ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Εργοδοτικές ακρότητες

Προσπάθεια ξυλοδαρμού σε συνδικαλίστρια και εργαζόμενο που ζήτησε δεδουλευμένα

Να ξυλοκοπήσει επιχείρησε ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου "Μαίανδρος" στη Ζάκυνθο την αντιπρόεδρο του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων και ένα πρώην εργαζόμενό του, επειδή "τόλμησαν" να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα που οφείλει στον εργαζόμενο! Τον τραμπουκισμό του εργοδότη καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σερβιτόρων και Εργατών Ξενοδοχείων Νομού Ζακύνθου και ζητά να ασχοληθεί επιτέλους με το ζήτημα του τουρισμού το Νομαρχιακό Συμβούλιο και να πάρει μέτρα για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας από τους εργοδότες.

Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου κ. Δημητρίου χρωστάει στον εργαζόμενο από πέρσι το καλοκαίρι τα δεδουλευμένα, την άδεια, τα επιδόματα, τα δώρα και τα ένσημά του. Οταν μαζί με τη συνδικαλίστρια πήγε να τα διεκδικήσει, ο ξενοδόχος αντί άλλης απάντησης τους επιτέθηκε για να τους χτυπήσει, χωρίς τελικά να το καταφέρει.

Το Σωματείο επισημαίνει ότι "το κλίμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας των εργοδοτών απέναντι σε εργαζόμενους και εκλεγμένους εκπροσώπους τους έχει φτάσει πλέον σε ακραίο και επικίνδυνο σημείο".Σημειώνει ότι η ασυδοσία των εργοδοτών στο χώρο του τουρισμού, που φτάνει μέχρι τον τραμπουκισμό, τροφοδοτείται από την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και τη στάση της ξεπουλημένης πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας που έχει το θράσος, ενώ επικρατεί αυτή η κατάσταση, να μιλά για κοινωνικούς διαλόγους.

Υπογραμμίζει ότι εγκληματικές ευθύνες βαρύνουν και το νομάρχη και την πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου, όπως και την Επιθεώρηση Εργασίας, που έχει καταντήσει γραφειοκρατικός μηχανισμός και έχει μετατραπεί σε απαθή θεατή στο έγκλημα σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων.

Τονίζει ότι γίνεται φανερό για ποια τουριστική ανάπτυξη μιλούν κυβέρνηση, εργοδότες, Ομοσπονδία και πολυεθνικές. Μια ανάπτυξη με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, με εργαζόμενους "λάστιχο" ανάλογα με τα συμφέροντά τους.

Καταλήγοντας, τονίζει ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη στην πράξη να ανατρέψουν αυτή την αντεργατική πολιτική, οικοδομώντας το δικό τους πανεργατικό αγωνιστικό μέτωπο πάλης.

ΕΡΙΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕ
Προκλητικές αξιώσεις!

Ο επιχειρηματίας Χατζής αυθαιρετεί ξανά σε βάρος των εργαζομένων σε Σάμο και Τιθορέα

Επανέρχεται δριμύτερος ο γνωστός επιχειρηματίας Δ. Χατζής,ο οποίος παρά τις αλλεπάλληλες διευκολύνσεις από την κυβέρνηση και παρά τη χαριστική ρύθμιση των χρεών του με απόφαση του Εφετείου Πειραιά, έρχεται τώρα να καταπατήσει αυτή την απόφαση, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους στα δυο εργοστάσιά του (Σάμο και Τιθορέα),να αποδεχτούν μια ακόμη χειρότερη ρύθμιση για την εξόφληση των δεδουλευμένων που τους οφείλει.

Στους 148 εργαζόμενους του εργοστασίου της Σάμου, ο εργοδότης οφείλει από δεδουλευμένα 75 εκατ. δραχμές, καθώς και τα χρήματα που αντιστοιχούν στην επίσχεση εργασίας που πραγματοποίησαν για πολλούς μήνες. Στους 185 εργαζόμενους του εργοστασίου της Τιθορέας οφείλει 110 εκατ. δρχ. από δεδουλευμένα και 160 εκατ. δραχμές από επίσχεση εργασίας. Τα δυο εργοστάσια, λόγω των υπέρογκων χρεών, παραμένουν κλειστά από τον Ιούλη του '97.

Το Νοέμβρη του '98, με απόφαση του Εφετείου Πειραιά, οι επιχειρήσεις εντάχθηκαν στο "ευεργετικό" άρθρο 44 του νόμου 1890 και ρυθμίστηκαν τα χρέη του επιχειρηματία. Συγκεκριμένα, του χαρίστηκε το 65% των χρεών προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, που ανέρχονταν στο συνολικό ποσό των 6,5 δισ. δραχμών. Για το υπόλοιπο ποσό καθορίστηκε σταδιακή αποπληρωμή που ξεκινά από το 2001.

Στην ίδια απόφαση, οριζόταν ότι όσον αφορά τα δεδουλευμένα που οφείλει στους εργαζόμενους θα καταβάλλονταν εφάπαξ μέχρι το Μάρτη του '99. Το οφειλόμενο ποσό, από την επίσχεση εργασίας, θα καταβαλλόταν σταδιακά - 1,25 του μισθού κάθε τρεις μήνες - μέχρι να εξοφληθούν πλήρως.

Σε τριμερή συνάντηση στις 22 Ιούνη στο υπουργείο Εργασίας, ο εργοδότης είχε δεσμευτεί να επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια στα μέσα Σεπτέμβρη και να εξοφλήσει τους εργαζόμενους, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση. Ωστόσο, στις 4 Αυγούστου, με έγγραφό του προς το σωματείο της Σάμου, ζήτησε να υπογραφεί από τους εργαζόμενους και το σωματείο διμερής συμφωνία, με την οποία αποδέχονται να τους καταβληθεί άμεσα μόνο το 40% των δεδουλευμένων και το υπόλοιπο 60% με την έναρξη λειτουργίας των εργοστασίων, που υπόσχεται ότι θα γίνει τον Οκτώβρη...

Επιπλέον, καθόρισε αυθαίρετα το χρέος από την επίσχεση εργασίας σε 5 μόνο μισθούς, απαιτώντας να τους εξοφλήσει ως εξής: Κάθε χρόνο 1,25 μισθό, σε τέσσερις δόσεις στη διάρκεια του κάθε χρόνου, με έναρξη την 30ήΝοέμβρη!

Ομως το άρθρο 6 της διμερούς συμφωνίας δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να ανατρέψει και τα παραπάνω, αφού σημειώνεται χαρακτηριστικά: "Για οποιοδήποτε λόγο μη λειτουργίας της εταιρίας και των εργοστασίων της και μη παροχής εργασίας εκ μέρους τους, δεν έχουν καμιά απαίτηση κατά της εταιρίας για αμοιβή, ή αποζημίωση, ή για ασφαλιστική κάλυψη για χρονικό διάστημα από 1/11/98 και μέχρι την ημέρα έναρξης της λειτουργίας του εργοστασίου"!!!

Ταυτόχρονα, ο διευθυντής του εργοστασίου της Τιθορέας καλούσε έναν έναν εργαζόμενο και του ζητούσε να υπογράψει ανάλογο έγγραφο. Τα σωματεία της Τιθορέας και της Σάμου κατάγγειλαν την ενέργεια του εργοδότη και κάλεσαν τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Αγωνιστική αντεπίθεση

Κινητοποιήσεις των οικοδόμων ενάντια στην αντιασφαλιστική κυβερνητική πολιτική

Με απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ετοιμάζονται οι οικοδόμοι να απαντήσουν στα σχέδια της κυβέρνησης για ολοκληρωτική διάλυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Ηδη έχουν προκηρυχτεί δύο απεργίες, στις 22 Σεπτέμβρη και στις 20 Οκτώβρη,όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας,ενώ άλλες ετοιμάζονται για Νοέμβρη και Δεκέμβρη!

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι "η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει στην πύρινη τανάλια της αντεργατικής της πολιτικής ό,τι απέμεινε όρθιο από την Κοινωνική Ασφάλιση, να μας οδηγήσει από το μαδέρι στον τάφο, στην εργασία χωρίς δικαίωμα, στη ζωή χωρίς δικαίωμα". Σημειώνεται επίσης ότι "δεν είναι κεραυνός εν αιθρία" οι πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών.

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι "τη σύνταξη στα 58 την κατακτήσαμε με 33 συνεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις και 103 αν χρειαστεί - για να διατηρήσουμε την κατάκτησή μας, κατάκτηση ζωής - θα τις πραγματοποιήσουμε". Τονίζει ακόμη ότι "δεν είναι η πρώτη φορά που αδίστακτα, προκλητικά και με απίθανη δόση κυνισμού, προπαγανδίζουν ότι κάποιοι πρέπει να "πληρώσουν το μάρμαρο" για τη σωτηρία της Κοινωνικής Ασφάλισης και αυτοί βέβαια θα είναι οι εργαζόμενοι" και όχι οι καθοδηγητές και συνεργοί της κυβέρνησης "που χρόνια τώρα κλέβουν το ΙΚΑ και σήμερα θεωρούν ότι ήρθε η ώρα διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης και η μετατροπή της σε μια νέα, κερδοφόρα γι' αυτούς επιχείρηση".

Τέλος, τονίζεται: "Αφήνουμε την κυβέρνηση να φανταστεί τι μορφές αγώνα απαιτούνται από τη μεριά μας, για να στραπατσάρουμε τα βρώμικα σχέδιά της, θα της χρειαστεί, για να ετοιμάσει τους βρώμικους κατασταλτικούς μηχανισμούς που της παρέχει το σάπιο κοινωνικό σύστημα που υπηρετεί".

ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
"Διαδικαστικό" συνέδριο

Μακριά από τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου, το 27ο Συνέδριό της

Σε διαδικαστικά ζητήματα και μακριά από τα σοβαρά προβλήματα, που "καίνε" τους καπνεργάτες, αναλώθηκαν - με ευθύνη της "γαλάζιας" πλειοψηφίας της διοίκησης - οι εργασίες του 27ου συνεδρίου της Πανελλήνιας Καπνεργατικής Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη.

Οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ ήταν οι μόνοι που στις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν στα πολύ οξυμένα προβλήματα των καπνεργατών, καταγγέλλοντας σαν υπεύθυνη την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επισήμαναν ότι με τις ποσοστώσεις στην παραγωγή καπνού χτυπιούνται και οι καπνοπαραγωγοί, αλλά και οι καπνεργάτες, καθώς, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής, κάνουν λιγότερα μεροκάματα. Υπογράμμισαν τις ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας για τις απαράδεκτες συμβάσεις εργασίας που υπογράφει κάθε φορά και που έχουν σαν αποτέλεσμα, χρόνο με το χρόνο οι καπνεργάτες να δουλεύουν όλο και με χειρότερους όρους. Επίσης τόνισαν ότι ακόμα και αυτές τις συμβάσεις οι εργοδότες δεν τις τηρούν, ενώ οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αδιαφορούν.

Η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας δεν κατέθεσε οικονομικό απολογισμό και μόνο μετά από έντονη πίεση και τις καταγγελίες της ΕΣΑΚ για κατασπατάληση των χρημάτων της Ομοσπονδίας, έδωσαν οικονομικά στοιχεία. Ετσι, από τα 205 εκατ. δραχμές που εισπράχθηκαν τα τρία προηγούμενα χρόνια, στο ταμείο βρίσκονται μόλις 5 εκατ. δρχ. Για τις κινητοποιήσεις του κλάδου ξοδεύτηκε μόνο το 0,5%, ενώ τεράστια ποσά δόθηκαν για τις αποζημιώσεις των συμμετεχόντων στο συνέδριο. Επιπλέον για τη διοργάνωση του συνεδρίου, η πλειοψηφία "έβαλε χέρι" στο κονδύλι για τη δημιουργία κατασκηνώσεων των παιδιών των καπνεργατών, το οποίο προέρχεται από χρήματα των ίδιων των εργαζομένων, ειδικά γι' αυτό το σκοπό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ