ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι εργαζόμενοι να αναδείξουν τις πραγματικές τους ανάγκες

Δεν ευθύνονται αυτοί για την κρίση

Την οικονομική κρίση και τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν έτσι ώστε να μην πληρώσουν τα «σπασμένα», σχολίασε σε συνέντευξή της το περασμένο Σάββατο στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΝΕΤ και στη δημοσιογράφο Λασκαρίνα Γερασίμου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Παραθέτουμε τα αποσπάσματα όσων δήλωσε σχετικά η Αλ. Παπαρήγα:

«Σε συνθήκες κρίσης οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να βάλουν τα κεφάλια μέσα. Πρέπει να αναδείξουν τις πραγματικές τους ανάγκες. Να βάλουν τα πραγματικά τους αιτήματα, γιατί αυτοί δεν ευθύνονται για την κρίση.

Δεν πάμε πίσω σε τίποτα τις διεκδικήσεις που είχαμε για τους εργαζόμενους, 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό κλπ., αλλά ταυτόχρονα παίρνουμε υπόψη τις οξυμένες συνθήκες και λέμε να εξασφαλιστούν οι άνεργοι, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων, οι συνταξιούχοι και οι παροχές Υγείας.

Η κυβέρνηση δίνει 28 δισ. στις τράπεζες και οι τράπεζες κάνουν τσαλιμάκια. Θα τα πάρουν. Εμάς μας ενδιαφέρει να υπάρχει ζεστό χρήμα που θα φτάσει στους εργαζόμενους με τη μορφή π.χ. της μείωσης των επιτοκίων, του παγώματος των δανείων για τους άνεργους και για όσο διάστημα είναι άνεργος κάποιος, να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, ο ειδικός φόρος που υπάρχει στα καύσιμα.

Πρέπει να φορολογηθούν οι τράπεζες και οι επιχειρηματίες. Οι τράπεζες έχουν μέσα και επιχειρηματίες. Οι τράπεζες θα πάρουν τα χρήματα και ή θα χρηματοδοτήσουν επιχειρηματίες που χρεοκόπησαν, όχι με ευθύνη των εργαζομένων, ή θα εξαγοράσουν μικρότερες τράπεζες».

-- Δεν πρέπει να δοθούν χρήματα στις επιχειρήσεις για να κινηθεί η αγορά;

-- Μα οι επιχειρήσεις και ειδικά οι μεγάλες είχαν μεγάλη κερδοφορία. Τα χρήματα θα τα πάρουν αυτοί που δεν έχουν ανάγκη. Ομως η κρίση είναι βαθύτερη. Και όσο οι παράγοντες που την τρέφουν παραμένουν, όσο χρήμα να τους δώσει, η κρίση θα οξύνεται. Αν π.χ. δε δοθούν αυξήσεις στους εργαζόμενους πώς θα ανέβει η κατανάλωση;

Κοροϊδεύουν συνειδητά

Εξάλλου, σε συζήτηση που είχε χτες, με τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», αναφερόμενη στο πακέτο ενίσχυσης των τραπεζών, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Το χρηματοπιστωτικό σύστημα κινείται μέσα στους νόμους της αγοράς και τώρα γι' αυτά που λέγονται από την κυβέρνηση ότι θα βάλει όρους στους τραπεζίτες, γι' αυτά που λέει το ΠΑΣΟΚ για έλεγχο της αγοράς, τα ίδια λέει και ο Συνασπισμός, κοροϊδεύουν συνειδητά! Δεν υπάρχουν έλεγχοι απέναντι στα μονοπώλια. Ο μόνος έλεγχος που υπάρχει είναι να διαμορφώσουν τους όρους ανταγωνισμού μεταξύ τους.

Αν ήθελε η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να βάλουν κάποιους περιορισμούς στην αγορά, τότε θα έλεγαν το εξής: Ολοι οι νόμοι που ψηφίστηκαν για το εργασιακό, καταργούνται και γίνονται προοδευτικοί προς όφελος των εργαζομένων. Να καταργηθεί η ελαστική απασχόληση, όλοι οι παρόμοιοι νόμοι. Αν ήθελαν να βάλουν εμπόδια στην αγορά, το πρώτο είναι να βάλουν εμπόδια στη φτηνή εργατική δύναμη. Γιατί δεν το κάνουν;

Δεύτερο: Να πουν ανεβαίνει η φορολογία στις επιχειρήσεις, στους επιχειρηματίες 45%, όχι 25% και φτάνουμε 15%.

Τρίτο: Θα βοηθήσουν τους μικρομεσαίους. Πώς θα τους βοηθήσουν; Μα αφού οι μικρομεσαίοι υποφέρουν κυρίως από την ύπαρξη των μεγάλων πολυκαταστημάτων, από τα μονοπώλια στο χώρο του εμπορίου σε συνδυασμό με τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των εργαζομένων».

Τέλος, αναφερόμενη στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την κρίση, τόνισε:

«Αυτές τις θέσεις μπορεί να τις υπογράψει κάλλιστα και η ΝΔ. Αν το ΠΑΣΟΚ λέει ένα, λέει και ο Συνασπισμός ενάμισι για να φαίνεται ότι διαφωνεί. Λέει το ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της κρίσης: "Προτείνουμε μια Ευρώπη με κοινή εξωτερική πολιτική και ισχυρό ρόλο στις αποφάσεις του παγκόσμιου συστήματος". Φληναφήματα. Κατ' αρχήν η Ευρώπη δε θα έχει ενιαία γραμμή γιατί υπάρχουν ανταγωνισμοί. Δε μας λέει όμως με ποια πολιτική και για ποιες αποφάσεις "θα έχει η Ευρώπη ισχυρό ρόλο". Θα είναι υπέρ των λαών ή υπέρ των μονοπωλίων;».


Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Φραστικοί λεονταρισμοί κατά των τραπεζών

Ολόπλευρη κυβερνητική στήριξη της επιχειρηματικότητας και της βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος

Η ενίσχυση των επιχειρήσεων και της κερδοφορίας τους, μέσω και του πακέτου των 28 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες, είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης, επιχειρώντας να εμφανίσει ως μονόδρομο την πολιτική της.

Παράλληλα, έχει εξαπολύσει μια οργανωμένη επιχείρηση αποπροσανατολισμού και εγκλωβισμού των λαϊκών στρωμάτων, ακριβώς για να αποκρύψει ότι τους φορτώνει τα βάρη της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, δε διστάζει να πουλήσει το παραμύθι ότι τάχα έχει ανοίξει «πόλεμο» με τις τράπεζες... όταν τους προσφέρει 28 δισ. ευρώ. Παρ' όλο που οι τραπεζίτες, όπως αναμενόταν, μπήκαν «τρέχοντας» στο κυβερνητικό σχέδιο στήριξης της κερδοφορίας τους, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί συνέχιζαν τους φραστικούς λεονταρισμούς ότι η κυβέρνηση έχει τρόπους να πιέσει τις τράπεζες να αποδεχτούν το σχέδιό της, που μετά και τις τελευταίες τροπολογίες εξυπηρετεί περίφημα τα συμφέροντα κυρίως των μεγάλων τραπεζών.

Σαφές στίγμα για τη διαχείριση της κρίσης έδωσε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, τονίζοντας ότι κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας και της βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος.

«Κεντρική επιδίωξή μας είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας: της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης, των ασθενέστερων και μεσαίων οικονομικών στρωμάτων», τόνισε μιλώντας χτες το βράδυ σε εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Οι πολιτικές της κυβέρνησης, συνέχισε, επικεντρώνονται στο «να βελτιώνεται το επενδυτικό περιβάλλον, να δυναμώνει η παραγωγική βάση, να ενισχύεται η ανάπτυξη».

Για του «λόγου το αληθές» απαρίθμησε μια σειρά πολιτικές και μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση αυτό το διάστημα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «προχωρά το Σχέδιο αποκρατικοποίησης της "Ολυμπιακής", με 38 επενδυτικές προτάσεις», εξελίσσεται «το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ», υλοποιούνται «οι στρατηγικές συμφωνίες» για τα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Πειραιά, προχωρά «η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων» στα περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ παρατείνεται η ισχύς του «αναπτυξιακού νόμου», προωθούνται, με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα αναπτυξιακές και κοινωνικές υποδομές, που φτάνουν τα 5,7 δισ. ευρώ.

Φυσικά, υπερασπίστηκε το σχέδιο στήριξης των τραπεζών, επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι μέσω αυτού του σχεδίου «θα διασφαλιστεί η ρευστότητα και η συνέχιση της πιστωτικής επέκτασης», καθώς και η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η χορήγηση στεγαστικών δανείων. Αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα ισχυρίστηκε ότι «το ελληνικό σχέδιο δεν επιβαρύνει τους φορολογούμενους και δεν αφαιρεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε ένα ευρώ», λες και τα χρήματα θα βγουν από την τσέπη των κυβερνώντων. Δε δίστασε να επαναλάβει τον ισχυρισμό ότι «η πλήρης εφαρμογή του μπορεί να αποφέρει δημόσια έσοδα έως και 500 εκ. ευρώ, τα οποία δεσμευόμαστε να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής και των Δημόσιων Επενδύσεων», όταν είναι γνωστό ότι με την τελευταία τροπολογία το Δημόσιο δε θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο των μεγάλων τραπεζών και άρα δε θα πάρει τίποτα πίσω... Παρ' όλα αυτά, ο Κ. Καραμανλής συνέχισε και χτες τους φραστικούς λεονταρισμούς κατά των τραπεζών: «Η συμμετοχή στο Σχέδιο είναι εθελοντική», είπε και συμπλήρωσε: «Καταστήσαμε, ωστόσο, σαφές ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μετακυλήσει τις επιπτώσεις των όποιων διαφορετικών αποφάσεών του στους δανειολήπτες. Η Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει το στόχο αυτό. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη (και έχει τον τρόπο) να μην επιτρέψει συμπεριφορές σε βάρος της κοινωνίας, σε βάρος του συλλογικού συμφέροντος».

Γενικότερα, εκτίμησε ότι «η αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία παραμένει έντονη», αλλά χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός ότι «μειώθηκαν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου και μπορεί, έτσι, να περιοριστεί το κόστος στην παραγωγή και τη διάθεση αγαθών και υπηρεσιών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ