ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Περίσσεψε η υποκρισία των υπευθύνων της καταστροφής

Και κατά τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος περίσσεψε η υποκρισία για τη δήθεν περιβαλλοντική ευαισθησία των μονοπωλίων και των πολιτικών εκπροσώπων τους που με τη δράση τους προκαλούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα και υποθηκεύουν τη Δημόσια Υγεία.

Με τα μηνύματά τους οι εκπρόσωποι της ΕΕ προπαγανδίζουν την «πράσινη» ανάπτυξη, με επίκεντρο την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη νέων κερδοφόρων επενδύσεων, ενώ την ίδια στιγμή αφήνουν τις ίδιες τις επιχειρήσεις να ρυπαίνουν ασύδοτα με το «εμπόριο ρύπων», να προωθούν τα επικίνδυνα μεταλλαγμένα προϊόντα και να θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.

Παράλληλα - σε συνεργασία με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις - προσπαθούν να εμπεδώσουν το αίσθημα στο λαό και στους εργαζόμενους ότι αυτός ευθύνεται - ή τουλάχιστον έχει συνευθύνη - για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, παρότι η υγεία του λαού υποθηκεύεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη μόλυνση των υδάτων (π.χ. Ασωπός), που προκαλούν η ασυδοσία των βιομηχάνων, οι καταστροφικές πυρκαγιές και το ξεπούλημα του αιγιαλού και των παραλιών και κάθε ελεύθερου χώρου, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Πράσινες μπίζνες

«Η Ελλάδα εφαρμόζει μια στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος, που συντίθεται από δράσεις και πολιτικές για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, την ένταξη της πράσινης ενέργειας στο ισοζύγιο της χώρας, την υιοθέτηση σύγχρονων αντιλήψεων για τη χωροταξία, την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων και των αποβλήτων».

Αυτό αναφέρει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής τη στιγμή που: Με τα χωροταξικά σχέδια που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση εμπορευματοποιείται η γη και δίνονται χρήσεις γης για νέες κερδοσκοπικές επενδύσεις του κεφαλαίου. Ετοιμάζονται ευρείς αποχαρακτηρισμοί δασών, ενώ παραμένει το αίσχος με τις χιλιάδες ανεξέλεγκτες χωματερές και οι βιομήχανοι εξακολουθούν να μετατρέπουν ποτάμια και λίμνες, όπως ο Ασωπός και η Κορώνεια, σε οχετούς λυμάτων.

Επιχειρηματική επέλαση στα καμένα

Το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη χτεσινή μέρα, κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόμου «για ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των Πυρόπληκτων Περιοχών», το οποίο όπως αναφέρει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου μετατρέπει «την Πελοπόννησο σε κοιτίδα μιας πρωτοπόρου "πράσινης ανάπτυξης"»!

Το ΠΑΣΟΚ δε βρήκε βέβαια τίποτε να πει για τις ευθύνες και της δικής του διακυβέρνησης και για την περσινή πύρινη λαίλαπα που έπληξε τη χώρα, με τη δασοκτόνα αναθεώρηση του άρθρου 24 που οδηγεί στην εμπορευματοποίηση των δασών, με τη διάλυση των υπηρεσιών δασοπυρόσβεσης, με το «κόλπο» της εξαίρεσης από την αναδάσωση, δηλαδή για μια πολιτική που όπλισε το χέρι των εμπρηστών... Αλλά και με το νομοσχέδιο που κατέθεσε δίνει το σύνθημα στο μεγάλο κεφάλαιο να κάνει μια «πράσινη» επιχειρηματική (τουριστική, εμπορική) επέλαση με βάση την Ολυμπία και τις παρακείμενες πυρόπληκτες περιοχές.

ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ
«Οχι» στην επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ
  • Μαζική η συμμετοχή εργαζομένων, κατοίκων και φορέων του στη χτεσινή συγκέντρωση
  • Συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις της Αττικής

«Οχι στην επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ. Οχι στην ασυδοσία των βιομηχάνων». Αυτό το σύνθημα - διεκδίκηση διατράνωσαν χτες το απόγευμα κάτοικοι, εργαζόμενοι και φορείς του Θριασίου στη συγκέντρωση έξω από τις εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Φορέων Θριασίου βρέθηκαν χτες, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, έξω από το διυλιστήριο και στο χώρο ανάμεσα στο εργοστάσιο πυρομαχικών της ΠΥΡΚΑΛ. Εκεί που, αντί να προωθείται η «ζώνη ασφαλείας», επιχειρείται να γίνει η επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ επιβαρύνοντας κι άλλο το περιβάλλον και μεγαλώνοντας τον κίνδυνο για την ασφάλεια των κατοίκων.

«Αντισταθείτε τώρα γιατί όταν ξεσπάσει η οργή της Δήμητρας οι υπεύθυνοι δε θα είναι εδώ» τόνισε χαρακτηριστικά ανοίγοντας τη συγκέντρωση η Βιβή Γκίκα, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ελευσίνας.

Ο Αντώνης Χοροζάνης, δημοτικός σύμβουλος Ελευσίνας της ΠΑΚΕ, τόνισε ότι «θέλουμε βιομηχανία σύγχρονη αλλά όχι ενάντια στην υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων». Ο Γρηγόρης Πανταζής, από την «Προοδευτική Συνεργασία Ασπροπύργου» επισήμανε ότι «το Θριάσιο είναι η τρίτη πιο μολυσμένη περιοχή στην Ευρώπη. Και ευθύνη γι' αυτό έχουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις αλλά και οι δήμοι της περιοχής που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για τη σημερινή κατάντια».

Στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης ο Βασίλης Πολυζωγόπουλος, από το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΗ, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε ότι το Θριάσιο είναι βιομηχανικά κορεσμένο. Γι' αυτό πρέπει, ο αγώνας, για να μην περάσουν τα σχέδια των βιομηχάνων, να γίνει υπόθεση όλου του λαού του Θριασίου. Να γίνει ένας γενικός ξεσηκωμός που θα αγκαλιάσει όλα τα προβλήματα και θα πει "φτάνει πια". Ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος είναι αγώνας ενάντια στους βιομηχάνους και στις πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Το Συντονιστικό των Φορέων του Θριασίου ανανέωσε το αγωνιστικό του ραντεβού για τις 27 Ιούνη με συγκέντρωση στην παραλία του Ασπροπύργου ενάντια στα σχέδια κατασκευής εκεί βιολογικού καθαρισμού.

Στην υπόλοιπη Αττική

Την παράνομη λειτουργία, εδώ και χρόνια, των νταμαριών - με ευθύνη και ανοχή των εκάστοτε κυβερνήσεων - κατήγγειλαν σε πικετοφορία που έκαναν χτες το απόγευμα στο κέντρο του Μαρκοπούλου εργαζόμενοι, κάτοικοι και φορείς της πόλης αλλά και γενικότερα της Ανατολικής Αττικής. Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.

Με αυτοκίνητα, μηχανές, ντουντούκες, σημαίες και κόρνες, διέσχισαν όλους τους κεντρικούς δρόμους του Μενιδίου κάτοικοι και φορείς της πόλης δηλώνοντας ότι θα αγωνιστούν για να προστατέψουν την Πάρνηθα και τα δάση από τα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου.

«Δήμοι, νομαρχίες στηρίζουν τα σκουπίδια του καπιταλισμού» φώναξαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ στην πικετοφορία που διοργάνωσε η ΚΟΒ Ανω Λιοσίων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με αίτημα να φύγει τώρα η χωματερή από την περιοχή.

ΔΑΣΗ
Βορά στα συμφέροντα και τις αντιδασικές πολιτικές

Εκδήλωση - συζήτηση για την προστασία των δασών έγινε χτες από σωματεία, φορείς και κινήσεις

Την ανάγκη αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και διεκδίκησης του δασικού πλούτου, επισήμαναν χτες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, συνδικάτα, φορείς και κινήσεις. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν στην Αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γεωτεχνικών με θέμα την «Προστασία των δασών και του δασικού Περιβάλλοντος της χώρας μας».

Ανοίγοντας τη συζήτηση η Μαρία Τσαγκατάκη, εκπρόσωπος των συνδικάτων και των σωματείων που συμμετείχαν στην εκδήλωση, τόνισε πως τα αναφαίρετα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως είναι οι ελεύθερες ακτές, η κατοικία, η βόλτα σε ένα πάρκο, η ψυχαγωγία και ο ελεύθερος χρόνος, αντιμετωπίζονται πια ως εμπόρευμα. «Ολα τα παραπάνω, οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, έχουν καταφέρει να τα μετατρέψουν σε εμπόρευμα. Και σήμερα έχει φτάσει ο εργαζόμενος να πληρώνει τα πάντα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν όμως και κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις που μετατρέπουν την ανιδιοτελή βοήθεια των εργαζομένων να καλυτερεύσουν τη ζωή τους, σε δωρεάν εργασία».

Πρόληψη και λαϊκή κινητοποίηση για τα δάση

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Σκαρβέλης, εκ μέρους των Γεωτεχνικών, τόνισε πως η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι η πρόληψη, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να τις αντιμετωπίσουμε καλύτερα. «Ομως, η βαρύτητα της δασοπυρόσβεσης πλέον, από την πλευρά των κυβερνήσεων, πέφτει στην καταστολή και ακόμα χειρότερα, στην καταστολή από αέρα».

Σε θέματα όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος, επισήμανε ο Μ. Σκαρβέλης, «δεν πρέπει να μένουμε απαθείς. Ολες οι εκτάσεις που πάνε να εκμεταλλευτούν οι μεγάλοι ιδιώτες, αυτές που θέλουν να βάλουν στο χέρι, είναι δημόσιες εκτάσεις, είναι λαϊκή περιουσία και εμείς πρέπει και θα τις προστατέψουμε». Επίσης, υπογράμμισε πως «όλοι μαζί, οι φορείς, τα συνδικάτα, πρέπει να βγούμε μπροστά και μαζί με τον αγώνα για το μεροκάματο, για τις συνθήκες ζωής στο χώρο εργασίας, για την ασφάλιση, για την παιδεία και την υγεία, έτσι και το περιβάλλον πρέπει να είναι ένας από τους στόχους που πρέπει να παλέψουμε».

Δεν παρέλειψε μάλιστα, να υπενθυμίσει πως πρέπει να τριπλασιαστούν, τουλάχιστον, οι πόροι για αναδασώσεις, να γίνει σωστός χωροταξικός σχεδιασμός και να αντιμετωπιστούν κατάλληλα οι οικιστικές αναπτύξεις.

«Αγωνία για την αντιπυρική περίοδο»

«Σαν πυροσβέστες, έχουμε μεγαλύτερη αγωνία για την αντιπυρική περίοδο. Είχαμε προειδοποιήσει τους πάντες αλλά μέχρι στιγμής, αν και φτάσαμε στη νέα αντιπυρική περίοδο, δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την πολιτική και φυσική ηγεσία», τόνισε ο Μιχαήλ Μιχαήλ, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών.

Παράλληλα, επισήμανε πως αυτή τη στιγμή, τα προβλήματα εντοπίζονται σε τρεις άξονες, για τα οποία κύρια ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ παλιότερα και της ΝΔ τώρα: Στις ελλείψεις που υπάρχουν στο Σώμα, στην αποκοπή της Δασικής Υπηρεσίας από την Πυροσβεστική αλλά και τους δασοκτόνους νόμους, που τα δύο κόμματα έχουν κατά καιρούς ψηφίσει.

Και είπε πως χρειάζεται η διατήρηση και ανάπτυξη του δασικού οικοσυστήματος στη βάση χρονοδιαγράμματος, προγράμματος ανάπτυξης και υλοποίησης, προστασία των δασών σε προληπτικό και κατασταλτικό επίπεδο, αλλά και ίδρυση Ενιαίου φορέα Δασοπροστασίας, κάτι που το έχουν προτείνει από το 1998.

ΟΙΝΟΦΥΤΑ
Μαζική εξόρμηση στα ρυπογόνα εργοστάσια

Από την εξόρμηση ΚΚΕ - ΚΝΕ στο εργοστάσιο ΕΛΒΑΛ
Από την εξόρμηση ΚΚΕ - ΚΝΕ στο εργοστάσιο ΕΛΒΑΛ
Κινητοποίηση - μαζική εξόρμηση στα Οινόφυτα, μπροστά στα εργοστάσια Στασινόπουλου - ΕΛΒΑΛ, δύο από τα πιο ρυπογόνα εργοστάσια που δημιούργησαν το πρόβλημα της μόλυνσης στα νερά και, γενικότερα, στην περιοχή, πραγματοποίησαν οι Κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Θήβας και Χαλκίδας, διαμαρτυρόμενοι για τα σοβαρά προβλήματα μόλυνσης του περιβάλλοντος από τα βιομηχανικά λύματα που έχουν μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα. Ακόμα και τώρα, παρά τις διάφορες κυβερνητικές εξαγγελίες για μέτρα, στην περιοχή, όπως στο Δήλεσι και το Σχηματάρι, δεν υπάρχει πόσιμο νερό. Το ταχυδιυλιστήριο που φτιάχτηκε μετά είναι εκτός λειτουργίας και οι κάτοικοι πίνουν νερό από γεωτρήσεις. Στο Σχηματάρι το νερό βγάζει λάσπη και μυρίζει.

Οι συγκεντρωμένοι μοίρασαν ανακοινώσεις με τις οποίες, καθώς η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητείται από την πολιτεία να πάρει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αμεσα, ζητείται να επιδοτηθεί κάθε οικογένεια για το εμφιαλωμένα νερά που καταναλώνουν και φθάνουν τα 200 - 300 ευρώ το μήνα, το κόστος. Επίσης, με κατεπείγουσες διαδικασίες να κατασκευαστεί κεντρικό δημόσιο διυλιστήριο ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες σε όλη την περιοχή σε πόσιμο κατάλληλο νερό. Τέλος, απαιτείται άμεση κρατική παρέμβαση για να σταματήσει η μόλυνση με τα εργοστασιακά απόβλητα που συνεχίζεται.

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
Τα «Λιπάσματα» χώρος πρασίνου και αναψυχής για το λαό και τη νεολαία

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας των κομμουνιστών της περιοχής

«Ούτε μια σπιθαμή γης στους ιδιώτες - Τα "Λιπάσματα" χώρος πρασίνου και αναψυχής για το λαό και τη νεολαία». Με αυτό το σύνθημα οι κάτοικοι της Δραπετσώνας και των γύρω δήμων συμμετείχαν μαζικά στη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν χτες το απόγευμα η Αχτίδα Δυτικών Συνοικιών, η Εργατοϋπαλληλική Αχτίδα και η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών.

Οι κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν λίγο πριν τις 7 μ.μ. στο τρίγωνο Ευφραιμίδη και από κει ξεκίνησαν πορεία προς την έκταση του πρώην εργοστασίου «Λιπασμάτων».

Τις τεράστιες ευθύνες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για το ξεπούλημα των ελεύθερων χώρων, αλλά και για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε στην ομιλία του ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος του Γραφείου Πόλης της ΚΟΠ, και κάλεσε τους συγκεντρωμένους με τον αγώνα τους να αντισταθούν σ' αυτή την πολιτική. Στη συγκέντρωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν η Ελπίδα Παντελάκη γραμματέας της ΚΟΠ, η Βέρα Νικολαΐδου βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ, ο Νίκος Μπεάζογλου επικεφαλής της «Προοδευτικής Δημοκρατικής Κίνησης Δραπετσώνας» και οι Δημήτρης Μουρίκης και Σοφία Θωμάρεη, δημοτικοί Σύμβουλοι της ΔΑΣ Κερατσινίου.

Την περιοχή των «Λιπασμάτων», έκτασης 650 στρεμμάτων, σήμερα εκμεταλλεύονται η Εθνική Τράπεζα Ελλάδας, ο ΟΛΠ, η MOBIL-BP και η ΑΓΕΤ. Ηδη όμως τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ την έχουν βάλει στο δρόμο της τσιμεντοποίησης και της εμπορευματοποίησης, μαζί βέβαια με τις δυνάμεις τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σχεδιάζοντας στο χώρο τη δημιουργία εμποροναυτιλιακού κέντρου και άλλων εμπορικών δραστηριοτήτων.

Το ΚΚΕ και οι δημοτικές παρατάξεις που στηρίζει στους γύρω δήμους έχει εδώ και χρόνια παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση ώστε η περιοχή αυτή να αναπλαστεί προς όφελος των κατοίκων όλης της ευρύτερης περιοχής.

Πιο αναλυτικά, η πρόταση περιλαμβάνει:

-- Θαλάσσια μετόπη: Ελεύθερη πρόσβαση και αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης μαζί με τους όρμους, από το μόλο Κράκαρη μέχρι το νέο μόλο Δραπετσώνας, έκταση που φτάνει τα 94 στρέμματα.

-- Κατασκευή Νοσοκομείου Παίδων.

-- Δημιουργία πράσινου επιπέδου πόλης. Δημιουργία Δημοτικού Ανοιχτού Αθλητικού Κέντρου.

-- Δημιουργία χώρων πολιτισμού, με παράλληλη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης της περιοχής και ανάδειξη της σύγχρονης και αρχαίας ιστορίας.

-- Μουσείο Σύγχρονης Βιομηχανικής Ιστορίας ή άλλης δραστηριότητας, διατήρηση και αξιοποίηση κτισμάτων με αρχιτεκτονική και ιστορική αξία, ανάδειξη των νεότερων και αρχαιολογικών μνημείων.

-- Κυκλοφοριακή και συγκοινωνιακή μελέτη και κατασκευή δικτύου σταθερής τροχιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ