ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Με όπλο την κινδυνολογία

Eurokinissi

Την κινδυνολογία περί επικείμενης κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος χρησιμοποίησε ως «χαλί», για να «πατήσει» η προώθηση των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης, χτες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αξιοποιώντας την κυβερνητική προπαγάνδα των τελευταίων μηνών. Υποστήριξε ότι πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, ενώ παρουσίασε ως... κοινωνικό μέτρο τη δημιουργία Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών προεξοφλώντας τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα στη δευτερολογία του - σε μία επίδειξη αδιαλλαξίας - δήλωσε προς το ΠΑΣΟΚ ότι «εμείς δε θα κάνουμε πίσω» όπως «κάνατε εσείς».

Αναφερόμενος στον επιτακτικό χαρακτήρα της «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» δήλωσε για το Ασφαλιστικό ότι «οι αβεβαιότητες που παράγει τροφοδοτούν την ανησυχία της νέας γενιάς, για το δικό της μέλλον. Οι χρόνιες παθογένειες, τα συσσωρευμένα προβλήματα, οι διαρκώς αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες, επιφυλάσσουν σοβαρούς κινδύνους αδιεξόδου. Το αδιέξοδο αυτό οφείλουμε να το προλάβουμε. Οφείλουμε να το αποτρέψουμε. Οφείλουμε να τολμήσουμε τις αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις, που απαιτούν οι καιροί».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «προχωρούμε λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς πρακτικές, την εμπειρία από το παρελθόν, τους προγενέστερους νόμους, τη νομολογία των Δικαστηρίων» τονίζοντας ότι «το Σύστημα αναδιαρθρώνεται στους τρεις βασικούς πυλώνες του: Την Κύρια Ασφάλιση, την Επικουρική Ασφάλιση και την Επαγγελματική Ασφάλιση, τα Επαγγελματικά Ταμεία», ενώ «συμπληρωματικά λειτουργεί και η ελεύθερη χρηματοδότηση, δηλαδή η ιδιωτική ασφάλιση».

Προκειμένου να «χρυσώσει το χάπι» ο Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «οι θεμελιώδεις παράμετροι του Συστήματος δε μεταβάλλονται. Τα γενικά όρια ηλικίας δεν αυξάνονται. Το ύψος των εισφορών δεν αυξάνεται. Το ύψος των συντάξεων δε μειώνεται. «Ωριμα» συνταξιοδοτικά δικαιώματα δε θίγονται, σε καμιά περίπτωση. Οι περισσότερες μεταβολές ξεκινούν μετά από μακρές μεταβατικές περιόδους, για να ολοκληρωθούν σταδιακά και σε βάθος χρόνου».

Σαν βασική καινοτομία της κυβερνητικής πολιτικής ο Κ. Καραμανλής παρουσίασε «τη δημιουργία Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών, με σκοπό τη δημιουργία αποθεματικών, για τη χρηματοδότηση κλάδων σύνταξης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, από το 2019 και μετά». Μάλιστα πρόσθεσε με νόημα ότι «η ιδέα υιοθετείται, τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και από τους κοινωνικούς φορείς». Για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου Ταμείου σημείωσε ότι αυτοί θα είναι: «Το 10% των συνολικών ετήσιων εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Το ένα εικοστό πέμπτο, δηλαδή το 4% των ετήσιων εσόδων από το ΦΠΑ και το 10% των ποσών που εισπράττουν Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης από κοινωνικούς πόρους». Διευκρίνησε δε ότι «το 10% αφορά στους κοινωνικούς πόρους και όχι στα αποθεματικά των Ταμείων».

Τέλος, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε εμμέσως περικοπές στα βαρέα και ανθυγιεινά λέγοντας ότι «απομένει προς ρύθμιση το ζήτημα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, που εξακολουθεί να εξετάζεται από την αρμόδια επιτροπή. Δεν καταργείται, βέβαια, ο θεσμός. Δεν μπορεί, όμως, να παραμένουν στο καθεστώς αυτό επαγγέλματα που τα έχει βγάλει από τις ιδιαιτερότητες του παρελθόντος η ίδια η πραγματικότητα».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ουσιαστική ταύτιση με την πολιτική της ΝΔ, επίθεση στο ΚΚΕ

Eurokinissi

Αποκαλυπτική ως προς την ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με τις βασικές αρχές της «μεταρρύθμισης» της ΝΔ στο Ασφαλιστικό ήταν η χτεσινή τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου. Παρά τα ακραία επικοινωνιακά τερτίπια που χρησιμοποίησε προκειμένου να αναδείξει τη «διαφορετικότητα» των δυο κομμάτων στάθηκε αδύνατον να κρυφτεί η σύμπλευσή τους. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε εφαρμογή του αντιλαϊκού Νόμου Ρέππα, είχε ταυτόσημη άποψη για το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών, ενώ δεν μπόρεσε να κρύψει τη συνέχεια των αντιασφαλιστικών νόμων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα ο Γ. Παπανδρέου έφθασε στο σημείο να ευχαριστήσει τη ΝΔ για την πρόταση υιοθέτησης του ταμείου «Αλληλεγγύης Γενεών». Οπως είπε χαρακτηριστικά, «τέσσερα χρόνια χρειάστηκαν για να υιοθετήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μια πρόταση που είναι πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το ταμείο της Αλληλεγγύης των Γενεών», λέγοντας ότι «ευχαριστούμε για την υιοθέτηση αυτής της πρότασης».

Με προφανές άγχος να διαφοροποιηθεί από την πολιτική της ΝΔ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «δεν είμαστε ίδιοι», αφού «εμείς βλέπουμε τη σύνταξη ως δικαίωμα και προϋπόθεση αξιοπρέπειας. Εσείς ως φιλανθρωπικό φιλοδώρημα».

Ο Γιώργος Παπανδρέου αποδέχτηκε την αφετηριακή αρχή της κυβερνητικής πολιτικής, λέγοντας ότι απαιτούνται άμεσες αλλαγές στο Ασφαλιστικό: «Ξέρουμε, δεν έχουμε ψευδαισθήσεις για το μέλλον του ασφαλιστικού. Απαραίτητος είναι ο αξιόπιστος και κοινωνικά ευαίσθητος σχεδιασμός για το αύριο».

Ειδικά για τα βαρέα και ανθυγιεινά η τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου ήταν σχεδόν πανομοιότυπη με αυτή του Κ. Καραμανλή. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «χρειάζεται αναμόρφωση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών με κριτήρια επιστημονικά που βασίζονται στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες και αντιμετωπίζουν ισότιμα τους εργαζομένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα».

Κι όμως, παρά τα παραπάνω, ο Γ. Παπανδρέου δε δίστασε να επιτεθεί στο ΚΚΕ! Οπως είπε, είναι «εύκολη και χωρίς κόστος η ισοπεδωτική κριτική» και «προσθέτει απελπισία και μιζέρια». Συνέχισε λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ ήρθε και κατοχύρωσε δικαιώματα» και ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι μέρος του λαϊκού κινήματος», αφού «εξέφρασε τα οράματα γενεών», άρα η κριτική προς το ΠΑΣΟΚ «είναι ισοπέδωση των αγώνων του Ελληνα και της Ελληνίδας». Πρόσθεσε επίσης ότι η κριτική του ΚΚΕ «δημιουργεί την εντύπωση ότι τίποτε δεν αλλάζει, πέραν της ανατροπής του καπιταλισμού» και πως «εμείς δεν περιμένουμε τη δεύτερη παρουσία ή την κομμουνιστική επανάσταση για να αλλάξουμε την καθημερινότητα».

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Στόχος... οι μέσοι όροι της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Σύγκλιση με τους μέσους όρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά τη χρηματοδότηση της ασφάλισης ζήτησε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, κατηγορώντας την κυβέρνηση για παροχή ψεύτικων στοιχείων, σχετικά με τις προθέσεις της για το Ασφαλιστικό αλλά και για τους λόγους που προτείνει τη λεγόμενη «ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

Στο θέμα της χρηματοδότησης των ταμείων ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι η πιο άγρια χώρα από την άποψη της κερδοσκοπίας, της συσσώρευσης κερδών και της μείωσης του ρόλου στο εθνικό εισόδημα, από όλες τις χώρες της ΕΕ». Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «το μερίδιο των κερδών στην Ελλάδα σε σχέση με την προστιθέμενη αξία είναι 56%. Στην ΕΕ των 27 είναι 36%», ενώ «η φορολογική επιβάρυνση του κεφαλαίου στην Ελλάδα είναι 14,5%. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 25,3%». Κάτω από αυτό το σκεπτικό ζήτησε «σύγκλιση με την ΕΕ όχι μόνο στις τιμές, αλλά και στις παροχές, στην ενεργητική αξιοποίηση της περιουσίας, στην αυτοδιοίκηση των ταμείων, στην τριμερή χρηματοδότηση». Παράλληλα αναφερόμενος στα αποθεματικά των ταμείων μίλησε για «ρωμαϊκό όργιο πάνω στα αποθεματικά» λέγοντας παράλληλα ότι «έχουμε μια εισφοροδιαφυγή 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως». Τέλος, σχετικά με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών και από τον ΦΠΑ, ο Αλ. Αλαβάνος είπε ότι «θυμίζει τη λογική Μέρκελ, η οποία έκανε αύξηση 3% του ΦΠΑ στο όνομα του να εξασφαλίσει πόρους για τα ασφαλιστικά ταμεία».

Βάλε και λίγο φρένο...

Κυβερνήσεις ονειρεύεται ο Αλ. Αλαβάνος και έτσι χτες στη Βουλή, δείχνοντας ότι στο ΣΥΝ έχουν πάρει τα μυαλά τους αέρα, άρχισε να μιλάει «για ένα μεγάλο συνασπισμό όπου θα είναι αριστεροί, κομμουνιστές, οικολόγοι, προωθημένοι σοσιαλιστές και που θα δώσει απάντηση, θα κάνει τη νέα πλειοψηφία, θα δώσει τη δυνατότητα μιας εναλλακτικής διακυβέρνησης».

Εύστοχα η Αλέκα Παπαρήγα του είπε να βάλει «και λίγο φρένο», αλλά αυτός ακάθεκτος συνέχισε λέγοντας ότι οι άνθρωποι που έχουν παλέψει για το εργατικό κίνημα χαμογελάνε «με όλες αυτές τις εξελίξεις», για πάρει την απάντηση από τον Γ. Μαρίνο:

«Αυτοί που έχουν πείρα από το εργατικό κίνημα δεν έχουν σχέση μ' εσάς! Εχουν εντελώς άλλη κατεύθυνση! Αυτοί έχουν κριτήριο ταξικό! Δεν αερολογούν»! Κάτι πήγε να πει ο Αλ. Αλαβάνος για «άπιστους Θωμάδες» που στο τέλος θα πιστέψουν και ο Γ. Μαρίνος του υπενθύμισε ότι «το ΚΚΕ έχει πείρα από τον οπορτουνισμό ενενήντα χρόνια»!

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Με συνταγή λαϊκισμού

Με τη γνωστή συνταγή του λαϊκισμού εμφανίστηκε στο βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ζητώντας διαχωρισμό του κλάδου των Συντάξεων από τον κλάδο της Υγείας. Επίσης τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης ενός ενιαίου Ταμείου το οποίο θα ιδρύσει τράπεζα τα κέρδη της οποίας θα διανέμονται στους συνταξιούχους - μετόχους.

Οπως χαρακτηριστικά είπε «το κόστος της νοσηλείας Ζαχόπουλου έχει φτάσει στα 75.000 ευρώ» που «αντιστοιχεί στη σύνταξη ενός συνταξιούχου για 9 χρόνια», για το λόγο αυτό πρότεινε ο κλάδος Υγείας να χρηματοδοτείται από «ειδικό τέλος επί του τζίρου των επιχειρήσεων». Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη πρόταση επιλύει και το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής, ενώ ταυτόχρονα επιφέρει αύξηση 17% για κάθε εργαζόμενο, αφού θα απαλλαχτεί από τις εισφορές. Παράλληλα, πρότεινε το μέτρο της επιβολής αντικειμενικής αξίας στα ιατρεία, προκειμένου να έχουν οι γιατροί φορολογικά κίνητρα για να εργάζονται στην επαρχία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ