ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ

Φορομπηχτική επέλαση

Κοινή στάση ακολουθούν οι διοικήσεις των δήμων που στηρίζονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ όσον αφορά στη φορομπηχτική πολιτική που ακολουθούν. Την ίδια στιγμή, βέβαια, τα ανταποδοτικά τέλη δεν αποτελούν παρά την κορυφή ενός παγόβουνου φόρων και τελών που πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Οι διοικήσεις των δήμων που στηρίζονται από αυτά τα κόμματα προχωρούν στην επιβολή τελών για κάθε υπηρεσία που προσφέρουν, από τους παιδικούς σταθμούς και τις υπηρεσίες Πρόνοιας, μέχρι τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Παραμονές των εκλογών και οι υποψήφιοι των κομμάτων αυτών, εξαρτημένοι από αυτή την αντιλαϊκή πολιτική... δεσμεύονται εκ νέου ότι θα τη συνεχίσουν. Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη ΝΔ, Νικ. Κακλαμάνης, εξαρχής απευθύνθηκε στους επιχειρηματίες προκειμένου να υλοποιήσει τα ...σχέδιά του. Σαν να τον ανταγωνίζεται ο ανθυποψήφιός του, του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, ζητά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Που σημαίνει περισσότεροι φόροι. Από την άλλη, ο υποψήφιος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, ζητά «ελάχιστες» - όπως είπε - δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες! Δηλαδή, ό,τι είναι πάνω από το... ελάχιστο να πληρώνεται.

Ας δούμε όμως τι έκαναν την προηγούμενη τετραετία σε μια σειρά από δήμους οι δήμαρχοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

  • Πρωτοπόρος στη φοροεπιδρομή που έχουν εξαπολύσει οι εκπρόσωποι των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ στην Αυτοδιοίκηση είναι η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων. Η διοίκηση της Ντ. Μπακογιάννη - εκ των πρωτοκλασάτων στελεχών της ΝΔ και σημερινή υπουργός Εξωτερικών - προχώρησε σε αυξήσεις στα τροφεία των παιδικών σταθμών, κατά 200%! Από το 1995 μέχρι και το 2006 οι αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για τα σπίτια είναι 85,6% και στο ίδιο χρονικό διάστημα για τα καταστήματα 92,46%!
  • Στον Πειραιά (ΝΔ) η διοίκηση του δήμου από την αρχή της θητείας της έχει αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού κατά 68,8%. Για το 2006, προχώρησε σε αυξήσεις κατά 3,94%. Από το 2002 μέχρι το 2006, οι αυξήσεις ήταν 19,8%
  • Στη Θεσσαλονίκη (ΝΔ) αυξάνει (από το 1998 που είναι στη διοίκηση) τα ανταποδοτικά τέλη κατά μέσο όρο 12% κάθε χρόνο. Το 70% των εσόδων του προϋπολογισμού του δήμου καλύπτεται από φόρους και τέλη που εισπράττονται από τους δημότες
  • Στη Λάρισα (ΝΔ) αύξησε το 2004 τα ανταποδοτικά τέλη κατά 20%. Το 2005, κάθε Λαρισαίος πλήρωνε 150 ευρώ το χρόνο στο δήμο! Κατά τ' άλλα, φέτος δεν αύξησε τα τέλη...
  • Στην Πετρούπολη (ΣΥΝ) μέσα σε δυόμισι χρόνια έχει επιβάλει αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη κατά 19%. Στα τέλη νεκροταφείου, οι αντίστοιχες αυξήσεις φτάνουν στο εξωφρενικό 250%. Υπέγραψε δάνειο ύψους 1 δισ. δραχμών για αγορά κάδων απορριμμάτων και την απαλλοτρίωση ενός ακινήτου - δάνειο που θα αποπληρώσουν οι δημότες μέσω της αυξημένης φορολογίας. Επιπλέον, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς αυξήθηκαν την προηγούμενη χρονιά κατά 66%
  • Στην Καισαριανή (ΣΥΝ) έχει προχωρήσει σε αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη 20% στις κατοικίες, 80% στα μαγαζιά και 120% στη χρήση πεζοδρομίων, τα τελευταία τρία χρόνια. Επίσης, έχει δανειστεί 12 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα γήπεδα της πόλης, που έχουν χτιστεί με χρήματα του καισαριανιώτικου λαού, έχουν δοθεί σε ιδιώτες επιχειρηματίες και ομάδες
  • Στο Ρέντη (ΣΥΝ) αύξησε τα ανταποδοτικά τέλη 45% τα τελευταία τρία χρόνια
  • Στο Ελληνικό (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και τοπικά στελέχη της ΝΔ), τα τελευταία δύο χρόνια προχώρησε σε αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη της τάξης του 12%. Επέβαλε τροφεία στους παιδικούς σταθμούς που ξεκινούν από 29 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 53 ευρώ. Δημιούργησε Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση στην οποία υπάρχει η δυνατότητα να μεταβιβαστεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων του δήμου!
  • Στην Καλλιθέα (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) μέσα σε τρία χρόνια αύξησε τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού 15% για τα σπίτια και 20% για τα καταστήματα. Τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς κυμαίνονται από 15 έως 25 ευρώ το μήνα
  • Στη Ν. Σμύρνη (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) έχει αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού κατά 45% από το 1998. Μόνο για το 2005 αυξήθηκαν κατά 12%
  • Στο Χαλάνδρι (ΝΔ) το 66,41% των εσόδων για το 2004 (μέχρι το τέλος Οκτώβρη) προερχόταν από φόρους, τέλη και δάνεια. Επιπλέον, το συνολικό ύψος των δανείων που σύναψαν οι διοικήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) του δήμου θα ξεπληρώνεται από τους δημότες μέχρι το 2019 (!), αφού φτάνει τα... 18,391 εκατ. ευρώ. Τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς φτάνουν τα 40 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί, ασχέτως εισοδήματος
  • Στη Ν. Ιωνία (ΠΑΣΟΚ) η αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού μόνο για το 2005 ήταν 16,3%. Επιπλέον, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς κυμαίνονται μεταξύ 25 και 95 ευρώ. Να σημειωθεί ότι από φέτος το Σεπτέμβρη, κάθε νέα εγγραφή - ανεξαρτήτως εισοδήματος - θα αντιστοιχεί σε 95 ευρώ!
  • Στην Ηλιούπολη (ΠΑΣΟΚ) αυξάνει τα ανταποδοτικά τέλη κατά 3,5% κάθε χρόνο. Τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς ξεκινάνε από 350 ευρώ ετησίως και φτάνουν μέχρι τα 1.920 ευρώ. Επιπλέον, ο δημότης πρέπει να πληρώσει 45 ευρώ το μήνα ή 4 ευρώ ως εισιτήριο για να αθληθεί στο δημοτικό κολυμβητήριο
  • Στο Γαλάτσι («ανεξάρτητος» - ΠΑΣΟΚ) ακολουθεί κατά γράμμα τις αντιλαϊκές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις: Αύξησε τα ανταποδοτικά τέλη κατά 14% τα τελευταία δύο χρόνια. Τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς έχουν φτάσει τα 70 ευρώ το μήνα.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Οσα έκαναν καθρέφτης για όσα θα κάνουν

Στους δήμους όπου στη δημοτική αρχή είναι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, η ανατροπή των σχέσεων εργασίας είναι κάτι, πλέον, συνηθισμένο. Το ίδιο έργο πρόκειται να συνεχίσουν και οι αντικαταστάτες τους, εάν προέρχονται από αυτά τα κόμματα. Ολα αυτά προωθήθηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προωθούνται απ' την κυβέρνηση της ΝΔ και στηρίζονται στις αποφάσεις της ΕΕ με ψευδεπίγραφο επιχείρημα την καταπολέμηση της ανεργίας.

Στην πρώτη γραμμή Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Οσο και αν ψάξαμε, δε βρήκαμε καμία αναφορά των υποψήφιων δημάρχων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο της Αθήνας να διαφωνούν με την αντεργατική επίθεση που έγινε απ' τις σημερινές διοικήσεις σε Αθήνα (ΝΔ) και Θεσσαλονίκη (ΝΔ). Και είναι πολύ φυσιολογικό, αφού ο Ν. Κακλαμάνης και ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Β. Παπαγεωργόπουλος (νυν δήμαρχος) και ο Χρ. Αράπογλου είναι εκπρόσωποι των κομμάτων τους, αυτών που με την αντιλαϊκή τους πολιτική θέλουν να φέρουν τις εργασιακές σχέσεις στο Μεσαίωνα. Ιδού τι έκαναν προκάτοχοί τους:

Αθήνα

Στο Δήμο της Αθήνας (ΝΔ) χαρακτηριστικό είναι ότι το 10% των θέσεων εργασίας, περίπου 1.100 σε σύνολο 11.200 εργαζομένων, θα είναι με μερική απασχόληση, σύμφωνα με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου. Στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2005 στο δήμο προσλήφθηκαν 860 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή με μερική απασχόληση. Ανάμεσα σ' αυτούς, οι 440 εργαζόμενοι είναι με 4ωρη απασχόληση για 18 μήνες, με νόμο του ΠΑΣΟΚ, για τους απολυμένους μεγάλων επιχειρήσεων.

Επιπλέον, 80 εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλεύουν όταν και όποτε τους έχει ανάγκη η υπηρεσία! Οπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, η υπηρεσία θα προσλάβει εργαζόμενους που «ο Δήμος Αθηναίων διατηρεί το δικαίωμα οι ημέρες εργασίας να μην είναι συνεχόμενες και να καθορίζονται με βάση τις ανάγκες της υπηρεσίας».

Θεσσαλονίκη

Στο Δήμο Θεσσαλονίκης, οι 800 από τους περίπου 1.100 εργαζόμενους στην καθαριότητα είναι συμβασιούχοι με 8μηνες συμβάσεις. Εχει συστήσει Γραφείο Ενημέρωσης Ανέργων και Εργαζομένων σε συνεργασία με το Βιοτεχνικό και Επαγγελματικό Επιμελητήριο, ενισχύοντας προγράμματα «επιχειρηματικότητας» και «ανταγωνιστικότητας». Μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης «Δημοτική Εταιρεία Επαγγελματικής Κατάρτισης και Μελετών», προωθεί προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης Ανέργων και Εργαζομένων. Υλοποιεί τις «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης», σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς.

Παρέα στην αντεργατική επίθεση

Η κατάσταση δεν αλλάζει στους δήμους που ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ βρίσκονται στη δημοτική αρχή. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν πως μιλάμε στην κυριολεξία για δήμους - επιχειρήσεις και δημάρχους - εργοδότες. Για του λόγου το αληθές:

  • Στο Δήμο Αχαρνών - δήμαρχος Σπύρος Στριφτός (ΝΔ) - εργάζονται 120 συμβασιούχοι και 73 με μερική απασχόληση. Στις δύο δημοτικές επιχειρήσεις οι περίπου 900 εργαζόμενοι απασχολούνται με όλες τις μορφές απασχόλησης.
  • Στους Αγίους Αναργύρους, με δήμαρχο τον Κώστα Τρίγκα (ΝΔ), το 46,6% των εργαζομένων δουλεύουν με διαφόρων ειδών συμβάσεις, το 25% με συμβάσεις αορίστου χρόνου και μόλις το 28% είναι μόνιμοι. Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής αποτελεί ο Αθλητικός Οργανισμός του δήμου, όπου σε σύνολο 49 εργαζομένων μόλις ...1 είναι μόνιμος, 3 αορίστου χρόνου και οι υπόλοιποι 45 με συμβάσεις έργου και μερική απασχόληση.
  • Στο Μαρούσι, Παναγιώτης Τζανίκος (ΠΑΣΟΚ), απασχολούνται εργαζόμενοι έξι ταχυτήτων (συμβασιούχοι, ωρομίσθιοι, μισθωμένοι κλπ.) και πάνω από το 50% των εργαζομένων σε υπηρεσίες και δημοτικές επιχειρήσεις δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Εκτός από τις 8 δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν με αδιαφάνεια, υπάρχει «Οργανισμός Εργασίας» που νοικιάζει εργαζόμενους σε δημοτικές επιχειρήσεις για τις ανάγκες του δήμου.
  • Στο Δήμο Ζωγράφου (ΝΔ, με στελέχη του ΛΑΟΣ) με δήμαρχο τον Γιάννη Καζάκο, το 60% του συνόλου των εργαζομένων στο δήμο δουλεύει με πάσης φύσεως συμβάσεις. Μέχρι πρόσφατα η δημοτική αρχή χρωστούσε από 3 έως 7 μισθούς σε 223 εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις. Λόγω προεκλογικής περιόδου προχώρησε σε σύναψη δανείου ύψους 1,4 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των μισθών αυτών.
  • Εκ των πρωτοπόρων στην ανατροπή εργασιακών σχέσεων είναι ο Στέφανος Βλάχος, δήμαρχος Πετρούπολης (τον στήριξαν ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και στελέχη της ΝΔ). Σύμφωνα με υπολογισμούς της δημοτικής παράταξης «Δημοκρατική Συνεργασία Πετρούπολης», έχουν προσληφθεί 70-80 εργαζόμενοι με διάφορες συμβάσεις. Η δημοτική αρχή επιχείρησε να προσλάβει 42 εργαζόμενους με 4ωρη απασχόληση για 20 μήνες και με μισθό 350 ευρώ το μήνα, για διάφορες ειδικότητες.
  • Στην Ελευσίνα δήμαρχος είναι ο Γιώργος Αμπατζόγλου (ΣΥΝ και στελέχη του ΠΑΣΟΚ), που εφάρμοσε κάθε μορφή ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μάλιστα, ενώ ο εσωτερικός Οργανισμός του δήμου προβλέπει 480 εργαζόμενους, σήμερα ο δήμος έχει μόλις 180 και οι υπόλοιπες θέσεις καλύπτονται με συμβασιούχους, προγράμματα και εργολάβους.
  • Στο Ιλιον η συμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ της διοίκησης του Βασίλη Κουκουβίνου υλοποιεί τα προγράμματα «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης». Διέθεσε 28.000 ευρώ σε ιδιωτική εταιρία για να... συμβουλεύσει 27 μακροχρόνια ανέργους πώς θα βρουν εργασία!
  • Στην Καλλιθέα - δήμαρχος ο Κ. Ασκούνης (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) - το 20% των εργαζομένων στο δήμο και τις δημοτικές επιχειρήσεις (αγγίζουν τους 1.000) δουλεύουν με διάφορες συμβάσεις.
  • Στην Καισαριανή ο δήμαρχος Σπύρος Τζόκας (ΣΥΝ) διαδέχτηκε τον Θανάση Μπαρτζώκα που παραιτήθηκε. Οι εργαζόμενοι στο δήμο με ελαστικές εργασιακές σχέσεις αποτελούν το 25% με 30%, με την τάση το ποσοστό αυτό να αυξάνεται.

Τα έργα και οι ημέρες τους στην ΚΕΔΚΕ

Μία ...ιστορική στιγμή στην ηγεσία της ΚΕΔΚΕ ήταν τότε που η Ντόρα Μπακογιάννη (ΝΔ) ως δήμαρχος Αθήνας, ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) ως δήμαρχος Κοζάνης -και εκ νέου υποψήφιος - και ο Χρήστος Παλαιολόγος (ΣΥΝ) ως πρώην δήμαρχος Λιβαδειάς - και εκ νέου υποψήφιος -«έκοβαν κι έραβαν» σε αντιλαϊκό καμβά...(φωτ. από Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ το 2003)

Eurokinissi

Μία ...ιστορική στιγμή στην ηγεσία της ΚΕΔΚΕ ήταν τότε που η Ντόρα Μπακογιάννη (ΝΔ) ως δήμαρχος Αθήνας, ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) ως δήμαρχος Κοζάνης -και εκ νέου υποψήφιος - και ο Χρήστος Παλαιολόγος (ΣΥΝ) ως πρώην δήμαρχος Λιβαδειάς - και εκ νέου υποψήφιος -«έκοβαν κι έραβαν» σε αντιλαϊκό καμβά...(φωτ. από Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ το 2003)
Η ΚΕΔΚΕ, στην ηγεσία της οποίας βρίσκονται οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, είναι ο καλύτερος σύμμαχος της εκάστοτε κυβέρνησης στην προώθηση όλων των αντιδραστικών μέτρων στην Αυτοδιοίκηση.

Παραθέτουμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Στις 9 Νοέμβρη 1996, σε συνέδριο, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ αποφασίζει - μετά, ουσιαστικά, από εντολή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - να ...«συνεισφέρει» από τα χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δηλαδή των εργαζομένων), που παρακρατά παράνομα η εκάστοτε κυβέρνηση, το ποσό των 614 εκατομμυρίων ευρώ, στο όνομα της «σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας».
  • Στις 30 Αυγούστου 2004 (κυβέρνηση ΝΔ), το Διοικητικό Συμβούλιο αποδέχεται το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» (σ.σ. χρηματοδότηση δήμων για έργα και υπηρεσίες), με την επισήμανση να γίνουν κάποιες βελτιώσεις. Στις 10-12 Νοέμβρη του 2005, σε τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Ρόδο, το ΔΣ «κατεβάζει» ψήφισμα, με το οποίο προτείνεται η άμεση δημοπράτηση του προγράμματος από τους δήμους και τη συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ στην Επιτροπή Παρακολούθησης. Η λεπτομέρεια είναι ότι βασικό κριτήριο για την επιλογή και έγκριση έργων της ΤΑ - μέσω του «ΘΗΣΕΑ» - είναι η συνδιαχείριση με τους επιχειρηματίες, δηλαδή Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
  • Στις 16 Φλεβάρη 2006 (κυβέρνηση ΝΔ), η ΚΕΔΚΕ εκδίδει ανακοίνωση, με την οποία αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της μερικής απασχόλησης ως «κατεύθυνση και επιταγή της ΕΕ». Περίπου ένα χρόνο πριν, στις 18 Γενάρη 2005, το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ είχε ζητήσει περισσότερα χρήματα για την εφαρμογή του προγράμματος της μερικής απασχόλησης... Ο ΣΥΝ όχι μόνο συμμετέχει στην απόφαση, αλλά ο εισηγητής είναι ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ!
  • Συμφώνησαν από κοινού με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προπαγάνδισαν και προώθησαν διατάξεις για τη γενικευμένη εφαρμογή της μερικής απασχόλησης και της ανασφάλιστης εργασίας στους δήμους σε ευρύτερο πεδίο, όπως για τους Σχολικούς Φύλακες, τα Τοπικά Σύμφωνα και τις Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολύ πριν την ψήφιση του νόμου 3250/2004 για την επέκταση στο Δημόσιο και τους δήμους της μερικής απασχόλησης, είχαν αρχίσει να εφαρμόζονται ελαστικές σχέσεις εργασίας με απόφαση της ΚΕΔΚΕ - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ συμφώνησαν σε αυτό.
  • Στις 22 Μάρτη 2006 (κυβέρνηση ΝΔ) το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ εγκρίνει ομόφωνα τις θέσεις του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, στις οποίες περιλαμβάνεται και η φορολογική εξουσία των δήμων. Δηλαδή, την επιβολή νέων φόρων στους εργαζόμενους με παράλληλη μείωση ή κατάργηση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπλέον, η ΚΕΔΚΕ δε σταματά εκεί. Με κάθε ευκαιρία, ζητά να υπάρχει η δυνατότητα να επιβάλλονται και να εισπράττονται φόροι από τους δήμους.
  • Στις 14-15 Απρίλη 2006, σε Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Σύρο, αποφασίζεται πως μπορούν οι δήμοι να συστήνουν ανώνυμες εταιρείες που θα δραστηριοποιούνται στη διεξαγωγή των θαλάσσιων συγκοινωνιών και μεταφορών. Κάτι που προβλέπει και ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων. Επιπλέον, το συνέδριο εξουσιοδοτεί την ΚΕΔΚΕ να προωθήσει μελέτη, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα για χρηματοδότηση μέσω συμπράξεων με ιδιώτες.

Λένε «όχι» στις διαδηλώσεις

Ο θερμός εναγκαλισμός, που βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία, ανάμεσα στους δύο υποψήφιους δημάρχους Αθήνας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, Νικ. Κακλαμάνη και Κ. Σκανδαλίδη, αντίστοιχα, κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι. Ούτε, βέβαια, και ο χώρος (σ.σ.: στην «ημερίδα» του Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα τον περιορισμό των διαδηλώσεων) όπου έγινε. Και οι δυο τους, στο θέμα αυτό - και όχι μόνον - έχουν όχι απλά αντίστοιχες, αλλά σχεδόν ...ταυτόσημες θέσεις! Ας τους απολαύσουμε:

Νικ. Κακλαμάνης: Εξαρχής δέχτηκε «ευχαρίστως» την πρόταση «διαλόγου» από τον Β. Πολύδωρα για περιορισμό των διαδηλώσεων. Επίσης έχει πει: «Να βρεθεί μια λύση που (...) και την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης να μην αποσυντονίζει». Δήλωσε πως θα τεθεί επικεφαλής για την εξάλειψη των προβλημάτων από τις διαδηλώσεις.

Κ. Σκανδαλίδης: Κατά καιρούς, έχει πει: «Βεβαίως και υπάρχει πρόβλημα» (σ.σ.: με τις διαδηλώσεις). «30 άτομα δεν μπορούν να κλείνουν την πόλη». «Πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει (...) οι διαδηλώσεις απλώς το επιτείνουν».


Επιμέλεια: Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ, Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ, Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ