ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χαριστική βολή για αγρότες - κτηνοτρόφους

Εκτεταμένες ζημιές από το διπλό κύμα κακοκαιρίας, στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή

Τη «χαριστική βολή» έδωσε στον αγροτικό κόσμο - που δυσκολεύεται να επιβιώσει, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης - η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε, το τελευταίο 20ήμερο, τη χώρα μας. Ιδιαίτερα έχει πληγεί η γεωργία και η κτηνοτροφία στους νομούς της Θεσσαλίας και της Κρήτης, καθώς και στους νομούς Εύβοιας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Αργολίδας, Κορινθίας, Αχαΐας, Λακωνίας, Αρτας, Ημαθίας, Θάσου κ.α.

Οσον αφορά στη γεωργία η καταστροφή στα οπωροκηπευτικά είναι σχεδόν ολοσχερής, καθώς το βάρος του χιονιού γκρέμισε θερμοκήπια κι «έθαψε» μπαχτσέδες κι ο παγετός που ακολούθησε «έκαψε» τα λαχανικά και «πάγωσε» τα φρούτα. Ετσι δεν έμεινε τίποτα σε πράσινο - καταστράφηκαν μαρούλια, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα, καρότα, κρεμμύδια, πράσα, σπανάκι, πατάτες κ.ά. - και αχρηστεύτηκαν τα εσπεριδοειδή, (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια). Τεράστιες είναι οι καταστροφές στα αμπέλια, αλλά και στο σύνολο, σχεδόν, των δεντροκαλλιεργειών, (ελαιόδεντρα, μηλιές, αχλαδιές, αμυγδαλιές, ροδακινιές, νεκταρινιές, βερικοκιές, κερασιές, δαμασκηνές κ.ά.)

Ανάλογη είναι η καταστροφή στην κτηνοτροφία, καθώς χιλιάδες ζώα σκοτώθηκαν, όταν έπεσαν ποιμνιοστάσια και στάβλοι, ή πέθαναν από το δριμύ ψύχος και την πείνα και μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών «χάθηκαν», όταν κατέρρευσαν στέγαστρα και αποθήκες. Στις ζημιές που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι πρέπει να συνυπολογιστούν τα έσοδα που χάθηκαν από τη μείωση της γαλακτοπαραγωγής των ζώων και από την αποβολή πολλών νεογνών, που οφείλονται στις κακουχίες που προκάλεσε η κακοκαιρία και η απώλεια εισοδήματος, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι κτηνοτρόφοι δεν κατάφεραν να «σπάσουν» τον αποκλεισμό τους και να κατέβουν στις πόλεις, προκειμένου να πουλήσουν τα ζώα τους και, μάλιστα, στις μέρες των γιορτών που τις περιμένουν πώς και πώς, για να εισπράξουν κάτι.

Eurokinissi

Οι τεράστιες καταστροφές έχουν φέρει τον αγροτικό κόσμο σε απόγνωση. Οι πληγέντες παραγωγοί στρέφονται προς το κράτος ζητώντας βοήθεια, καθότι αν δε βοηθηθούν αυτή τη στιγμή, δεν πρόκειται ποτέ να συνέλθουν και θ' αναγκαστούν να φύγουν κι άλλοι πολλοί από το αγροτικό επάγγελμα και να στριμωχτούν στις ουρές ανέργων των μεγαλουπόλεων, ή να ξενιτευτούν, για να εξασφαλίσουν ένα κομμάτι ψωμί. Κι ενώ η κυβέρνηση, διά του υπουργείου Γεωργίας, υποσχέθηκε ότι ο ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ θα αρχίσουν άμεσα την καταγραφή των ζημιών, για να δοθούν αποζημιώσεις, οι αγρότες ζητούν:

  • Αμεση αποζημίωση του πληγέντος κτηνοτροφικού κεφαλαίου, (ζώα, ζωοτροφές) και των κατεστραμμένων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
  • Αμεση καταγραφή κι αποζημίωση για τις καταστροφές στα θερμοκήπια και στην ηρτημένη παραγωγή, (εσπεριδοειδή, ελαιόδεντρα κ.ά.)
  • Ταχεία εξατομίκευση των ζημιών στα αμπέλια και στις άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες.
  • Καταβολή στους παραγωγούς του συνόλου της δαπάνης, που θα απαιτηθεί για την αντικατάσταση του φυτικού κεφαλαίου, το οποίο έχει καταστραφεί.
  • Ατοκα και με περίοδο χάριτος τεσσάρων ετών καλλιεργητικά δάνεια σε όλους τους πληγέντες, ώστε να συνεχίσουν τις καλλιέργειες, που θα χρειαστούν κι επιπλέον έξοδα, για να επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση.
  • Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δανείων από την Αγροτική Τράπεζα.

Eurokinissi

Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αγωνιστικά αυτά τα αιτήματα - δεν εμπιστεύονται τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, η οποία, άλλωστε, διακρίνεται για την... αφερεγγυότητά της έναντι του αγροτικού κόσμου - και ήδη στο διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν για τις νέες πανελλαδικές κινητοποιήσεις τους, που αρχίζουν στις 28 Γενάρη, συμπεριλαμβάνονται κι αυτά τα αιτήματα.

Μεγάλες ζημιές και στη Μακεδονία

Σοβαρά επλήγησαν από τις έντονες χιονοπτώσεις του Δεκέμβρη και τον παρατεταμένο παγετό που ακολούθησε οι καλλιέργειες στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Σε πολλές περιοχές το χιόνι που έπεσε πριν τα Χριστούγεννα δεν έχει λιώσει ακόμη, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, με αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί τα σπανάκια, λάχανα, μπρόκολα, κρεμμυδάκια, ενώ ζημιές αναφέρονται και σε καλλιέργειες σιτηρών. Ακόμη καταστροφές υπάρχουν στους ελαιώνες της Κοζάνης, τις ροδακινιές και τα ακτινίδια της Ημαθίας και της Πέλλας, όπως και σε δεκάδες θερμοκήπια σ' όλη τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία.

Ιδιαίτερα στο Νομό Πέλλας οι αγρότες είναι ανάστατοι, γιατί σοβαρές καταστροφές έχουν γίνει εξαιτίας των πολικών θερμοκρασιών τόσο στις αγροτικές εγκαταστάσεις όσο και στο φυτικό κεφάλαιο. Από τις έντονες χιονοπτώσεις του Δεκέμβρη καταπλακώθηκαν θερμοκήπια, ενώ ζημιές αναφέρθηκαν και σε καπνοξηραντήρια στον κάμπο των Γιαννιτσών. Ακόμη οι χιονοπτώσεις προκάλεσαν ζημιές και σε σταβλικές εγκαταστάσεις. Με τους -18 βαθμούς Κελσίου που επικρατούσαν για πολλές μέρες προκλήθηκαν ζημιές στην παραγωγή ακτινιδίων, ελιάς και ροδάκινων, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι έχουν πληγεί και τα ίδια τα δέντρα. Κλιμάκια γεωπόνων των Διευθύνσεων Γεωργίας Εδεσσας και Γιαννιτσών προχωρούν σε μια πρώτη καταγραφή ζημιών και μια ακριβέστερη εικόνα του μεγέθους των καταστροφών θα υπάρχει καταγεγραμμένη στο τέλος της εβδομάδας.

Πολλά προϊόντα έχουν υποστεί ζημιές και στο Νομό Θεσσαλονίκης, όπου οι αγρότες μιλάνε για ολική καταστροφή της σοδειάς τους που χάθηκε κάτω από το χιόνι. Περισσότερο έχουν πληγεί η Νέα Μαγνησία, τα Βασιλικά και η Επανωμή, ενώ ζημιές έπαθαν τα λαχανικά στη Σίνδο, τη Χαλάστρα και το Ανατολικό.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στους Νομούς Ημαθίας και Πιερίας, όπου πέρα των καταστροφών στις καλλιέργειες, αναφέρθηκαν ζημιές και σε σταβλικές εγκαταστάσεις.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ο παγετός «έκαψε» κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς

Μεγαλύτερες οι ζημιές στην Αργολίδα και ακολουθούν οι υπόλοιποι νομοί

Eurokinissi

Τη χαριστική βολή έδωσε η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών σε αγροτικά νοικοκυριά πολλών περιοχών της Πελοποννήσου που είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται. Σε πολλές περιπτώσεις οι ζημιές από τα χιόνια και τον παγετό που ακολούθησε φτάνουν και το 100%, ενώ πολλοί αγρότες δεν είχαν προλάβει καν να αρχίσουν τη συγκομιδή.

Καρποί και κόποι ολόκληρης χρονιάς έγιναν βορά στον αδηφάγο παγετό, «παγώνοντας» οριστικά τη φτώχεια των αγροτών, που περίμεναν να ανασάνουν λίγο με τη συγκομιδή της παραγωγής. Ιδιαίτερα δε, μετά και την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης που «τρύγησε» και αυτή από τον ιδρώτα των αγροτών προς όφελος των εμπόρων. Εσπεριδοειδή, ελαιοκαλλιέργειες, οπωροκηπευτικά και θερμοκηπιακά κηπευτικά ήταν τα προϊόντα που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές.

Συγκεκριμένα, στην Αργολίδα εντοπίζεται η μεγαλύτερη ζημιά όπου μετά την ολοσχερή καταστροφή των μανταρινιών, υπολογίζεται πως 250 χιλιάδες τόνοι πορτοκάλι έχουν χτυπηθεί από τον παγετό καθώς τις τελευταίες μέρες η θερμοκρασία τη νύχτα παρέμενε πολύ χαμηλή. Ουσιαστικά όσο πορτοκάλι έχει μείνει στα δέντρα είναι κατεστραμμένο. Μάλιστα, δίνεται άτυπα η κατεύθυνση προς τους παραγωγούς να δώσουν το πορτοκάλι στους χυμοποιούς ώστε να γλιτώσουν ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ χρήματα από τις αποζημιώσεις που θα κληθούν να καταβάλουν στους αγρότες μετά την καταγραφή των ζημιών. Να σημειώσουμε βέβαια πως πέρα από το ακατάλληλο του πορτοκαλιού και τη μειωμένη απόδοση που έχει για χυμοποίηση, το πλαφόν για τα χυμοποιήσιμα φτάνει μόνο μέχρι 70.000 τόνους. Επίσης αγκινάρες και μαρούλια δεν ξέφυγαν από τον παγετό.

Στην Κορινθία, σύμφωνα με εκτιμήσεις γεωπόνων, η καταστροφή στην παραγωγή του πορτοκαλιού υπολογίζεται σε 20 χιλιάδες τόνους, το ίδιο και στο λεμόνι, στο μανταρίνι περίπου σε 1.500 τόνους και στα κηπευτικά γύρω στις 3 χιλιάδες στρέμματα.

Στην Ηλεία επλήγησαν τα εσπεριδοειδή, η ελαιοκαλλιέργεια, τα θερμοκηπιακά κηπευτικά και η φθινοπωρινή πατάτα, της οποίας η συγκομιδή δεν είχε ολοκληρωθεί. Να σημειώσουμε πως για τη φθινοπωρινή πατάτα το όριο κάλυψης της αποζημίωσης έληγε στις 31/12/2001. Αν δε δοθεί παράταση στο όριο κάλυψης της αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ όπως είχε γίνει πρόπερσι, οι πατατοπαραγωγοί κινδυνεύουν όχι μόνο να χάσουν την παραγωγή, αλλά να «μπουν και μέσα».

Στην Αχαΐα, οι ζημιές εντοπίζονται στην Αιγιάλεια, όπου εσπεριδοειδή, ελιές και οπωροκηπευτικά υπέστησαν σημαντικές καταστροφές, ενώ ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει η Μεσσηνία στην περιοχή του Δήμου Χιλιοχωρίου, όπου στην ελαιοκαλλιέργεια της περιοχής μετά το χαλάζι της 18ης του Δεκέμβρη, ήρθε ο παγετός να αποτελειώσει ό,τι απέμεινε.

Τέλος στην Λακωνία οι ζημιές εντοπίζονται στο Δήμο Λακεδαίμονος όπου πολύ μεγάλες ζημιές έγιναν σε εσπεριδοειδή και ελιές.

Σημαντικές ζημιές βλέπει κι ο ΕΛΓΑ

Τις μεγάλες καταστροφές στη γεωργία και την κτηνοτροφία της χώρας που προκάλεσε η κακοκαιρία, επιβεβαιώνει και ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, είχαν αναφερθεί μέχρι χτες περίπου 2.000 περιστατικά ζημιάς από υπερβολικό ψύχος και χιονόπτωση σε αιγοπρόβατα, βοοειδή, μελισσοσμήνη, χοίρους και πτηνά. Τα περιστατικά ζημιάς εντοπίζονται κυρίως στους νομούς Θεσσαλίας, Δυτικής Στερεάς και στη νησιωτική χώρα, ενώ αναμένεται να αυξηθούν, αφού η πρόσβαση στα σημεία εκτροφών των ζώων ήταν μέχρι και χτες αδύνατη. Οσον αφορά τη φυτική παραγωγή, έχουν αναγγελθεί στον Οργανισμό ζημιές σε εσπεριδοειδή (Δυτική και Νότια Ελλάδα, νησιωτική χώρα) κηπευτικά υπαίθρια και θερμοκηπίου (σε όλους τους νομούς της χώρας), ανθοκομικά φυτά (Αττική, Αργολίδα, Θεσσαλονίκη κ.ά.), ελαιοκαλλιέργεια (σε όλη τη χώρα), σιτηρά (σε όλη τη χώρα) και πατάτα (Βοιωτία, Εύβοια, Αχαΐα, Ηλεία). Επιπλέον, στην ανακοίνωση τονίζεται πως έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο το οποίο δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ. Κι όπως αναφέρεται, οι ζημιές αυτές εστιάζονται κυρίως σε ελιές, φυλλοβόλα δέντρα και ακτινίδια, με αποτέλεσμα να αναμένεται σημαντική μείωση της παραγωγής τους.

Επίσης, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι περισσότερες καλλιέργειες είναι ακόμα καλυμμένες με χιόνι, οι ζημιές στα εσπεριδοειδή και σιτηρά είναι εξελισσόμενες και γι' αυτό είναι παρακινδυνευμένη η πρόβλεψη του συνολικού ύψους των αποζημιώσεων. Παρ' όλα αυτά όμως, η διοίκηση του Οργανισμού υπολόγισε... και ανακοίνωσε ότι οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ θα ξεπεράσουν τα 45 εκατομμύρια ευρώ (15 δισ. δραχμές). Μένει βέβαια να υπολογιστεί το ακριβές ύψος των ζημιών που υπέστησαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι για να φανεί πόσο αρκετά είναι τα 15 δισ. δραχμές για αποζημιώσεις, τα οποία από τη μία ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δηλώνει ότι θα είναι τόσα και την άλλη ανακοινώνει πως θα τα ξεπεράσουν...

Γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων

Αμεση ήταν η παρέμβαση του ΚΚΕ προκειμένου να αποζημιωθούν ταχέως και δίκαια όλοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι για όλες τις ζημιές που τους προκάλεσε η κακοκαιρία.

Σε Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης, αναφέρεται πως οι έντονες χιονοπτώσεις, οι πρωτοφανείς παγετοί και οι πλημμύρες που επακολούθησαν σε πολλές περιοχές της χώρας προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στην ηρτημένη εσοδεία, στο φυτικό κεφάλαιο (ελιές, εσπεριδοειδή, ροδάκινα, μήλα, αχλάδια κλπ.), στις αγροτικές εγκαταστάσεις (θερμοκήπια, στάβλοι κλπ.), σε προϊόντα που είχαν συγκομιστεί και ήταν αποθηκευμένα, όπως, για παράδειγμα, οι πατάτες, καθώς και στα χωράφια που πλημμύρισαν.

Επειδή με το νέο νόμο του ΕΛΓΑ, επισημαίνεται στην Ερώτηση, αποζημιώνεται μόνο η ηρτημένη εσοδεία και τα ζώα που θανατώθηκαν, αλλά δεν αποζημιώνεται το φυτικό κεφάλαιο, οι αγροτικές εγκαταστάσεις και τα χωράφια που αυτή την περίοδο δεν έχουν παραγωγή αλλά η αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες απαιτεί μεγάλα χρηματικά ποσά, υπάρχει άμεσος κίνδυνος πολλά αγροτικά νοικοκυριά να οδηγηθούν στη χρεοκοπία αν δεν καταβληθούν έγκαιρα και στο ύψος των ζημιών αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ αλλά και από τα ΠΣΕΑ για όσες ζημιές δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας:

  • Τι ενέργειες θα κάνει για να αποζημιωθούν έγκαιρα και στο σύνολό τους οι ζημιές που καλύπτει ο ΕΛΓΑ καθώς και για να αποζημιωθούν έγκαιρα και στο σύνολό τους από τα ΠΣΕΑ οι ζημιές που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ;
  • Τι ενέργειες θα κάνει έτσι ώστε ο ΕΛΓΑ να καλύπτει όλες τις ζημιές, δηλαδή και το γεωργικό κεφάλαιο, από όλες τις φυσικές καταστροφές;
ΕΛΓΑ
Μεγάλες αυξήσεις στα τέλη εκτιμήσεων

Μεγάλες ευρώ - αυξήσεις στα τέλη για τις εκτιμήσεις των ζημιών, επέβαλε από 1/1/2002 ο ΕΛΓΑ, σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων.

Δε φτάνει που οι αγροτοκτηνοτρόφοι, παθαίνουν ζημιές και υφίστανται δραματική απώλεια εισοδήματος, θα πρέπει κι από πάνω να πληρώνουν ακόμα μεγαλύτερα τέλη για να γίνει η εκτίμηση της ζημιάς. Ο ΕΛΓΑ αύξησε τα τέλη, που σε κάποιες περιπτώσεις σχεδόν τριπλασιάστηκαν, προσαρμόζοντας στις εισπρακτικές ανάγκες... του ευρώ. Συγκεκριμένα, τα τέλη εκτίμησης ζημιών, για ένα στρέμμα αυξάνονται από 200 δραχμές σε 340 δραχμές (1 ευρώ), για ένα καρποφόρο δέντρο από 10 σε 34 δραχμές (10 λεπτά), για τα βοειδή από 400 σε 1022 δραχμές (3 ευρώ) και για τα αιγοπρόβατα από 400 δραχμές σε 682 δραχμές (2 ευρώ).

Ο ΕΛΓΑ ανέβασε τα τέλη εκτίμησης και σε λίγο καιρό θα ανεβάσει και τις εισφορές - χαράτσια που θα πληρώνουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι για να έχουν υποτίθεται ασφαλιστική κάλυψη. Το ύψος των χρηματικών αποζημιώσεων, που είναι να λαμβάνουν οι παραγωγοί με βάση τις ζημιές που παθαίνουν, θα... ανέβει καμιά φορά;

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αγωνιστική συγκέντρωση σήμερα στον Τύρναβο

Οι αγρότες κατεβαίνουν με τρακτέρ στους δρόμους διεκδικώντας ουσιαστικές αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ

Οι πρώτες αγωνιστικές αντιδράσεις των πληγέντων από την κακοκαιρία αγροτών ξεκινούν σήμερα με συγκέντρωση με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, που οργανώνει στον Τύρναβο της Λάρισας η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των δήμων της περιοχής, της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας, των δυο Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων του νομού και δεκάδων πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών αγροτικών οργανώσεων. Η συγκέντρωση γίνεται για να επιδειχτεί η αποφασιστικότητα των πληγέντων από την κακοκαιρία αγροτών να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δίκαια αιτήματά τους για σωστή αποτίμηση των ζημιών και δίκαιη αποζημίωσή τους. Το μήνυμα αυτό θα σταλεί προς την κυβέρνηση κι ιδιαιτέρως προς τον Λαρισαίο υφυπουργό Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλη, ο οποίος, έχοντας παρέα τον διοικητή του ΕΛΓΑ, Μ. Τσόγκα, περιοδεύει σε πληγείσες περιοχές - χτες ήταν στη Φθιώτιδα, σήμερα θα επισκεφτεί τον Τύρναβο και την Ελασσόνα, αύριο τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα και μεθαύριο τη Μαγνησία - προκειμένου να μοιράσει υποσχέσεις και να δείξει το δήθεν ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους αγρότες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ