ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Απρίλη 2020 - Κυριακή 12 Απρίλη 2020
Σελ. /40
15 Απρίλη: Μέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ

Κάλεσμα σε όλα τα σωματεία εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων της χώρας για πολύμορφες πρωτοβουλίες στα καταστήματα

Κάλεσμα σε όλα τα σωματεία των εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων σε όλη τη χώρα, επιχειρησιακά και κλαδικά, να ορίσουν την Τετάρτη 15/4 ως μέρα παρέμβασης και δράσης, ενημέρωσης και διεκδίκησης στους εργασιακούς χώρους των αλυσίδων σούπερ μάρκετ απηύθυνε, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, προτάσσοντας το σύνθημα «Στην πανδημία δεν μένουμε εκτεθειμένοι! Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας!».

Συνδικαλιστές, εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ, μετέφεραν καταγγελίες από τους χώρους δουλειάς των καταστημάτων, των αποθηκών και των γραφείων και κάλεσαν σε πολύμορφες πρωτοβουλίες την ερχόμενη Τετάρτη, με τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας, να βρεθούν στα καταστήματα, στην έναρξη των βαρδιών, στα διαλείμματα, στο σχόλασμα, προκειμένου να αναδειχτούν αιτήματα για την προστασία των εργαζομένων και να καταγγελθούν οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Αχμέτ Μουσταφά, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και εργαζόμενος στην επιχείρηση «Σκλαβενίτης», και ο Δημήτρης Φίλος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και εργαζόμενος στην επιχείρηση «ΑΒ Βασιλόπουλος».

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει εκτενή αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις, ενώ ολόκληρο το βίντεο της συνέντευξης Τύπου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και στο κανάλι του ΠΑΜΕ στο «YouTube».

Υψώνουμε το ανάστημα και τη γροθιά για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας!

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και στο κανάλι του ΠΑΜΕ στο YouTube
Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και στο κανάλι του ΠΑΜΕ στο YouTube
«Με τη σημερινή συνέντευξη Τύπου θέλουμε να αναδείξουμε σημαντικές πλευρές που αφορούν την κατάσταση στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, να παρουσιάσουμε σημαντικές και ενδεικτικές καταγγελίες που έρχονται καθημερινά και να προτάξουμε την απάντηση που πρέπει κατά τη γνώμη μας να δώσουν οι εμποροϋπάλληλοι και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις», σημείωσε ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Οπως υπογράμμισε, μέσα στην άγρια κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, «η συλλογική διεκδίκηση και όχι η ατομική ευθύνη ήταν αυτή που πίεσε και έφερε κάποια ελάχιστα μέτρα προστασίας».

Σοβαρές ελλείψεις στα μέτρα προστασίας στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες

Σκιαγραφώντας το τοπίο που έχει διαμορφωθεί, επισήμανε ότι μέσα στους χώρους δουλειάς δεν βρίσκουν εφαρμογή οι επίσημες οδηγίες του ΕΟΔΥ, καταγράφονται σοβαρά κενά και ελλείψεις στα μέτρα προστασίας.

«Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς, ενώ την ίδια στιγμή που ακούμε πομπώδεις εκφράσεις για τον κορονοϊό, ο οποίος "δεν διαχωρίζει μεγάλους - μικρούς, γυναίκες - άνδρες, πλούσιους - φτωχούς", ο ίδιος ιός που είναι επικίνδυνος και έχει ισχυρή μεταδοτικότητα σε κάθε πιθανή επαφή μας έξω, αυτός ξαφνικά με έναν μαγικό τρόπο γίνεται αόρατος, λιγότερο επικίνδυνος ή δεν μπαίνει μέσα από τις συρόμενες πόρτες των σούπερ μάρκετ. Διότι από την πρώτη μέρα έως και σήμερα τα μέτρα προστασίας μέσα στα περισσότερα σούπερ μάρκετ είναι για τα μάτια του κόσμου, λες και δεν υπάρχει ιός», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχους προβληματισμούς και ανησυχίες, όπως εξήγησε, έχουν οι εργαζόμενοι και σε άλλες χώρες, ενώ μετέφερε τη φωνή των κινητοποιήσεων που έχουν οργανωθεί σε χώρες όπου η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση:

Στη Γαλλία «πραγματοποιήθηκε απεργία στα σούπερ μάρκετ με τίτλο "Η απεργία που σώζει ζωές", καθώς στον κλάδο ήδη μετρούν έξι νεκρούς και πάρα πολλά κρούσματα». Οι συνάδελφοι της Αΐσα, εργαζόμενης στο «Carrefour» στο Σαν Ντενί, «χρειάστηκαν ελάχιστα γράμματα για να καταγγείλουν το έγκλημα και τον άδικο θάνατό της. "ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΣΑΣ - ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ", έγραψαν στην είσοδο του καταστήματος». Στα μέτρα προστασίας που απαίτησαν, «η κυβέρνηση απάντησε με νέα προνόμια στους εργοδότες. Οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας αυξήθηκαν σε 60, με άνοιγμα των Κυριακών, με μείωση της περιόδου ανάπαυσης μεταξύ 2 ημερών».

Στο Βέλγιο, εργαζόμενοι σε 6 καταστήματα «Carrefour» απήργησαν με αίτημα την ενίσχυση των μέσων προστασίας των εργαζομένων, ενώ την 1η Απρίλη στη «Delhaize», μητρική εταιρεία της «ΑΒ Βασιλόπουλος», οι εργαζόμενοι «έκλεισαν καταστήματα γιατί δεν υπήρχαν γάντια, μάσκες και αποζημιώσεις πέραν των κουπονιών που έχουν ημερομηνία λήξης». Πριν λίγες μέρες, έχασε τη ζωή του ένας ακόμα εργαζόμενος στον όμιλο «Colruyt».

Στην Ισπανία, οι εργαζόμενοι «αισθάνονται υπερβολικά εκτεθειμένοι», καθώς οι εταιρείες «εκτιμούν τις πωλήσεις περισσότερο από την υγεία τους».

Στην Ιταλία, με την έναρξη της πανδημίας, «ένας ταμίας έχασε τη ζωή του από τον κορονοϊό στην Μπρέσια», την περασμένη βδομάδα «είχαμε τον τελευταίο καταγεγραμμένο θάνατο με ένα φύλακα ασφαλείας», ενώ οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως εργάζονται ασταμάτητα, με διαρκείς υπερωρίες, 12ωρες και πλέον βάρδιες για διαδοχικές μέρες, καθώς οι εταιρείες επιδίδονται σε «κυνήγι κερδών».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες μέρες έχουν χάσει τη ζωή τους «τουλάχιστον τέσσερις εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ», ενώ στους χώρους που υπάρχουν κρούσματα δεν γίνονται τεστ στους εργαζόμενους.

Κακοπληρωμένοι, εκτεθειμένοι στον ιό και τον κίνδυνο της ανεργίας...

«Οι εργαζόμενοι στα ταμεία, στα ράφια, στα ψυγεία, στην τροφοδοσία, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται εκτεθειμένοι στον ιό, είναι από τους πιο χαμηλόμισθους, τους πιο κακοπληρωμένους. Είναι οι εργαζόμενοι που στη συντριπτική πλειοψηφία εργάζονται part time, με τετράωρα - εξάωρα και όχι από επιλογή τους. Είναι αρκετοί εργαζόμενοι που δουλεύουν με ολιγόμηνες αλλά και ολιγοήμερες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δηλαδή εργαζόμενοι που τώρα βρίσκονται εκτεθειμένοι στον ιό και αύριο θα είναι άνεργοι», σημείωσε ο Θ. Γκώγκος.

Αναφερόμενος στα «μπόνους» που προβάλλουν οι μεγάλοι όμιλοι «με στόχο να δείξουν κοινωνικό πρόσωπο, εξασφαλίζοντας έμμεσα απλήρωτη διαφήμιση», επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι στη Γαλλία εύστοχα τα ονόμασαν «μπόνους θανάτου».

«Κανένα μπόνους, που σημειωτέον δεν είναι υποχρεωτικό, δεν αποτελεί μισθό και δεν δεσμεύει τις επιχειρήσεις να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές, δεν μπορεί να βρεθεί πάνω από την προστασία της ζωής, να ισοφαρίσει ή να προσπεράσει την απουσία μέσων προστασίας, την έκθεση στον ιό», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε πως τα μπόνους που ανακοινώθηκαν «αφορούν στην πλειοψηφία τους διατακτικές επιταγές αγορών που επιστρέφουν στα ταμεία των ίδιων επιχειρήσεων».

Ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία να μετατραπεί η Τετάρτη 15/4 σε μέρα δράσης, με παρεμβάσεις σωματείων στους εργασιακούς χώρους των αλυσίδων του κλάδου, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ «να υψώσουν ανάστημα και γροθιά για να υπερασπιστούν τη ζωή τους, τη ζωή των οικογενειών τους. Να βάλουν μπροστά τα ζητήματα προστασίας, της υγείας τους, των δικαιωμάτων τους».

Απουσιάζουν τα μέτρα προστασίας, οργιάζει η εργοδοτική αυθαιρεσία

«Οι συνάδελφοι στα σούπερ μάρκετ, στις αποθήκες και γραφεία εργάζονται κοντά δυο μήνες κάτω από έντονους ρυθμούς, με αυτοθυσία, για να μη λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι. Εργάζονται χωρίς ρεπό, πέραν του ωραρίου τους και τις Κυριακές, είτε με ανοιχτά, είτε με κλειστά καταστήματα. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί χωρίς καμία δόση υπερβολής είναι τραγική και επικίνδυνη», υπογράμμισε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Δεκάδες καταγγελίες φτάνουν καθημερινά στα σωματεία για την ανεπάρκεια στα αυτονόητα μέτρα προστασίας, τις πιέσεις σε εργαζόμενους για να μην κάνουν χρήση ειδικών αδειών, την εντατικοποίηση της εργασίας, αλλά και την απόκρυψη κρουσμάτων, οδηγώντας στο συμπέρασμα πως «δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι τα σούπερ μάρκετ είναι υγειονομικές βόμβες».

Χαρακτηριστικές καταγγελίες μέσα από τους χώρους δουλειάς

Για όλα τα παραπάνω η πρόεδρος του Συλλόγου έφερε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας «MARKET IN» «σε επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού η εργοδοσία δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει το προσωπικό και να ακολουθήσει τα όσα προβλέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ». Οι εργαζόμενοι «πήγαν όλοι κανονικά για δουλειά», ενώ στην παρέμβαση του Συλλόγου η εκπρόσωπος της εταιρείας «μας ενημέρωσε ότι οι συνάδελφοι που βρίσκονται στο τμήμα που βρέθηκε το κρούσμα δήλωσαν... οικειοθελώς ότι επιθυμούν να κάνουν χρήση ημερών από την κανονική τους άδεια!».

Στα «MY MARKET», διευθυντής καταστήματος «δήλωσε ότι όποιος εργαζόμενος κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού δεν θα ξαναγυρίσει στη δουλειά και απείλησε με μεταθέσεις σε άλλα καταστήματα». Αντίστοιχα, διευθυντές καταστημάτων «στο αίτημα των εργαζομένων να πάρουν την άδεια ειδικού σκοπού, απαντούν με την ερώτηση: "Και τι θα γίνει αν όλοι όσοι δικαιούνται αυτές τις άδειες τις πάρουν;" αποτρέποντάς τους τελικά κάτω από τον φόβο της απόλυσης». Στις αποθήκες «είναι καθεστώς να εργάζονται 11 ώρες τη μέρα, τα ρεπό δίνονται μόνο σε όσους το απαιτούν, ενώ αντίστοιχα και στα καταστήματα η υπερωριακή απασχόληση και η μη χορήγηση ρεπό θεωρούνται αυτονόητες».

Στον «Σκλαβενίτη», στα κεντρικά γραφεία «με 5 επιβεβαιωμένα κρούσματα», η εργοδοσία αναγκάστηκε να ενημερώσει τους εργαζόμενους μετά από την έντονη φημολογία και ύστερα από καταγγελία του σωματείου. Διευθυντής καταστήματος «δήλωσε σε εκπρόσωπο του σωματείου ότι "αν κάποιος έχει δέκατα και παραμένει σπίτι του μπορεί να είναι γιατί η ένταση της δουλειάς φτάνει το 200%"!». Σε κατάστημα στον Χολαργό, με επιβεβαιωμένο κρούσμα, «το μέτρο που πήρε η επιχείρηση ήταν να κλείσει το κατάστημα για μια μέρα και να κάνει απολύμανση, να θέσει σε κατ' οίκον περιορισμό μόνο όσους δούλευαν στο τμήμα μαζί με τον εργαζόμενο που νοσεί». Σε παρέμβαση του σωματείου «δήλωσαν ότι έκαναν και παραπάνω από όσα προβλέπονταν, αφού η οδηγία από τον ΕΟΔΥ ήταν ότι δεν χρειαζόταν να κλείσει το κατάστημα πάρα μόνο να καθαρίσουν με χλωρίνη...». Δεν είναι επίσης λίγες οι περιπτώσεις που «στελέχη της επιχείρησης αναλαμβάνουν χρέη γιατρού και αποφασίζουν ποιος ανήκει και ποιος όχι στις ευπαθείς ομάδες», ενώ οι 4 γιατροί εργασίας είναι άφαντοι.

Στα «THE MART - Σκλαβενίτης» στη Λάρισα εργαζόμενοι που είχαν πάρει άδεια ειδικού σκοπού κλήθηκαν να «επιλέξουν εκβιαστικά ανάμεσα στη χρήση της κανονικής τους άδειας ή της αναστολής των συμβάσεών τους για 45 μέρες».

Στα «ΑΒ» διευθυντής καταστήματος ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό λόγω συμπτωμάτων και σύμφωνα με οδηγίες του ΕΟΔΥ «λείπουν αυτοβούλως», ενώ αντίστοιχα στέλεχος της επιχείρησης ισχυρίστηκε ότι «μπορεί οι συνάδελφοι να λένε και ψέματα, γι' αυτό και ζητάνε χαρτί γιατρού!». Στις αποθήκες «υπάρχει έντονη αναστάτωση για την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που παρουσιάζουν συμπτώματα», στο κατάστημα στα Βριλήσσια «εργαζόμενη λιποθύμησε», με την εργοδοσία να υποστηρίζει στην παρέμβαση του Συλλόγου πως δεν είναι δική της ευθύνη «αν κάποιος ξεχνάει να κάνει διάλειμμα ή θέλει να δουλεύει το ρεπό του»!

Στα «LIDL» οι εργαζόμενοι της απογευματινής βάρδιας που παραλαμβάνουν εμπορεύματα «δεν φεύγουν πριν τις 11 το βράδυ», στην αποθήκη «δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση για όσους λείπουν με συμπτώματα». Σε ερώτηση συνδικαλιστή γιατί δεν έχει γίνει ενημέρωση από τον γιατρό εργασίας για το πώς πρέπει να δουλεύουν σε αυτές τις συνθήκες, η απάντηση του διευθυντή ήταν πως «και να κολλήσουμε μια απλή ίωση είναι».

Στο «BAZAAR», στον «Γαλαξία», στα «24 Shopen» και σε μικρότερες αλυσίδες «οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι εκβιάζονται και απειλούνται με απόλυση αν κάνουν χρήση άδειας ειδικού σκοπού ή αν δεν εργαστούν πέρα από το ωράριό τους». Μάλιστα, στα «24 Shopen» ενώ τα καταστήματα δούλευαν κανονικά μέχρι 1η Απρίλη, «οι εργαζόμενοι ενημερωθήκαν ότι οι συμβάσεις τους έχουν ανασταλεί από τις 26 Μαρτίου και κλήθηκαν να συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά».

Σχεδόν σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες, οι εργαζόμενοι «καλούνται να εξυπηρετήσουν και τις παραγγελίες του e-shop με δουλειά ακόμα και τις Κυριακές» και συνωστίζονται σε «αυτοσχέδια τηλεφωνικά κέντρα» ο ένας δίπλα στον άλλον, μέσα σε λίγα τετραγωνικά.

«Οι εργαζόμενοι έχουν στήριγμα να ακουμπήσουν! Να δυναμώσουν τα κλαδικά σωματεία τους, να συμβάλουν στην αντίσταση, στη διεκδίκηση. Να προσπεράσουν όσους εμφανίζονται ως φίλοι τους και τιτλοφορούνται ως σωματεία, αλλά αποτελούν τα γραφεία Τύπου των επιχειρήσεών τους», υπογράμμισε η Ντίνα Γκογκάκη και τόνισε πως την Τετάρτη θα ακουστεί η φωνή των εργαζομένων.

Κοροϊδία τα «μπόνους» και οι παροχές που διαφημίζει η εργοδοσία

Τα... εκατομμύρια που οι εργοδότες του κλάδου διαφημίζουν πως θα μοιράσουν τάχα στους εργαζόμενους σχολίασε ο Αχμετ Μουσταφά, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και εργαζόμενος στην «Σκλαβενίτης», αποκαλύπτοντας τι πραγματικά σημαίνει η... γενναιοδωρία των μεγάλων αλυσίδων προς το προσωπικό τους:

«Στη "Σκλαβενίτης" στην καλύτερη των περιπτώσεων οι εργαζόμενοι θα πάρουν 200 ευρώ σε διατακτικές, λιγότερα αυτοί που έκαναν χρήση ειδικών αδειών, ευπαθών ομάδων ή κανονικών, και πολύ λιγότερα όσοι εργάζονται με 3ήμερες συμβάσεις.

Στα "Lidl" 340 ευρώ οι 8ωροι, οι οποίοι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα αφού επίσημη πολιτική της επιχείρησης είναι το 4ωρο, 250 ευρώ οι 6ωροι και 170 ευρώ οι 4ωροι σε διατακτικές.

Στα "Market In" 100 ευρώ διατακτική!

Στην "ΑΒ Βασιλόπουλος" η εργοδοσία ανακοίνωσε στην ίδια λογική ότι θα δώσει 100 ευρώ στους 4ωρους, 150 ευρώ στους 6ωρους και 200 ευρώ στους 8ωρους.

Στα "My Market", που δόθηκαν στην ίδια λογική, εξαιρέθηκαν όχι μόνο όσοι έλειπαν με άδεια "ειδικού σκοπού", αναρρωτική ή κανονική, αλλά και κάποιοι 8ωροι που δεν έλειψαν, με τη δικαιολογία ότι είναι με την κλαδική σύμβαση και αμείβονται καλά, οπότε δεν έχουν ανάγκη το μπόνους!

Στη "Μασούτης" οι εργαζόμενοι θα περιμένουν, όσοι απομείνουν, μέχρι το Δεκέμβρη για να λάβουν την "έμπρακτη αναγνώριση" της εργοδοσίας, αντίστοιχη των παραπάνω».

Την ίδια στιγμή, «από τις 24 Φλεβάρη έως τις 29 Μάρτη, ο τζίρος των σούπερ μάρκετ διαμορφώθηκε στα 740 εκατ. ευρώ έναντι 566 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, καταγράφοντας αύξηση 30,4%», σημείωσε και τόνισε: «Ας αφήσουν λοιπόν την κοροϊδία και ας δώσουν μερικά από τα εκατομμύρια που έβγαλαν τις τελευταίες μέρες για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας για την υγεία των εργαζομένων, των οικογενειών τους και των καταναλωτών».

Εδώ και τώρα να σταματήσει ο παραλογισμός

«Στις 15 Απρίλη πρέπει να ακουστεί δυνατά η φωνή των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ», τόνισε ο Δημήτρης Φίλος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και εργαζόμενος στα «ΑΒ Βασιλόπουλος».

Το κλαδικό σωματείο, τόνισε, στέκεται με ευθύνη «απέναντι στις καταγγελίες πολλών συναδέλφων που ανησυχούν πραγματικά για τη ζωή τους, για τη ζωή των οικογενειών τους, αλλά και για την παραπέρα διασπορά του ιού».

«Ζητάμε εδώ και τώρα να σταματήσει ο παραλογισμός», είπε. Διατύπωσε το αίτημα να γίνεται χωρίς χρονοτριβή το τεστ, προκειμένου οι εκατοντάδες εργαζόμενοι σε μεγάλους χώρους δουλειάς, καταστήματα, αποθήκες και γραφεία οι οποίοι παρουσιάζουν συμπτώματα να γνωρίζουν αν έχουν προσβληθεί από τον ιό, «ώστε να μην μπαίνει σε κίνδυνο κανένας συνάδελφος, να σπάει από τη γέννησή της η πιθανή διασπορά».

Εφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους εργαζόμενους που εμφανίζουν συμπτώματα σε αποθήκες μεγάλων αλυσίδων «που εφοδιάζουν όλα τα καταστήματα σε πόλεις και νόμους, δηλαδή σε μια εφοδιαστική αλυσίδα που μπαίνουν μέσα εργαζόμενοι, οδηγοί, πωλητές και μεταφέρουν τα προϊόντα σε κάθε κατάστημα και ράφι».

Σχολιάζοντας τις πρωτοβουλίες εργοδοτών για «τμήματα και ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης», ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι «έχουν ανάγκη από μέτρα προστασίας. Αντιθέτως, ψυχολογική στήριξη χρειάζονται όλοι αυτοί που από τις κεντρικές διευθυντικές τους θέσεις προσπαθούν να καλύψουν κρούσματα και να μη γίνεται σούσουρο, χρησιμοποιώντας κάθε πιθανή και απίθανη δικαιολογία. Είναι αυτοί που προ πανδημίας μάς καλούσαν να χαμογελάμε για 300 ευρώ, και σήμερα μας λένε πως όταν υπάρχει κρούσμα σε ένα χώρο δουλειάς επιλέγουν να καθαρίζουν και να στέλνουν στην καραντίνα μόνο το τμήμα του συγκεκριμένου εργαζόμενου, λες και οι εργαζόμενοι δεν χρησιμοποιούν κοινόχρηστους χώρους ή διακτινίζονται και πετάνε για να φτάσουν στο πόστο τους».

Τα αιτήματα της μέρας δράσης

-- Να γίνεται το τεστ σε όλους τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα.

-- Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη.

-- Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5ήμερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.

-- Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

-- Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα τζάμια προστασίας στα ταμεία.

-- Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα σε κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των σούπερ μάρκετ.

-- Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των σούπερ μάρκετ, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.

-- Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ