ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Αυγούστου 2008
Σελ. /32
Αριθμητικές αλχημείες για τη φτώχεια

Γρηγοριάδης Κώστας

Η κατ' εξοχήν αναρμόδια να μιλήσει για τη φτώχεια στον κόσμο είναι ασφαλώς η Παγκόσμια Τράπεζα. Αφού με τις πολιτικές της συμβάλλει αποφασιστικά στην αύξηση και της φτώχειας και της πείνας, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, η δίδυμη αδελφή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ασχολείται με τη φτώχεια, χρησιμοποιώντας την ως εφαλτήριο για τις επεμβάσεις της στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη με πρόσχημα την παροχή βοήθειας.

Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Παγκόσμια Τράπεζα διαπιστώνει την αύξηση του αριθμού των φτωχών, τους οποίους υπολογίζει σε 1,4 δισεκατομμύρια σε όλον τον κόσμο. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των φτωχών υπολογιζόταν το 2004 σε 985 εκατομμύρια.

Και να σκεφθεί κανείς ότι από το 2000 η «διεθνής κοινότητα» κήρυξε τον πόλεμο κατά της φτώχειας, υποσχόμενη οικονομική βοήθεια για τη δραστική μείωση των φτωχών. Το αποτέλεσμα αυτής της «εκστρατείας» ήταν να αυξηθεί ο αριθμός των φτωχών κατά 415 εκατομμύρια μέσα σε τρία χρόνια!

Εννοείται ότι στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της φτώχειας στέκεται η Παγκόσμια Τράπεζα, όπως ορίζει το καταστατικό της.

Ποιον, όμως, θεωρεί φτωχό η Παγκόσμια Τράπεζα;

Αυτόν που ζει (;) με λιγότερο από 1,25 δολάρια τη μέρα.

Το ποσό αυτό καθορίστηκε βάσει ενός αυθαίρετου συλλογισμού, που συνυπολογίζει δήθεν το κόστος ζωής στις αναπτυσσόμενες χώρες και το ύψος των εισοδημάτων. Βάσει, λοιπόν, αυτού του συλλογισμού, όποιος ζει με περισσότερο από 1,25 δολάρια τη μέρα συγκαταλέγεται στους ...εύπορους.

Η προφανής σκοπιμότητα αυτών των αυθαίρετων υπολογισμών φαίνεται και από τη σύγκριση του αριθμού που προκύπτει αν θεωρήσουμε ως όριο της φτώχειας τα 2 δολάρια τη μέρα, ένα όριο καθόλου έξω από την πραγματικότητα αν λάβει κανείς υπόψη τις στοιχειώδεις ανάγκες ενός σύγχρονου ανθρώπου.

Οπως προκύπτει, λοιπόν, από τους πίνακες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν με λιγότερα από 2 δολάρια τη μέρα!

Ετσι, αν δεχτούμε το όριο της Παγκόσμιας Τράπεζας, στη Νότια Ασία το 40,3% του συνολικού πληθυσμού είναι φτωχοί. Ομως, αν δεχτούμε το όριο των 2 δολαρίων, τότε το ποσοστό του πληθυσμού της Νότιας Ασίας που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας φθάνει το 84,4!

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει η αναφορά της Παγκόσμιας Τράπεζας και στις πλουσιότερες χώρες, που εμφανίζουν αυξανόμενο ποσοστό φτώχειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια μέρα πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης, αναφέρεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στις ΗΠΑ έφτασε τα 37,3 εκατομμύρια, έναντι 36,5 εκατομμυρίων το 2006.

Κακά μαντάτα

Η βουτιά του γερμανικού δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3 ετών, η επιβεβαίωση των εκτιμήσεων για συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης στο β' τρίμηνο από τη στατιστική υπηρεσία και η υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε χαμηλό πενταετίας ενίσχυσαν το ενδεχόμενο αρνητικής ανάπτυξης στη Γερμανία για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα έχουμε την πλήρωση ενός ακόμη κριτηρίου για την ύφεση της γερμανικής οικονομίας.

Τα νέα που ήρθαν από το Βερολίνο προκάλεσαν γενική αναταραχή. Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου έφτασε έως τα 1,457 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του περασμένου Φλεβάρη και περίπου 8% χαμηλότερα από το ρεκόρ των 1,6038 της 15ης Ιούλη.

Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με έκθεσή του, προβλέπει πλέον ανάπτυξη 3,9% για φέτος και 3,7% για το 2009, έναντι 4,1% και 3,9%, αντίστοιχα, που εκτιμούσε τον προηγούμενο μήνα.

Το ΔΝΤ αφήνει αμετάβλητη την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας φέτος στο 1,3%. Περικόπτει, όμως, την πρόβλεψη για το 2009, σε 0,7% από 0,8%. Υποβαθμίζει, ακόμη, την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ευρωζώνης, από 1,7% σε 1,4% φέτος και από 1,2% σε 0,9% για το 2009.

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη κρίση στο χρηματοπιστωτικό τομέα που πλήττει κυρίως τις ΗΠΑ, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Πολύ περισσότερο γι' αυτούς που είχαν σπεύσει να πουν ότι ο κίνδυνος της ύφεσης πέρασε ανεπιστρεπτί.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΚΑΤΟΙΚΙΑ Τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση τους για σχεδόν δύο δεκαετίες παρουσίασαν οι τιμές των κατοικιών στη Μ. Βρετανία τον Αύγουστο, καθώς οι όροι δανεισμού έχουν γίνει αυστηρότεροι και ο κίνδυνος εισόδου της οικονομίας σε ύφεση αποθαρρύνει τους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Σύμφωνα με την Nationwide Building Society, που αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο οργανισμό στεγαστικής πίστης στη Βρετανία, η μέση τιμή των σπιτιών μειώθηκε κατά 10,5%, στις 164.654 στερλίνες, ή 301.500 ευρώ.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΚΑΜΨΗ Επιδείνωση παρουσιάζει ο ήδη προβληματικός κλάδος των ακινήτων στην Ισπανία, καθώς οι πωλήσεις παρουσίασαν ετήσια κάμψη κοντά στο 30% τον Ιούνη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Οι αγοραπωλησίες ακινήτων τον Ιούνη έφτασαν σε αριθμό τις 47.511, αντιπροσωπεύοντας μείωση κατά 29,6%, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στο κομμάτι των παλαιών ακινήτων, κατά 38,9%. Ο συγκεκριμένος κλάδος είχε λειτουργήσει ως η κινητήρια δύναμη της έξαρσης της οικονομίας της Ισπανίας την προηγούμενη δεκαετία.

ΕΛΒΕΤΙΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Σε μειώσεις μισθών και απολύσεις αναμένεται να προχωρήσει η ελβετική τράπεζα UBS κατά περίπου 4 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο (1/3) του μισθολογικού της προϋπολογισμού. Η UBS αποτελεί την τράπεζα που έχει πληγεί περισσότερο από όλες τις άλλες στην Ευρώπη από την πιστωτική κρίση των ΗΠΑ, και έχει ήδη προβεί σε παραγραφές ζημιών 43 δισ. δολαρίων από το ξέσπασμα της κρίσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ