ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Προπαντός "εμπιστοσύνη"...

Συνεχίστηκαν και χτες οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, ώστε να ανευρεθεί ένα "modus vivendi" στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ενόψει των εσωκομματικών αρχαιρεσιών, αλλά και των δημοτικών εκλογών. Ο Κ. Σημίτης είδε χτες τον υπουργό Παιδείας, Γερ. Αρσένη, και από τις δυο πλευρές γινόταν λόγος για "πολύ καλό κλίμα", στο οποίο διεξήχθη η συνάντηση. Σύμφωνα με συνεργάτες του Γερ. Αρσένη, ο τελευταίος ήταν ιδιαίτερα "ικανοποιημένος" διότι αυτός ο κύκλος συναντήσεων του πρωθυπουργού αποτελεί υλοποίηση δικής του πρότασης στο πλαίσιο του ΕΓ, καθώς και διότι με τη συνάντηση "εξέθεσε τις απόψεις του σε προσωπικό και εμπιστευτικό επίπεδο"... Τώρα, γιατί το τελευταίο είναι θετικό, δηλαδή το έλλειμμα εμπιστοσύνης στις συλλογικές συζητήσεις εντός του ΕΓ, ώστε να αναζητείται η "εμπιστευτικότητα" των διαπροσωπικών επαφών, μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εξηγήσει. Σύμφωνα με τους ίδιους συνεργάτες του Γερ. Αρσένη, ο υπουργός πέραν της ανταλλαγής απόψεων με τον Κ. Σημίτη για τη λειτουργία του κόμματος και για το κυβερνητικό έργο, έλαβε την επαναβεβαίωση της στήριξης του πρωθυπουργό στην πολιτική του υπουργείου Παιδείας...

Στο μεταξύ, εξαιρετικά τεταμένη είναι η κατάσταση στο εσωτερικό της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, η οποία διεξάγει το συνέδριό της στις 20 Φλεβάρη. Χτες η γραμματέας της οργάνωσης, αν και προσπάθησε να παρουσιάσει μια ειδυλλιακή εικόνα μέσα στους κόλπους της Νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος, δεν απέφυγε να περιγράψει, εμμέσως, την "πολεμική κατάσταση" που επικρατεί. Συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της εγγραφής νέων μελών - που έχει αποτελέσει αντικείμενο κόντρας μεταξύ "εκσυγχρονιστών" και "τσοχατζοπουλικών" - υπογράμμισε ότι η προθεσμία εγγραφής έληξε τη Δευτέρα 12 Γενάρη και ότι τα νέα μέλη που έχουν εγγραφεί μετά από αυτή την ημερομηνία δε θα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στις διαδικασίες του συνεδρίου.

Το κλίμα στη Νεολαία είναι τόσο φορτισμένο που υπάρχουν απειλές μέχρι και για μη συμμετοχή διαφόρων εσωκομματικών πτερύγων στο συνέδριο, ενώ είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, χτες στη Χαρ. Τρικούπη η τάση των "σημιτικών" είχε μυστική σύσκεψη με τον Θ. Τσουκάτο για να καθορίσει την τακτική της, δεδομένου ότι δεν κατέχει την πλειοψηφία στα όργανα.

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Απόψεις από την Ινδία

Εμφορούμενος από αισθήματα "αιώνιου θαυμασμού" για "τη μοναδικότητα της προσωπικότητας και της πολιτιστικής προσφοράς" του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος, επέλεξε το Νέο Δελχί, στις Ινδίες, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, να εκφράσει "ορισμένες ελληνικές απόψεις για σύγχρονα θέματα". Σε ομιλία του στο ίδρυμα "Ρατζίβ Γκάντι" αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και μετέφερε τις απόψεις του για ορισμένα γενικότερα θέματα της εποχής, όπως ο ρόλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Αφού εξέφρασε την υποστήριξή του στην οικονομική ενοποίηση της ΕΕ, επισήμανε τα κενά και τις ελλείψεις που υπάρχουν στο ζήτημα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, τις οποίες απέδωσε "στην αδυναμία των κρατών - μελών να εξαρθούν υπεράνω των στενών εθνικών τους συμφερόντων και να υπηρετήσουν κοινές και μεγάλες αρχές".

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, αν και αναγνώρισε ότι μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας "απώλεσε τον αρχικό λόγο της συγκροτήσεώς του", ωστόσο υποστήριξε ότι "δύσκολα μπορεί κανείς να αρνηθεί τη χρησιμότητα της υπάρξεώς του και της λειτουργίας του", γιατί "αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ευρώπης, η οποία δε θέλει ή δεν μπορεί να αναλάβει μόνη την ευθύνη του ρόλου τον οποίον παίζει το ΝΑΤΟ".

Εκτενή αναφορά έκανε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και επέκρινε την Τουρκία, γιατί, "αντί της προσφυγής εις το Δικαστήριον της Χάγης η Τουρκία προτείνει διάλογον επί διαφορών τις οποίες μόνη κατασκευάζει, διάλογο ο οποίος δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας, γιατί η Ελλάς δεν είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί από κυριαρχικά δικαιώματά της". Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις υπογράμμισε τα μεγάλα περιθώρια συνεργασίας που υπάρχουν στο γεωργικό τομέα, τον τομέα ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, κατασκευών, ναυπηγοεπισκευών, καθώς και στη ναυτιλία και τον τουρισμό. Ρόλο κινητήριας δύναμης για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ανέθεσε στην ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία πρέπει να έχει "την κατάλληλη κρατική υποστήριξη".

Καταλήγοντας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν τις περισσότερες χώρες, για τα οποία διαπίστωσε ότι αυτό που προκαλεί δυσκολία είναι το οικονομικό κόστος που απαιτείται για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Ομολόγησε ότι δεν έχει λύσεις να προτείνει, αλλά συμπλήρωσε ότι πρέπει να διευκολύνεται η επιχειρηματική πρωτοβουλία και να υπάρχει φροντίδα για υψηλά κέρδη για τα κεφάλαια που επενδύονται.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Κάνετε προτάσεις στην κυβέρνηση!

Η άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση για λήψη πιο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, η δημαγωγία, αλλά και υποδείξεις στους εργαζόμενους να μη διαμαρτύρονται μόνο, αλλά "να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις" (!), αποτέλεσαν τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της ομιλίας του Κ. Καραμανλή στη συνάντηση που είχε χτες με τη διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι η ευθύνη του κόμματός του είναι να εντείνει την πίεση προς την κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει "σε πραγματικές διαρθρωτικές τομές" και ανέφερε, ως τέτοιες, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις τομές στη δημόσια διοίκηση και τον περιορισμό της δημόσιας σπατάλης. Επιχειρώντας ένα άνοιγμα στο χώρο των μικρομεσαίων, δε δίστασε να ανεβάσει τις φραστικές επιθέσεις κατά της κυβέρνησης. Την κατηγόρησε ότι "με κάθε μέσο τσακίζει τη ραχοκοκαλιά" της οικονομίας, "καταπνίγει τη δημιουργική δραστηριότητα", κλπ., ενώ επανέλαβε την υπόσχεσή του για κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων. Εντονη κριτική έκανε για το φορολογικό νομοσχέδιο, χωρίς ωστόσο να αμφισβητήσει την "αναγκαιότητα" των επιβαλλόμενων φόρων με εναλλακτικές προτάσεις.

Καταλήγοντας κάλεσε τους φορείς και τους παραγωγικούς εταίρους στην οικονομία να υψώσουν τη φωνή τους, "όχι μόνο με την έννοια της διαμαρτυρίας, αλλά και των συγκεκριμένων προτάσεων".

Την επίσκεψή του στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ συνόδευσε με περιοδεία στα γύρω καταστήματα, παρουσία των καναλιών.

Χτες, ξέσπασε διαμάχη μεταξύ του Στ. Μάνου και του Γ. Καρατζαφέρη, με αφορμή παλαιότερο άρθρο του πρώτου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο οποίο εξέφραζε τις γνωστές φιλελεύθερες απόψεις του για την προσέγγιση μεταξύ των δύο κρατών. Η απάντηση του Γ. Καρατζαφέρη ήταν αντάξια των υπερπατριωτικών και σοβινιστικών απόψεών του.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τριήμερη περιοδεία

Τριήμερη περιοδεία σε χωριά της Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί από σήμερα το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης,ενώ παράλληλα θα μιλήσει για τα αγροτικά προβλήματα και θα αναλύσει τις θέσεις του Κόμματος. Σήμερα στις 7.30 θα μιλήσει σε συγκέντρωση αγροτών στα Κύμινα. Το Σάββατο θα χαιρετίσει σε συνεστίαση της Αχτίδας Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ στα Μάλγαρα. Την Κυριακή στις 10.30 το πρωί θα μιλήσει σε συγκέντρωση αγροτών στο συνεταιρισμό της Θέρμης, στις 12 το μεσημέρι στην Αγία Παρασκευή και στις 6 το απόγευμα σε συγκέντρωση στο Ζαγκλιβέρι.

Βιντεοκασέτα - ιστορικό ντοκουμέντο

Η βιντεοκασέτα με σπάνια ντοκουμέντα από την ιστορία του ΚΚΕ, που προβλήθηκε στην επετειακή εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος, διατίθεται, για όσους ενδιαφέρονται, από τα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, έναντι 2.000 δραχμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ