ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΠΟΥ ΒΡΩΜΑΝΕ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Συνεχείς επαφές και αναπτύξεις εμπλοκής

Νέα συνάντηση Δένδια - Πάιατ χτες για Ανατ. Μεσόγειο και Βαλκάνια

Στο ΥΠΕΞ μετέβη χτες για πολλοστή φορά ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιτ, για συνάντηση με τον υπουργό Ν. Δένδια, ο οποίος διέχεε κατόπιν ότι συζήτησαν για «θέματα διμερούς στρατηγικής συνεργασίας και για τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο».

Από την πλευρά του ο Πάιατ αναφέρθηκε σε «σπουδαία ενημέρωση με τον Ν. Δένδια για την εκτεταμένη ατζέντα μας με την Ελλάδα, από την ενίσχυση της ασφάλειας και της ευημερίας στα Δυτικά Βαλκάνια έως τα κοινά μας συμφέροντα στη Μαύρη Θάλασσα, στην Ανατ. Μεσόγειο και την προσέγγισή μας στη Διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη - οικοδομούμε στη δυναμική του Στρατηγικού Διαλόγου», κάνοντας σαφή τη στοίχιση της ντόπιας αστικής τάξης με την Ουάσιγκτον σε όλα τα μέτωπα ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, από τη Βόρεια Αφρική μέχρι τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον ελληνικό λαό.

Λίγες ώρες αργότερα, άλλωστε, ο Ν. Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, με την οποία συζήτησε «για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια», με την ελληνική κυβέρνηση να εκφράζει, με κάθε ευκαιρία και αφορμή, την προσήλωσή της στον στόχο για ευρωατλαντική ενσωμάτωση όλων των χωρών της περιοχής.

Εξάλλου, ο υφυπουργός Αμυνας Ν. Χαρδαλιάς, κηρύσσοντας χτες την έναρξη στην Αθήνα της 7ης Συνόδου των Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Χερσαίων Δυνάμεων (7th Forum of the Commanders of European Land Forces - προσκλήθηκε επίσης ο στρατηγός Κρ. Καβόλι, διοικητής της USAREUR-AF, Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης - Αφρικής), τόνισε ότι «η μετατόπιση των κέντρων παγκόσμιας ισχύος μεταλλάσσει το διεθνές περιβάλλον σε περισσότερο διασυνδεδεμένο, ανταγωνιστικό και απρόβλεπτο».

Στη δε λογική της παραπέρα στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, τόνισε πως «οφείλει να επαναπροσδιορίσει τη θέση της και να αποφασίσει αν θα παραμείνει μόνο μια μεγάλη οικονομική αγορά ή αν θα αναλάβει τον ρόλο που της αντιστοιχεί ως γεωπολιτική υπερδύναμη και πάροχος ασφάλειας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι (...) με την περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, ως μια ουσιαστική πτυχή της εξωτερικής της δράσης, η οποία θα αναδείξει τον παγκόσμιο στρατηγικό της ρόλο, αλλά και την ικανότητά της να ενεργεί αυτόνομα, όταν και όπου κριθεί απαραίτητο», διαβεβαιώνοντας επίσης ότι «μια ισχυρή και αυτόνομη Ευρωπαϊκή Αμυντική Ενωση είναι δεδομένο ότι θα λειτουργήσει ενισχυτικά προς το ΝΑΤΟ».

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι η ΕΕ «έχει αναμφίβολα γεωστρατηγικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή του Σαχέλ, συμφέροντα τα οποία την υποχρεώνουν να τα υπερασπιστεί και μάλιστα να αναλάβει αυτήν την πρόκληση με μια ανανεωμένη αίσθηση επείγοντος», διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα «ως δρώντας με αναμφίβολη γεωστρατηγική υπεροχή, αναπτύσσει διαρκώς συνέργειες και πολιτικές που προωθούν την άμυνα και την ασφάλεια, καθιστώντας τη χώρα πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης για την ευρύτερη περιοχή». Αλλωστε, αφού έστειλαν αντιαεροπορική συστοιχία στη Σαουδική Αραβία, ετοιμάζονται να στείλουν και ένοπλο τμήμα στο Μάλι της Αφρικής.

Ξανά «ναυαρχίδα» στη «Sea Guardian»

Αλλη μια από τις πολλές αποδείξεις για τη συμμετοχή της ελληνικής αστικής τάξης στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ είναι το γεγονός ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις πρωταγωνιστούν στο «task group» του ΝΑΤΟ που από τις 29/10 ξανοίχτηκε στη Μεσόγειο ως κομμάτι της ΝΑΤΟικής αεροναυτικής επιχείρησης «Sea Guardian», στο πλαίσιο του ελέγχου του σημαντικού αυτού θαλάσσιου διαύλου, κόντρα στη διείσδυση αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Βασικό εργαλείο στην υλοποίηση της επιχείρησης είναι οι λεγόμενες Εστιασμένες Επιχειρήσεις (Focused Operations - FOCOPS), στο πλαίσιο των οποίων αεροναυτικά μέσα των κρατών - μελών εστιάζουν σε συγκεκριμένες ζώνες της Μεσογείου, με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να μετέχουν σχεδόν αδιαλείπτως, στις περισσότερες απ' αυτές σε αγαστή συνεργασία και με τη «σύμμαχο» Τουρκία.

Αλλωστε, στην 6η και τελευταία για το 2021 FOCOPS, ναυαρχίδα της δύναμης ορίστηκε η φρεγάτα «Σπέτσαι», στο πλευρό της οποίας πλέει και η βουλγαρική φρεγάτα «Drazki», υποστηριζόμενες στις περιπολίες τους από υποβρύχια από Ελλάδα και Τουρκία, όπως και από αεροσκάφη από ΗΠΑ, Ελλάδα και Τουρκία, σε άλλη μια αμερικανοΝΑΤΟική επιχείρηση όπου οι Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών καλούνται να συνεργαστούν στενά στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (MARCOM), η ροή πληροφοριών που συγκεντρώνουν τα πλοία και αεροσκάφη της δύναμης προς τα κεντρικά της Διοίκησης, στο Νόρθγουντ της Βρετανίας, «σχηματίζουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των καθημερινών δραστηριοτήτων στη Μεσόγειο».

Στον σχεδιασμό εξάλλου της MARCOM είναι, στο πλαίσιο της FOCOPS, τα δύο πλοία να δέσουν στο λιμάνι της Χάιφα του Ισραήλ και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ενώ «το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει μια κινητή εκπαιδευτική ομάδα από την Ελλάδα για την παροχή εκπαίδευσης στα Πολεμικά Ναυτικά του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Αυτή η δραστηριότητα στοχεύει στη βελτίωση της περιφερειακής επίγνωσης της θαλάσσιας κατάστασης και στη σταθεροποίηση των συνεργασιών του ΝΑΤΟ με Ισραήλ και Αίγυπτο», τονίζεται από πλευράς των ΝΑΤΟικών.

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ο Ζάεφ ανέβαλε την παραίτησή του

Για «να μην κινδυνεύσει η ευρωατλαντική διαδικασία»

Σήμερα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στη βουλή της Βόρειας Μακεδονίας η συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε το μεγαλύτερο (κεντροδεξιό) κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, κατά του κυβερνητικού συνασπισμού του οποίου ηγείται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SNDS) του Ζόραν Ζάεφ.

Η συζήτηση αναμένεται ενώ αργά προχτές το βράδυ, μετά από συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του SNDS, ανακοινώθηκε ότι τελικά ο Ζάεφ αναβάλλει επ' αόριστον τις παραιτήσεις που προ ημερών είχε δηλώσει ότι θα υποβάλει, τόσο από την πρωθυπουργία όσο και από την ηγεσία του SNDS.

Ο Ζάεφ δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να μην αφήσουμε τη χώρα να γυρίσει σε ένα παρελθόν που έχει αμαυρωθεί από διαμάχες τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, να μην τεθεί σε κίνδυνο η ευρωατλαντική διαδικασία», ενώ συνέδεσε την αναβολή της παραίτησής του και με το ότι «είμαστε αντιμέτωποι με την πανδημία και την ενεργειακή κρίση». Είπε ακόμα ότι η αναβολή αφορά την προσπάθεια «να διατηρηθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να παραμείνει στους Σοσιαλδημοκράτες», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η δημοκρατική πλειοψηφία θα σταθεροποιηθεί».

Ο Πέρο Κοσταντίνοφ, μέλος της ΚΕ του SNDS, δήλωσε ότι «η σημερινή απόφαση σημαίνει ότι μας καλεί όλους το καθήκον», δίνοντας ουσιαστικά σήμα για κλιμάκωση των παζαριών που θα ευνοήσουν τη διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας.

Σημειώνουμε ότι μετά τις ανακοινώσεις περί παραίτησης Ζάεφ, η ηγεσία του αλβανικού κόμματος BESA, που στήριζε μέχρι πρότινος τον κυβερνητικό συνασπισμό, σημείωσε ότι «η παρούσα κυβέρνηση και το παρόν Κοινοβούλιο πρέπει να εξαντλήσουν την 4ετή θητεία τους γιατί έχουμε στρατηγικούς στόχους για την πλήρη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, όπως θέλαμε την ένταξη και στο ΝΑΤΟ». Ο ηγέτης του κόμματος Μπ. Κασάμι υπογράμμισε ότι «έχουμε ισχυρή σχέση με τη διεθνή κοινότητα» και εκφράζοντας δυσαρέσκεια για λειψή ενημέρωση εντός του συνασπισμού σχετικά με την παραίτηση Ζάεφ, επέμεινε ότι «όσο διατηρεί τον ευρωατλαντικό του προσανατολισμό, ο πρωθυπουργός Ζάεφ θα έχει τη δική μας στήριξη». Οταν τις επόμενες μέρες το VMRO κατέθεσε πρόταση μομφής (με τον ηγέτη του, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, να λέει ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών»), ανακοινώθηκε ότι αυτή είχε τη στήριξη και του BESA, ενδεικτικό κι αυτό για τις πυκνές διεργασίες. Αντίστοιχα, θολή είναι η εικόνα για τη στάση που θα τηρήσουν και οι βουλευτές του κόμματος «Συμμαχία για τους Αλβανούς» απέναντι στην πρόταση μομφής του VMRO.

Ολα τα παραπάνω «τρέχουν» ενώ ο υπουργός Οικονομίας Κρεσνικ Μπεκτέσι δήλωσε προχτές ότι η κυβέρνηση κηρύσσει ένα 30ήμερο «ενεργειακής κρίσης», μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής που παρακολουθεί τον εφοδιασμό ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας. Η απόφαση λήφθηκε «εξαιτίας των μειωμένων δυνατοτήτων εγχώριας παραγωγής». Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα δρομολογούσε επιδοτήσεις για εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου και άνθρακα. Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, η Βόρεια Μακεδονία καλύπτει το 88% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό από εγχώρια παραγωγή, κυρίως μέσω μονάδων που χρησιμοποιούν άνθρακα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σχεδιάζει αύξηση γεωτρήσεων

«Θα αυξήσουμε τις γεωτρήσεις και τις σεισμικές έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο. Και θα εξορύξουμε ό,τι υπάρχει», διαμήνυσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η χώρα του έχει «ανέβει κατηγορία» στους ενεργειακούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, μετά και από την περσινή ανακάλυψη του κοιτάσματος στη Μαύρη Θάλασσα.

Υποστήριξε δε ότι «ένας από τους λόγους για τις επιθέσεις που στοχεύουν τη χώρα μας και την κυβέρνησή μας είναι η αποφασιστικότητά μας να διαθέσουμε τους δικούς μας πόρους στο έθνος μας» και συμπλήρωσε ότι «θα συμπεριλάβουμε την Τουρκία μεταξύ του μικρού αριθμού χωρών στον κόσμο που μπορούν να επεξεργαστούν και να χρησιμοποιήσουν την πυρηνική ενέργεια.

Μετά το Ακούγιου (σ.σ. σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη νότια Τουρκία που κατασκευάζουν ρωσικά κεφάλαια), θα ξεκινήσουμε γρήγορα τις προετοιμασίες για τον 2ο, ακόμη και τον 3ο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής (...) Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε την πυρηνική ενέργεια στη χώρα μας, παρόλο που την επικρίνουν. Ενώ 443 πυρηνικοί σταθμοί σε 32 χώρες του κόσμου εξακολουθούν να λειτουργούν. Είναι λάθος, αν όχι προδοσία, να πει κάποιος ότι "η Τουρκία δεν πρέπει να έχει πυρηνική ενέργεια"».

Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με τη νοτιοκορεατική εταιρεία «Daewoo» για την αγορά τέταρτου πλωτού γεωτρύπανου. Πρόκειται για το 7ης γενιάς «West Cobalt» που θα τεθεί σε λειτουργία αφού μετονομαστεί. Μέχρι σήμερα η χώρα διαθέτει τρία πλωτά γεωτρύπανα 6ης γενιάς, ενώ η πιο προηγμένη τεχνολογία των πλοίων 7ης γενιάς προσφέρει δυνατότητα θαλάσσιων γεωτρήσεων υπό πολύ υψηλή πίεση, σε βάθος 12.000 - 12.500 μέτρων. Μεταξύ άλλων το σχετικό ρεπορτάζ ανέφερε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να κατευθύνει κάποια γεωτρύπανα του στόλου της στις περιοχές που εντοπίστηκε φυσικό αέριο στη Μεσόγειο, σε περίπτωση που κλιμακωθούν περαιτέρω «οι παρενοχλήσεις από Ελλάδα και Ελληνοκυπρίους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ