ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Διεργασίες για τη «νέα αρχιτεκτονική» που επιτάσσουν τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Copyright 2020 The Associated

Νέα NAVTEX, με την οποία παρατείνει αυτή που εκδόθηκε την προηγούμενη βδομάδα, εξέδωσε η Τουρκία (σταθμός Υδρογραφικής Υπηρεσίας Αττάλειας), ώστε το «Ορούτς Ρέις» να συνεχίσει έρευνες που ανακοίνωσε σε περιοχή μεταξύ των νότιων παραλίων της και των Κατεχομένων, μέχρι και τις 31 Γενάρη.

Στο μεταξύ, το «ΥΠΕΞ» της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» (του ψευδοκράτους) σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει τις έρευνες που η Λευκωσία ξεκινά πάλι, εφαρμόζοντας συμφωνίες με ενεργειακούς κολοσσούς όπως η «ExxonMobil», αναφέροντας ότι θα προχωρήσει με «αντίστοιχες ενέργειες» για την προστασία των «νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων» της και επικρίνοντας «μονομερείς δραστηριότητες των Ελληνοκυπρίων», οι οποίες, όπως σημειώνει, «δεν εξυπηρετούν άλλο σκοπό από την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Σημειωτέον, σπεύδει να επαναφέρει την πρόταση που το ψευδοκράτος έχει καταθέσει από το 2019, ουσιαστικά για την «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων πριν ολοκληρωθεί οποιαδήποτε διευθέτηση του Κυπριακού.

Την ίδια στιγμή, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Γιόσι Αμράνι, σε νέα του συνέντευξη τονίζει ότι «η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα στην περιοχή» αλλά και ότι «μας ενδιαφέρει να έχουμε καλύτερες, κανονικές σχέσεις με την Τουρκία (...) Θα έλεγα ότι το ενδιαφέρον μας είναι η καλή σχέση με κάθε χώρα της περιοχής». Καταλήγει δε πάλι ότι «η καλή σχέση με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι θα υποκαταστήσει τη σχέση που έχουμε με την Ελλάδα. Νομίζω ότι είναι πολύ ξεκάθαρο».

Ολα αυτά ενώ στο φως συνεχίζουν να έρχονται μια σειρά από πλευρές της συνεργασίας τουρκικών και ευρωπαϊκών κεφαλαίων. Οπως μετέδωσε το γερμανικό δίκτυο ZDF, το τουρκικό επιθετικό drone «Bayraktar TB2» κατασκευάστηκε με την καθοριστική συμβολή (με τεχνογνωσία) της γερμανικής εταιρείας όπλων «Hensoldt». Το συγκεκριμένο σύστημα «διακρίθηκε» ιδιαίτερα στις περσινές συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ η συγκεκριμένη εταιρεία θεωρείται ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές συστημάτων στρατιωτικής αναγνώρισης.

Παζάρια και για το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο

Στο μεταξύ, σε επίσκεψη που έκανε λιβυκή αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, στην Τουρκία, επιβεβαιώθηκαν διεργασίες και διαφωνίες που υπάρχουν για τους όρους συνεργασίας με την κυβέρνηση Ερντογάν, με φόντο και την παρέμβαση όλων των ιμπεριαλιστικών κέντρων στη χώρα και την περιοχή.

Κάποια μέλη της αντιπροσωπείας, όπως ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας Γιουσούφ αλ Αγκουρι, είπαν ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έχει δει ούτε συζητήσει έως τώρα τις διμερείς συμφωνίες, που μεταξύ άλλων περιελάμβαναν και αυτή που το 2019 ορίστηκε ως «οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Φεβζί αλ Νουβαϊρί, δήλωσε ότι «η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών δεν αποτελεί πρόβλημα για τη Λιβύη, μόνο που ο χρόνος της είναι προβληματικός». Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχει αντίθεση στο εσωτερικό της Λιβύης για τη συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας και απαιτείται συνεννόηση για την επικύρωσή της» και εξέφρασε την άποψη ότι οι συμφωνίες θα επικυρωθούν από τη Λιβύη την επόμενη περίοδο.

Ο δε Ντμπεϊμπά - που χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική» τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν - τόνισε ότι «ειδικά με την Τουρκία» θέλουμε να πραγματώσουμε «μια πραγματικά στρατηγική σχέση», όπως «με όλες τις γειτονικές και φιλικές χώρες», και πρόσθεσε: «Οσον αφορά τις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, επιβεβαιώνουμε την εγκυρότητα των πλαισίων στα οποία βασίστηκαν αυτές οι συμφωνίες, καθώς είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών ταυτόχρονα». Δεν παρέλειψε να εκφράσει ανυπομονησία ειδικά για «τη συνεδρίαση του μεικτού οικονομικού συμβουλίου των δύο χωρών το συντομότερο δυνατό», καθώς «αναμένουμε τις τουρκικές εταιρείες να έρθουν γι' αυτά τα έργα. Προσπαθούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας στον τομέα της οικονομίας και της Ενέργειας. Συζητήσαμε επίσης ζητήματα συνεργασίας στον τομέα της Υγείας. Εχουμε αναπτύξει στρατηγική συνεργασία με όλες τις χώρες και ειδικά με την Τουρκία».

Από την τουρκική πλευρά, ο Ερντογάν ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι «με το μνημόνιο συνεννόησης που υπογράψαμε με τη γείτονά μας στη Μεσόγειο, τη Λιβύη, για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, εξασφαλίστηκαν τα εθνικά συμφέροντα και το μέλλον των δύο χωρών (...) Ο Ντμπεϊμπά έχει επανειλημμένα πει ότι αυτό το μνημόνιο είναι σύμφωνο με τα εθνικά συμφέροντα της Λιβύης. Τα υπόλοιπα - κατά τη δική μας την άποψη - είναι λόγια περιττά. Σήμερα επαναβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας στο θέμα αυτό».

Με βάση πάντως και τις καταγεγραμμένες από την αρχή «ενστάσεις» της πλευράς που ελέγχει τη λιβυκή Βουλή στο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, το αντιπολιτευόμενο CHP έσπευσε να χαρακτηρίσει τις δηλώσεις τους «ανησυχητικές», ζητώντας από την κυβέρνηση Ερντογάν να πάρει μέτρα για τη διασφάλιση της υλοποίησής της.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ας καταγραφεί ότι στην Τρίπολη μεγαλώνει η αβεβαιότητα για το εάν θα διεξαχθούν στην ώρα τους οι προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκέμβρη. Η Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε πως από την πλευρά της όλα είναι έτοιμα αλλά την τελική απόφαση θα πρέπει να πάρει (για τυχόν αναβολή) η εκλεγμένη Βουλή. Η ειδική σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Αμερικανίδα διπλωμάτης Στέφανι Γουίλιαμς, απέρριψε πάντως πως ήδη έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται έναν νέο «οδικό χάρτη» για τις λιβυκές εκλογές.

Ψάχνουν τα... σχήματα

Την ίδια ώρα, χτες, από τη Σόφια, ο Κυρ. Μητσοτάκης, καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις για τον ρόλο των λυκοσυμμαχιών του κεφαλαίου, ισχυρίστηκε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «έχει προσδιορίσει το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων με απόλυτη σαφήνεια», δίνοντας στην Τουρκία «την επιλογή της σταδιακής εξομάλυνσης των σχέσεων με τις γειτονικές προς την Τουρκία χώρες - στις οποίες προφανώς συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα - με μία αποκλιμάκωση της έντασης, με την παύση πια των προκλητικών ενεργειών, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το αδιανόητο casus belli με το οποίο η Τουρκία εξακολουθεί να απειλεί την Ελλάδα». «Σε αυτή την περίπτωση εμείς θα είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι θα αγωνιστούμε για μία πλήρη εναρμόνιση των ευρωτουρκικών σχέσεων διότι θα είμαστε οι πρώτοι που θα ωφεληθούμε από την περιφερειακή σταθερότητα», επανέλαβε.

Στο ίδιο πλαίσιο ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, έστειλε μήνυμα στην τουρκική αστική τάξη ότι είναι «ώρα για αλλαγή πορείας της Τουρκίας, για (...) να ενταχθεί η Τουρκία στη νέα αρχιτεκτονική της περιοχής και να γίνουν το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος θάλασσες ειρήνης και συνεργασίας», όπερ σημαίνει στη γλώσσα του κεφαλαίου πρόσκαιροι συμβιβασμοί - με τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου στο κρεβάτι του Προκρούστη - για τη μοιρασιά της καπιταλιστικής λείας, που εμπεριέχουν την φύτρα του επόμενου κύκλου κρίσεων με θύματα πάντα τους λαούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, απευθυνόμενος στα άλλα αστικά κόμματα, τα κάλεσε να «αντιμετωπίσουν τον πειρασμό του μικροκομματισμού», ζητώντας «στοίχιση όλων των πολιτικών δυνάμεων με κοινό παρονομαστή την εθνική λογική και το εθνικό συμφέρον», όπως προσδιορίζονται βέβαια από τους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων και των συμφωνιών τους, που καμία σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα.


ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ «ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ»
Πάλι δυσαρέσκεια γιατί «μένουν εκτός» από την πορεία προς την ΕΕ

Χτες αναμενόταν να ξεκινήσει στα Τίρανα η νέα Σύνοδος Κορυφής της πρωτοβουλίας «Ανοιχτά Βαλκάνια», του σχήματος που επισημοποίησαν πριν κάποιους μήνες Αλβανία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία.

Σερβικά και αλβανικά ΜΜΕ επικαλούνταν πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η συνάντηση θα κατέληγε στην υπογραφή συμφωνιών για ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως η αγροτική ανάπτυξη, η ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας των τριών χωρών, το εμπόριο. Η συνάντηση αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.

Το Σαββατοκύριακο, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, με κοινή επιστολή τους επανέφεραν τη δυσαρέσκεια που προκαλεί η συνεχιζόμενη «εμπλοκή» στην πορεία ένταξής τους στην ΕΕ.

«Εδώ και καιρό οι πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων (...) έμειναν εκτός», αναφέρουν, προσθέτοντας ότι «η επιθυμία του λαού μας να γίνει μέλος της οικογένειας της ΕΕ έχει κατά καιρούς αγνοηθεί (...). Αυτό έχει οδηγήσει σε απογοήτευση, αστάθεια, μετανάστευση και έλλειψη μεγάλων επενδύσεων». Μεταξύ άλλων σημείωσαν ότι «εμείς, ως ηγέτες των χωρών μας, μπορούμε να αποφασίσουμε να μείνουμε και να μεμψιμοιρούμε ή να δράσουμε. Επιλέξαμε το δεύτερο», μνημονεύοντας τη συμφωνία που υπογράφτηκε τον Νοέμβρη του 2019 για την «προκαταρκτική συμφωνία για την προώθηση της λεγόμενης "Διαδικασίας του Βερολίνου"», στην οποία συμμετέχουν και οι 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, δηλαδή και Μαυροβούνιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, που ωστόσο μέχρι σήμερα δεν συμμετέχουν στα «Ανοιχτά Βαλκάνια».

Σημειώνουν ακόμη πως «συχνά κατηγορούμενοι ως η "μπαρουταποθήκη" της Ευρώπης, εμείς ως υπεύθυνοι ηγέτες δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην περιοχή μας να επιστρέψει στους εφιάλτες του παρελθόντος, ενώ η ΕΕ δεν είναι σε θέση να κάνει περισσότερα για τη διεύρυνση σε αυτό το στάδιο», αλλά σπεύδουν να διευκρινίσουν πως «τα "Ανοιχτά Βαλκάνια" δεν είναι μια παρηγορητική κατάκτηση αντί της ένταξης στην ΕΕ, αλλά μάλλον ένα μεγάλο βήμα προς αυτήν».

Εκφράζονται δε ευχαριστίες προς «ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες» και την «αμερικανική κυβέρνηση», που «έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξή τους» στην Πρωτοβουλία και καλούν «ολόκληρη την ΕΕ να ενωθεί και να υποστηρίξει πλήρως τα "Ανοιχτά Βαλκάνια" και να παροτρύνει τους άλλους γείτονες να μετατρέψουν την πρωτοβουλία μας από ανάγκη σε δράση».

Στη Βουλγαρία ο πρωθυπουργός

Το θέμα της κατάστασης στα Δ. Βαλκάνια, που «βράζει» από τις αντιθέσεις και τα ευρωατλαντικά σχέδια, απασχόλησε εξάλλου και τη χτεσινή «επίσκεψη εργασίας» στη Βουλγαρία του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Rumen Radev, και τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό, Kiril Petkov.

Κατά το Μαξίμου εξετάσθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στους τομείς της Ενέργειας, των μεταφορών, καθώς και της συνεργασίας στο ζήτημα της προστασίας και φύλαξης των συνόρων.

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν, εξάλλου, οι «προοπτικές ολοκλήρωσης» του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB και η σιδηροδρομική και οδική διασύνδεση των δύο χωρών, με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται και στο σταθμό επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, ο οποίος δρομολογείται στην Αλεξανδρούπολη, βοηθώντας, όπως σημείωνε ο Μητσοτάκης, «να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από έναν και μόνο προμηθευτή φυσικού αερίου».

Κατά την κυβέρνηση, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην «ευρωπαϊκή προοπτική» των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον αυτές εκπληρώνουν τους όρους και τα κριτήρια της ένταξης, και τόνισαν τη «διάθεση να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση αυτή». Ο Μητσοτάκης, άλλωστε, τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την Πολιτική Διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ σημείωσε ότι προσβλέπει στη συνδρομή της Βουλγαρίας για την πραγματοποίηση των Διακυβερνητικών Διασκέψεων της ΕΕ με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις «αυξανόμενες προκλήσεις» στην περιοχή λόγω αύξησης μεταναστευτικών ροών και εξέφρασε την προσδοκία η ΕΕ να λάβει «περισσότερα μέτρα», με βάση και τη βάρβαρη πολιτική της στο Μεταναστευτικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ