ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούνη 2010
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ
Κινήσεις εντυπωσιασμού και κλίμα συμψηφισμού

Προεόρτια διαγραφών και εκατέρωθεν καταγγελίες, με στόχο να φτιαχτεί ασπίδα προστασίας στην ενιαία αντιλαϊκή στρατηγική και το αστικό πολιτικό σύστημα

Εσωκομματικές εντάσεις προκαλούν στο ΠΑΣΟΚ τα δημοσιεύματα και οι αποκαλύψεις για την εμπλοκή στελεχών του στο σκάνδαλο με τη «μονή Βατοπεδίου», την ίδια ώρα που συνεχίζεται αμείωτος ο αποπροσανατολιστικός καβγάς για τα σκάνδαλα.

Σε κάθε περίπτωση, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιδιώκουν να εμφανίσουν σαν μεμονωμένες περιπτώσεις διαφθοράς τα «κανόνια» που σκάνε το ένα μετά το άλλο, με σαφή στόχο τον συμψηφισμό και την αθώωση συνολικά του αστικού πολιτικού συστήματος, της αντιλαϊκής στρατηγικής που υπηρετούν από κοινού.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, εμφανίζονται αποφασισμένοι να απαλλαχθούν από «καμμένα» στελέχη τους που έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα, οικοδομώντας - στο μέτρο που μπορούν - ασπίδα προστασίας στην πολιτική που ανέθρεψε και αναπαράγει τη διαφθορά, τη διαπλοκή με το κεφάλαιο.

Χτες η Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ εισηγήθηκε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του Ακ. Τσοχατζοπούλου. Μετά από δυο ώρες ακρόασης, δεν «πείστηκε» από τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρώην υπουργός για τον τρόπο που απέκτησε τη μεγάλη περιουσία του, αλλά και για τα δημοσιεύματα που τον εμφανίζουν να έχει δοσοληψίες με «οφ σορ» εταιρείες που διαχειρίζονταν οικήματα για λογαριασμό της Μονής Βατοπεδίου.

Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης, η παραπομπή του θέματος από την Επιτροπή Διαφάνειας στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ, με την υποσημείωση της «αναστολής της κομματικής ιδιότητας μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης», φωτογραφίζει την αποπομπή του Α. Τσοχατζόπουλου από το ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος, με δηλώσεις του υποστήριξε ότι «δέχεται συντονισμένη επίθεση από κέντρα που αποσκοπούν στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος» και επιδιώκουν «την πολιτική, ηθική και φυσική» του εξόντωση. Πρόσθεσε ακόμα ότι θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη. Αργότερα, με επιστολή του, ζήτησε ο ίδιος την «αναστολή της κομματικής ιδιότητας μέχρι να λάμψει η αλήθεια».

Το ΣΔΟΕ συνεχίζει την έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία του Ακ. Τσοχατζοπούλου, ενώ ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Π. Αδάμης, αναμένεται να ζητήσει τη συνδρομή των δικαστικών Αρχών των ΗΠΑ, για να διαπιστωθεί ποιοι κρύβονται πίσω από τις off shore εταιρείες, που εμπλέκονται στην υπόθεση των αγοραπωλησιών των ακινήτων του Ακη Τσοχατζόπουλου. Αιτήματα δικαστικής συνδρομής έχει την πρόθεση να αποστείλει ο εισαγγελέας και σε άλλες χώρες, που εμπλέκονται στις σχετικές εταιρείες.

Αναταραχή με Ξυνίδη

Δυσκολότερη ως προς τη διαχείρισή της από το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως είναι η εμπλοκή - βάσει δημοσιευμάτων - του ονόματος του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδη στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, με την παραχώρηση χερσαίου τμήματος του λιμένος Πόρτο Λάγος στην μονή και η παραδοχή από τον ίδιο ότι πράγματι υπέγραψε τα σχετικά έγραφα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο Σ. Ξυνίδης υπέγραψε, το 2001, με την ιδιότητα του μέλους της Λιμενικής Επιτροπής Λάγους και ως εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, έγγραφο με το οποίο η Επιτροπή συναινούσε να «αποχαρακτηρισθούν και να αποδοθούν στη μονή Βατοπεδίου εκτάσεις που είχαν δεσμευτεί για το λιμένα του Πόρτο Λάγος».

Με διαδοχικές ραδιοφωνικές συνεντεύξεις αλλά και με μακροσκελή ανακοίνωση, ο Σ. Ξυνίδης, αφού αποδέχτηκε ότι υπέγραψε το σχετικό έγγραφο, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ισχυριζόμενος ότι η έγκριση που έδωσε για την παραχώρηση της έκτασης «επήλθε ως επακόλουθο της αναγνώρισης της ιδιοκτησίας της Μονής με την απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ».

Ουσιαστικά, ο Σ. Ξυνίδης ομολόγησε ότι το σκάνδαλο είναι διαχρονικό και φέρει τις υπογραφές των υπουργών τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ που παραχώρησαν χιλιάδες στρέμματα δημόσιας περιουσίας στη Μονή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα απασχόλησε το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αφού ο Σ. Ξυνίδης αποτελεί προσωπική του επιλογή για τη θέση του γραμματέα, κάτι που αξιοποίησε και η ΝΔ στη δικομματική αντιπαράθεση. Η δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού, οδήγησε τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει χτες στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής, όπου υποστήριξε ότι η εμπλοκή του αφορά δευτερεύοντα νομικό ρόλο.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Ομολογίες για πιέσεις των ΗΠΑ σχετικά με το C4i

Για να κλείσει η δουλειά με το ελληνικό δημόσιο, απειλούσαν να μη στείλουν την εθνική τους ομάδα στους Ολυμπιακούς

To κλίμα των πιέσεων, που ασκούσαν οι ΗΠΑ, προκειμένου η Ελλάδα να προμηθευθεί το σύστημα ασφαλείας C4I για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, περιέγραψε χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με το σκάνδαλο ΖΗΜΕΝΣ, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας.

Στην κατάθεσή του είπε χαρακτηριστικά ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα λειτουργούσε σαν εμπορικός αντιπρόσωπος, προκειμένου η Ελλάδα να προμηθευτεί ένα «πανάκριβο και θεωρητικά υψηλής τεχνολογίας σύστημα», όπως το χαρακτήρισε.

Ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης «αγόρασε ειρήνη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε ο Β. Πολύδωρας και ανέφερε ότι υπήρχε κορύφωση των πιέσεων για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά μετά το 2003 που υπογράφηκε η συμφωνία για την προμήθεια του C4I επικράτησε «απόλυτη νηνεμία».

Σε ερώτηση του εκπροσώπου του ΚΚΕ Θ. Παφίλη τι εννοεί με την έκφραση «αγόρασε ειρήνη ο Σημίτης», είπε ότι τότε οι ΗΠΑ απειλούσαν να μη στείλουν για λόγους ασφαλείας την ομάδα τους στους Ολυμπιακούς, αλλά μετά την υπογραφή για το C4I άλλαξαν τελείως στάση. Στην παρατήρηση του Θ. Παφίλη ότι τελικά μας έγδαραν οικονομικά για ένα σύστημα που ήταν γνωστό ότι δε θα λειτουργούσε ο Β. Πολύδωρας είπε ότι τα πράγματα «είναι κάπως έτσι».

Ο πρώην υπουργός ανέφερε στην Εξεταστική ότι τον Ιούνη του 2004 απέτυχε η γενική δοκιμή του συστήματος ασφαλείας, αλλά τον επόμενο μήνα το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την προσωρινή του παραλαβή για χρήση και λειτουργία. Εκανε λόγο για «τεράστιο αμερικανικό ενδιαφέρον» για τη συνέχιση της συμφωνίας παρά την αποτυχία της δοκιμής του και είπε ότι εάν αυτό δεν παραλαμβάνονταν το πιθανότερο είναι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να έλεγε ότι θα πάνε οι αγώνες σε άλλη χώρα.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σ. Βαλυράκης στην Επιτροπή έφτασαν από την Δικαιοσύνη έξι φάκελοι με λογαριασμούς του επιχειρηματία Μ. Κάτσικα. Το περιεχόμενο των φακέλων δεν είναι ακόμα γνωστό. Σήμερα, στην επιτροπή θα προσέλθει ο επικεφαλής του πρώην ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης, προκειμένου να κοινοποιήσει τα αποτελέσματα έρευνας που έγιναν σε λογαριασμό της ΖΗΜΕΝΣ που προορίζονταν για την αποστολή δώρων σε πολιτικούς και δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες ζήτησε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ι. Σακελλάκο να απευθυνθεί στην Ολομέλεια Εφετών Αθήνας για να οριστεί επίκουρος ανακριτής στην υπόθεση της ΖΗΜΕΝΣ. Επίσης, η πρώην γραμματέας του Μ. Χριστοφοράκου, Αικ. Τσακάλου, ζήτησε για την προσωπική της ασφάλεια «τη λήψη ιδιαίτερων μέτρων».

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Κάνουν το παν για να κρυφτεί η ουσία

Σε διακομματικό κείμενο 10 σημείων, που αφήνει «εκτός» τα ουσιώδη σημεία που αφορούν το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, προσανατολίζεται η πλειοψηφία της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για τελευταία φορά. Το κοινό κείμενο δεν αποκλείει την κατάθεση χωριστών πορισμάτων.

Το ΚΚΕ ξεκαθάρισε, μέσω του βουλευτή του, Α. Σκυλλάκου, ότι δε συμμετέχει στη συγκεκριμένη διαδικασία, αφού δε γίνεται καν λόγος για το καθεστώς των «χρυσόβουλων» που οδήγησαν στο σημερινό καθεστώς, ενώ προωθείται και η αντίληψη ότι το θέμα των εκτάσεων του Δημοσίου είναι υπόθεση της δικαιοσύνης, χωρίς να υφίσταται θέμα αλλαγής του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για να προστατευθούν κατ' ελάχιστο τα συμφέροντα του Δημοσίου. Στην υπογραφή του κειμένου προσανατολίζονται το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ., ενώ αδιευκρίνιστη παρέμενε η θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Χτες, συνεχίστηκαν και οι «διαρροές» για το περιεχόμενο των πορισμάτων: Το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να εξεταστούν ποινικές ευθύνες για τους Θ. Ρουσόπουλο, Γ. Βουλγαράκη, Π. Δούκα, Α. Κοντό και Ε. Μπασιάκο. Πιθανότατα θα ζητήσει το ίδιο και για τον Κ. Κιλτίδη, ενώ θα επιρρίπτει πολιτικές ευθύνες στους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ Γ. Δρυ και Γ. Φωτιάδη.

Από την πλευρά της η ΝΔ έχει ζητήσει παράταση στις εργασίες της επιτροπής που όμως αναμένεται να απορριφθεί, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής για τον νυν υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, για πρόσφατες παραλείψεις στην υπόθεση. Οσον αφορά το ΛΑ.Ο.Σ., θα μιλά για ποινικές ευθύνες στους Γ. Δρυ, Α. Φωτιάδη Ε. Μπασιάκο, Π. Δούκα και Α. Κοντό, ενώ τα ίδια πρόσωπα φέρεται να φωτογραφίζει στο πόρισμά του και ο ΣΥΡΙΖΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ