ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ
Ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ζημιών, έρχεται ο εμπαιγμός της αποκατάστασης

INTIME NEWS

Ολοκληρώθηκε η καταγραφή ζημιών σε Αττική και Κορινθία από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και τώρα οι πυρόπληκτοι έρχονται αντιμέτωποι με τον εμπαιγμό της αποκατάστασης που ανακοινώνει η κυβέρνηση. Ειδικότερα, κατά τη βασική φάση των αυτοψιών και των καταγραφών, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 344 αυτοψίες και καταγραφές των πληγεισών κτιριακών εγκαταστάσεων από τα κλιμάκια, εντοπίζοντας ανά δήμο τα παρακάτω:

Δήμος Σαρωνικού: 133 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους κ.λπ., εκ των οποίων 33 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), 40 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά - μέχρι να επισκευαστούν - ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και 60 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων: 154 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους κ.λπ., εκ των οποίων 51 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), 47 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά - μέχρι να επισκευαστούν - ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και 56 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Δήμος Μεγαρέων: 8 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους κ.λπ., εκ των οποίων 4 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), 2 χαρακτηρίζεται ως προσωρινά - μέχρι να επισκευαστούν - ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και 2 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Δήμος Μάνδρας - Ειδυλλίας: 44 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους κ.λπ., εκ των οποίων 22 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), 11 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά - μέχρι να επισκευαστούν - ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και 11 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Δήμος Ελευσίνας: 1 καταγραφή ζημιών σε στάβλο, που χαρακτηρίζεται ως προσωρινά - μέχρι να επισκευαστεί - ακατάλληλος για χρήση («κίτρινος»).

Δήμος Τανάγρας: 4 καταγραφές ζημιών σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 2 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), 1 χαρακτηρίζεται ως προσωρινά - μέχρι να επισκευαστεί - ακατάλληλος για χρήση («κίτρινος») και 1 χαρακτηρίζεται ως κατάλληλος για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινος»).

Συνολικά, λοιπόν, και μέχρι στιγμής, από τις 344 αυτοψίες και στις πυρόπληκτες περιοχές των πέντε δήμων, 112 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), 102 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά - μέχρι να επισκευαστούν - ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και 130 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο, που έκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, κατά τη βασική φάση των αυτοψιών και των καταγραφών πραγματοποιήθηκαν συνολικά 45 αυτοψίες και καταγραφές των πληγεισών κτιριακών εγκαταστάσεων από τα κλιμάκια, εντοπίζοντας ανά Δημοτική Ενότητα τα παρακάτω:

Δημοτική Ενότητα Λινδίων, περιλαμβάνοντας τις κοινότητες Λαέρμων και Λάρδου, 7 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους κ.λπ., εκ των οποίων κανένα δεν χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνο για χρήση («κόκκινο»), 4 κτίρια χαρακτηρίζονται ως προσωρινά - μέχρι να επισκευαστούν - ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και 3 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Δημοτική Ενότητα Νότιας Ρόδου, περιλαμβάνοντας τις κοινότητες Γενναδίου και Ασκληπιείου, 38 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους κ.λπ., εκ των οποίων 6 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), 18 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά - μέχρι να επισκευαστούν - ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και 14 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Συνολικά, λοιπόν, και μέχρι στιγμής, από τις 45 αυτοψίες και στις πυρόπληκτες περιοχές των δύο δήμων, 6 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), 22 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά - μέχρι να επισκευαστούν - ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και 17 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για μέτρα προστασίας από τις πυρκαγιές

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, διεκδικώντας άμεσα μέτρα πυροπροστασίας στον νομό Θεσσαλονίκης.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν τα Συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) και Οικοδόμων, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εργαζόμενων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική Θεσσαλονίκης, οι Ενώσεις Εμποροϋπαλλήλων και Λογιστών, όπως και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσσαλονίκης.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές τις τελευταίες μέρες. Παράλληλα, τα σωματεία τονίζουν πως οι πρόσφατες - μικρής έκτασης - πυρκαγιές σε περιοχές της Χαλκιδικής, αλλά και άλλες εστίες που αντιμετωπίστηκαν με αυταπάρνηση από τους πυροσβέστες, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για την ευρύτερη περιοχή στον νομό Θεσσαλονίκης, καθώς και στους όμορους νομούς.

«Αλλη μια φορά γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, όλη η Ελλάδα καίγεται», σημείωσε κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ο Γιάννης Ελευθεριάδης, γραμματέας του ΣΕΤΕΠΕ, τονίζοντας πως υπαίτιες για το διαρκές αυτό έγκλημα είναι όλες οι κυβερνήσεις που δεν έχουν λάβει μέτρα προστασίας και επαρκούς στελέχωσης της Πυροσβεστικής, καθώς αυτά μπαίνουν στο ζύγι της πολιτικής κόστους - οφέλους. «Συνεχίζουμε δυναμικά, ξέρουμε ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», είπε.

«Ζητούμε να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες, καταγγέλλουμε τις πολιτικές που όπως στην Εύβοια, έτσι και τώρα σχεδιάζονται, να βάλουνε τους ιδιώτες για να εκμεταλλευτούν τα καμένα και να αποκομίζουν κέρδη πάνω στις δικές μας πλάτες», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Κατσούρος, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων του υπουργείου.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων ανέφερε πως «αποδεικνύεται το σύνθημα του ΚΚΕ ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, που έγινε πράξη με τεράστιο κόστος, με εθελοντές που με αυταπάρνηση έδωσαν τη μάχη, με εκατοντάδες μέλη και στελέχη, φίλους του ΚΚΕ στο πλευρό τους σε κάθε μέτωπο, με θυσίες ανθρώπινων ζωών όπως των πιλότων που έχασαν τη ζωή τους». Ακόμα, τόνισε την ανάγκη διεκδίκησης άμεσης αποζημίωσης όλων των πληγέντων αλλά και στελέχωσης με μόνιμο και σταθερό προσωπικό των δασαρχείων της Θεσσαλονίκης αλλά και των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.

«Δεν ανεχόμαστε τη μαύρη προπαγάνδα της κυβέρνησης της ΝΔ και των διάφορων παπαγάλων της ότι για την καταστροφή φταίει ο "κακός μας ο καιρός", "η κλιματική κρίση" και "η κλιματική αλλαγή"», σημειώνουν μεταξύ άλλων τα σωματεία σε κοινή τους ανακοίνωση, «είναι άθλια επιχειρήματα που επαναλαμβάνονται από όλες τις κυβερνήσεις που έχουμε γνωρίσει και που ήθελαν να διαχειριστούν τη λαϊκή αγανάκτηση μετά από κάθε καταστροφή. Ακόμα κι αν ισχύει το επιχείρημα της κυβέρνησης περί "κλιματικής κρίσης", αυτό σημαίνει ότι έχει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη, αφού προβλέπει την καταστροφή και την ίδια στιγμή συνεχίζει το έγκλημα της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Πυρκαγιά voucher» για τη Ρόδο...

Τι κι αν καταστράφηκε μεγάλο μέρος του νησιού και απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές; Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χτες voucher μην τυχόν και χαλάσει η εικόνα του «τουριστικού θαύματος». Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε λοιπόν σε συνέντευξή του πως «η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, θα προσφέρει μία εβδομάδα δωρεάν διακοπές στη Ρόδο την ερχόμενη άνοιξη ή το φθινόπωρο» για όλους όσοι τις έχασαν λόγω της φωτιάς.

Κατά τα λοιπά, επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι «πάντοτε εκδηλώνονταν πυρκαγιές στη Μεσόγειο» και ότι ευθύνεται η κλιματική αλλαγή για την τωρινή τους ένταση, υποβάθμισε το μέγεθος της καταστροφής στη Ρόδο υποστηρίζοντας ότι «επηρεάστηκε λιγότερο απ' το 15% του νησιού» και ευλόγησε τα γένια της κυβέρνησής του επειδή λειτουργεί το ...112.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης αρκέστηκε σε υποσχέσεις ότι «στο τέλος της ημέρας η παραγωγή Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα είναι πιο οικονομική και για τα νοικοκυριά (...) Αρα, ναι, αναγνωρίζω απόλυτα ότι βραχυπρόθεσμα μπορεί να υπάρξουν κάποιες δυσκολίες, αλλά αυτές οι πολιτικές είναι πολύ λογικές από οικονομικής άποψης»!

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας πως η προσέγγιση του ζητήματος απ' την κυβέρνησή του είναι «αυστηρή αλλά δίκαιη» (!), έχει μειώσει τις ροές ενώ έχει διασώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα! Ολα αυτά στο φόντο των πολύνεκρων ναυαγίων και των εγκλωβισμένων στα ελληνικά νησιά, συνέπεια της κατάπτυστης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Ο Κυρ. Μητσοτάκης τάχτηκε υπέρ του ανοίγματος της κάνουλας τόσο όσο απαιτούν οι ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας για φτηνά εργατικά χέρια, φέρνοντας ως παράδειγμα τη ζήτηση για εργάτες γης, λέγοντας πως «θέλουμε όμως να το κάνουμε με τους δικούς μας όρους»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ