ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιδοτεί τους εφοπλιστές ως «ισοδύναμο» για την απογείωση του ΦΠΑ στα νησιά!

Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά
Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά
Τα συνοδευτικά μέτρα που αφορούν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 άρχισε να κλιμακώνει η κυβέρνηση, με πρώτο βήμα την απογείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε ακόμη 27 νησιά του Αιγαίου.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δίνεται «προσωρινή» αναστολή και μάλιστα για περίοδο μόλις 6 μηνών (μέχρι 30/6/2018) για Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, «που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών».

Την ίδια ώρα, τάχα ως αντιστάθμισμα της φοροληστείας απέναντι στα λαϊκά στρώματα των νησιών, η κυβέρνηση δρομολογεί παρεμβάσεις μείωσης του μεταφορικού κόστους για τη διακίνηση των εμπορευμάτων προς τα νησιά του Αιγαίου και μάλιστα με τη μορφή της άμεσης κρατικής επιδότησης στους εφοπλιστές κ.ά., μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση:

-- Από το δεύτερο μισό του 2018 (δηλαδή, μετά την προσθήκη και της τελευταίας ομάδας νησιών στο νέο καθεστώς ΦΠΑ) θα εφαρμοστεί και το μέτρο του «μεταφορικού ισοδύναμου». Οπως τονίζεται, «το μέτρο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διασφαλίζει την ισοστάθμιση του κόστους μεταφοράς με αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας». Στην πραγματικότητα, το προϊόν της φοροληστείας θα καταλήγει στις «τσέπες» των εφοπλιστών, στο πλαίσιο της ...«δίκαιης ανάπτυξης», που διαφημίζει η κυβέρνηση.

Μάλιστα, για το ύψος της κρατικής επιδότησης «θα συνυπολογιστούν αντικειμενικοί δείκτες, όπως η τιμή της χερσαίας μεταφοράς ανά χιλιόμετρο, που θα βοηθούν στην ισοτιμία του δυσανάλογου κόστους θαλάσσιας μεταφοράς, σε σχέση μ' αυτό της χερσαίας».

-- Στην ομάδα των 27 νησιών, στα οποία οι «μειωμένοι» συντελεστές ΦΠΑ καταργούνται από 1/1/2018, για μια ακόμη φορά, επιλέγεται το λεγόμενο «έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα» με βάση «κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια», που θα ανακοινωθούν «στα τέλη του 2017» από το υπουργείο Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έναν ακόμη απροκάλυπτο εμπαιγμό, για κάποια ψίχουλα που έρχονται ως αποτέλεσμα της διογκούμενης φοροληστείας τόσο από το ΦΠΑ, όσο βέβαια και από τις άλλες αντιλαϊκές παρεμβάσεις.

Οι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά στο πλαίσιο της «εξομοίωσης» θα απογειωθούν από το 9% στο 13% και από το 13% στο 24%, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τα λαϊκά στρώματα των νησιών. Το ποσά αυτά θα καταλήγουν στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και μέσω αυτού θα τροφοδοτούν στη συνέχεια τα κέρδη των εφοπλιστών.

Μάλιστα, ο εμπαιγμός έχει και συνέχεια, καθώς, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, «για τη διασφάλιση της επιτυχίας του μέτρου και την πραγματική ελάφρυνση των νησιωτών από τα μεταφορικά κόστη, θα αναπτυχθεί και Παρατηρητήριο Τιμών, το οποίο θα διασφαλίζει τη μεταφορά του οφέλους στον τελικό καταναλωτή».

Μαζικές κατασχέσεις ακόμη και στο «κοινωνικό μέρισμα»

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών ομολογεί το γεγονός ότι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και οι τράπεζες «βάζουν στο χέρι» ακόμη και το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» για τα κάθε είδους ληξιπρόθεσμα χρέη λαϊκών νοικοκυριών και αυτό παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ποσό χαρακτηρίζεται «ακατάσχετο».

«Εχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά από δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος που δεν μπόρεσαν να εισπράξουν το ποσό που τους αναλογεί λόγω δέσμευσης των λογαριασμών τους», επισημαίνεται στην κυβερνητική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «σε περίπτωση που οι δικαιούχοι, λόγω δέσμευσης λογαριασμού για οποιαδήποτε αιτία (σ.σ. είτε από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό είτε από τις τράπεζες) δεν μπορούν να κάνουν ανάληψη του ποσού από το ΑΤΜ, θα πρέπει να απευθυνθούν στα ταμεία της τράπεζας και να κάνουν άμεσα την ανάληψη από εκεί».

Συγκέντρωση του «κατακερματισμένου κλήρου» δείχνει ο ΣΕΒ

Η συγκέντρωση του μικρού αγροτικού κλήρου σε ολοένα και λιγότερα χέρια, με την αποβολή της μεγάλης πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών, επιβεβαιώνεται ως κεντρική τάση στο πλαίσιο των γενικότερων αναδιαρθρώσεων και του νέου «αναπτυξιακού μοντέλου», που συνδιαμορφώνουν η κυβέρνηση, το κουαρτέτο και ισχυρά τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου.

Αποκαλυπτική γι' αυτό είναι η νέα τοποθέτηση του ΣΕΒ, σύμφωνα με τον οποίο «ο κατακερματισμένος κλήρος και η έλλειψη τυποποίησης αποτελούν βασικούς λόγους πίσω από την χαμηλή προστιθέμενη αξία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων». Μάλιστα, η συγκεκριμένη παρέμβαση των εγχώριων βιομηχάνων έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης αναφορικά με το υψηλό ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων στην Ελλάδα, συγκριτικά με την ΕΕ.

Ειδικότερα, σε έκθεσή του ο ΣΕΒ με θέμα «Λάδι, Μέλι και Κρασί: 15 πρακτικές προτάσεις για να κατακτήσουν τις ξένες αγορές», μεταξύ άλλων, εστιάζει στα παρακάτω:

-- «Παρά την κατά 70% μεγαλύτερη επιδότηση ανά παραγωγή, ο κατακερματισμένος κλήρος παραμένει τριπλάσιος από την ΕΕ ενώ η προσθήκη μεταποιητικής αξίας στα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα κατά 57% μικρότερη».

-- «Ο μέσος ελληνικός κλήρος παραμένει μικρός και συνδεδεμένος με συνεχείς επιδοτήσεις (Δ1) και αποδίδει σε ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ανά στρέμμα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, περίπου 60% λιγότερο σε σύγκριση με την Ιταλία των επώνυμων, υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων αγροδιατροφικής αλυσίδας».

-- Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν, η ΕΕ αντιμετωπίζει το ζήτημα «με συγκέντρωση κλήρων, εκτεταμένες συμπράξεις με την μεταποίηση, υποδομές εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και ποιοτική αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων».

Στο «διά ταύτα», μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒ βάζει στο αντιλαϊκό τραπέζι τα «κίνητρα συγκέντρωσης παραγωγής, με φορολογικές απαλλαγές (π.χ. στα πλαίσια του ΕΣΠΑ ή/και του αναπτυξιακού νόμου) που θα ενθαρρύνουν τη δημιουργία μεγαλύτερων παραγωγικών σχημάτων (π.χ. συμπράξεις, συγχωνεύσεις, εξαγορές, κ.λπ.)».

Και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, «μόνο τέτοια σχήματα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς και του διεθνούς ανταγωνισμού».

ΥΠΕΞ
Δρομολογεί «διευθετήσεις» σε μια σειρά από μέτωπα

Αλλη μια συνέντευξη παραχώρησε προχτές το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, αυτή τη φορά στην ΕΡΤ, προσπαθώντας να υπερασπιστεί τις επιλογές της κυβέρνησης στο πεδίο αρμοδιοτήτων του, όπως αναπτύσσονται για την εξυπηρέτηση συμφερόντων του κεφαλαίου.

Ο Ν. Κοτζιάς επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση δρομολογεί «διευθετήσεις» σε μια σειρά από ανοιχτά μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής, στο πλαίσιο και των πιο «ενεργών ρόλων» που αναλαμβάνει για την προώθηση των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή. Σημείωσε ότι «η σημερινή εξωτερική πολιτική έχει ένα στόχο, να λύσει τα προβλήματα με τρόπο που να εξυπηρετεί τη χώρα, χωρίς όμως να ηττάται η απέναντι πλευρά».

Εκανε εκ νέου αναφορά στον προσδιορισμό ΑΟΖ σημειώνοντας ότι «για την αιγιαλίτιδα, εμείς θα προχωρήσουμε στον προσδιορισμό της, τμηματικά», ότι «η αιγιαλίτιδα ζώνη έχει μεγάλη σημασία για τον προσδιορισμό της ΑΟΖ με όλες τις χώρες, ιδιαίτερα με την Αλβανία». Το θέμα αναμένεται, άλλωστε, να είναι ένα από αυτά που θα συζητήσει σήμερα και με τον Ιταλό ομόλογό του, στην επίσκεψή του στη Ρώμη.

Για, δε, το Σκοπιανό, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι ασκούνται στην κυβέρνηση πιέσεις από το ΝΑΤΟ, αφού, όπως δήλωσε, ο ίδιος τους είπε «να μην μπερδεύονται γιατί κάθε φορά που μπερδεύονται δημιουργούν προβλήματα στη διαπραγμάτευση». Τόνισε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι η FYROM να αποκτήσει, και εμείς να το επιδείξουμε, μια κουλτούρα συναίνεσης και συμβιβασμού, που σημαίνει ότι ούτε εμείς ούτε εκείνοι μπορούν να τα πάρουν όλα. Πρέπει να βρούμε έναν συμβιβασμό που να είναι ωφέλιμος και για τα δύο κράτη, ο οποίος να αντέχει στο χρόνο».

Επέμεινε ότι κανένα όνομα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι, αλλά απέκλεισε επίσης το να μπει με το προσωρινό της όνομα η FYROM στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση Καμμένου, ως αρχηγού κόμματος, ότι δεν θα συναινέσει σε όνομα που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», ο Ν. Κοτζιάς απάντησε κάνοντας την εκτίμηση ότι υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή για το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι «αυτό που χρειάζεται είναι μία πλειοψηφία βουλευτών, όχι μία πλειοψηφία κομμάτων. Και μια πλειοψηφία ευθύνης». Επανέλαβε, άλλωστε, ότι «εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που ήρθαμε να λύσουμε προβλήματα» και επέμεινε ότι το 2018 θα ήταν καλό να λυθεί το θέμα της ονομασίας καθώς «υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που δείχνουν ότι μπορούμε να το λύσουμε».

Επιβεβαίωσε ακόμη ότι στην κυβέρνηση γίνονται συζητήσεις για τη μουφτεία στη Θράκη, προσθέτοντας ότι ο ίδιος υποστηρίζει «ένα πιο διευρυμένο σώμα» εκλογής του μουφτή.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίζονται οι καταθέσεις

Η συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας (2012 - 2015), πολιτική επιστήμονας, Ελένη Τάκου, κατέθεσε χτες στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Η μάρτυρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις ετήσιες εκθέσεις καταγραφής που εκτιμούσαν ότι η ρατσιστική βία είναι κατά κύριο λόγο οργανωμένη και συνδέεται με τη Χρυσή Αυγή. Για τον τρόπο δράσης που καταγραφόταν μίλησε για «ομάδες πολυάριθμες, μαύρα ρούχα, καλυμμένα πρόσωπα. Αυτοσχέδιος οπλισμός (ρόπαλα, μαχαίρια, σιδηρογροθιές), πράγμα πολύ σημαντικό καθώς δείχνει ότι είχαν βγει ειδικά για να χτυπήσουν. Πώς ξεκινάει η επίθεση, π.χ. πάρα πολλές φορές με έλεγχο εγγράφων... Νυχτερινές ώρες, πεζή ή με μηχανάκια». Κατέθεσε ότι το 90% των περιστατικών έγιναν πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τη δίωξη της Χρυσής Αυγής.

Νωρίτερα, ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου. Η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστική οργάνωση, η πολιτική δράση της οποίας είναι η βία των ομάδων κρούσης, είπε ο μάρτυρας και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Χρυσή Αυγή διαθέτει ένα μηχανισμό, τις ομάδες κρούσης. Οταν λέει "όχι στην ισλαμοποίηση", διαθέτει μια ομάδα που θα πάει να κάψει το τζαμί».

Αναφέρθηκε στη «συστηματική παρουσία» χρυσαυγιτών στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, όπου «με ορμητήριο την πλατεία, τρομοκρατούσαν με σκοπό να αποκτήσουν τον έλεγχο». Η Χρυσή Αυγή, συνέχισε, απέναντι σε αυτά ήταν όχι μόνο υπερήφανη για τη δράση της στον Αγιο Παντελεήμονα, αλλά έλεγε ότι πρέπει να γενικευτεί. Ενώ πρόσθεσε ότι στην προσπάθεια αυτή στον Αγιο Παντελεήμονα η Χρυσή Αυγή είχε συμμάχους και αστυνομικούς, οι οποίοι τους κάλυπταν και σε αρκετές περιπτώσεις έφταναν στο σημείο να εμποδίζουν τα θύματα από το να υποβάλουν μηνύσεις. Ως επικεφαλής τάγματος εφόδου στον Αγιο Παντελεήμονα και ευρύτερα, ο μάρτυρας υπέδειξε το στέλεχος της ναζιστικής οργάνωσης, Θέμιδα Σκορδέλη.

Μίλησε για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17/1/2011, όπου όπως είπε ο «διαχρονικός αρχηγός της οργάνωσης» είχε αποχωρήσει βρίζοντάς τον και χαιρετώντας ναζιστικά τρεις φορές. Σε εκείνη τη συνεδρίαση, όπως περιέγραψε, οι σωματοφύλακες του Μιχαλολιάκου έφεραν όπλα, ενώ ο αρχηγός δήλωσε - και καταγράφηκε στα πρακτικά - πως «θα ξανακάνουμε ό,τι κάναμε στον Αγιο Παντελεήμονα».

Αναφέρθηκε τέλος στη δολοφονική επίθεση κατά Αιγυπτίων αλιεργατών στο Πέραμα, τονίζοντας ότι υπήρξαν και άλλες, ιδιαίτερα βίαιες επιθέσεις σε βάρος Αιγυπτίων και Αράβων, τόσο στην Αττική όσο και σε άλλα μέρη, όπως σε Χαλκίδα και Κόρινθο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ