ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Μάη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εκεί που μας χρωστούσαν...

Η τραπεζική τοκογλυφία που απέδωσε κέρδη 2,8 δισ. δρχ. τη μέρα μέχρι σήμερα, έχει αποθρασύνει τους τραπεζίτες που παίρνουν πια «τζάμπα» τις καταθέσεις, αυξάνοντας παράλληλα τα επιτόκια των δανείων

Σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση καταλήστευσης των λαϊκών αποταμιεύσεων έχουν αποδυθεί τα τελευταία χρόνια οι διάφορες τράπεζες. Το πρόσφατο κρούσμα από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, που με το έτσι θέλω διπλασίασε το άτοκο ποσό της κατάθεσης από τα 500 στα 1.000 ευρώ, αποτελεί νέα πρόκληση για τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Ερχεται σε μια στιγμή που μείωση των επιτοκίων καταθέσεων ταμιευτηρίου δε δικαιολογείται ούτε καν από τις συνθήκες που επικρατούν στο διεθνές χρηματεμπόριο, όπου τα επιτόκια βρίσκονται σε ανοδική τροχιά. Και σα να μην έφτανε αυτό, προχώρησε - πάλι με το έτσι θέλω - αλλά με την ενεργή συμπαράσταση της κυβέρνησης, σε γενικευμένη μείωση στα επιτόκια καταθέσεων σε όλα τα άλλα κλιμάκια. Την περασμένη βδομάδα είχαμε ανάλογα κρούσματα και από άλλες τράπεζες: Η «Γιούρομπανκ» του Ομίλου Λάτση και η Τράπεζα «Πειραιώς» προχώρησαν σε κρυφές αυξήσεις στα στεγαστικά δάνεια.

Η περίπτωση όμως της Εθνικής είναι κραυγαλέο παράδειγμα, για τον επιπλέον λόγο ότι συγκεντρώνει τη μεγάλη μάζα της λαϊκής αποταμίευσης και επίσης έχει εκατοντάδες χιλιάδες αποταμιευτές με καταθέσεις κάτω από το όριο 1.000 ευρώ. Στο τέλος του 2001 οι καταθέσεις ταμιευτηρίου της Εθνικής έφταναν σε 21,85 δισ. ευρώ και μόνον από τη μείωση θα αποσπάσει από τους μικροκαταθέτες αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (που σημαίνει ότι μέσα σε 1 χρόνο θα αλλάξουν χέρια εκατοντάδες δισ. δραχμές).

Το σύνολο των καταθέσεων ταμιευτηρίου που συγκεντρώνουν οι τράπεζες (σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας) φτάνει σε 58,6 δισ. ευρώ. Ετσι η Εθνική συγκεντρώνει πάνω από το 37% των καταθέσεων ταμιευτηρίου και η κίνηση των διοικούντων και εκλεκτών της κυβέρνησης όχι μόνο σηματοδοτεί το νέο γύρο καταλήστευσης αλλά ταυτόχρονα ανάβει και το πράσινο φως και για όλους τους άλλους επίδοξους μιμητές της. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τι σημαίνει η πρόσφατη «κίνηση» για τα εργαζόμενα νοικοκυριά της χώρας σε μια περίοδο αύξησης του τιμαρίθμου. Τον τελευταίο χρόνο τουλάχιστον έχει γίνει πολύς λόγος για το γεγονός ότι τα ονομαστικά επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου είναι αρνητικά. Δηλαδή τα πραγματικά επιτόκια, μετά και τη φορολογία των τόκων, είναι πολύ χαμηλότερα από τον πληθωρισμό. Η ιδιόμορφη αυτή ληστεία παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις αφού σήμερα - που τα ονομαστικά επιτόκια καταθέσεων κυμαίνονται μεταξύ 0 και 2% - ο επίσημος τιμάριθμος τρέχει με ρυθμό γύρω από το 4%.

Ομως οι μικροκαταθέτες καταληστεύονται και με άλλους τρόπους. Σε πολλές περιπτώσεις όχι μόνον δε θα πάρουν ούτε ευρωσένς για τόκο, αλλά θα βρεθούν και χρεωμένοι από πάνω, πληρώνοντας φύλακτρα στους επιτήδειους τραπεζίτες. Για παράδειγμα:

  • η Εθνική Τράπεζα χρεώνει με 0,59 ευρώ (200 δρχ.) κάθε συναλλαγή (ανάληψη ή κατάθεση), που γίνεται στο γκισέ αν το ποσό της κατάθεσης είναι μέχρι 498,9 ευρώ.
  • η «Αλφα» Τράπεζα (του ομίλου Κωστόπουλου) έχει τιμολογήσει τις... υπηρεσίες της με τέτοιο τρόπο που μόνο στα λόγια τοκίζει καταθέσεις μέχρι 300 ευρώ (102.225 δρχ.). Στην πράξη, ο τόκος που υποτίθεται ότι δίνει στους πελάτες της, είναι στάχτη στα μάτια, αφού με το άλλο χέρι η τράπεζα εισπράττει πολύ περισσότερα χρεώνοντας «έξοδα διαχείρισης» 9 ευρώ (3.067 δρχ.) για κάθε εξάμηνο! Στην περίπτωση αυτή οι χρεώσεις μπαίνουν με βάση τα μέσα εξαμηνιαία υπόλοιπα των λογαριασμών. Ετσι χρεωμένος θα βρεθεί και ο μικροκαταθέτης που είχε την ατυχία να καταθέσει π.χ. 500 ευρώ για δυο μήνες. (Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι)...
Η ληστεία στις αποταμιεύσεις...

Η τοκογλυφία του τραπεζικού κεφαλαίου προκύπτει ανάγλυφα και από τους ισολογισμούς τους. Γνώρισμα και της φετινής διάρθρωσης των κερδών για τις τράπεζες (ισολογισμοί α' τριμήνου 2002) είναι η τεράστια αύξηση στα λεγόμενα «καθαρά έσοδα από τόκους». Αυτό σημαίνει νέα και ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της διαφοράς των εσόδων που έχουν από τα δάνεια που χορηγούν και των «εξόδων» τους για τόκους που πληρώνουν στις καταθέσεις. Η αύξηση αυτού του περιθωρίου σε σύγκριση με το 2001 έφτασε: Στο 31,4% για την Εμπορική, στο 35,2% για την ΑΤΕ, στο 28% για την «Πειραιώς», στο 16% για τη «Γιούρομπανκ» κλπ. Χαρακτηριστικό όμως είναι το παράδειγμα της μεγαλύτερης, της Εθνικής Τράπεζας που έχοντας συγκεντρώσει τη μεγάλη μάζα, τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια, συνέχισε και φέτος, όπως και πέρυσι, να κερδίζει πάνω από 1 δισ. δρχ. τη μέρα από τις διαφορές.

Να αναφέρουμε ότι οι τέσσερις τράπεζες, Εθνική, Εμπορική, «Αλφα» και «Γιούρομπανκ» από τις διαφορές τόκων ανάμεσα στα δάνεια και τις καταθέσεις κέρδισαν στο τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη 2002 το αστρονομικό ποσό των 736,3 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 2,8 δισ. δρχ. τη μέρα(!!!). Είναι κι αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι πραγματικά σημαίνει «οικονομική ανάπτυξη» και «αύξηση του ΑΕΠ» και ποιος τελικά τα καρπώνεται...

Αν ανατρέξει κανείς στα στοιχεία των 2-3 τελευταίων χρόνων θα αντιληφθεί ότι η λεηλασία της λαϊκής αποταμίευσης από το τραπεζικό κεφάλαιο πήρε εκρηκτικές διαστάσεις. Στο τέλος του 2000 (όταν η ισοτιμία δραχμής - ευρώ είχε σταθεροποιηθεί και ο πληθωρισμός έτρεχε σε δωδεκάμηνη βάση με ρυθμό κάτω από 4%) οι καταθέσεις ταμιευτηρίου των νοικοκυριών ανέρχονταν σε 50,9 δισ. ευρώ και τοκίζονταν με επιτόκιο 6%. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Φλεβάρης 2002, που ο πληθωρισμός αυξανόταν με ρυθμό πάνω από 4%) οι καταθέσεις των νοικοκυριών ανέρχονταν σε 58,7 δισ. ευρώ και τοκίζονταν με ονομαστικά επιτόκια κοντά στο 1%!

Το μέγεθος της ληστείας των λαϊκών αποταμιεύσεων, που μετατρέπεται σε υπερκέρδη για τις τράπεζες, είναι ασύλληπτο. Ετσι, ενώ το 2000 πλήρωσαν στους καταθέτες τόκους συνολικού ύψους περίπου 3,1 δισ. ευρώ (50,9 δισ. ευρώ Χ 6% = 3,1 δισ. ευρώ τόκοι), σήμερα που οι καταθέσεις ανέρχονται σε 58,7 δισ. ευρώ και τοκίζοντας περίπου με 1%, οι τόκοι που καταβάλουν οι τραπεζίτες ανέρχονται μόλις στο συμβολικό ποσό των 0,6 δισ. ευρώ)! Αρα, το όφελος για τους τραπεζίτες, από την ένταση της τοκογλυφίας - στην οποία επιδίδονται με τη βοήθεια της κυβέρνησης - υπολογίζεται σε 2,9 δισ. ευρώ ή περίπου 1 τρισ. δρχ. το χρόνο!

... και η τοκογλυφία με τα δάνεια

Η μια πλευρά της τοκογλυφίας είναι η συνεχής διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων. Η άλλη πλευρά αφορά την τεράστια έκρηξη των ποικιλώνυμων δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά, προσωπικά κλπ.) που παίρνουν τα εργαζόμενα νοικοκυριά στην προσπάθειά τους να τα φέρουν βόλτα.

Η «δανεική ευημερία» των... ευρωβίωτων νοικοκυριών έχει απογειώσει τα τραπεζικά κέρδη. Τα διάφορα καταναλωτικά δάνεια (πιστωτικές κάρτες, προσωπικά κλπ.) σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, πλησιάζουν το αστρονομικό ποσό των 80 δισ. ευρώ. Το ποσοστό αύξησης μέσα στον τελευταίο χρόνο έφτασε το 43%! Τα καταναλωτικά δάνεια είναι στην κυριολεξία «θησαυρός» για τους τραπεζίτες, καθώς τα δίνουν με τα πιο ληστρικά επιτόκια. Τα στεγαστικά δάνεια έφτασαν τα 16,5 δισ. ευρώ και μόνο μέσα στον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν πάνω από 40%. Οι τραπεζίτες κερδίζουν και από το μεγάλωμα της πίτας και από το γεγονός ότι ήταν πολύ συγκρατημένοι στα επιτόκια αυτής της κατηγορίας. Τα καταναλωτικά δάνεια στο τέλος του 2000 ήταν 55,1 δισ. ευρώ, τοκίζονταν με 17% και επέφεραν στις τράπεζες 9,37 δισ. ευρώ κέρδη το χρόνο. Σήμερα τα 80 δισ. ευρώ, τοκίζονται με περίπου 13%, και τα κέρδη των τραπεζών από αυτή την κατηγορία φτάνουν σε 10,4 δισ. ευρώ το χρόνο, άρα το όφελος που προκύπτει από την αύξηση της πίτας, στα καταναλωτικά δάνεια ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Το όργιο κερδοσκοπίας των τραπεζών δεν εξαντλείται στα δάνεια προς τα νοικοκυριά. Ο κρατικός δανεισμός, για μια δράκα από μεγαλοτραπεζίτες και άλλους ρεντιέρηδες του διεθνούς χρηματεμπορίου, αποτέλεσε και αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή κερδοφορίας. Και φυσικά, τα αστρονομικά ποσά που πληρώνει το ελληνικό δημόσιο στους τραπεζίτες για τόκους αποπληρωμής των δανείων, η κυβέρνηση τα φορτώνει στους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, με την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης και το σφαγιασμό των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα...


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

Κλέφτες με «πατέντα» οι τραπεζίτες

Στους τραπεζίτες που δεν τοκίζουν καθόλου λογαριασμούς ταμιευτηρίου με «μικροποσά» καταθέσεων, οι μικροκαταθέτες μπορούν να απαντήσουν και με απόσυρση των χρημάτων τους

Κλέφτες με πατέντα, αποδεικνύονται οι τραπεζίτες. Κι, αυτό, όχι μόνο επειδή πληρώνουν πολύ μικρά (κάτω από τον πληθωρισμό) επιτόκια για τις καταθέσεις ενώ παράλληλα χρεώνουν προκλητικά υψηλά επιτόκια για τα δάνεια που χορηγούν. Είναι κλέφτες, με κεφαλαίο «Κ», επειδή σε εκατοντάδες χιλιάδες μικροκαταθέτες, δεν τοκίζουν τους λογαριασμούς καταθέσεων ταμιευτηρίου, που κυμαίνονται σε μερικές εκατοντάδες ευρώ (δεκάδες χιλιάδες δραχμές). Αυτή η τακτική, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνοντας πως η πολιτική «απελευθέρωσης» του τραπεζικού συστήματος, όχι μόνο δε λειτούργησε προς όφελος των μικροκαταθετών - όπως υποστήριζαν οι κυβερνώντες και οι τραπεζίτες - αλλά έλυσε τα χέρια των τραπεζιτών, να κλέβουν με το έτσι θέλω τους τόκους που αναλογούν στις «μικρές» λαϊκές αποταμιεύσεις.

Για παράδειγμα, η Εθνική Τράπεζα, δεν τόκιζε λογαριασμούς καταθέσεων ταμιευτηρίου μέχρι 170.000 δραχμές ήτοι περίπου 500 ευρώ (από αύριο δε θα τοκίζει καταθέσεις μέχρι 1.000 ευρώ)! Στη φωτοτυπία που παραθέτουμε, από την κίνηση λογαριασμού κατάθεσης ταμιευτηρίου στην Εθνική, προκύπτει ότι το 2001 τοκίστηκε κατάθεση συναλλάγματος σε δολάρια ΗΠΑ. Ομως δεν τοκίστηκε κατάθεση σε μάρκα Γερμανίας. Συγκεκριμένα, ενώ η ΕΤΕ τόκισε κανονικά το 2001 «μικροποσό» κατάθεσης 450 δολαρίων ΗΠΑ (συνεχίζει να το τοκίζει και το 2002), διατήρησε άτοκο και το 2001 και φέτος, λογαριασμό κατάθεσης 313 μάρκων Γερμανίας. Οπως πληροφορηθήκαμε, η διοίκηση της ΕΤΕ έχει δώσει εντολή σε όλα τα καταστήματά της να μην τοκίζουν λογαριασμούς καταθέσεων, εφόσον το μέσο ετήσιο υπόλοιπό τους δεν ξεπερνά τις 170.000 δραχμές ή 500 ευρώ.

Και μη νομίζετε, πως είναι μόνο η Εθνική. Την τακτική να μην τοκίζουν τα «μικροποσά» καταθέσεων, την εφαρμόζουν όλες σχεδόν οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα είτε είναι ελληνικές είτε ξένες είτε κρατικές - ημικρατικές ή ιδιωτικές. Αν υπάρχει σήμερα κάποια τράπεζα που τοκίζει τις καταθέσεις, μέχρι και την τελευταία δραχμή, θα πρόκειται για εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Η μόνη διαφορά, μεταξύ τους, είναι ότι οι άλλες τράπεζες διατηρούν άτοκα, μικρότερα ή μεγαλύτερα των 500 ευρώ, «μικροποσά» καταθέσεων. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, ότι ορισμένες τράπεζες, όχι μόνο δεν τοκίζουν τα μικροποσά καταθέσεων, αλλά «τιμωρούν» κι από πάνω τους μικροκαταθέτες, βάζοντάς τους πρόστιμο (μερικών εκατοντάδων δραχμών) για κάθε συναλλαγή, εφόσον το υπόλοιπο του λογαριασμού τους, δεν ξεπερνά το όριο που θεωρείται «μικροποσό»!

Με δεδομένη τη συγκεκριμένη - απαράδεκτη και προκλητική - τακτική που εφαρμόζουν οι τραπεζίτες στην Ελλάδα, με τις ευλογίες των κυβερνώντων και της Τράπεζας της Ελλάδας, τίθενται τα εξής ερωτήματα:

Πρώτον, αν κάποιος πάει στην Εθνική ή σε άλλη τράπεζα και ζητήσει δάνειο μέχρι 500 ευρώ (και από αύριο μέχρι 1.000 ευρώ) ή το ποσό που η κάθε τράπεζα έχει χαρακτηρίσει σαν «μικροποσό» για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου, θα το πάρει το δάνειο άτοκο ή θα πληρώνει κανονικά επιτόκιο; Και αν ναι, σε τι ύψος θα είναι το επιτόκιο του «μικροδανείου»;

Δεύτερον, πόσοι είναι οι λογαριασμοί καταθέσεων (μέχρι 500 ή 600 ή 1.000 ευρώ) που δεν τοκίζονται από τους τραπεζίτες με το έτσι θέλω, επειδή τα θεωρούν «μικροποσά»;

Τρίτον, και το κυριότερον. Σε πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (ή δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές) ανέρχονται τα «μικροποσά» καταθέσεων, που δεν τοκίζονται απ' όλες τις τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα και ποιο είναι το όφελος (τα κέρδη) από αυτά τα άτοκα ποσά καταθέσεων ταμιευτηρίου;

Τέταρτον, αν οι μικροκαταθέτες σηκώσουν αυτά τα «μικροποσά» από τις τράπεζες - καθώς είτε τα έχουν στο σεντούκι τους είτε στην τράπεζα είναι το ίδιο - μήπως οι τραπεζίτες αλλάξουν στάση; Αν οι μικροκαταθέτες αποφασίσουν να κλείσουν τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου - που ελέω λιτότητας δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 1.000 ευρώ ή το όριο που κάθε τράπεζα βάφτισε «μικροποσό» για να μην καταβάλει τόκους - μήπως οι τραπεζίτες αλλάξουν στάση; Λέμε μήπως...

Πέμπτο και τελευταίο. Σκέφτεται άραγε η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδας ή κάποια άλλη αρχή - που θέλει να αποκαλείται «αρμόδια» - να παρέμβει, ώστε να μπει φραγμός σ' αυτή την προκλητική ληστεία των λαϊκών αποταμιεύσεων στην οποία επιδίδονται οι κρατικές, ημικρατικές ή ιδιωτικές τράπεζες;


Λ.Τ.

ΕΜΠΟΡΙΟ - ΑΓΟΡΑ
Σφίγγει ο κλοιός για τους «μικρούς»

Σήμερα η ετήσια γενική συνέλευση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου

Πραγματοποιείται σήμερα η ετήσια γενική συνέλευση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την εντεινόμενη όξυνση της αντιλαϊκής νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Μιας πολιτικής που εκφράζεται, με μια σειρά από μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, υλοποιώντας τις εντολές του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ και οξύνοντας ακόμα πιο πολύ τις κοινωνικές ανισότητες.

Στο χώρο του εμπορίου, η ασκούμενη πολιτική οδηγεί στον έλεγχο της αγοράς και την απόσπαση του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του τζίρου, που υλοποιείται από μια χούφτα ντόπιων μεγαλοεπιχειρήσεων και πολυεθνικών αλυσίδων.

Επιπλέον, η φετινή γενική συνέλευση της ΕΣΕΕ πραγματοποιείται κάτω από το βάρος του απόηχου των χειρισμών της ηγετικής ομάδας της Συνομοσπονδίας στο θέμα της πρόσφατης φορολογικής επίθεσης της κυβέρνησης, εναντίον κύρια των μικρότερων και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων. Η πλειοψηφία της διοίκησης από κοινού με τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΒΕΕ και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων συνυπέγραψαν την καταδίκη των μικρεμπόρων κόντρα στο αγωνιστικό κλίμα, που είχε ήδη διαμορφωθεί με πρωτοβουλίες των εμπορικών συλλόγων και των ομοσπονδιών σε πολλές περιοχές της χώρας. Συνυπέγραψαν με την κυβέρνηση μια επαίσχυντη συμφωνία που δεν υιοθετούσε κανένα από τα αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος, την οποία είχαν το θράσος να βαφτίσουν «επιτυχία».

Παρέμβαση της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων

Τα ζητήματα αυτά και μια σειρά άλλα θέτει στη γενική συνέλευση η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων, που υποστηρίζεται από τη Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ).

Ειδικότερα, η παράταξη τονίζει ότι η σημερινή συνέλευση πραγματοποιείται κάτω από το φως αρνητικών εξελίξεων, με τη φωτιά του πολέμου να απειλεί την ανθρωπότητα. Η κυβέρνηση στο εσωτερικό προωθεί την περιστολή δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του λαού, αυξάνει τους εξοπλισμούς, καθηλώνει τις κοινωνικές δαπάνες. Υλοποιώντας πιστά την πολιτική προσαρμογής της χώρας στη μετα-ΟΝΕ εποχή και στη ζώνη του ευρώ, υλοποιεί τις αναγκαίες για το μεγάλο κεφάλαιο αναδιαρθρώσεις σε όλους τους τομείς.

Στο χώρο του εμπορίου ένας μικρός αριθμός ντόπιων μεγαλοεπιχειρήσεων και πολυεθνικών αλυσίδων ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς που συνεχώς μεγαλώνει, με τη ραγδαία επέκτασή τους στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που είναι μικρές και αυτοαπασχολούμενων καταστρέφονται οικονομικά, ο τζίρος τους όλο και μειώνεται και κατά εκατοντάδες οδηγούνται στο κλείσιμο.

Οι εξελίξεις της χρονιάς που πέρασε, σημειώνει η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων, έκαναν πιο διακριτές τις δύο λογικές που κυριαρχούν και αντιπαρατίθενται σήμερα στο συνδικαλιστικό κίνημα των εμπόρων. Από τη μια είναι αυτή της διαχείρισης, της ενσωμάτωσης και της υποταγής, με κύριο εκφραστή την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΕΕ, που στηρίζουν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΔΑΚΜΜΕ και ΠΑΣΚΕΒΕ. Οι συνδικαλιστές τους που αναρριχήθηκαν στην ηγετική ομάδα όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των συναδέλφων τους, αντίθετα έγιναν παράγοντες και πρωτοστάτησαν στην προώθηση της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Ειδικότερα, εγκατέλειψαν πάγια αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος και προβάλλουν θέσεις από τη σκοπιά της υπεράσπισης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου όπως για τα πολυκαταστήματα, για το ωράριο, για τις εκπτώσεις και προσφορές, για το φορολογικό, για το Ασφαλιστικό.

Η άλλη λογική είναι εκείνη της εναντίωσης στην εφαρμοζόμενη πολιτική και της αγωνιστικής διεκδίκησης που εκφράζουν οι αγωνιστικές, ριζοσπαστικές δυνάμεις, με βασικό κορμό την Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων σαν αντιπολίτευση στο ΔΣ της ΕΣΕΕ. Η παράταξη με τις δυνάμεις που διέθετε έκανε σοβαρή προσπάθεια να είναι παρούσα στα καθημερινά προβλήματα που απασχολούν τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς εμπόρους. Πρωτοστάτησε στην οργάνωση των κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Αποκάλυπτε καθημερινά τον άχαρο ρόλο που παίζει η ηγετική ομάδα της ΕΣΕΕ, προσπαθώντας να δώσει αγωνιστικό, αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό για τη λύση των προβλημάτων, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τις αιτίες που τα δημιουργούν. Επεδίωξε την ανάπτυξη της αγωνιστικής συσπείρωσης των εμπόρων πέρα από τις όποιες ιδεολογικές, πολιτικές, παραταξιακές εντάξεις απέναντι στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και τη συναίνεση. Πρόβαλε την αναγκαιότητα της κοινής δράσης με τους επαγγελματοβιοτέχνες, εργατοϋπαλλήλους, την αγροτιά, και τον άλλο δρόμο της ανάπτυξης που έχουν ανάγκη οι μικρές επιχειρήσεις.

Δυο σημαντικές κινητοποιήσεις

Οι δύο απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τη χρονιά που πέρασε, η μία για το Ασφαλιστικό και η άλλη για το φορολογικό ήταν μια αχτίδα φωτός στο γκρίζο τοπίο της συνδικαλιστικής απραξίας της ηγεσίας της ΕΣΕΕ, σημειώνει η Αγωνιστική Συνεργασία. Μάλιστα, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι και στις δύο κινητοποιήσεις οι έμποροι πήραν στα χέρια τους την υπόθεση της αγωνιστικής διεκδίκησης των αιτημάτων τους μέσα από τους εμπορικούς συλλόγους και τις ομοσπονδίες. Ειδικότερα η κινητοποίηση για το φορολογικό στις 13 Μάρτη ήταν η κλιμάκωση μιας πορείας που βρισκόταν σε εξέλιξη από το πρώτο δίμηνο του χρόνου, όταν ομοσπονδίες και εμπορικοί σύλλογοι πήραν πρωτοβουλίες για πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε πολλές περιοχής της χώρας, δημιουργώντας ένα αγωνιστικό κλίμα, που υποχρέωσε για άλλη μια φορά τις τριτοβάθμιες ηγεσίες να πάρουν απόφαση για πανελλαδική απεργία στις 13 Μάρτη. Ομως, δύο μέρες πριν η ηγεσία της ΕΣΕΕ από κοινού με τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΒΕΕ και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων εξετέλεσαν εν ψυχρώ ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος των χιλιάδων μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, συνυπογράφοντας την καταδίκη τους, καταγγέλλει η Παράταξη. Οι ηγεσίες αυτές συμφώνησαν σε αναστολή της απεργίας, ξεπερνώντας κάθε συνδικαλιστικό προηγούμενο. Εχουν το θράσος να μιλάνε για «επιτυχία», αναφερόμενες στη συμφωνία που υπέγραψαν με την κυβέρνηση, τη στιγμή που αυτή ισοδυναμεί με θηλιά στο λαιμό χιλιάδων ΕΒΕ που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, καλώντας τους να πληρώσουν με κατασταλτικά μέτρα κεφαλικούς φόρους εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων δραχμών. Ούτε ένα από τα αιτήματα που και οι ίδιες οι πλειοψηφίες είχαν υιοθετήσει δεν ικανοποιήθηκε ούτε στο ελάχιστο. Αντίθετα, η όλη συνδιαλλαγή τους έγινε εντός των τειχών των προεξαγγελθέντων μέτρων της κυβέρνησης.

Από «κάτω» η απάντηση

Εκτιμώντας τη γενικότερη κατάσταση και τις πρόσφατες εξελίξεις, η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων υπογραμμίζει ότι η ζωή καθημερινά επιβεβαιώνει ότι στα πλαίσια της «οικονομίας της αγοράς», η ...προοπτική για τις μικρές επιχειρήσεις είναι ο συνεχής εκτοπισμός τους και η μετατροπή όσων παραμένουν δέσμιες των πολυεθνικών. Μόνη διέξοδος για τις μικρές επιχειρήσεις είναι η συνένωσή τους σε συνεταιρισμούς που πρέπει να στηριχτούν από ένα ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα. Και οι αγώνες που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα επιβάλλεται να πάρουν νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το δυνάμωμα του αγωνιστικού, ριζοσπαστικού, αντιμονοπωλιακού πόλου, η ενίσχυση της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων, το γύρισμα της πλάτης στις παρατάξεις ΔΑΚΜΜΕ και ΠΑΣΚΕΒΕ.

Η Αγωνιστική Συνεργασία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι και οι έμποροι έχουν μπροστά τους νέα καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων. Την εφαρμογή του φοροεισπρακτικού μέτρου της εξαετίας, την αναμόρφωση του φορολογικού, την κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, την πλήρη απελευθέρωση της δράσης των πολυκαταστημάτων. Προτείνει στη σημερινή συνέλευση να αποφασίσει τη συμμετοχή της ΕΣΕΕ στην πανελλαδική απεργία στις 29 του μήνα. Τονίζει ότι το αγωνιστικό κενό της ηγετικής ομάδας της ΕΣΕΕ είναι υποχρεωμένοι να το καλύψουν οι σύλλογοι και οι ομοσπονδίες, γιατί ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος.


Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ