ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Αυγούστου 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ
Αμεση η ανάγκη απελευθέρωσής τους

Ο Ραμόν Λαμπανίνιο, ο Φερνάντο Γκονζάλες, ο Αντόνιο Γκερέρο, ο Χεράρδο Ερνάντες και ο Ρενέ Γκονζάλες είναι γνωστοί πλέον ως οι πέντε Κουβανοί πατριώτες. Είναι σύζυγοι, γιοι, αδέρφια, ποιητές, πιλότοι, συμφοιτητές και καλλιτέχνες. Τρεις απ' αυτούς γεννήθηκαν στην Κούβα και οι υπόλοιποι δύο στις ΗΠΑ. Τρεις από αυτούς πολέμησαν στην Αγκόλα κατά τη διάρκεια του πολέμου ενάντια στο απαρτχάιντ. Σήμερα παραμένουν φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, εκτίοντας βαριές ποινές επειδή ξεσκέπασαν επιθέσεις ενάντια στην Κούβα, που σχεδίαζαν αντικουβανικές ομάδες που λειτουργούν ανενόχλητα στις ΗΠΑ.

Δολοφονικές επιθέσεις

Από τη Νίκη της Επανάστασης, το 1959, η Κούβα έχει αντιμετωπίσει απειλές, κυρώσεις, επεμβάσεις, πράξεις σαμποτάζ, επιθετικές ενέργειες στο έδαφός της, με αποτέλεσμα 3.478 άνθρωποι να έχουν σκοτωθεί και άλλοι 2.099 να έχουν τραυματιστεί. Σ' αυτά συμπεριλαμβάνεται και η κατάρριψη του αεροσκάφους της «Cubana» το 1976 όπου σκοτώθηκαν στον αέρα οι 73 επιβαίνοντες, ωστόσο μέχρι σήμερα οι δύο «εγκέφαλοι» της επίθεσης, ο Ορλανδο Μπος και ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες, πρώην πράκτορες της CIA, κυκλοφορούν ανενόχλητα στο Μαϊάμι.

Τη δεκαετία του '90, μετά τις ανατροπές που σημειώθηκαν στη Σοβιετική Ενωση και τις σοσιαλιστικές χώρες, οι αντικουβανικές ομάδες του Μαϊάμι ξεκίνησαν μια ανελέητη εκστρατεία επιθέσεων ενάντια σε τουριστικές τοποθεσίες, λεωφορεία, αεροδρόμια και άλλες εγκαταστάσεις, σε μια προσπάθεια να πλήξουν τον τουρισμό του νησιού. Και καθώς το FBI έδειχνε αδιάφορο να σταματήσει τέτοιες επιθέσεις, η Κούβα αποφάσισε να στείλει τους πέντε Κουβανούς στις ΗΠΑ για να διεισδύσουν σ' αυτές τις ομάδες και να συλλέξουν πληροφορίες για παρόμοιες επιθέσεις με σκοπό την αποτροπή τους.

Από συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ που διοργάνωσε η ΚΟΑ και η ΚΝΕ τον περασμένο Ιούνιο
Από συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ που διοργάνωσε η ΚΟΑ και η ΚΝΕ τον περασμένο Ιούνιο
Ετσι και έγινε. Με προσωπικό μήνυμά του στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, το οποίο και παρέδωσε ο κάτοχος Νόμπελ Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο Φιντέλ Κάστρο καλούσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αντιμετωπίσει «αυτή τη νέα μορφή τρομοκρατίας». Μετά από πολυήμερη αναμονή του, καθώς ο Κλίντον βρισκόταν εκτός πόλης, ο Μάρκες παρέδωσε το μήνυμα του Κάστρο στον επικεφαλής του Λευκού Οίκου, Μακ ΜακΛάρτι. Ακριβώς μετά απ' αυτό, ομάδα του FBI έφθασε στην Κούβα, οι αρχές της οποίας της παρέδωσε 64 φακέλους με συγκεκριμένα στοιχεία για 31 διαφορετικές επιθετικές πράξεις και σχέδια ενάντια στο νησί.

Απαράδεκτη ενέργεια η σύλληψή τους

Ωστόσο, αντί το FBI να πράξει το πιο φυσικό, προχώρησε στη σύλληψη των πέντε Κουβανών στις 12 Σεπτέμβρη του 1998, τους έριξε στην απομόνωση για 17 μήνες, στη συνέχεια καταδικάστηκαν σε μια στημένη δίκη που διήρκεσε 7 μήνες, με ανώτατες ποινές φυλάκισης μέχρι και δις ισόβια.

Από τότε μέχρι σήμερα οι πέντε Κουβανοί έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του μίσους που τρέφει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός απέναντι στην Κούβα, μια χώρα που εδώ και 50 χρόνια υπερασπίζεται καθημερινά το δικαίωμα του λαού να διαλέγει το καθεστώς που θέλει, προχωρώντας παράλληλα σε σημαντικά επιτεύγματα σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Ολα αυτά τα χρόνια, οι πέντε Κουβανοί πατριώτες έχουν αντιμετωπίσει πολύπλοκες δικαστικές διαδικασίες, ενώ ταυτόχρονα έχουν υποστεί σημαντικές παραβιάσεις σε ό,τι αφορά τα πολιτικά δικαιώματά τους και ελευθερίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη άρνηση έκδοσης βίζας για 9η φορά στην Ολγα Σαλανουέβα, σύζυγο του Ρενέ Γκονζάλες, επειδή είχε «απελαθεί από τις ΗΠΑ» και με τον ισχυρισμό ότι «αυτή η ακαταλληλότητα έχει μόνιμο χαρακτήρα». Παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζει και η Αντριάνα Πέρες, σύζυγος του Χεράρδο Ερνάντες, που επίσης για 9η φορά έχει ζητήσει την έκδοση βίζας, αίτηση που βρίσκεται σε αναμονή.

Στις 9 Αυγούστου του 2005, το Εφετείο της Ατλάντας ομόφωνα αποφάσισε την ακύρωση των ποινών και διέταξε τη διεξαγωγή νέας δίκης, με την αιτιολογία ότι το Μαϊάμι δεν αποτελεί αποδεκτό τόπο εκδίκασης, καθώς λειτουργούν σειρά αντικουβανικών οργανώσεων. Ενα χρόνο όμως μετά, άλλο δικαστήριο αποφάνθηκε ενάντια στην προηγούμενη απόφαση, τονίζοντας τη νομιμότητα της δίκης του Μαϊάμι και αποστέλλοντας την υπόθεση για παραπέρα εξέταση.

Φέτος, στις 4 Ιούνη, μετά από μια αναμονή που διήρκεσε 22 μήνες, Εφετείο της Ατλάντας απέρριψε σχεδόν όλα τα επιχειρήματα της υπεράσπισης σε ό,τι αφορά το κατηγορητήριο «περί κατασκοπίας κατά των ΗΠΑ», χαρακτηρίζοντας πως «στερούνται αξίας» και επικύρωσε τις καταδικαστικές αποφάσεις. Η μόνη διαφοροποίηση είναι ότι παρέπεμψε στο δικαστήριο του Μαϊάμι τις υποθέσεις τριών από τους πέντε, του Ραμόν Λαμπανίνιο (ισόβια συν 18 χρόνια), του Φερνάντο Γκονζάλες (19 χρόνια) και του Αντόνιο Γκερέρο (ισόβια συν 10 χρόνια), υποτίθεται προς επανεξέταση. Σε ό,τι αφορά τις ποινές των Χεράρδο Ερνάντες (2 φορές ισόβια συν 15 χρόνια) και Ρενέ Γκονζάλες (15 χρόνια) παραμένουν ως έχουν.

Η χρονική στιγμή της συγκεκριμένης απόφασης δεν είναι τυχαία. Γίνεται σε μια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία για την Προεδρία των ΗΠΑ, αλλά και οι αλλεπάλληλες προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να προστατεύσει και τελικά να μην εκδώσει στη Βενεζουέλα τον γνωστό εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες - δραπέτη από φυλακή της Βενεζουέλας, όπου είχε δικαστεί για την κατάρριψη του κουβανικού αεροσκάφους «Cubana» το 1976. Μέχρι τώρα κατηγορείται απλά για παράνομη είσοδο στις ΗΠΑ και ψευδορκία...

Απαραίτητη η διεθνιστική αλληλεγγύη

Αμεση ήταν η απάντηση της Κούβας σ' αυτήν τη νέα απόφαση. Η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη βάρβαρη και άδικη φυλάκισή τους και υπογραμμίζει την πρόσφατη Διακήρυξη που υιοθετήθηκε από τους βουλευτές 15 χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, που πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Ιούλη στον Παναμά και κάλεσε τα κοινοβούλια στον πλανήτη να συμπαραταχτούν σ' αυτήν την πρωτοβουλία και να προχωρήσουν σε περισσότερες ενέργειες για την απελευθέρωση των «πέντε».

Η υπόθεση των «5» έχει καταφέρει να φτάσει σε όλες τις γωνιές του πλανήτη χάρη στη σοβαρή προσπάθεια των φίλων της Κούβας, αλλά και των Επιτροπών Υπεράσπισης των «5» που έχουν δημιουργηθεί. Από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης της είδησης, η Εθνική Επιτροπή για την Απελευθέρωση των πέντε Κουβανών στις ΗΠΑ κατήγγειλε το γεγονός και κάλεσε τις μαζικές και κοινωνικές οργανώσεις να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις, τονίζοντας ότι μόνο η διεθνής αλληλεγγύη μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωσή τους. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους πολλών πόλεων των ΗΠΑ, ενώ παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη, απαιτώντας την άμεση αποφυλάκιση των πέντε αγωνιστών και την επιστροφή τους στην πατρίδα τους και στις οικογένειές τους. Η νέα εξέλιξη της διατήρησης των ποινών τους προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση και στη χώρα μας όπου η ΚΟ της Αθήνας του ΚΚΕ και η ΚΝΕ διοργάνωσαν στις αρχές του Ιούνη μαζική διαδήλωση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία.

Επιπρόσθετα έχει ανακοινώσει ότι σε λίγες ημέρες, στις 12 Σεπτέμβρη - στη 10η επέτειο της σύλληψης των «πέντε» - η Εθνική Επιτροπή για την Απελευθέρωση των πέντε Κουβανών στις ΗΠΑ θα παραδώσει στον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, τις δεκάδες χιλιάδες διαμαρτυρίες, ενώ παράλληλα θα οργανώσει μαζικές διαδηλώσεις στην Ουάσιγκτον.

Η νέα αυτή απόφαση για τους πέντε Κουβανούς αποτελεί μέρος της κλιμάκωσης των πιέσεων σε βάρος της σοσιαλιστικής Κούβας, σε μια προσπάθεια του ιμπεριαλισμού να καταπνίξει με κάθε τρόπο την κουβανική Επανάσταση. Το τελευταίο διάστημα οι κουβανικές αρχές έχουν αποκαλύψει τις άμεσες σχέσεις που έχουν η κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι διπλωματικές αποστολές, οι τρομοκράτες και οι μισθοφόροι, καθώς και ορισμένες λεγόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις στη χρηματοδότηση αντεπαναστατών για τη δημιουργία «αναστάτωσης» στη χώρα και την πρόκληση αντεπαναστατικών ενεργειών.

Είναι χρέος μας να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στο νέο γύρο των ιμπεριαλιστικών επιθέσεων, να στηρίξουμε την Επανάσταση της Κούβας και το λαό της, να καταδικάσουμε την απαράδεκτη απόφαση ενάντια στους «πέντε» και να απαιτήσουμε την άμεση απελευθέρωσή τους!


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ