ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Απρίλη 2005
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η καταλήστευση των πετρελαίων μας

1. Μόνο το ΚΚΕ στο πρόγραμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του 1935 τόνιζε τη μεγάλη δυνατότητα ανευρέσεως κοιτασμάτων πετρελαίου στη χώρα μας.

Το 1941 - '42 στις άτυπες συζητήσεις σε ακαδημαϊκούς κύκλους αναφερόταν η προοπτική ανεύρεσης πετρελαίου ιδίως από καθηγητές του Πολυτεχνείου και μελετητές.

2. Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές επέβαλαν στη χώρα μας, το προδοτικό καθεστώς των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967, η ηγεσία του οποίου, υπολόγιζαν ότι θα διευκόλυνε τα σχέδιά τους για τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής και των κοιτασμάτων πετρελαίου της.

Μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973, που έγινε για την ηγεμονία στο χώρο της Μ. Ανατολής και το πετρέλαιό της, που ήταν ένας από τους λόγους για τον οποίο οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές έφεραν στην εξουσία της Ελλάδας μετά τον Γ. Παπαδόπουλο τον Ιωαννίδη πιθανόν, για να διασφαλίσουν καλύτερα τον έλεγχο της χώρας μας και όλης της Ν. Ανατολικής Μεσογείου. Με το πραξικόπημα στην Κύπρο και την κατάληψη μεγάλου τμήματός της από τους Τούρκους, κατάφεραν να επιτύχουν κάτι που πάντοτε ήθελαν, δηλαδή τον απόλυτο έλεγχο της Κύπρου σαν ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο, για να εξουσιάζουν τη Μέση Ανατολή και τα πετρέλαιά της.

Ετσι, αφού χρησιμοποιήθηκε η Ελλάδα και οι αγγλικές βάσεις στην Κύπρο για το στρατιωτικό εφοδιασμό των Ισραηλινών από τις ΗΠΑ (Οκτώβρης 1973) και ενώ είχε ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση, προχώρησε ο Ιωαννίδης στο πραξικόπημα κατά της Κύπρου που προκάλεσε την επίθεση των Τούρκων, τη διχοτόμησή της και την επικυριαρχία των Αμερικανών.


Στη συνέχεια, από την ελληνική κυβέρνηση έχουν «απαγορευτεί οι υποθαλάσσιες έρευνες πετρελαίου στο Αιγαίο και οι σχετικές δηλώσεις και ενέργειες, μέχρις ότου διευθετηθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας», βάσει της συμφωνίας του 1976, που αναφέρει ότι «το 1976, ύστερα από μια νέα αύξηση της έντασης στο Αιγαίο, διεξήχθη ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση στη Βέρνη που κατέληξε σε ένα είδος "modus vivendi". Το σχετικό Πρακτικό που υπογράφηκε στη Βέρνη την 11 - 11- 1976 καθόριζε έναν κώδικα συμπεριφοράς που θα έπρεπε να διέπει μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου».

Η κρατική τουρκική εταιρία ΤΡΑΟ, παρά τα συμφωνηθέντα, ερεύνησε κατά καιρούς το Αιγαίο, χρησιμοποιώντας διάφορους εργολάβους, μεταξύ των οποίων και την αμερικανική εταιρία HALLIBURTON το 1990. Ετσι, έχοντας πλήρη γνώση της πετρελαιοπιθανότητας της περιοχής, εγείρει με επιμονή και αποφασιστικότητα τις γνωστές αξιώσεις στην υφαλοκρηπίδα, καλυπτόμενη από το NATO και τις γνωστές περί Αιγαίου συμφωνίες. Ετσι, αποδεικνύεται ότι η τουρκική προκλητικότητα στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο, με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων μας, υπαγορεύεται, μέσω του NATO, από την ιμπεριαλιστική πολιτική και τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

3. Σχετικά με τις συμβάσεις της κυβέρνησης ολιγαρχίας του Κ. Καραμανλή με τα αμερικανικά τραστ πετρελαίου, έχουμε ως παράδειγμα τη σύμβαση για την παράδοση των περιοχών Παξών - Αντιπαξών, Ζακύνθου - Κυλλήνης - Πύλου στην αμερικανική εταιρία Στάνταρτ Οϊλ (3) (ιδρυτικό μέλος του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου), για έρευνα πετρελαίου, την αρχαιότερη εταιρία του Ροκφέλερ, που είχε 40 εταιρίες. Μετά την αναγκαστική διάσπαση της αρχικής εταιρίας, η εταιρία ονομάστηκε ΕΣΣΟ και με τη θυγατρική εταιρία ΕΣΣΟ - Ελλένικ κλείστηκε σύμβαση με διαγωνισμό που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο 1959, στον οποίον δεν πήρε κανείς άλλος μέρος, πιθανόν μετά από εντολή του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου. Σύμφωνα με τη σύμβαση της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, η αμερικανική αυτή εταιρία αποκτούσε το δικαίωμα να μην «αποκαλύψει πληροφορίες και στοιχεία άτινα η εταιρία επιθυμεί να διατηρήσει εμπιστευτικά», να δίνει δε πληροφορίες στο ελληνικό δημόσιο «κατά την απόλυτον κρίσιν της και μόνον».

Να προχωρήσει, τέλος, στην εκμετάλλευση των πετρελαίων, μόνον εφόσον αυτή κρίνει ότι είναι συμφέρουσα γι' αυτήν, αρκεί να πληρώνει στο ελληνικό δημόσιο μόνον 12,5% συν τους φόρους επί των κερδών της παραγωγής. Η ΕΣΣΟ - Ελλένικ που είχε αναλάβει και τις έρευνες στην περιοχή Ζακύνθου - Παξών, τις σταμάτησε, διατηρώντας το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει ή όχι το ντόπιο αργό πετρέλαιο, όταν θα ανευρεθεί και αν αυτή το θεωρεί σκόπιμο.

4. Το 1974 η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, μελετά το θέμα των πετρελαίων και αποφασίζει την αναθεώρηση της συμβάσεως με την εταιρία OCEANIC. Ιδρύει τη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίων (ΔΕΠ), μετά την επιτυχή ανακάλυψη των κοιτασμάτων «ΠΡΙΝΟΥ» και «ΝΟΤΙΑ ΚΑΒΑΛΑ», σκοπός της οποίας είναι η ανάπτυξη της βιομηχανίας πετρελαίου στην Ελλάδα σ' όλες τις φάσεις αυτής «Νόμος 87/1975». Με βάση δε αυτόν τον ιδρυτικό νόμο της ΔΕΠ, επιχειρείται και η οργάνωση και στελέχωση της εταιρίας με ειδικευμένο προσωπικό και παράλληλα προγραμματίζονται ερευνητικές εργασίες. Στις 14 Ιούνη 1975 υπογράφηκε η συμφωνία από το ελληνικό δημόσιο και την OCEANIC για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Πρίνος» που εντοπίστηκε πλησίον της Θάσου, το δε συμβόλαιο είναι γνωστό ως συμβόλαιο τύπου διανομής της παραγωγής, δηλαδή, το Production Sharing Agreement (PSA), που επιβλήθηκε από τον OPEC (Organization of Petroleum Exporting Countries - Οργανισμός Χωρών - Εξαγωγέων Πετρελαίου) για πρώτη φορά κατά τα έτη 1960 - 1965.

Η έρευνα πετρελαίου
στην Ελλάδα από τη ΔΕΠ -
ΔΕΠ/ΕΚΥ ΑΕ - ΕΛ. ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Σύμφωνα με άρθρα που κατά καιρούς δημοσιεύτηκαν, η έρευνα πετρελαίου στη χώρα μας μπορεί να χωριστεί στις παρακάτω περιόδους:

Περίοδος 1976 - 1984 (διακυβέρνηση από ΝΔ/ΠΑΣΟΚ).

Η έρευνα διεξάγεται από τη ΔΕΠ ΑΕ, κύρια με ξένους εργολάβους, σ' ό,τι αφορά την εκτέλεση σεισμικών στη θάλασσα και τις γεωτρήσεις. Στην ξηρά, δραστηριοποιούνται σεισμικά συνεργεία δυναμίτη στελεχωμένα από Ελληνες επιστήμονες και τεχνικούς. Η χρηματοδότηση γίνεται από το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), και, στη συνέχεια, και από το αναλογούν ποσό υπέρ του Δημοσίου από την παραχώρηση του Πρίνου.

Περίοδος 1984 - 1990 (Διακυβέρνηση από ΠΑΣΟΚ).

Η έρευνα στελεχώνεται με περισσότερους ακόμη επιστήμονες και τεχνικούς και το προσωπικό τριπλασιάζεται δηλαδή, 300 άτομα περίπου. Αγοράζεται εξοπλισμός (γεωτρύπανο - vibro - computer - εργαστήρια) και στελεχώνεται συνεργείο υδραυλικών δονητών και μονάδα επεξεργασίας σεισμικών. Γίνεται προσπάθεια, η ερευνητική διαδικασία να περάσει σε ελληνικά χέρια (οι παραπάνω εργασίες στο παρελθόν γίνονταν από ξένες εταιρίες). Η όλη προσπάθεια χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και έντονο κομματισμό και όλα αυτά, τελικά, οδηγούν σε αποτυχία του πειράματος. Η ΔΕΠ γίνεται μητρική εταιρία και η ΔΕΠ - ΕΚΥ ΑΕ από το 1986 ασχολείται αποκλειστικά με την έρευνα και εκμετάλλευση.

Περίοδος 1990 - 1993 (διακυβέρνηση από ΝΔ - Μητσοτάκη).

Είναι μια περίοδος στασιμότητας (δε γίνονταν, έρευνες, γεωτρήσεις κ.λπ.) παρουσιάζονται όμως πολλά σχέδια στην κατεύθυνση της αποκρατικοποίησης. Λόγω, τελικά, της πτώσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη τα περισσότερα σχέδια μένουν στα χαρτιά, πλην της αλλαγής, επί το ευνοϊκότερο, για την NAPC, της σύμβασης που διέπει τη διανομή των κερδών υπέρ της κοινοπραξίας των εταιριών του Πρίνου (τελευταία απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη - Νόμος 2159/9-7-1993 (δεύτερη τροποποιητική σύμβαση του Ν. 98/1975), με αποτέλεσμα το Ελληνικό Δημόσιο να μην εισπράττει σχεδόν τίποτα, ενώ εισέπραττε περίπου 3 δισ. δρχ. ετησίως από ΠΡΙΝΟ και Ν. ΚΑΒΑΛΑ, βάσει της προηγούμενης σύμβασης Ν. 98/75, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς της ΔΕΠ/ΔΕΠ - ΕΚΥ των ετών 1981 - 1990).

Περίοδος 1993 - 1998 (διακυβέρνηση από ΠΑΣΟΚ).

Είναι η περίοδος του «εκσυγχρονισμού». Γίνεται με το Νόμο 2289/95 η προσαρμογή του παλαιού νόμου περί παραχωρήσεων περιοχών για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Χάνεται η δυνατότητα αποκλειστικής έρευνας από τη ΔΕΠ - ΕΚΥ ΑΕ. Διενεργείται ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων για έρευνα με ξένες εταιρίες και δίνονται προς τούτο περιοχές της ΒΔ Πελοποννήσου, Αιτωλοακαρνανίας και Ηπείρου. Η έρευνα που γίνεται δεν οδηγεί, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους, σε θετικά αποτελέσματα.

Περίοδος 1998 - σήμερα (σιακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ).

Η ΔΕΠ - ΕΚΥ ΑΕ ενσωματώνεται στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου και μετατρέπεται αρχικά σε κλάδο των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ και στη συνέχεια υποβιβάζεται σε διεύθυνση και, ουσιαστικά, στερείται του δικαιώματός της για έρευνα και εκμετάλλευση, ήτοι του σκοπού για τον οποίο δημιουργήθηκε. Η Εταιρία (ΕΛ. ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ), μετοχοποιείται σταδιακά, για να φτάσει σήμερα να ελέγχεται κατά 35% από το ελληνικό δημόσιο, 34% από τον όμιλο Λάτση και το υπόλοιπο από διάφορους άλλους μετόχους. Η δραστηριότητα της εταιρίας, όσον αφορά στην έρευνα και εκμετάλλευση στο εσωτερικό της χώρας σχεδόν μηδενίζεται, ενώ αναπτύσσεται η εμπλοκή της στο εξωτερικό [Αλβανία - Λιβύη - Μαυροβούνιο (Μοντενέγκρο)]. Το προσωπικό των απασχολουμένων στην έρευνα μειώνεται από 350 σε 70 περίπου άτομα.


Ιορδάνης ΠΑΥΛΟΣΟΓΛΟΥ
Διπλ. Μηχ. Μεταλλείων - Μεταλ/γός Μηχ., Διδάκτωρ Βιομηχανικής Μεταλλουργίας,διατελέσας καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπέρμινχαμ στην Αγγλία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ