ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Απρίλη 2020
Σελ. /20
Η φωνή των υγειονομικών ακούστηκε ξανά δυνατά

Νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις για μέτρα προστασίας και μαζικές μόνιμες προσλήψεις

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Με νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα στα νοσοκομεία, στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, αλλά και έξω από το υπουργείο Υγείας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ και των σωματείων τους, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας έδωσαν χτες συνέχεια στην πάλη τους, διεκδικώντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στην Υγεία και των ασθενών, καθώς και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Απέναντι στο αφήγημα της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων περί «ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας», γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων ανέδειξαν τις πραγματικές συνέπειες της χρόνιας πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης, όπως και το αδιέξοδο των ανεπαρκών συμβάσεων με ημερομηνία λήξης.

Μεταξύ άλλων:

Στην Αττική, στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα ΤΕΠ και ακολούθησε διαμαρτυρία στη διοίκηση του νοσοκομείου, με αίτημα τη σταδιακή επαναλειτουργία των εξωτερικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργείων. Στο ΚΑΤ, το Σωματείο έκανε εξόρμηση σε εργαζόμενους και ασθενείς, ενώ στο Νοσοκομείο «Αγ. Ολγα» πραγματοποιήθηκε συμβολική συγκέντρωση στην πύλη. Κοινή συμβολική συγκέντρωση οργάνωσαν εργαζόμενοι στα νοσοκομεία «Γεννηματάς» και «Σωτηρία». Στο Νοσοκομείο Νίκαιας πραγματοποιήθηκαν παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση και συγκέντρωση στο προαύλιο από εργαζόμενους του νοσοκομείου, τη Λαϊκή Επιτροπή και άλλους φορείς. Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην πύλη του Ασκληπιείου Βούλας, μετά από κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου.

ΚΟΖΑΝΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Στη Θεσσαλονίκη, από το πρωί πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις των εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και «Παπαγεωργίου», καθώς και στο «Παπανικολάου», με σημαντική παρουσία συμβασιούχων οι οποίοι μαζί με το σωματείο διεκδίκησαν για άλλη μια φορά τη μονιμοποίησή τους. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του Κόμματος, και τον Σωτήρη Αβραμόπουλο, περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Επιπλέον, οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» πραγματοποίησαν αγωνιστική παρέμβαση στον διοικητή της 4ης ΥΠΕ Υγειονομικής Περιφέρειας.

Στο Ηράκλειο, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ οργάνωσε συνέντευξη Τύπου και κινητοποίηση. Οπως καταγγέλλει, από νωρίς το πρωί αυτοκίνητο της Ασφάλειας - με απόφαση της διοίκησης, όπως ειπώθηκε - δεν άφησε να μπουν δημοσιογράφοι και τηλεοπτικό συνεργείο στο χώρο του νοσοκομείου. Το Σωματείο καταγγέλλει μάλιστα «την παρουσία αυτοκίνητου αστυνομίας στην πύλη του νοσοκομείου (με συμβατικό νούμερο), προφανώς με άνωθεν εντολές, όπως επίσης και το ενδιαφέρον, μετά το τέλος της κινητοποίησης, να εισέλθει ένστολος αστυνομικός και να ρωτά υπάλληλο του νοσοκομείου πόσοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση, τι ειδικότητες ήταν και τι έκαναν». Η προσπάθεια φίμωσης δεν θα περάσει, υπογραμμίζει το Σωματείο. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ και ο Φοιτητικός Σύλλογος Ιατρικής.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΠΑΓΝΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΠΑΓΝΗ
Στην Αχαΐα, παράσταση διαμαρτυρίας στην 6η ΥΠΕ πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία και δομές Υγείας, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και άλλοι εργαζόμενοι. Σε συνάντηση με τη διοίκηση της ΥΠΕ, οι εργαζόμενοι έθιξαν την ανάγκη επαναλειτουργίας των τακτικών χειρουργείων και εξωτερικών ιατρείων, επισημαίνοντας ότι χιλιάδες ραντεβού έχουν ακυρωθεί. Η διοίκηση ανέφερε ότι θα υπάρξει σταδιακή επαναλειτουργία, χωρίς όμως να διευκρινίσει με τι προσωπικό και σε ποιους χώρους. Οι εργαζόμενοι επισήμαναν επίσης την ανάγκη για Ογκολογική κλινική, καθώς ήδη 3 στους 5 ασθενείς κάνουν χημειοθεραπεία στην καρέκλα, λόγω έλλειψης κρεβατιών.

Στη Σάμο, το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου του νησιού και το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου. Σε παρέμβαση στη διοίκηση του νοσοκομείου, μαζί με το προσωπικό φύλαξης, απαίτησαν να σταματήσουν οι διαδικασίες για την παράδοση της φύλαξης σε εργολάβους, να μην απολυθούν οι φύλακες των οποίων η σύμβαση λήγει το Μάη αλλά να μονιμοποιηθούν, και να γίνουν επιπλέον μόνιμες προσλήψεις συνολικά στο νοσοκομείο. Ενδεικτικό των μεγάλων ελλείψεων είναι ότι διανύοντας ήδη τον τρίτο μήνα της πανδημίας και εν αναμονή του δεύτερου κύματος, στο νοσοκομείο δεν υπάρχει καν Πνευμονολογική κλινική, υπηρετεί μόνο μία πνευμονολόγος στα ΤΕΠ, ενώ εδώ και δύο χρόνια υπάρχει μόνο μία παιδίατρος...

Στη Λευκάδα, ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου του νησιού πραγματοποίησε περιοδεία - ενημέρωση στους εργαζόμενους των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αναδείχθηκαν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς και σε μέσα ατομικής. Χαρακτηριστικά, εν μέσω πανδημίας που έχουν αυξηθεί οι άνθρωποι που ζητούν ψυχιατρική βοήθεια, στο Κέντρο Ημέρας (εξωνοσοκομειακή δομή πρόληψης ψυχιατρικών νοσημάτων) δεν υπάρχει καν ψυχίατρος! Η δομή στηρίζεται από ένα κλιμάκιο υγειονομικής δομής του Αγρινίου μια φορά το μήνα...

Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν σε πολλά ακόμα νοσοκομεία, όπως σε Πύργο, Κεφαλονιά, Χίο, Κω, Πάτμο, Κατερίνη, Σέρρες, Κοζάνη, Σιάτιστα κ.α.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διεκδικεί δωρεάν εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου για όλες τις εγκύους

Από τη διαμαρτυρία στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»
Από τη διαμαρτυρία στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» έκανε χτες η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), στο πλαίσιο της μέρας δράσης, διεκδικώντας δωρεάν εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου για όλες τις εγκύους.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπείες από τον Σύλλογο Γυναικών Εξαρχείων (1ου Διαμερίσματος), την Ομάδα Γυναικών 7ου Διαμερίσματος Αθήνας και το προεδρείο της Ομοσπονδίας βρέθηκαν με τις ανακοινώσεις και τις πικέτες τους στην είσοδο του νοσοκομείου. Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο που συσπειρώνονται στην «Αγωνιστική Συσπείρωση».

«Τα καλυμμένα στόματα έχουνε φωνή, μες στην πανδημία σπάμε τη σιωπή», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι. «Τα κέρδη σκοτώνουν την Υγεία», κατήγγειλαν και απαίτησαν «λεφτά για τα νοσοκομεία», προσλήψεις προσωπικού, χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Στο αίτημα για συνάντηση η διοίκηση παρέπεμψε την αντιπροσωπεία σε... άλλη ημερομηνία.

Οπως εξηγούν εργαζόμενοι στο νοσοκομείο αλλά και γυναίκα σε εγκυμοσύνη που συμμετείχε στην κινητοποίηση, τα εξωτερικά και τα απογευματινά ιατρεία δεν λειτουργούν για τα μαιευτικά περιστατικά, δηλαδή για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις για την παρακολούθηση μιας κύησης. Ετσι, οι γυναίκες αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικά ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα, με το κόστος που αυτό συνεπάγεται. Μάλιστα, υπάρχουν εξετάσεις που τα διαγνωστικά κέντρα δεν εκτελούν με συνταγογράφηση από τον ΕΟΠΥΥ, χρεώνοντας τις εγκύους μεγάλα ποσά. Ενδεικτικό παράδειγμα, η εξέταση doppler που προβλέπεται στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το κόστος της οποίας στον ιδιωτικό τομέα κυμαίνεται από 100 έως 150 ευρώ.

Αντίστοιχα, εργαζόμενοι προσθέτουν πως έχουν μπει «στον πάγο» μια σειρά από ανάγκες. «Δεν υπάρχει μόνο ο κορονοϊός, υπάρχουν και άλλες σοβαρές ανάγκες», σημειώνουν και επισημαίνουν πως το διάστημα αυτό δεν γίνονται, μεταξύ άλλων, επανέλεγχος ογκολογικών ασθενών αλλά και εξετάσεις όπως τεστ «Παπ».

Μετά το τέλος της παρέμβασης, η Ομάδα Γυναικών του 7ου Διαμερίσματος πραγματοποίησε εξόρμηση στο Μαιευτήριο «Ελενα».


Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας

Αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ και Σωματείων των νοσοκομείων επέδωσε τα αιτήματα των υγειονομικών
Αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ και Σωματείων των νοσοκομείων επέδωσε τα αιτήματα των υγειονομικών
Παράλληλα με τις πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις στα νοσοκομεία όλου του Λεκανοπεδίου, υγειονομικοί από νοσοκομεία της Αττικής διαδήλωσαν για μια ακόμα φορά έξω από το υπουργείο Υγείας.

Αντιπροσωπεία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και εκπρόσωποι Σωματείων Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία έδωσαν το «παρών» στην κινητοποίηση, επιδίδοντας υπόμνημα με τα αιτήματα των υγειονομικών.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου, κατήγγειλε ότι ο χρόνος που κερδήθηκε δεν έχει αξιοποιηθεί για να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο. Αναφέρθηκε στις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, τονίζοντας πως έχουν προσληφθεί μόλις 402 επικουρικοί γιατροί, όταν οι κενές οργανικές θέσεις, με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς, είναι 6.500 και οι υπάρχοντες γιατροί αναγκάζονται σε εξαντλητικές εφημερίες, τις οποίες δεν θα πληρωθούν στο σύνολό τους. Κατήγγειλε μάλιστα πως ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας απολύονται επικουρικοί γιατροί!

Επισήμανε ακόμα τους σοβαρούς κινδύνους λόγω της υποθεραπείας ασθενών οι οποίοι αντιμετωπίζουν άλλα χρόνια νοσήματα και έμειναν ξεκρέμαστοι εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας μιας σειράς τμημάτων και λειτουργιών του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ζήτησε να επαναλειτουργήσουν άμεσα τμήματα και κλινικές των οποίων η λειτουργία είχε ανασταλεί, με διενέργεια τεστ σε όλους τους υγειονομικούς και σε όλους τους ασθενείς που θα εισάγονται στα νοσοκομεία, επιστροφή όλων των υγειονομικών που έχουν μετακινηθεί σε νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

«Σκοπός του σημερινού αγωνιστικού σταθμού», συνόψισε, «είναι να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος επικουρικός, να μονιμοποιηθούν όλοι και να διοριστούν σε θέσεις μόνιμων επιμελητών, να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου στο δημόσιο σύστημα Υγείας, να καλυφθεί το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων, να εξασφαλιστούν αναγκαία μέσα προστασίας, να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα ΒΑΕ. Να επιταχθεί το σύνολο των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και να ενταχθούν και οι αυτοαπασχολούμενοι σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας».

Ο γγ της ΟΕΝΓΕ, Π. Παπανικολάου, στάθηκε στην ανάγκη εφοδιασμού των υγειονομικών με επαρκή και κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, καθώς, όπως σημείωσε, «η προστασία της υγείας τους είναι προϋπόθεση για την προστασία της υγείας του λαού». Οπως κατήγγειλε, «τις τελευταίες μέρες βλέπουμε να ξαναγυρίζουμε στην κατάσταση μέτρα ατομικής προστασίας να δίνονται με το σταγονόμετρο».

Ο γραμματέας της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», Ηλ. Σιώρας, στηλίτευσε το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που είναι χρονίως πάσχοντες εγκαταλείφθηκαν το διάστημα αυτό. Καρδιοπαθείς, ανέφερε, προσέρχονται στα νοσοκομεία με καθυστέρηση ή και καθόλου! Τα Κέντρα Υγείας είναι εντελώς αποδυναμωμένα, τα κενά στα νοσοκομεία τεράστια, συνολικά λείπουν 30.000 υγειονομικοί όλων των κλάδων, οι τεχνικές και διοικητικές υπηρεσίες είναι ξεχαρβαλωμένες, το ίδιο οι υπηρεσίες απολύμανσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ