ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ενισχύστε τη μερική απασχόληση!
  • Ζητά από τα κράτη - μέλη να υποστηρίξουν τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης
  • Ενόψει της εαρινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ υποδεικνύει επιτάχυνση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί για τη μετακύληση των βαρών της κρίσης στους λαούς

Μέτρα για την επέκταση της μερικής απασχόλησης και της «ευέλικτης εργασίας» ζητά ευθέως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά ότι οι «Βρυξέλλες» επιδιώκουν να φορτώσουν την κρίση στις πλάτες των λαών.

Στο όνομα της πρόληψης των απολύσεων και της αντιμετώπισης της ανεργίας, που εκτιμά ότι θα αγγίξει το 10% το 2010, η Κομισιόν προωθεί τη στήριξη των τραπεζών και των επιχειρήσεων, υποδεικνύοντας μέτρα για τη μείωση του λεγόμενου εργατικού κόστους. «Η Επιτροπή καλεί τα κράτη - μέλη να χρησιμοποιήσουν μέτρα, όπως η οικονομική στήριξη των προσωρινών διακανονισμών απασχόλησης μειωμένου χρόνου, η ενίσχυση της εισοδηματικής στήριξης των ανέργων, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους των εργοδοτών και η τόνωση των επενδύσεων σε δεξιότητες και επανεκπαίδευση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Επιτροπής που εκδόθηκε χτες στις Βρυξέλλες ενόψει της εαρινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 19-20 του Μάρτη. Επισημαίνεται ότι πρόσφατα η Κομισιόν είχε προτείνει και είχε γίνει αποδεκτό από το ΕΚΟΦΙΝ να εφαρμοστεί «η εργάσιμη βδομάδα των 3-4 ημερών», για να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν την κερδοφορία τους. Στη χτεσινή ανακοίνωσή της η Επιτροπή επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί το Μάη στην Πράγα για τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και να υλοποιηθούν απ' όλα τα κράτη - μέλη.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν προτρέπει τα κράτη - μέλη να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για την παραπέρα στήριξη των τραπεζών, φροντίζοντας αυτή τη φορά να τις καθαρίσουν από τα «τοξικά» προϊόντα! Ταυτόχρονα, προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαών αναδεικνύει το ζήτημα του δήθεν ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος, υιοθετώντας τις «διακοσμητικές» προτάσεις της ομάδας Ζακ ντε Λαροζιέρ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, σε δήλωσή του τόνισε ότι από το εαρινό συμβούλιο κορυφής πρέπει να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα για έξοδο από την κρίση, εννοείται μέσα από τις κατευθύνσεις που έχουν συμφωνηθεί και διαπερνούν τα «εθνικά προγράμματα»: «Πρέπει να εφαρμόσουμε με αυστηρότητα και συντονισμένα το πρόγραμμα ανάκαμψης που συμφωνήσαμε. Πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως την ενιαία αγορά. Σήμερα ζητάμε από τους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν σχετικά με ένα διεξοδικό πρόγραμμα δράσης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη δεν μπόρεσε να αποκρύψει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να δώσει διέξοδο στις αντιθέσεις της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ζ. Μπαρόζο δεν ήταν σε θέση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για την τύχη των αδύναμων κρατών - μελών της Ευρωζώνης, ενώ απέρριψε το αίτημα ορισμένων κρατών - μελών της Ανατολικής Ευρώπης για αναθεώρηση των κριτηρίων ένταξης στην Ευρωζώνη.

«Εάν υπάρξει πρόβλημα εντός της Ευρωζώνης, έχουμε τη δυνατότητα να το αντιμετωπίσουμε. Δεν πρόκειται όμως να προβώ σε εικασίες για το χρόνο και τις χώρες που ενδεχομένως να εμπλακούν γιατί μπορεί να επηρεαστούν οι αγορές. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν κάνουμε σχόλια», περιορίστηκε να δηλώσει ο επικεφαλής της Κομισιόν όταν ρωτήθηκε για τη δυνατότητα διάσωσης ενός κράτους - μέλους που απειλείται με πτώχευση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χτεσινή ανακοίνωσή της έκρινε «απίθανη» μία αναθεώρηση των κριτηρίων ένταξης στην Ευρωζώνη, αναθεώρηση που από την Επιτροπή κρίθηκε επίσης ότι «θα μπορούσε να πλήξει τη σταθερότητα» στην Ευρωζώνη. Παράλληλα όμως ανέφερε ότι «θα εξαντληθούν τα περιθώρια» αναφορικά με τυχόν ένταξη, στο μέλλον, στην Ευρωζώνη κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) από τη γεωγραφική ζώνη της Ανατολικής Ευρώπης. Από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Κυριακής προέκυψε ένα «σαφές συμπέρασμα», ξεκαθάρισε ο Μπαρόζο, και συμπλήρωσε: «Δεν πρόκειται να μεταβληθούν τα κριτήρια για τη μελλοντική ένταξη στην Ευρωζώνη».

Σε ερώτηση ειδικά για το ενδεχόμενο έκδοσης των λεγόμενων ευρωομολόγων, ο πρόεδρος της Επιτροπής, αφού το χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα ιδέα», επανέλαβε ότι είναι γνωστή η αντίθεση πολλών κρατών - μελών της ΕΕ και συνεπώς δε βλέπει πιθανότητα συμφωνίας για την έκδοσή τους.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΣΠΑ
Παροτρύνει για βδομάδα ... τεσσάρων ημερών!

Την αντιδραστική θέση για βδομάδα τριών - τεσσάρων ημερών, η οποία δυναμιτίζει παραπέρα τις εργασιακές σχέσεις και αποτελεί το όχημα για τη μεταφορά των συνεπειών της κρίσης στα λαϊκά στρώματα, επαναφέρει στο προσκήνιο η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007 - 2013), που έγινε χτες, ο Χ. Κίνζελε, στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), παρότρυνε, με την ομιλία του, την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει τη βδομάδα των τριών - τεσσάρων ημερών για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα... Επιχειρηματολογώντας στην άποψη αυτή, υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και δε θα διακοπεί η δραστηριότητα σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης. Επαναφέρει, δηλαδή, το εκβιαστικό δίλημμα μειωμένη απασχόληση και παράλληλη μείωση των αποδοχών, ή ανεργία.

Το γεγονός ότι η θέση αυτή διατυπώνεται από έναν παράγοντα της ΕΕ που δε θεωρείται υψηλόβαθμος, δεν πρέπει και να υποτιμηθεί, δεδομένου ότι δεν αποτελεί προσωπική του άποψη, αλλά συνολικότερη άποψη της ίδιας της ΕΕ και των οργάνων της. Επιβεβαιώνεται έτσι αυτό που ο «Ρ» σημείωσε από την πρώτη στιγμή, ότι δηλαδή και οι αντίστοιχες, προ καιρού, δηλώσεις-αξιώσεις του προέδρου του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλου, δεν έγιναν εν θερμώ, αλλά εντάσσονται σε ένα γενικότερο στρατηγικό πλαίσιο, που έχουν συνδιαμορφώσει ΕΕ και ευρωπαϊκά μονοπώλια. Το «σπάσιμο» εξάλλου του εργάσιμου χρόνου σε ενεργό και ανενεργό, εργασία τριών - τεσσάρων ημερών, αποτελεί πλέον διεθνή πρακτική και εφαρμόζεται από τις πολυεθνικές εταιρείες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

Ο εκπρόσωπος του ΕΚΤ ζήτησε εξάλλου τον ...εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του ΟΑΕΔ, σε ό,τι αφορά στα προγράμματα των αποκαλούμενων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τα χρήματα που χορηγούνται από το ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση των πολιτικών αυτών (ενίσχυση των εργοδοτών για προσλήψεις προσωπικού) να μην τα διαχειρίζεται από μόνος του ο ΟΑΕΔ, αλλά στη διαχείριση να συμμετέχουν και ιδιωτικοί φορείς, πανεπιστήμια, κλπ. Πρότεινε, δηλαδή, τα χρήματα που καταλήγουν στους εργοδότες, να τα διαχειρίζονται οι ίδιοι οι εργοδότες...

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Τέσσερις άξονες για καπιταλισμό με «κοινωφελές» πρόσωπο

Η πολιτική εξωραϊσμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η όλο και πιο απροκάλυπτη ταύτιση με τη σοσιαλδημοκρατία, όπως και η καλλιέργεια αυταπατών στο λαό πως η καπιταλιστική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια της διαχείρισης του υπάρχοντος συστήματος, αποτυπώνονται στους «τέσσερις κεντρικούς άξονες δράσης πάνω στους οποίους θα κινηθεί ο ΣΥΝ το επόμενο διάστημα», όπως τους παρουσίασε την Τρίτη κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος ο πρόεδρος του Α. Τσίπρας.

Γύρω από τον άξονα περί ...«αλλαγής του συμφώνου σταθερότητας», αποτυπώνεται η αγωνία του ΣΥΝ για να μην αγγίξει η λαϊκή αγανάκτηση που πυροδοτεί η κρίση τα ιερά και τα όσια του ευρωμονόδρομου, δηλαδή τις πολιτικές που τροφοδοτούν την κρίση. Ετσι, επιχειρείται να στηθούν προστατευτικά αναχώματα μπροστά στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι άλλοι τρεις άξονες, όπως παρουσιάζονται στην «Αυγή», είναι η «ανάγκη αναδιανομής του πλούτου μέσα από μια δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση», η «επανάκτηση σε δημόσιο έλεγχο κεντρικών πυλώνων της οικονομίας, όπως η Εθνική Τράπεζα, η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» και η «δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας, μέσω της αναγέννησης του κοινωνικού κράτους άλλα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων». Βέβαια, ακόμα και αυτή η διαχειριστική και αδιέξοδη πολιτική, που εκφράζεται μέσα από τους παραπάνω άξονες, θα προσέκρουε στις κατευθύνσεις και τα ασφυκτικά πλαίσια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω του Μάαστρχτ και των μεταγενέστερων Συνθηκών της «ευρωπαϊκής ενοποίησης» στις οποίες υποκλίνεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Στα πλαίσια αυτών των αξόνων της πολιτικής του ΣΥΝ κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Αλαβάνος, ο οποίος σε δηλώσεις του χτες από το Ηράκλειο, με αφορμή και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μίλησε για την ανάγκη μιας κυβέρνησης που θα «καταλάβαινε τα αυτονόητα». Δίνοντας ο ίδιος την επεξήγηση, είπε ότι αυτά τα «αυτονόητα» που «λείπουν από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση» είναι, μεταξύ των άλλων, ότι η κυβέρνηση «δεν πρέπει να στηρίζει τους τραπεζίτες, αλλά κοινωφελείς τράπεζες». Σπέρνει, δηλαδή, στους εργαζόμενους την αυταπάτη πως στο καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε υπάρχουν και καλοί τραπεζίτες, οι ιδιοκτήτες των ...κοινωφελών τραπεζών, που πολιτεύονται όχι για την απόσπαση όλο και μεγαλύτερων κερδών αλλά για το ...κοινό όφελος και προτρέπει την κυβέρνηση να τους ...ανακαλύψει και να τους ενισχύσει σε βάρος των ...κακών τραπεζιτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ