ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
Οικονομικές και άλλες συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας

Από τη συνάντηση Πούτιν - Βούτσιτς στο Βελιγράδι

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνάντηση Πούτιν - Βούτσιτς στο Βελιγράδι
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Η επιβεβαίωση του ισχυρού γεωπολιτικού και οικονομικού ρόλου της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια στο κάδρο όξυνσης της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, αναδείχτηκε με την υπογραφή 21 σημαντικών διμερών συμφωνιών, κατά τη χτεσινή επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Σερβία.

Ο Ρώσος ηγέτης έγινε δεκτός με τιμές από την πολιτική ηγεσία, ενώ στήθηκε από το κυβερνών κόμμα και μαζική υποδοχή μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι. Προηγήθηκε η θερμή υποδοχή του στο αεροδρόμιο από τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενώ στη συνέχεια οι δύο ηγέτες μετέβησαν στο μνημείο των πεσόντων Σοβιετικών στρατιωτών, που έχασαν τη ζωή τους το 1944 κατά την επιχείρηση απελευθέρωσης του Βελιγραδίου από τους ναζιστές και κατέθεσαν στεφάνι.

Ακολούθησαν εκτενείς διμερείς συνομιλίες, μετά το πέρας των οποίων, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Ρώσος ηγέτης επέλεξε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο Κοσσυφοπέδιο και τις πρόσφατες αποφάσεις της ηγεσίας του προτεκτοράτου, επισημαίνοντας πως προκαλούν «σοβαρή ένταση» και αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή. Χαρακτήρισε «λυπηρή» την απόφαση της ηγεσίας του προτεκτοράτου να προωθήσει στη Βουλή νομοσχέδιο για την ίδρυση στρατού.

Τόνισε πως η θέση της Ρωσίας για το Κοσσυφοπέδιο παραμένει αμετάβλητη και πως η Μόσχα δεν αναγνωρίζει τη μονομερή ανεξαρτησία του. Πρόσθεσε πως η Ρωσία επιθυμεί την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία της Σερβίας. Δεν παρέλειψε να εκφράσει την ελπίδα πως θα καταστεί εφικτή η υπογραφή, εντός τρέχοντος έτους, συμφωνίας για ένταξη της Σερβίας στη ζώνη ελεύθερου εμπορίου της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (EAEU). Πάντως, ο Πούτιν απέφυγε δημοσίως αναφορές στις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και το άνοιγμα της δυνατότητας ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, παρότι έχει πολλές φορές εκφράσει τις αντιρρήσεις του.

Ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, από τη μεριά του, τόνισε πως η κυβέρνησή του είναι «πάντα πρόθυμη για συνομιλίες και συμβιβασμούς», αλλά δεν μπορεί να δεχτεί την ταπείνωση της χώρας. Τόνισε ότι με τον Ρώσο ομόλογό του είχαν «υψηλό βαθμό συμφωνίας σε όλα τα ζητήματα» και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Πούτιν για τη στήριξη της Μόσχας στην εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Σερβίας, επισημαίνοντας πως δίχως τη Ρωσία δεν μπορεί να βρεθεί κανενός είδους λύση στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Με τον τρόπο αυτό, ο Πρόεδρος Βούτσιτς επιχείρησε να ανοίξει το πλαίσιο διαλόγου και μεσολαβητών στο επικείμενο παζάρι μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας στις Βρυξέλλες, γνωρίζοντας τον φιλόδοξο ρόλο που επιχειρεί να παίξει σε αυτόν τον τομέα και η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Ποιες συμφωνίες υπογράφηκαν

Κεντρικό ρόλο στις διμερείς συνομιλίες, πάντως, φαίνεται πως είχαν τα ρωσικά σχέδια για πιθανή διέλευση από τη Σερβία του ρωσο-τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου «Turkish Stream» με τελικό στόχο τις αγορές Ενέργειας της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ενός ευνοϊκού (για τη Μόσχα) συσχετισμού δυνάμεων.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Politika» του Βελιγραδίου ο Πούτιν είχε αναφερθεί σε σχέδιο για τη διασύνδεση της Σερβίας στον αγωγό «Turkish stream» που, όπως είπε, «μέσω Βουλγαρίας - Σερβίας - Ουγγαρίας θα μεταφέρει το φυσικό αέριο σε διαμετακομιστικό κέντρο της Αυστρίας και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη». Η Ρωσία ενδιαφέρεται επίσης και για τη συμμετοχή της στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της Σερβίας και η πρώτη συμφωνία που υπεγράφη στο Βελιγράδι σήμερα το πρωί μεταξύ των «Σερβικών Σιδηροδρόμων» (IZS) και της «Ρωσικής Σιδηροδρομικής Εταιρείας» (RZD) αφορά την ανακατασκευή τμήματος του δικτύου και τη δημιουργία Κέντρου ελέγχου της κυκλοφορίας που θα κοστίσουν 230 εκατομμύρια ευρώ.

Ανάμεσα στις συμφωνίες και τα μνημόνια που υπογράφηκαν ξεχωρίζουν: Συμφωνία για την ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας στη βάση «δοκιμασμένων και καινοτόμων τεχνολογιών», κοινή ανακοίνωση στρατηγικής συνεργασίας για την ανέγερση ρωσο-σερβικού κέντρου Πυρηνικής Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, διμερές μνημόνιο κατανόησης για τη διεύρυνση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου Μπανάτσκι - Ντβορ ανάμεσα στον διευθύνοντα σύμβουλο της «Gazprom», Αλεξέι Μίλερ, και τον Σέρβο υπουργό Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της χρήσης φυσικού αερίου στον βιομηχανικό τομέα, που προβλέπεται για την εφαρμογή κοινών αναπτυξιακών σχεδίων υποδομών για την παραγωγή και διανομή Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) από το ρωσικό μονοπώλιο «Gazprom».

Ακολούθησε η απονομή του ρωσικού παρασήμου «Αλεξάντερ Νιέφσκι» από τον Πρόεδρο Πούτιν στον Α. Βούτσιτς, τιμή που είχε να δοθεί σε Σέρβο ηγέτη πάνω από 100 χρόνια...

Πριν ολοκληρώσει την επίσκεψή του στο Βελιγράδι ο Ρώσος Πρόεδρος είχε προγραμματίσει να συναντήσει και τον Μίλοραντ Ντόντικ, εκπρόσωπο των Σέρβων της Βοσνίας στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

«Αναθεώρηση του Ντέιτον» θέλει ο Ερντογάν

Περιθώρια για μεγαλύτερη αύξηση της τουρκικής γεωπολιτικής επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια αναζήτησε, παράλληλα, και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν.

Μετά την προχτεσινή συνάντησή του με την Πρόεδρο της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάνοβιτς, ο Τούρκος ηγέτης πρότεινε επανεξέταση της Συμφωνίας του Ντέιτον, με την οποία τερματίστηκαν οι συγκρούσεις το 1995 μετατρέποντας τη χώρα σε προτεκτοράτο δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Χρησιμοποίησε ως αφορμή το γεγονός πως η συμφωνία πλέον «δεν δημιουργεί λύση για το μέλλον της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης» και κάλεσε τον ΟΗΕ να παίξει «ισχυρό ρόλο» για την αναθεώρηση της Συμφωνίας.

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Καταλύτης εξελίξεων τα σχέδια για μετατροπή της σε «ενεργειακό κόμβο»

ΚΑΪΡΟ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το 2020 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού «East Med», που θα συνδέει Ισραήλ με Ευρώπη μέσω Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας, μεταφέροντας αέριο από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτζ, ο οποίος μάλιστα μίλησε για «τον μακρύτερο και τον βαθύτερο αγωγό φυσικού αερίου στον κόσμο».

Ο Στάινιτζ έκανε τις παραπάνω δηλώσεις μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», από το Κάιρο, όπου στις αρχές της βδομάδας συμμετείχε στην πρώτη συνάντηση για τη δημιουργία του Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο της Ανατολικής Μεσογείου (με τη συμμετοχή Αιγύπτου, Ισραήλ, Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου, Ιορδανίας, Παλαιστίνης), μία ακόμα συνάντηση που επιβεβαίωσε το μεγάλο ενδιαφέρον μονοπωλιακών κολοσσών για τους υδρογονάνθρακες της «γειτονιάς» μας, αλλά και το πώς αυτοί εξελίσσονται σε καταλύτη σκληρών παζαριών, με την άμεση ή έμμεση πρωταγωνιστική συμβολή ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Ο Στάινιτζ χαρακτήρισε την πρώτη συνάντηση για το Φόρουμ «εξαιρετικά σημαντική, καθώς δίνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι εργαζόμαστε μαζί». Εμφάνισε ως παράδειγμα για την αυξημένη ετοιμότητα συνεργασίας στην περιοχή τις διαπραγματεύσεις που προχωρούν μεταξύ της χώρας του και ειδικά της Αιγύπτου, για την κατασκευή νέου υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει αέριο από τα ισραηλινά κοιτάσματα «Ταμάρ» και «Λεβιάθαν» στην Αίγυπτο, ως μέρος - σύμφωνα με το «Μπλούμπεργκ» - των προσπαθειών μετατροπής της Ανατολικής Μεσογείου σε ενεργειακό κόμβο εξαγωγών στο κατώφλι της Ευρώπης. Το πρακτορείο σημείωνε ότι ο νέος ισραηλινο-αιγυπτιακός αγωγός θα επιτρέψει μεγάλη αύξηση της εκροής ισραηλινού αερίου στην Αίγυπτο από αυτή που σήμερα μεταφέρει ο αγωγός EMG (συνδέει το νότιο Ισραήλ με τη Χερσόνησο του Σινά).

Το Κυπριακό

Τα διάφορα (και συχνά ανταγωνιστικά) σχέδια για την «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων της περιοχής θα επιδράσουν καταλυτικά και στις εξελίξεις που αφορούν το Κυπριακό.

Την Τετάρτη δόθηκε στη δημοσιότητα και επίσημα η φετινή έκθεση του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που ενόψει και της συζήτησης για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αξιοποιείται ήδη για διάφορες διεργασίες. Η έκθεση μιλά για «θετικές προοπτικές» που υπάρχουν «για μια συνολική διευθέτηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί», αλλά και πως «οι φυσικοί πόροι, ιδιαίτερα οι υδρογονάνθρακες, παρουσιάζουν σημαντικές ευκαιρίες για περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πάντως, αν και τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν εκτιμήσεις για τη «μετάθεση» ενός πιθανού νέου γύρου συνομιλιών μετά τον Μάη (τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία), οι διεργασίες συνεχίζονται αμείωτα.

Οπως μετέδωσε και ο «Φιλελεύθερος», την Τετάρτη ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί και ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού είχαν «κοινωνική συνάντηση» στο σπίτι του Μπαρίς Μπουρτζού («εκπροσώπου» της κατοχικής προεδρίας) και συζήτησαν «την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό και παρεμφερή θέματα». Ο Κυπριανού συναντήθηκε και με διπλωμάτες διαπιστευμένους στην Κύπρο, επιχειρηματολογώντας - σύμφωνα με τα σχετικά ελληνοκυπριακά ρεπορτάζ - ότι «η απόρριψη της ομοσπονδιακής λύσης οδηγεί στη διχοτόμηση» και ότι «εμείς δεν διαφωνούμε από θέση αρχής» με την πρόταση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, «για να τοποθετηθούμε όμως, χρειάζεται να γνωρίζουμε τι ακριβώς εννοεί ο κ. Αναστασιάδης».

ΕΠΙΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Πιθανώς τον Φλεβάρη

Σε προχτεσινοβραδινές του δηλώσεις, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, δήλωσε ότι στις αρχές Φλεβάρη θα επισκεφτεί την Τουρκία ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας. Η επίσκεψη συζητιέται εδώ και καιρό, σε μια περίοδο που εντείνεται η τουρκική επιθετικότητα σε όλη την περιοχή αλλά και φουντώνουν τα παζάρια, τόσο γενικά όσο και ειδικότερα ανάμεσα στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Πάντως, από ελληνικής πλευράς δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση, προς το παρόν.

Στην Αθήνα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών

Με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Αλεξάντερ Γκρούσκο, συναντιέται σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα ο αναπ. υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος. Επισήμως, η συζήτηση θα εστιάσει σε «θέματα διμερούς ενδιαφέροντος», συμπεριλαμβανομένων του Κοινού Προγράμματος Δράσης 2019-'20, του Ετους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας - Ρωσίας 2019 και της προετοιμασίας της επόμενης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής, καθώς και σε «ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος».

Στην Τουρκία ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Τουρκία ανυπομονεί να υποδεχτεί την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ως το 30ό μέλος της λυκοσυμμαχίας, τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, που έκανε χτες επίσκεψη εργασίας στην Αγκυρα.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν «οι διμερείς σχέσεις αλλά και περιφερειακά ζητήματα», ενώ ο Τσαβούσογλου επισήμανε ότι η χώρα του αναγνωρίζει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα από την πρώτη στιγμή, προσθέτοντας ότι «η σταθερότητα της "Μακεδονίας" είναι σημαντική για τα Βαλκάνια». Επιβεβαιώνοντας άλλωστε ότι το ενδιαφέρον του τουρκικού κεφαλαίου είναι ιδιαίτερα οξυμένο, δεν παρέλειψε να τονίσει και ότι οι σχέσεις της χώρας του βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και με την Αλβανία, τη Σερβία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το Κόσσοβο και το Μαυροβούνιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ