον κήπο. Σε μερικά σημεία η βροχή είχε φθείρει τους τοίχους, οι μπογιές είχαν ξεφτίσει, οι σοβάδες είχαν πέσει. Τα παραθυρόφυλλα ήταν κλειστά, το ίδιο και οι πόρτες. Δεν μπόρεσα να μπω στο εσωτερικό του. Είχα μαζί μου μια μηχανή και τράβηξα φωτογραφίες. Σε μια από αυτές διακρίνεται ο πύργος με τα ντουβάρια του κι έναν στρογγυλό φεγγίτη, σε δεύτερη φαίνεται ο κήπος με ένα μαρμάρινο στρογγυλό τραπέζι και γύρω γύρω σιδερένιες καρέκλες, σε τρίτη οι περικοκλάδες που τυλίγουν τα μπαλκόνια, σε τέταρτη το υπερυψωμένο τοιχίο ενός πηγαδιού, σε πέμπτη τα μεταλλικά στηρίγματα μιας κληματαριάς κι ο στύλος ενός γυάλινου φαναριού με ορατό το καλώδιο που μεταφέρει το ρεύμα από τον πίνακα διανομής.

Η Παλαιοκαστρίτσα
Η Παλαιοκαστρίτσα
Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας του νησιού, σπούδασε στη Γερμανία, κι όταν επέστρεψε στην Κέρκυρα, το 1909, αποφάσισε να προπαγανδίσει τα μαρξιστικά ιδεώδη. Το έδαφος φαινόταν κατάλληλο. Στην πόλη υπήρχαν εργοστάσια με πολλούς εργάτες και είχε αναπτυχθεί ένα υποτυπώδες σοσιαλιστικό κίνημα. Η γη βρισκόταν στα χέρια των ολίγων, οι οποίοι εκμεταλλεύονταν τους καλλιεργητές. Ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους, την ένωση της Κέρκυρας με την Ελλάδα την ήθελαν κυρίως οι λαϊκές μάζες και πολύ λίγο οι ευγενείς και οι γαιοκτήμονες. Ετσι, ο Θεοτόκης, το 1910 - 1911 ίδρυσε μαζί με άλλους διανοούμενους και εργάτες τον Σοσιαλιστικό Ομιλο, από τις πρώτες σοσιαλιστικές ενώσεις στη χώρα.

Ξυπνήματα ...και επιστροφές

Επέστρεψα στο ξενοδοχείο στο παλιό λιμάνι και κοιμήθηκα. Οταν ξύπνησα το πρωί, πήγα στο παράθυρο και το άνοιξα, ήθελα να δω τη θάλασσα και τον ήλιο. Στάθηκα εκεί παρατηρώντας ένα λευκό καράβι με κόκκινη τσιμινιέρα που ερχόταν από την Ιταλία, σχίζοντας τα νερά με μικρή ταχύτητα. Το νησάκι Βίδο, πράσινο και μοναχικό, δέσποζε στην είσοδο του όρμου. Την τελευταία μέρα μπήκα σ' ένα ταξί για το αεροδρόμιο. Αγόρασα ένα μπουκάλι κουμ κουάτ από το ντιούτι φρι και πήγα στην αίθουσα αναμονής. Οι επιβάτες, Ελληνες και ξένοι, μιλούσαν ο καθένας τη γλώσσα του, ο χώρος αποτελούσε μια μικρή Βαβέλ. Επιβιβάστηκα. Οι αεροσυνοδοί χαμογελούσαν. Η απογείωση έγινε ομαλά, η πτήση δε με κούρασε. Πλησιάζοντας στην Αθήνα, το αεροπλάνο χώθηκε στα σύννεφα, αναταράχτηκε ελαφρά κι ύστερα βγήκε. Φάνηκε ο Σαρωνικός και τα σπίτια της Αττικής. Τότε βγήκα από το όνειρό μου».


Ο πύργος των Θεοτόκηδων στους Καρουσάδες
Ο πύργος των Θεοτόκηδων στους Καρουσάδες

Η παραλία της Ρόδας
Η παραλία της Ρόδας

Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης (1872 - 1923)
Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης (1872 - 1923)

Στα σοκάκια της παλιάς πόλης
Στα σοκάκια της παλιάς πόλης

Επιμέλεια:
Ελένη ΑΡΓΥΡΙΟΥ


Μικρές σελίδες

Στο μυθιστόρημά «Το μενταγιόν», το παρελθόν συναντά το παρόν, βαθιά κρυμμένα μυστικά έρχονται στο φως και ανομολόγητα πάθη αποκαλύπτονται. Τι έκρυβε και πώς βρέθηκε ξαφνικά στα χέρια της αυτό το μενταγιόν; Ποιος ήταν ο νέος στη φωτογραφία που είχε μέσα το μενταγιόν κι έμοιαζε σαν αστέρας του βωβού κινηματογράφου; Τι σχέση μπορεί να έχει το μενταγιόν με τη γιαγιά της, που στα χρόνια της Κατοχής είχε κάνει ένα έγκλημα στη Μυτιλήνη και πέρασε τη μισή της ζωή στη φυλακή; Κι ο έρωτάς της έως θανάτου που σιγόκαιγε την ύπαρξή της σ' εκείνα τα μαύρα χρόνια πού θα κατέληγε; Τι σχέση μπορεί να υπάρχει ανάμεσα σ' ένα νεαρό απόγονο παλιάς οικογένειας που διοικεί σήμερα έναν κολοσσό ναυτιλιακών επιχειρήσεων στον Πειραιά με μια υπάλληλο φοροτεχνικού γραφείου, που στην κατοχή της βρέθηκε το μενταγιόν; Ποια μοιραία συνάντηση θα εξελισσόταν σε μια δυνατή κι αμαρτωλή αγάπη; Κι επιτέλους τι ήταν αυτό το μενταγιόν; Της χαράς; Του πλούτου; Της ευτυχίας; Ή το μενταγιόν της συμφοράς και της απελπισίας; Πόσα σκοτεινά μυστικά κι ανομολόγητα πάθη θ' αποκαλύπτονταν άραγε; Από την πένα της Ντόρας Γιαννακοπούλου (εκδ. «ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ»).


Εν συντομία

Ενα χαριτωμένο, διασκεδαστικό, βιβλίο της Λόρεν Τσάιλντ, με πρωτότυπη τυπογραφική παρουσίαση και εικονογράφηση για παιδιά από 8 ετών, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΠΑΤΑΚΗ». Η πρωταγωνίστρια, αυτοπαρουσιάζεται ως εξής: «Γεια! Με λένε Κλάρις Μπιν. Δεν είμαι μοναχοπαίδι, αλλά δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες φορές θα ήθελα να ήμουν! Η οικογένειά μου αποτελείται από έξι άτομα, κάτι το οποίο μερικές φορές μου φαίνεται υπερβολικό. Μπορεί τώρα να σκέφτεστε πως με τέτοια κατάσταση στο σπίτι, θα είμαι πολύ χαρούμενη όταν πηγαίνω σχολείο, αλλά αν το σκέφτεστε, καλύτερα να το ξεχάσετε, γιατί δε γνωρίζετε τη δασκάλα μου, την κυρία Γουίλμπερτον. Μ' αρέσει να χαζεύω και να μη σκέφτομαι τίποτα, αλλά αυτό κάνει έξαλλη την κυρία Γουίλμπερτον, η οποία μας έβαλε να κάνουμε ένα διαγωνισμό παρουσίασης βιβλίων, δηλαδή κάτι απίστευτα βαρετό. Οταν όμως έμαθα πως υπάρχει έπαθλο, σταμάτησε να μου φαίνεται βαρετό. Εγώ κι η Μπέτυ, η καλύτερή μου φίλη, θέλουμε οπωσδήποτε να κερδίσουμε, αλλά δεν ξέρουμε πώς...». Οσοι μικροί αναγνώστες θέλουν να «ζήσουν» αυτές τις στιγμές με την Κλάρις, δεν έχουν παρά να διαβάσουν το βιβλίο «Με αγάπη, Κλάρις Μπιν».


ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ
Πραγματικά εντυπωσιακά

Το «Αγόρι». Τεράστιο έργο, με «τεράστια» λεπτομερή δουλειά
Το «Αγόρι». Τεράστιο έργο, με «τεράστια» λεπτομερή δουλειά
Ο Αυστραλός Ron Mueck (γεννημένος το 1958), επηρεασμένος από τη χρήση ειδικών εφέ στον κινηματογράφο, ειδικεύεται στη γλυπτική ανθρώπινων υπερρεαλιστικών φιγούρων. Με τους τύπους των ανθρώπων που διαλέγει να «ζωντανέψει» με τέτοια λεπτομέρεια στα έργα του - όπως τα μαλλιά, τα νύχια, οι φλέβες - στέλνει το μήνυμά του. Ας τα απολαύσουμε, έστω φωτογραφικά...


Δύο ηλικιωμένες κυρίες. Γλυπτά έτοιμα να «μιλήσουν»
Δύο ηλικιωμένες κυρίες. Γλυπτά έτοιμα να «μιλήσουν»

«Εγγυος Γυναίκα», και η λεπτομέρεια. Υμνος στη μητρότητα
«Εγγυος Γυναίκα», και η λεπτομέρεια. Υμνος στη μητρότητα


Λεπτομέρεια από το έργο «Αγόρι»
Λεπτομέρεια από το έργο «Αγόρι»


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ