ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Μοχλός καλύτερης διείσδυσης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στη Μεσόγειο

Σπύρος Χαλβατζής: Επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ για την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για το μοίρασμα των αγορών

Τη σύμπλευση της κυβέρνησης στην προσπάθεια της ΕΕ για αναδιανομή των αγορών της Μεσογείου, μέσω της πρωτοβουλίας Σαρκοζί για την Ευρωμεσογειακή Συνεργασία, ξεκαθάρισε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Την αντίθεση του ΚΚΕ στους εν λόγω σχεδιασμούς που θα επιφέρουν νέα δεινά στους λαούς των μεσογειακών χωρών εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Σπύρος Χαλβατζής.

Αναφερόμενη στην Ευρωμεσογειακή Συνεργασία, η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι πρόκειται για την «κορύφωση της πρωτοβουλίας του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί» και «αποτελεί μια προσωπική επιτυχία». Διευκρίνισε ότι «η χρηματοδότησή της δε θα ξεπεράσει την, ούτως ή άλλως, προγραμματισμένη από την ΕΕ», όμως «ευελπιστούμε σε νέα χρηματοδότηση από διεθνείς οργανισμούς». Οι πρωτοβουλίες που θα ληφθούν θα αφορούν, όπως είπε, τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, το ευρωμεσογειακό πανεπιστήμιο, την απορρύπανση της Μεσογείου, καθώς και θέματα μεταφορών και διακρατικών συνεργασιών.

«Εχει ντυθεί με ρόδινα χρώματα αυτή η διαδικασία», σχολίασε παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, τονίζοντας πως «βασικός στόχος της πρωτοβουλίας Σαρκοζί είναι η προετοιμασία για την καλύτερη διείσδυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε χώρες της Μεσογείου». Οπως είπε, υπάρχει στόχευση για «μεγάλα οδικά δίκτυα, καινούρια λιμάνια και ζώνες ελεύθερου εμπορίου» και, παράλληλα, γίνεται προσπάθεια «να ενισχυθούν πολιτικά τα καθεστώτα των χωρών της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής για να βοηθήσουν αυτή τη διείσδυση». Με τις κινήσεις αυτές, σημείωσε ο Σπύρος Χαλβατζής, «επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ για την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για το μοίρασμα των αγορών» και «η κυβέρνηση τάσσεται σήμερα με τον γαλλογερμανικό άξονα». Συνέχισε λέγοντας πως «ως ΚΚΕ κριτικάρουμε αυστηρά όλες τις δυνάμεις που έχουν αυταπάτες για το ρόλο της ΕΕ, για τη θέλησή της να βοηθήσει φτωχές χώρες».

Ο Σπύρος Χαλβατζής υπενθύμισε ότι στις χώρες της Μεσογείου υπάρχουν στρατιωτικές αμερικανικές βάσεις και την ίδια στιγμή «η ΕΕ έχει έναν απέραντο στρατό, ο οποίος δρα μέσα από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις». Καταλήγοντας ο Σπύρος Χαλβατζής επισήμανε ότι «τα πετρέλαια στη Βόρεια Αφρική είναι πάρα πολλά», με αποτέλεσμα «οι Αμερικανοί, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών αυτών, συγκρούονται με πολλούς» και «από αυτές τις συγκρούσεις πάντα πλήττονται οι λαοί. Προοπτικά φοβόμαστε ότι αυτοί οι ανταγωνισμοί μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε καινούριες επεμβάσεις».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαβουλεύσεις ενόψει της αυριανής συνάντησης Χριστόφια - Ταλάτ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Χωριστές επαφές με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο ξεκίνησε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και διαβούλευση, ενόψει της αυριανής συνάντησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί ανασκόπηση εφ' όλης της ύλης σχετικά με τις εργασίες των Τεχνικών Επιτροπών και των Ομάδων Εργασίας.

Κατά τη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, την Τετάρτη, το κόμμα ανακοίνωσε την πεποίθησή του ότι ο Δ. Χριστόφιας μπορεί να προχωρήσει σε απευθείας διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, διευκρίνισε ότι την τελική απόφαση θα τη λάβει ο Πρόεδρος σε συνάρτηση με τη συνάντηση που θα έχει με τον Μ. Ταλάτ, λέγοντας ότι «με βάση την ενημέρωση για την εργασία των ομάδων και των επιτροπών, αυτό που τέθηκε από διάφορες πολιτικές πλευρές ότι προϋπόθεση είναι να υπάρξει στοιχειώδης έστω γεφύρωση του χάσματος, εμείς αξιολογούμε ότι στοιχειώδεις συγκλίσεις σε αρκετές ομάδες εργασίας υπάρχουν. Στο επίπεδο των τεχνικών επιτροπών, είναι γνωστό ότι έχουν συμφωνηθεί αρκετά πράγματα όπου εκεί το κριτήριο θα είναι η πρακτική εφαρμογή τους». Ο Δ. Χριστόφιας μέχρι και σήμερα έχει διαδοχικές συναντήσεις με όλων των κομμάτων.

Σε δηλώσεις του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σημείωσε ότι «ο Πρόεδρος, ενημερώνει και ακούει και αυτός είναι ο χαρακτήρας των συναντήσεών του», αναφέροντας ότι στη συνέχεια ο Δ. Χριστόφιας θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), επανέλαβε τον πάγιο ισχυρισμό της Τουρκίας ότι «η ειρηνευτική επιχείρηση την 20ή Ιουλίου του 1974 έθεσε τέλος στα δεινά που είχαν υποστεί οι Τουρκοκύπριοι», καθώς «προστάτευσε τους Τουρκοκυπρίους από πιθανή γενοκτονία», καλώντας όλο τον κόσμο να αντιληφθεί αυτήν την πραγματικότητα. Σημείωσε δε ότι «εκείνοι που αρνούνται να καταλάβουν τις πραγματικότητες αυτές θα δουν αργά ή γρήγορα τα δεδομένα», ενώ, αναφερόμενος στη λύση, υποστήριξε ότι «θα πρέπει να είναι βασισμένη στην πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων», κάνοντας λόγο ξανά για έναν νέο συνεταιρισμό, που «θα πρέπει να είναι διζωνικός και να βασίζεται στην πολιτική ισότητα και να βρίσκεται υπό την εγγύηση της Τουρκίας».

Ο Ρ. Ερντογάν επανέλαβε τα περί απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, την οποία χαρακτήρισε «ντροπή για όλη την ανθρωπότητα».

Επίθεση στο ΑΚΡ διά του Κυπριακού εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ, υποστηρίζοντας ότι «έγιναν αφ' ενός μεν για να ικανοποιηθεί η κοινή γνώμη αφ' ετέρου δε, για να καλύψει τις παραχωρήσεις του στο νησί»...

Σε αυτό το κλίμα, ο ΓΓ των ΗΕ Μπαν Γκι-μουν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, σημειώνοντας την εκτίμησή του ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα εργαστεί σκληρά για τη λύση του προβλήματος, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
Μιλούν για βήματα προς λύση εν μέσω ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων

Η ελληνική κυβέρνηση επικεντρώνει στο ζήτημα της ονομασίας και εκτιμά πως είναι «κοντά σε λύση», φέροντας σαν θετική εξέλιξη τη στάση του ...Παναμά!

«Κοντά σε λύση του προβλήματος της ονομασίας», βρίσκονται Αθήνα και Σκόπια, τόνισε χτες, σε τηλεοπτική εκπομπή, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Ετσι, για μια ακόμη φορά, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει πως επικεντρώνει κύρια, αν όχι αποκλειστικά, στην αποδοχή μιας ονομασίας από τα δύο μέρη, χωρίς να προτάσσει - πολύ περισσότερο να συνδέει με την αποδοχή της ονομασίας - τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των αλυτρωτικών τάσεων, που σαφώς υπάρχουν και εκδηλώνονται όλο και πιο συχνά και υποδαυλίζονται από τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ. Είναι φανερό πως αν αυτές πρώτα και κύρια δεν αντιμετωπιστούν, ακόμα και αν βρεθεί σύμφωνη λύση στο ζήτημα του ονόματος, τα προβλήματα με την ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να μειωθούν και τα δύο κράτη θα συνεχίσουν να είναι πιόνια στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων. Με λίγα λόγια, αν το όνομα δεν αναφέρεται αποκλειστικά σε γεωγραφικό προσδιορισμό, τότε τα προβλήματα θα είναι μονίμως στην ημερήσια διάταξη. Με δεδομένη την ευρωτλαντική υποδαύλισή τους.

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκτιμούν πως πίσω από τη «σκληρή γραμμή» που φαίνεται ότι ακολουθεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι κρύβεται η προσπάθεια για την οικοδόμηση διαπραγματευτικών αναχωμάτων. Οπως εξηγούν πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, ο Γκρούεφσκι επιχειρεί να προσθέσει στη διαπραγμάτευση αιτήματα, έτσι ώστε η ικανοποίηση κάποιων από αυτών να του επιτρέψει να πραγματοποιήσει στροφή και να δεχτεί μια συμφωνία για την ονομασία της χώρας του, η οποία, σύμφωνα με τον όρο που έχει θέσει η Αθήνα, θα ισχύσει έναντι όλων.

Σημειώνουν, επίσης, πως παρατηρείται μια αλλαγή στο κλίμα γύρω από αυτήν την υπόθεση. Ως παράδειγμα σημειώνουν την «ξαφνική» αλλαγή στάσης του Παναμά. Ο πρεσβευτής της χώρας στην Ελλάδα συναντήθηκε χτες με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στην οποία ανακοίνωσε ότι η χώρα του δε θα αποκαλεί πλέον την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.

Αναλυτικά, ο διπλωμάτης δήλωσε: «Εκτιμώντας όλες τις πτυχές και εξελίξεις που σχετίζονται με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ανακοινώσαμε στην υπουργό Εξωτερικών ότι σε συνέχεια σειράς συζητήσεων, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε την ελληνική κυβέρνηση ότι η κυβέρνηση του Παναμά δεσμεύεται να τηρεί τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ σχετικά με την ονομασία της χώρας για διεθνή και διμερή χρήση».

Ο Παναμάς είχε αναγνωρίσει τη χώρα με τη συνταγματική της ονομασία («Δημοκρατία της Μακεδονίας») το 2002.

Χτες η Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον Κροάτη ομόλογό της Γκόρνταν Γιαντρόκοβιτς. Αμέσως μετά τη συνάντηση, η υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποίησε ως «υπόδειγμα» την Κροατία, που προχώρησε προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για να υπενθυμίσει στα Σκόπια τα «οφέλη» που θα έχουν αν συμβιβαστούν με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας. «Τα Βαλκάνια δε χρειάζονται άλλον εθνικισμό, χρειάζονται ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό όραμα», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη. Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει τη διεθνή ενημέρωση για το θέμα και θα συνεχίσει να είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ με εποικοδομητικό πνεύμα. Αν τα Σκόπια αφήσουν στην άκρη την αδιαλλαξία, πιστεύω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια λύση. Η απόφαση αυτή εξαρτάται 100% από την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ