ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Παρελκυστική πολιτική από τον Φίνο

ΤΙΡΑΝΑ - ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ. -

Ο Μπασκίμ Φίνο επισκέφτηκε χτες, για πρώτη φορά εδώ και βδομάδες, το Αργυρόκαστρο - γενέτειρά του και πόλη της οποίας ήταν δήμαρχος πριν αναλάβει την πρωθυπουργία της κυβέρνησης "εθνικής συμφιλίωσης", της οποίας ηγείται σήμερα - και εν συνεχεία το Τεπελένι. Ο Αλβανός πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Σπαρτάκ Νγκέλια, και Οικονομικών, Αλμπέρτ Μαλιάι, συναντήθηκε με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και κάποια μέλη "επιτροπών εθνικής σωτηρίας", που εκπροσωπούν τους εξεγερμένους, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αλλά δε συζήτησε με καμία επιτροπή.

Κατά δημοσιογράφους που βρίσκονται στην περιοχή, ο Φίνο κάλεσε τα μέλη των επιτροπών του Τεπελενίου, των Αγίων Σαράντα και του Μεμαλίαϊ σε επίσημη συνάντηση με τις νόμιμες αρχές, αλλά - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - φρόντισε να μη συναντηθείμε τους εκπροσώπους των εξεγερμένων.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κατάσταση στη χώρα "τραγική", αλλά είπε ότι προσφέρεται στην Αλβανία η τελευταία ευκαιρία, ώστε να "προχωρήσει μπροστά και να σκεφτεί τι θα κάνει στο μέλλον". Τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ της πολυεθνικής δύναμης, η οποία θα έχει στόχο "τη συνοδεία της ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία θα είναι άφθονη, αλλά και την υπεράσπιση των αεροδρομίων, των λιμανιών και των βασικών οδικών αξόνων. Θα συνεργάζεται με την αλβανική αστυνομία και θα εγγυάται τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας".

Ο Φίνο είπε ακόμη ότι η μυστική αστυνομία, η διαβόητη Shik δεν υπάρχει πλέον και όποιος δηλώνει ότι είναι πράκτορας αυτού του σώματος είναι ψεύτης. Ο υπουργός Οικονομικών Αρμπέν Μάλα διέκοψε χτες κάθε χρηματοδότηση προς τη Shik, πρόσθεσε.

Το θέμα της μυστικής αστυνομίας προκαλεί, όπως φαίνεται, μια ακόμη "σύγκρουση" Φίνο και Μπερίσα. Ο Μπασκίμ Γκαζιντέντε, επικεφαλής της υπηρεσίας αφ' ότου ανέλαβε την Προεδρία ο Σαλί Μπερίσα το 1992, έχει παραιτηθεί εδώ και τρεις μέρες κι έκτοτε δεν έχει ονομαστεί αντικαταστάτης του. Η αντιπολίτευση, αλλά και πολλοί εξεγερμένοι, είχαν κατηγορήσει τον Γκαζιντέντε ότι διέταξε απρόκλητες επιθέσεις κατά διαδηλωτών τις πρώτες μέρες της αναταραχής λόγω του σκανδάλου των παρατραπεζών.

Η κρατική τηλεόραση ανέφερε χτες ότι Φίνο και Μπερίσα αναζήτησαν τρόπους δια των οποίων θα δοθεί στη μυστική αστυνομία "μια νέα κατεύθυνση κι ένα νέο πρόσωπο".

Αντιδρά ο Μπερίσα

Ο Αλβανός πρόεδρος εμφανίστηκε χτες να υιοθετεί επιθετική τακτική έναντι της κυβέρνησης Φίνο, κατηγορώντας τη για αποτυχία όσον αφορά την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης στην Αλβανία, και για υιοθέτηση "των θέσεων των εξεγερμένων του Νότου", ενώ προειδοποίησε ότι "θα υπάρξει οπωσδήποτε απάντηση από την πλευρά μας", στην κίνηση των Σοσιαλιστών να συνταχθούν με το αίτημα παραίτησής του. "Οι Σοσιαλιστές υπονομεύουν αυτή την κυβέρνηση", δήλωσε ο Μπερίσα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι εξεγερμένοι είναι "αριστεροί εξτρεμιστές, μαφιόζοι, λαθρέμποροι και συμμορίτες".

Ακόμη, ο Αλβανός Πρόεδρος άσκησε "βέτο" στο νόμο για τη χορήγηση γενικής αμνηστίας που είχε ψηφίσει το αλβανικό κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να απαλλαγούν άτομα που έχουν διαπράξει "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" ή οι ηγέτες του "κομμουνιστικού καθεστώτος" (υπονοώντας πιθανότατα τον Φάτος Νάνο).

Οι λεπτομέρειες της αποστολής

Συγκεκριμενοποιούνται οι γενικές γραμμές της αποστολής της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία. Σίγουρο θεωρείται ότι θα συμμετάσχουν η Ιταλία με 2.000 - 2.500 άνδρες, η Γαλλία με 1.000 άνδρες, η Ελλάδα με 700, η Τουρκία με 500, η Ισπανία με 500 και η Ρουμανία με 400. Διπλωμάτες ανέφεραν χτες ότι 2.500 άνδρες αναμένεται να αναπτυχθούν κατ' αρχήν στο αεροδρόμιο των Τιράνων, καθώς και στα λιμάνια του Δυρραχίου και της Αυλώνας και οι υπόλοιποι θα παραμείνουν σαν εφεδρεία.

Ο χρόνος αποστολής της δύναμης δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη, καθώς σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η "ηγέτιδα" Ιταλία είναι προβληματισμένη από το αντι-ιταλικό κλίμα στην Αλβανία μετά το ναυάγιο της περασμένης Παρασκευής. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιταλίας, ναύαρχος Μάριο Βεντορόνι, είπε χτες ότι "η κατάσταση που δημιουργήθηκε είναι δύσκολη (... ), αν δε βελτιωθούν οι συνθήκες θα είναι δύσκολο να αρχίσει αμέσως αυτή η επιχείρηση".

Επικριτικός ο Μπερτινότι

Αρνητικός ως προς την αποστολή της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία εμφανίστηκε χθες ο ηγέτης του κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Φάουστο Μπερτινότι, εκτιμώντας ότι η στρατιωτική επέμβαση "θα επιδεινώσει την κατάσταση". Ο Ιταλός πολιτικός είπε ότι "πρέπει όλες οι δυνάμεις της ειρήνης και της αλληλεγγύης να λάβουν πρωτοβουλίες για να εμποδίσουν μια στρατιωτική επέμβαση στην Αλβανία που (... ) θα είναι επικίνδυνη".

Ο Μπερτινότι κάλεσε για μια σύγκληση "όλων των δημοκρατικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων" για να λάβουν κοινή πρωτοβουλία. Πρέπει να προωθήσουμε πολιτική "υποδοχής και ειρήνης", δήλωσε ο ηγέτης του PRC που κατηγόρησε την Ευρώπη "για έλλειψη υπευθυνότητας" στην αλβανική κρίση.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
Να ματαιωθεί η αποστολή Ελλήνων στρατιωτών

Σήμερα στην Αθήνα στις 7 μ.μ. στην Πλατεία Κάνιγγος, στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στο Αγαλμα του Βενιζέλου

Η ΕΕΔΥΕ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καλεί τους αγωνιστές της ειρήνης στη σημερινή συγκέντρωση στην Πλατεία Κάνιγγος. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Για πολλές μέρες, ζούμε και παρακολουθούμε την εξέγερση του αλβανικού λαού κατά του δικτατορικού καθεστώτος Μπερίσα που προσπάθησε να μετατρέψει την Αλβανία σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ και της Νέας Τάξης Πραγμάτων και εξαθλίωσε το λαό της.

Οι ίδιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που επέβαλαν αυτό το καθεστώς αποφάσισαν με το μανδύα του ΟΗΕ να επέμβουν και στρατιωτικά για να υποτάξουν το λαό και να επιβάλουν και πάλι τα δικά τους συμφέροντα.

Ετσι σχεδιάζουν την αποστολή στρατιωτικής πολυεθνικής δύναμης με το πρόσχημα της "ανθρωπιστικής βοήθειας".

Τι υποκρισία! Χρόνια τώρα, στήριξαν ένα διεφθαρμένο και απάνθρωπο καθεστώς, που μετέτρεψε τον αλβανικό λαό σε διεθνή ζητιάνο. Σήμερα που ο λαός παλεύει για την ελευθερία του θυμήθηκαν τον ανθρωπισμό. Ο εμβολισμός αλβανικού πλοίου από ιταλικό πολεμικό πλοίο και η δολοφονία 82 επιβατών του είναι μια ακόμη απόδειξη για το πώς αντιλαμβάνονται τον ανθρωπισμό οι πρωταγωνιστές της Νέας Τάξης. Το μαρτυρούν ακόμα οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στη Βοσνία, οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί και τραυματίες, τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η ελληνική κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, υπακούοντας στις εντολές του ΝΑΤΟ, στέλνει ένα τάγμα Ελλήνων στρατιωτών στην προετοιμαζόμενη εγκληματική επέμβαση στην Αλβανία.

Ετσι γίνεται συνυπεύθυνη σε ένα σχεδιαζόμενο έγκλημα σε βάρος του λαού της Αλβανίας, συμβάλλει στη διαιώνιση και στήριξη ενός καθεστώτος με ή χωρίς τον Μπερίσα, που οδηγεί σε αδιέξοδο τον αλβανικό λαό και, φυσικά, και την ελληνική μειονότητα.

Σ' αυτές τις στιγμές, είναι ανάγκη ο λαός μας μαχητικά να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον αλβανικό λαό, την καταδίκη στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να πάρει μαζικά μέρος στη συγκέντρωση που οργανώνει η ΠΕΔΥΕ σήμερα, Τετάρτη 2 Απρίλη, στην Πλατεία Κάνιγγος.

- ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

- ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΘΕΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

- ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη στρατιωτική επέμβαση των ξένων δυνάμεων στην Αλβανία, διοργανώνει σήμερα Τετάρτη 2 του Απρίλη η Επιτροπή Ειρήνης Θεσσαλονίκης. Η συγκέντρωση θα γίνει στο Αγαλμα του Βενιζέλου στις 7 το απόγευμα. Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ότι πρέπει οι λαοί μόνοι να καθορίζουν τις τύχες τους και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της.

Στην Πάτρα

Η Επιτροπή Ειρήνης Αχαϊας και η αντίστοιχη "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" διοργανώνουν συγκέντρωση - συλλαλητήριο για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αλβανικό λαό και την αντίθεσή τους στις ξένες επεμβάσεις στην Αλβανία την Παρασκευή 4/4/97 στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Στη Μεσσηνία

Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας και η αντίστοιχη "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" καλούν τους κατοίκους και τη νεολαία της περιοχής να πάρουν μαζικά μέρος στην πικετοφορία που διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη 2 Απρίλη στις 8 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Στην Κόρινθο

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κορινθίας του ΚΚΕ καλεί όλο τον κορινθιακό λαό σε αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία κατά της στρατιωτικής επέμβασης στην Αλβανία αύριο Πέμπτη 3 Απριλίου στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΟ ΣΩΜΑ
Αναμένονται εντολές...

Για "αυτάρκη" μονάδα 600 - 700 ανδρών με πλήρη εξοπλισμό κάνει λόγο η κυβέρνηση και θεωρείται πλέον δεδομένο ότι θα σταλούν και στρατευμένοι

Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την αποστολή ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στην Αλβανία στα πλαίσια της πολυεθνικής δύναμης που θα σταλεί στη χώρα αυτή με άλλοθι την προστασία της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ηδη τρία ελληνικά τάγματα βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε ένα από αυτά να μπορεί να σταλεί στην Αλβανία μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις.

Οι σχετικές συζητήσεις πραγματοποιούνται σήμερα στην Ιταλία με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις εφτά χώρες που έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν. Από την Ελλάδα παίρνει μέρος πενταμελής στρατιωτική αντιπροσωπεία υπό τον ταξίαρχο Τσαγκάρη. Οι τελικές επιλογές, σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου, Δ. Ρέππα, θα γίνουν στη συνέχεια και θα είναι σύμφωνες με το χαρακτήρα της αποστολής. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογη με το ρόλο που θα αναλάβει η ελληνική δύναμη θα είναι και η σύνθεση καθώς και τα μέσα που θα διαθέτει. Πάντως, ως προς τους κινδύνους που διατρέχει η ελληνική δύναμη, ο Δ. Ρέππας ήταν σαφής. "Δεν πηγαίνει, είπε, σε περιήγηση τουριστική. Λαμβάνει μέρος σε μια στρατιωτική αποστολή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται".

Σύμφωνα πάντως με τις επίσημες ανακοινώσεις θα σταλεί ένα τάγμα δύναμης 600 - 700 ανδρών. Η μονάδα αυτή, όπως είπε ο Δ. Ρέππας, θα είναι αυτάρκης, δηλαδή μια πλήρης μονάδα που θα διαθέτει τον εξοπλισμό, το προσωπικό και τα άλλα μέσα που της είναι απαραίτητα ώστε να μπορεί να λειτουργήσει αυτοτελώς και να "υποστηρίξει τις δραστηριότητές της". Στα πλαίσια αυτά θεωρείται δεδομένο ότι η δύναμη θα είναι μηχανοκίνητη καθώς ότι θα έχει υποστήριξη και από πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Οσον αφορά το αν η συμμετοχή θα έχει εθελοντικό ή υποχρεωτικό χαρακτήρα, το όλο θέμα έχει μετατραπεί σε σίριαλ αντιφατικών δηλώσεων από τον υπουργό Αμυνας και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Χτες ο Δ. Ρέππας πέταξε το μπαλάκι στη στρατιωτική ηγεσία, που, όπως είπε, "θα αποφασίσει για το πώς θα συγκροτηθεί αυτή η ομάδα". Οπως και αν έχει το πράγμα όμως, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα στην Αλβανία θα επανδρωθεί και από στρατευμένους που υπηρετούν τη θητεία τους.Αυτό που μένει ανοιχτό είναι αν θα κληθούν υποχρεωτικά να το κάνουν ή αν τεθεί σε εθελοντική βάση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, δεν υπάρχει η δυνατότητα για τη συγκρότηση μιας τέτοιας μονάδας μόνο από αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και μόνιμους οπλίτες.Αυτό επειδή δεν υπάρχουν συγκροτημένες μονάδες με τέτοια σύνθεση,δηλαδή πλήρεις μονάδες που επανδρώνονται αποκλειστικά από μόνιμους.

Ενα άλλο θέμα που έχει προκαλέσει συζητήσεις είναι η περιοχή εγκατάστασης της ελληνικής δύναμης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα εγκατασταθεί στη νότιο Αλβανία, λόγω ελληνικής μειονότητας και του φόβου μιας προβοκάτσιας, ενώ δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένο ότι θα ικανοποιηθεί η ελληνική επιθυμία για εγκατάσταση στο αεροδρόμιο των Τιράνων και στους γύρω βασικούς οδικούς άξονες. Ωστόσο, εκείνο που προκαλεί πονοκεφάλους είναι η πιθανότητα εγκατάστασης στις περιοχές της μειονότητας της τουρκικής δύναμης, πράγμα για το οποίο από την ελληνική πλευρά, ως συμμετέχουσα δύναμη, θεωρείται πιθανό να θέσει "βέτο".

Και η ΕΛ.ΑΣ

Στο μεταξύ ρόλο στην ανασυγκρότηση της αλβανικής Αστυνομίας αναλαμβάνει η ΕΛ. ΑΣ. Σύμφωνα με τον υπουργό, δύο αξιωματικοί από την Κρατική Ασφάλεια και τη Διεύθυνση Μελετών έχουν μεταβεί ήδη στα Τίρανα με εμπειρογνώμονες από άλλα υπουργεία για να βοηθήσουν τους Αλβανούς να ανασυγκροτήσουν την Αστυνομία τους. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης θα συναντηθεί αύριο για τα θέματα των λαθρομεταναστών με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
ΝΑΙ στην πολυεθνική επέμβαση

Απροκάλυπτο "ναι" στην αποστολή πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία και στη συμμετοχή της Ελλάδας στην όλη διαδικασία με ένα τάγμα, είπε χτες επισήμως ο Συνασπισμός. Με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες - ύστερα από τη συνεδρίασή της - η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, όχι μόνο δεν καταδικάζει το γεγονός, αλλά αντίθετα παρέχει... συμβουλές για το πώς πρέπει να δράσει η πολυεθνική δύναμη! Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι η εν λόγω απόφαση έλαβε μόνο 2 ψήφους κατά και μία "επιφύλαξη", συγκέντρωσε δηλαδή την έγκριση του συνόλου των τάσεων που απαρτίζουν την Πολιτική Γραμματεία! Προσπερνώντας αδιάφορα τους συσχετισμούς δύναμης στον ΟΗΕ, η απόφαση -ανακοίνωση της ΠΓ του ΣΥΝ, τονίζει ότι "το πλαίσιο της εντολής του ΟΗΕ, πρέπει να είναι σαφές και χρονικά προσδιορισμένο", ενώ "ο ρόλος της πολυεθνικής δύναμης πρέπει να περιοριστεί αυστηρά στη συμβολή στην αποτελεσματική προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε συνεχή επαφή και συνεννόηση με την κυβέρνηση Φίνο". Ειδική αναφορά γίνεται στο ότι η πολυεθνική δύναμη δεν πρέπει να λειτουργήσει σαν στήριγμα της κυβέρνησης Μπερίσα. Ειδικά για την ελληνική συμμετοχή, επισείεται η προσοχή στον κίνδυνο παρερμηνειών ή προκλήσεων σε βάρος της μειονότητας. Επίσης, κριτική ασκείται στην κυβέρνηση γιατί δε συνεννοήθηκε με τα κόμματα πριν την αποστολή της ελληνικής συμμετοχής...

Αξίζει δε να σημειώσουμε εδώ, ότι χτες, παράλληλα με την απόφαση αυτή της ΠΓ του ΣΥΝ, που συναινεί αποφασιστικά στις κυβερνητικές επιλογές, που εμφανώς ακολουθούν τη λογική των επεμβάσεων υπό την ουσιαστική καθοδήγηση των ΗΠΑ στη γειτονική χώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, άσκησε κριτική στον ΣΥΝ, ζητώντας να στηρίξει... ακόμα πιο αποφασιστικά χωρίς ενδοιασμούς. Χωρίς να αναφερθεί στο συγκεκριμένο κόμμα, όμως εμμέσως πλην σαφώς, επισήμανε χτες ότι υπάρχουν "πολιτικοί παράγοντες" στη χώρα που δρουν με "αντιφάσεις" και "έλλειψη συνέπειας", γεγονός που δε συνιστά "υπεύθυνη στάση", αναφερόμενος τόσο στο θέμα της Αλβανίας, όσο και γενικότερα στην κυβερνητική πολιτική...

Επαφές με σημασία στην Αθήνα

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Μπ. Φίνο, σπεύδει σήμερα για συνομιλίες στην Αθήνα και τον "υποδέχονται", εκτός από τον Ελληνα πρωθυπουργό, και ο εντεταλμένος του ΟΑΣΕ, μαζί με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι σπεύδουν γι' αυτό το λόγο στην ελληνική πρωτεύουσα

Σημαντική επαφή, με έναν από τους τρεις πόλους εξουσίας που έχουν δημιουργηθεί μετά την εξέγερση στην Αλβανία, θεωρείται, από την ελληνική κυβέρνηση, η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Μπασκίμ Φίνο στην Αθήνα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ. Σημίτη, στις 2 μετά το μεσημέρι στου Μαξίμου. Στις συνομιλίες αυτές θα παραβρεθούν και ο εντεταλμένος του ΟΑΣΕ, για το αλβανικό, Βρανίτσκι, καθώς και ο προεδρεύων του συμβουλίου υπουργών της Κοινότητας, υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Β. Μίρλο, οι οποίοι καταφτάνουν για αυτήν ακριβώς τη συνάντηση στην Αθήνα. Οι συνομιλίες αυτές αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για έναν ακόμη λόγο, μια που χτες ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε την πρώτη επαφή με τις επιτροπές του εξεγερμένου Νότου, καθώς επισκέφτηκε το Αργυρόκαστρο. Η πρώτη αυτή συνάντηση, της κυβέρνησης με τους εξεγερμένους, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, συνοδεύτηκε από τις βολές του Προέδρου Μπερίσα σε συνέντευξη που παραχώρησε, προς την κυβέρνηση Φίνο, για την αδυναμία της, όπως να επιβάλλει την τάξη στη χώρα.

Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί, άλλες φορές διακριτικά άλλες άκομψα, να αναμειχθεί στο πολιτικό παιχνίδι που διαδραματίζεται μεταξύ των τριών πόλων εξουσίας στη γειτονική χώρα και όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές η προσπάθεια της Αθήνας επικεντρώνεται στην εδραίωση στενών σχέσεων με την υπηρεσιακή κυβέρνηση και κατ' επέκταση με το αλβανικό σοσιαλιστικό κόμμα.

Πάντως, όπως παρατηρούν διπλωματικοί κύκλοι, η απόφαση για την ανάπτυξη της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης, στην οποία θα συμμετέχει και η Ελλάδα, αυτόματα δημιουργεί ένα νέο παράγοντα, ο οποίος θα επηρεάσει το πολιτικό παιχνίδι στην Αλβανία. Το γεγονός αυτό, όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι δημιουργεί τρία πολύ σοβαρά και αναπάντητα μέχρι στιγμής προβλήματα.Το πρώτο, αφορά στις αρνητικές διαθέσεις και την αγανάκτηση που έχει δημιουργήσει στον αλβανικό λαό ο πνιγμός 84 συμπατριωτών τους στην Αδριατική. Αν και η αγανάκτηση στρέφεται κατά της Ιταλίας θεωρείται πολύ πιθανό, ολόκληρη η πολυεθνική αποστολή να αντιμετωπιστεί με καχυποψία.

Το δεύτερο αναπάντητο πρόβλημα που εμμέσως συνδέεται με τις διαθέσεις του αλβανικού λαού απέναντι στην επέμβαση, αφορά στη γεωγραφική κατανομή των δυνάμεων.

Το τρίτο, και μάλλον το σπουδαιότερο, πρόβλημα που απασχολεί όσους οργάνωσαν και όσους έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή στην αποστολή, αφορά στη στάση που θα κρατήσουν απέναντί της οι επιτροπές των εξεγερμένων του Νότου. Οι επιτροπές, ως πόλος εξουσίας, που ελέγχει ένα μεγάλο τμήμα της χώρας, δεν έχουν προς το παρόν τοποθετηθεί στα νέα δεδομένα. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, πως από τις πρώτες μέρες της εξέγερσης η ηγεσία των εξεγερμένων είχε εκφράσει τη διαφωνία της στο ενδεχόμενο παρουσίας ξένων δυνάμεων, τουλάχιστον πριν την απομάκρυνση του Σ. Μπερίσα.

Να ακυρωθούν τα σχέδια

Μήνυμα διαμαρτυρίας της ΚΕ του ΚΚΕ προς την ιταλική κυβέρνηση

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Μπάμπη Αγγουράκη και Ηλία Λέγγερη, επέδωσε χτες στην ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα μήνυμα διαμαρτυρίας του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση της Ιταλίας.Το μήνυμα έχει ως εξής:

"Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία του Κόμματός μας για το ναυτικό αποκλεισμό και τον εμβολισμό αλβανικής ακταιωρού, από πλοίο του πολεμικού ναυτικού της χώρας σας, που στοίχισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων.

Η πράξη αυτή καταδικάζεται από ευρύτερα στρώματα των εργαζομένων στη χώρα μας και απ' ό,τι γνωρίζουμε και άλλων χωρών, γιατί στρέφεται ενάντια σ' έναν λαό που αγωνίζεται αυτή τη στιγμή για την επιβίωσή του και για στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες.

Η ενέργεια αυτή συμπίπτει με την απόφαση για ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων χωρών μελών του ΝΑΤΟ, όπως της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Τουρκίας και σειράς άλλων χωρών, απόφαση στήριξης ενός διεφθαρμένου, τρομοκρατικού, δικτατορικού καθεστώτος και που παραβιάζει εκτός των άλλων και τη βασική αρχή του ΟΗΕ, της μη αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων από όμορες χώρες.

Η βύθιση του αλβανικού πλοίου και η επιβολή στην πράξη ναυτικού αποκλεισμού σε βάρος της Αλβανίας, αντιβαίνουν σ' όλες τις διατάξεις του ΟΗΕ, σχετικά με τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα την παροχή ασύλου.

Οι πράξεις αυτές αναδεικνύουν τις πραγματικές διαστάσεις των διακηρύξεων της ΕΕ και των κυβερνήσεων των χωρών μελών σχετικά με τους μετανάστες, ιδιαίτερα φέτος που τυχαίνει να είναι το "Ετος δράσης ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία".

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ενώνει τη φωνή του μ' όλους εκείνους που ζητάνε την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για την τραγωδία στην Αδριατική, την αποζημίωση των θυμάτων, την άμεση άρση του ναυτικού αποκλεισμού σε βάρος της Αλβανίας, την ακύρωση των σχεδίων για στρατιωτική και κάθε άλλης μορφής επέμβαση στην Αλβανία".

Οδυρμός για το χαμό συγγενικών προσώπων
Συζήτηση στην ΕΤ1

Στη σημερινή εκπομπή της ΕΤ1 "Η συνέντευξη" θα συζητηθεί η κατάσταση στην Αλβανία και ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα τεκταινόμενα στη γειτονική χώρα η ελληνική κυβέρνηση. Προσκεκλημένοι είναι το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Ορέστης Κολοζώφ,ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, Χρήστος Βερελής,ο βουλευτής της ΝΔ Αλέξανδρος Παπαδόγγονας και ο καθηγητής Παναγιώτης Ιωκειμίδης. (ΕΤ1 23.00)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ