ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Φλεβάρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ
«Ατζέντα» - φωτιά για τους λαούς

Αντιλαϊκό μανιφέστο, που ανάβει το «πράσινο φως» για τη γενίκευση της επίθεσης του κεφαλαίου κατά της μισθωτής εργασίας στο σύνολο της ΕΕ, αποτελεί η «Ατζέντα για την οικονομική και κοινωνική ανανέωση της Ευρώπης», που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Κομισιόν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας Βησ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Κομισιόν δημοσιοποίησε χτες στις Βρυξέλλες την «Ατζέντα για την οικονομική και κοινωνική ανανέωση της Ευρώπης» ενόψει του σημαντικού, έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Λισαβόνας (23-24 Μάρτη), απαιτώντας ριζική ανατροπή και «επανεξέταση» της «μεταρρύθμισης» των αγορών εργασίας, των συνταξιοδοτικών συστημάτων και των συστημάτων υγείας, των φορολογικών συστημάτων και των συστημάτων παροχών σ' ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), σύμφωνα και με τις ομόφωνες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κολωνίας (3/4 Ιούνη 1999). Παράλληλα, το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) έκανε χτες «συζήτηση προετοιμασίας» ενόψει της Λισαβόνας, όπου τις οριστικές αποφάσεις θα λάβουν οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Ο ΥΠΕΘΟ Γ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας ως «ισοδύναμη μ' ένα κοινωνικό Μάαστριχτ» και παρουσίασε ως δήθεν ελληνικές θέσεις όλες τις βασικές προτάσεις της Κομισιόν.

«Πράσινο φως» για γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου

Η Κομισιόν, συνοψίζοντας τις προτάσεις της ενόψει της Λισαβόνας, τονίζει ότι «οι κυριότερες μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες είναι να εξακολουθήσουν να ισχύουν οι στόχοι του Συμφώνου για τη Σταθερότητα και την Ανάπτυξη (Αμστερνταμ 1997), να συνεχιστεί η μισθολογική συγκράτηση, να βελτιωθεί η ποιότητα και η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, να αξιοποιηθούν τα αναπτυξιακά περιθώρια στο πλαίσιο των προσπαθειών αναδιάρθρωσης και μείωσης του συνολικού φορολογικού βάρους, να μειωθούν οι φορολογικές πιέσεις στην εργασία και να ολοκληρωθούν οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις των φορολογικών μας συστημάτων και των συστημάτων κοινωνικών παροχών και ιδιαίτερα η κρίσιμη αναδιάρθρωση των συντάξεων». Πρόκειται για ταξικό μανιφέστο της Κομισιόν, που ανάβει το «πράσινο φως» για τη γενίκευση της επίθεσης του κεφαλαίου κατά της μισθωτής εργασίας στο σύνολο της ΕΕ.

Η ίδια η Κομισιόν εξηγεί και την «αναγκαιότητα» αυτής της (...) «ανανέωσης», της «αναγέννησης» όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρ. Πρόντι, εννοώντας προφανώς «αναγέννηση» του κεφαλαίου και της κυριαρχίας του, στα πλαίσια του «νέου περιβάλλοντος» της ΟΝΕ του Μάαστριχτ. Ετσι, λοιπόν, για την Κομισιόν «είναι σαφές πως η θεμελιώδης αλλαγή του οικονομικού περιβάλλοντος, που επέφερε η θέσπιση της ΟΝΕ, τονίζει εκ νέου τη σημασία των υγιών δημόσιων οικονομικών και της μεταρρύθμισης των αγορών εργασίας. Τα δύο αυτά επίπεδα πολιτικής, που εστιάζονται στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και στην αναδιάρθρωση των δαπανών, της φορολογίας και των κοινωνικών εισφορών, ενέχουν σημαντικές συνέπειες για τις πολιτικές κοινωνικής προστασίας».

Αλλά γιατί θα πρέπει να ανατραπούν εργατικά κεκτημένα αιώνων; Το βασικό άλλοθι είναι, πάντα, ότι «σήμερα η ΕΕ, όπως και όλος ο υπόλοιπος κόσμος, έρχεται αντιμέτωπη με μια μεταστροφή προτύπων, οφειλόμενη στην παγκοσμιοποίηση και τη νέα οικονομία της γνώσης». Ο εργαζόμενος πληθυσμός της ΕΕ πρέπει να αποδεκατιστεί, αλλάζοντας ριζικά τρόπο ζωής, εργασίας και γεραμάτων, επειδή «οι νέες τεχνολογίες» απαιτούν «μεταστροφή προτύπων» της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Προσπάθησαν με την «ευέλικτη» εργασία, δηλαδή την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής εργασίας, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Και τώρα βγάζουν τα «μεγάλα μαχαίρια», απειλώντας ότι αν δεν αλλάξετε εργασιακή συμπεριφορά, θα σας κόψουμε συντάξεις και ιατροφαρμακευτική «περίθαλψη».

Οπως το περιγράφει (...) κομψά η Κομισιόν, «η ΟΝΕ θα επιταχύνει τη διαδικασία διαρθρωτικών οικονομικών αλλαγών στην ΕΕ και θα ενισχύσει την ανταγωνιστική θέση της. Ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ανακατανομή των πόρων μεταξύ των οικονομικών κλάδων, γεγονός που θα απαιτήσει υψηλό βαθμό ευελιξίας και προσαρμοστικότητας. Είναι πιθανόν πολλά άτομα να αντιμετωπίσουν εντονότερη αβεβαιότητα και μεγαλύτερους κοινωνικούς κινδύνους. Κατά συνέπεια, ενδέχεται να πιεστούν, ώστε να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις. Τα συστήματα κοινωνικής προστασίας μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τις νέες μορφές οργάνωσης της εργασίας και ρύθμισης του εργασιακού χρόνου, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την προσαρμοστικότητα μέσα στην αγορά εργασίας».

Οπως τονίζεται σ' ένα άλλο σημείο της «Ατζέντας» «παροχή βοήθειας στους εργαζόμενους ώστε να καταστούν περισσότερο προσαρμόσιμοι και συστήματα κοινωνικής προστασίας περισσότερο βιώσιμα, σύγχρονα και ενεργά, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τη γήρανση του πληθυσμού». Αυτό η Κομισιόν ονομάζει κατ' ευφημισμόν (...) «ο άνθρωπος στο κέντρο των πολιτικών της ΕΕ», εννοώντας, πιθανά, ο εργαζόμενος στο στόχαστρο του κεφαλαίου και του κράτους.

Η Κομισιόν τονίζει ότι «η ΟΝΕ αυτή καθαυτή δε θέτει εν αμφιβόλω την από καιρού αναγνωρισμένη πρωταρχική αρμοδιότητα κάθε κράτους - μέλους να οργανώνει και να χρηματοδοτεί το δικό του σύστημα κοινωνικής προστασίας». Αλλά προτείνει «συντονισμένη προσέγγιση» και δύο μέτρα: (1) «Σύσταση σε μόνιμη βάση ομάδας για την ενίσχυση της συνεργασίας με τα κράτη - μέλη στον τομέα του εκσυγχρονισμού των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης» και (2) «εκπόνηση εκτεταμένης μελέτης για τις απαραίτητες προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένα υγιές και βιώσιμο συνταξιοδοτικό καθεστώς, το οποίο να εγγυάται την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών». Ως «μοντέλο» της «νέας κοινωνίας» προβάλλονται οι ΗΠΑ και το αμερικανικό «υπόδειγμα» συγκράτησης της ανεργίας, με διεύρυνση της φτώχειας και «ευέλικτα» συστήματα ιδιωτικής ασφάλισης και σύνταξης.

Δηλώσεις Γ. Παπαντωνίου για το «κοινωνικό Μάαστριχτ»

Ο ΥΠΕΘΟ Γ. Παπαντωνίου, γνωστός λάτρης της αμερικανικής «αποτελεσματικότητας», χαρακτήρισε τη Σύνοδο της Λισαβόνας ως «ισοδύναμη μ' ένα κοινωνικό Μάαστριχτ» και τόνισε ότι είναι «ευνοϊκή συγκυρία» για την προώθηση ενός «νέου ευρωπαϊκού κοινωνικού υποδείγματος». Επανέλαβε τις προτάσεις της Κομισιόν ως δήθεν «κυβερνητικές προτάσεις», εμπλουτίζοντας με κορόνες για «επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών» και «δεσμευτικά κριτήρια για απασχόληση, φορολογία και κοινωνικές δαπάνες».

Σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου, η ΕΕ έχει λόγο για τα εργασιακά και τα φορολογικά, αλλά «όσον αφορά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, αυτές είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας των εθνικών κυβερνήσεων». Ο ΥΠΕΘΟ αρνήθηκε να αποκαλύψει προεκλογικά τι μέλλει γενέσθαι, καθιστώντας όμως σαφές ότι «η επόμενη Βουλή θα αποφασίσει για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα». Ο Γ. Παπαντωνίου, ερωτηθείς, αναγνώρισε ότι τα Ταμεία πρέπει να αλλάξουν, αλλά η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ «δε θα θίξει ώριμες ασφαλιστικές προσδοκίες» (!!!). Βιάστηκε να (...) «θάψει» τις σχετικές δηλώσεις της επιτρόπου Α. Διαμαντοπούλου, η οποία απλά μετέφερε στην Αθήνα το «πνεύμα» των Βρυξελλών, αλλά κάπως (...) πρόωρα, δηλώνοντας ότι «η ίδια διέψευσε την Κυριακή» τις δηλώσεις της Παρασκευής. Και επιτέθηκε κατά της ΝΔ, ομολογώντας, όμως, ότι «η ένταξη στην ΟΝΕ προϋποθέτει αυστηρή και αξιόπιστη κυβέρνηση, δεν είναι θέμα χρώματος, είναι θέμα αξιοπιστίας». Σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου «η ΝΔ υπόσχεται δαπάνες τριών κρατικών προϋπολογισμών για τον επόμενο χρόνο, κάτι που είναι ασυμβίβαστο με το Σύμφωνο Σταθερότητας και την πορεία στην ΟΝΕ». Το ΠΑΣΟΚ έχει μεγαλύτερη «προσαρμοστικότητα», όπως θα 'λεγε και η Κομισιόν.

ΣΗΜΙΤΗΣ - ΓΚΟΥΤΙΕΡΕΣ
Συμφωνία για την αντεργατική επίθεση της Λισαβόνας

Το περιεχόμενο της επιστολής του Πορτογάλου πρωθυπουργού ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 23 και 24 του Μάρτη και της απάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού

Για μια σαρωτική επίθεση κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων ετοιμάζονται οι «δεκαπέντε» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η εκκίνηση θα δοθεί από τη Σύνοδο της Λισαβόνας στις 23 και 24 του Μάρτη. Τούτο προκύπτει τόσο από την επιστολή του προεδρεύοντος, πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτιέρες προς τους ηγέτες της ΕΕ, όσο και από την επιστολή - απάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Επιστολή Γκουτιέρες

Στην επιστολή του ο Πορτογάλος πρωθυπουργός τονίζει την ανάγκη αλλαγής του «κοινωνικού προτύπου» με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα. Οι αλλαγές που προωθούνται στη Σύνοδο της Λισαβόνας στηρίζονται στις εξής παραμέτρους: παγκοσμιοποίηση, τεχνολογικές αλλαγές και γήρανση του πληθυσμού. Οπως είναι γνωστό, η πορτογαλική προεδρία με τις προτάσεις της συνιστά την υιοθέτηση του αμερικανικού μοντέλου στην αγορά εργασίας. Δηλαδή, την πλήρη απορύθμιση, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την καθιέρωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, την κατάργηση των ορίων στις ομαδικές απολύσεις, τη διευθέτηση του ετήσιου χρόνου εργασίας κλπ. Στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης οι «δεκαπέντε» υποστηρίζουν το μοντέλο της Χιλής με την καθιέρωση του τριζωνικού συστήματος, δηλαδή την κατεδάφιση των ασφαλιστικών ταμείων, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές, την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς κ.ά.

Απάντηση Σημίτη

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στην επιστολή - απάντηση, η οποία δημοσιεύτηκε στο «Βήμα της Κυριακής», δηλώνει την υποστήριξή του στις προτάσεις της πορτογαλικής προεδρίας. Ο Κ. Σημίτης προτείνει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη διευκόλυνση της κινητικότητας των εργαζομένων από εργασία σε εργασία και από ειδικότητα σε ειδικότητα, την άσκηση ενεργητικής και όχι παθητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Οι προτάσεις του πρωθυπουργού δίνουν το περίγραμμα και το περιεχόμενο του «απασχολήσιμου», το μοντέλο του εργαζόμενου που θα είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του εκάστοτε εργοδότη για να εργαστεί όσο, όπου και όπως του ζητηθεί. Θα είναι επίσης αποκλειστικά υπεύθυνος για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή του και τη συνταξιοδότησή του, αν βεβαίως καταφέρει ποτέ να φτάσει στην ηλικία της συνταξιοδότησης.

Οι χτεσινές δηλώσεις

Η συμφωνία στις γενικές γραμμές των προτάσεων της πορτογαλικής προεδρίας αποτυπώθηκε στις δηλώσεις των πρωθυπουργών Πορτογαλίας Αντ. Γκουτιέρες και Ελλάδας Κ. Σημίτη μετά τη χτεσινή δίωρη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Αθήνα στα πλαίσια της ενημέρωσης όλων των ηγετών της ΕΕ, ενόψει της Συνόδου στη Λισαβόνα.

Στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης τόνισε ότι το κοινωνικό μοντέλο στα κράτη - μέλη της ΕΕ «βρίσκεται υπό αμφισβήτηση» και δήλωσε την υποστήριξή του στις προτάσεις της πορτογαλικής προεδρίας. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας επανέλαβε στις δηλώσεις του τα όσα διατύπωσε στην επιστολή του, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη μεγαλύτερου συντονισμού των πολιτικών απασχόλησης και κοινωνικής ασφάλισης των κρατών - μελών της ΕΕ.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν ακόμη την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και όπως δήλωσε ο Αντ. Γκουτιέρες κατέληξαν ότι θα πρέπει να γίνει αυστηρότερη η εφαρμογή του «Συμφώνου Σταθερότητας για τα Βαλκάνια».

ΟΡ. ΚΟΛΟΖΩΦ
Να δώσουμε σημαντική ώθηση στην προώθηση του Μετώπου

Η εκλογές του Απρίλη είναι μια ευκαιρία, για να δοθεί μια σημαντική ώθηση στη συγκρότηση του λαϊκού - πατριωτικού μετώπου που προτείνει το ΚΚΕ. Αυτό τόνισε ο Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη συγκέντρωση που έγινε την Κυριακή το πρωί στον κινηματογράφο ΑΑΒΟΡΑ, που τη διοργάνωσαν οι κομματικές οργανώσεις του 1ου και 7ου Διαμερίσματος της Αθήνας. Η απήχηση της πρότασης του ΚΚΕ, τόνισε ο Ορ. Κολοζώφ, έχει ανησυχήσει την κυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστές προστάτες της γι' αυτό και καταφεύγουν στην κλασική μέθοδο αντιμετώπισης του ΚΚΕ, στον αντικομμουνισμό και στη διαστρέβλωση των θέσεων του Κόμματος.

«Με την ευκαιρία αυτών των εκλογών, τόνισε ο Ορ. Κολοζώφ, εμείς πάμε να δώσουμε ώθηση στη συγκρότηση αυτού του μετώπου». Και πρόσθεσε: «Πρέπει να βγει ενισχυμένο το ΚΚΕ. Εμείς καλούμε όλους εκείνους που - διατηρώντας τις ιδιαίτερες απόψεις τους - επιθυμούν να δράσουν χέρι με χέρι μαζί μας, να στηρίξουν ενωτικές πρωτοβουλίες, να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια μάχης του ΚΚΕ».

Αναφερόμενος στις αντικομμουνιστικές επιθέσεις επισήμανε: «H άνοδος της επιρροής του ΚΚΕ έχει ανησυχήσει την κυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστές προστάτες της, γι' αυτό έχουν εξαπολύσει μια μεγάλη αντικομμουνιστική επίθεση. Συκοφαντώντας το ΚΚΕ επιδιώκουν να το αποκόψουν από τις συμμαχίες που δημιουργεί με οργανώσεις και παράγοντες, οι οποίοι έχουν ταχθεί κατά της παγκοσμιοποίησης της νέας τάξης πραγμάτων και αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ εκείνη τη δύναμη που μπορεί να συμβάλει στην οργάνωση της αντίστασης και της πάλης του ελληνικού λαού».

Ειδικότερα για την πρόταση συγκρότησης του λαϊκού μετώπου σημείωσε: «Εμείς κάνουμε την πρόταση για τη δημιουργία ενός μετώπου, ενωτικού, αγωνιστικού που θα έχει το χαρακτήρα κινήματος. Ενός μετώπου που θ' αποκτήσει ανώτερα χαρακτηριστικά οργάνωσης, ενός οργανωμένου πολιτικού οργανισμού με στόχους. Ενός κινήματος που θα συνενώνει κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, κινήματα, οργανώσεις πολιτικούς παράγοντες και όλους αυτούς που θέλουν να παλέψουν, ν' αντισταθούν στην καπιταλιστική λαίλαπα.

Πιστεύουμε πως έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια διαφορετική πορεία εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας. Εμείς αυτό το μέτωπο το βλέπουμε σαν έναν πολιτικό σχηματισμό που δε θα περιορίζεται μόνο στα καθημερινά διεκδικητικά ζητήματα, που απασχολούν τον ελληνικό λαό, αλλά και θα στοχεύει να αναδείξει ένα πολιτικό υποκείμενο, που θα παλέψει για μια λαϊκή εξουσία, που θα εκφράζει τα συμφέροντα και θα κυβερνά για λογαριασμό της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων, των βιοτεχνών, των εμπόρων, της μικρομεσαίας αγροτιάς και θα δίνει δύναμη στο λαό ν' αναμετρηθεί με την πλουτοκρατία, η οποία και ασφαλώς θα αντιδράσει σε μια τέτοια πορεία. Το μέτωπο αυτό θ' αξιοποιεί την πείρα των μεγάλων δημοκρατικών και αντιφασιστικών αγώνων, των μεγάλων αντιπολεμικών και αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων του λαού μας».

Ο Ορ. Κολοζώφ σημείωσε ότι παρατηρείται διεισδυτικότητα της πρότασης του ΚΚΕ και σε χώρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. «Ο κόσμος, είπε, έχει απαλλαγεί από το ιδεολογικό φορτίο του αντικομμουνισμού και δεν τους πιστεύει, γιατί έχει δει τους κομμουνιστές να μάχονται για στόχους πατριωτικούς, για στόχους κοινωνικούς. Στόχους που τους καταλαβαίνουν και συμφωνούν με το ΚΚΕ, ακόμα αν δεν έχουν βρει το κουράγιο να κάνουν εκείνο το βήμα, με το οποίο θα μας πλησιάσουν και εκλογικά. Συζητούν, όμως, μαζί μας και ταλαντεύονται. Και η επίθεση που γίνεται αυτή τη στιγμή στο Κόμμα μας είναι ακριβώς για να κόψουν αυτή την πορεία και για να εμφανίσουν τάχα το ΚΚΕ με ένα πρόσωπο παραμορφωμένο, διαφορετικό από αυτό που έχει. Εμείς, θα δώσουμε αυτή τη μάχη με όσο το δυνατόν περισσότερους από αυτούς που λένε πως είμαστε αντίθετοι με την παγκοσμιοποίηση με τη νέα τάξη πραγμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ