ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Η χειραγώγηση του λαού στο επίκεντρο των διεργασιών

Συσκέψεις και διαβούλια για τον προγραμματισμό του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου

Ο Αλ. Τσίπρας με τον υπουργό Παιδείας στη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής των Εφήβων
Ο Αλ. Τσίπρας με τον υπουργό Παιδείας στη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής των Εφήβων
Εκλογικός νόμος, συνταγματική αναθεώρηση και παρεμβάσεις διαχείρισης της ακραίας φτώχειας για την άμβλυνση όσο το δυνατόν της λαϊκής δυσαρέσκειας, βρίσκονται στο επίκεντρο των συσκέψεων του πρωθυπουργικού επιτελείου. Σύμφωνα με τις έως τώρα εξαγγελίες, ο εκλογικός νόμος (η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής) αναμένεται να ψηφιστεί στις 20 Ιούλη, ενώ από χτες κυκλοφορούν φήμες ότι η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει σκέψεις για αλλαγές, σε μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης 200 ψήφων.

Οι φήμες αυτές «πατάνε» και στο ατελείωτο παζάρι που έστησε η κυβέρνηση με επίκεντρο τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο και για να υπηρετήσει σκοπιμότητες. Στο πλαίσιο αυτό, χτες το απόγευμα ο Αλ. Τσίπρας δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον ανεξάρτητο βουλευτή Ν. Νικολόπουλο, που πριν λίγες μέρες είχε διαμηνύσει την πρόθεσή του να στηρίξει στη Βουλή τον εκλογικό νόμο, ζητώντας ωστόσο συνάντηση με τον πρωθυπουργό, για να του εκθέσει τις απόψεις του, αίτημα στο οποίο ο Αλ. Τσίπρας ανταποκρίθηκε τάχιστα.

Στις 24 Ιούλη αναμένεται να παρουσιαστούν οι προτάσεις και για τη συνταγματική αναθεώρηση. Κι εδώ πληροφορίες κυκλοφορούν λόγο για σκέψεις στου Μαξίμου περί δημοψηφίσματος, ειδικά σε ό,τι αφορά τον τρόπο εκλογής και τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Χτες, εξάλλου, κατά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή, συζητήθηκαν και οι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που αφορούν στους υδρογονάνθρακες, στις δημόσιες συμβάσεις, στη λεγόμενη «κοινωνική οικονομία», στα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο και στο λαθρεμπόριο καυσίμων. Οπως αναμενόταν, συζήτηση έγινε και για τις τηλεοπτικές άδειες, με την κυβέρνηση να επιμένει στον προγραμματισμό της.

Στο μεταξύ, τη ρητορική του «άλλου μείγματος» διαχείρισης επαναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο τη νέα φάση όξυνσης στην οποία μπαίνουν οι σχέσεις των κρατών στην Ευρωζώνη, εξαιτίας της αδυναμίας της οικονομίας συνολικά να ανακάμψει και την εμφάνιση ανησυχητικών για το κεφάλαιο στοιχείων σε οικονομίες όπως αυτή της Ιταλίας.

Ετσι, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε χτες: «Είναι πλέον πασιφανής η αποτυχία της άτεγκτης, μονεταριστικής "γραμμής Σόιμπλε" (...) Αντιθέτως στις ΗΠΑ, όπου εφαρμόστηκαν πολιτικές με λογική κεϋνσιανισμού, τα αποτελέσματα είναι εμφανώς καλύτερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Podemos και άλλες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά, ώστε να ενδυναμωθεί η τάση αμφισβήτησης της σκληρής, νεοφιλελεύθερης αντίληψης για τη Γηραιά Ηπειρο. Η τάση αυτή ήδη υπάρχει και μπορεί να κερδίσει έδαφος, παρά τις δυσκολίες».

Για «επανατοποθέτηση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών» κάνει λόγο και ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης («Real»), προετοιμάζοντας τη συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα στη σύνοδο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, που θα γίνει τις επόμενες μέρες στο Παρίσι.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Επιχειρηματικότητα και οικονομικές συνεργασίες στην ατζέντα

Ολοκληρώθηκε χτες η επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος είχε επαφές και με την ηγεσία των Παλαιστινίων

Το Ισραήλ επισκέφτηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, σε άλλη μια προσπάθεια να αποδείξει στους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους ότι μπορεί πιο αποτελεσματικά να εξυπηρετήσει το στόχο τους για γεωστρατηγική αναβάθμιση στην περιοχή, ανταγωνιζόμενος και σ' αυτόν τον τομέα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Κυριακή συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ρ. Ρίβλιν, και κατόπιν δήλωσε: «Το Ισραήλ είναι στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα. Χαιρόμαστε πάρα πολύ που η πολιτική προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι μια πολιτική η οποία υιοθετήθηκε και υιοθετείται από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Σταθήκαμε ιδιαίτερα και στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Μια οικονομική συνεργασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές επενδύσεις από το Ισραήλ στην Ελλάδα, σε μια εποχή που η χώρα μας χρειάζεται την προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Παρακάτω, εξήγησε ότι «ο τουρισμός είναι ένας κλάδος στον οποίο η διακρατική συνεργασία μπορεί να κάνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου (...) Υπάρχουν όμως, πολύ σημαντικά περιθώρια συνεργασίας και στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, της αγροδιατροφής, της διαχείρισης των υδάτων».

Με αφορμή και την επίσκεψή του σε ισραηλινές εταιρείες «start up», βρήκε ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση ότι δεν υποστηρίζει αρκετά την «επιχειρηματικότητα», για τα μάτια της οποίας αρπάζονται κάθε λίγο σαν τα κοκόρια: «Η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία θα πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής ανάκαμψης και της ελληνικής οικονομίας. Δυστυχώς, τα δείγματα γραφής που έχουμε δει από την Κυβέρνηση στον τομέα αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε, επίσης, με τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και αμέσως μετά δήλωσε: «Είχαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε το βάθος της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ (...) Δεν περιορίζεται μόνο σε ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, αλλά και σε ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας. Επίσης, σε ζητήματα οικονομικής συνεργασίας (...) Η εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και η συνεργασία με την Κύπρο, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας».

Επίσης, ο Κυρ. Μητσοτάκης μετέβη και στα Παλαιστινιακά εδάφη, στη Ραμάλα, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Παλαιστίνης, Ρ. Χαμντάλα. Εκεί δήλωσε: «Επικεντρωθήκαμε στις διάφορες πτυχές του παλαιστινιακού ζητήματος και επανέλαβα τη στήριξη της Ελλάδος σε μια λύση η οποία θα βασίζεται στη λογική των δύο ανεξάρτητων κρατών. Επανέλαβα, επίσης, και την επιθυμία της χώρας μας να μπορεί να παίξει έναν πιο ουσιαστικό και δημιουργικό ρόλο στο πλαίσιο οποιασδήποτε διεθνούς προσπάθειας να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, του οποίου η λύση πηγαίνει πίσω πολλές δεκαετίες και βρίσκεται στο κέντρο πολλών ζητημάτων, που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Τέλος, ο Κυρ. Μητσοτάκης χαιρέτισε την προοπτική τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Παλαιστίνης.

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ενέκριναν η πώληση του ΑΔΜΗΕ

Εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ η κυβερνητική απόφαση για την απόσχιση και ιδιωτικοποίηση του 49% του ΑΔΜΗΕ και μέσα στον Ιούλη αναμένεται να ξεκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση κατ' αρχήν ποσοστού 24% σε «στρατηγικό επενδυτή». Με αφορμή την αναμενόμενη αυτή εξέλιξη, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της κυβέρνησης «διασφαλίζουν το δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ», ενώ παράλληλα «ακυρώνουν» τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης για τη «Μικρή ΔΕΗ» και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ κατά 66%. Πέρα πάντως απ' όσα ισχυρίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος στην εναγώνια προσπάθειά της να εμφανίσει την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης ως διαφορετική από εκείνη της προηγούμενης, η αλήθεια είναι πως η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και η θέση της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού συρρικνώνεται μέρα με τη μέρα.

Αυξημένη επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια

Αύξηση 4,2% παρουσίασε ο συνολικός αριθμός των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, φθάνοντας συνολικά τις 189.008 έναντι 181.352 πτήσεων. Τα χαρμόσυνα νέα για το τμήμα του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον Τουρισμό δεν αφορούν βέβαια τους εργαζόμενους που ζουν άλλη μια σεζόν σε συνθήκες απληρωσιάς και εντατικοποίησης, πίσω από τη βιτρίνα των πεντάστερων ξενοδοχείων.

Η αύξηση καταγράφεται τόσο στις πτήσεις εσωτερικού (4,7%) όσο και στις πτήσεις εξωτερικού (3,8 %) με το συνολικό αριθμό επιβατών που διακινήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους να φθάνει σχεδόν τα 21 εκατ. (αύξηση 8%) έναντι 18,6 εκατ. που είχαν διακινηθεί το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η μεγαλύτερη επιβατική κίνηση για το μήνα Ιούνη, - όπου εμφανίζεται αύξηση 3,3% συγκριτικά με τον Ιούνη του 2015 - καταγράφεται στα αεροδρόμια Αθηνών, Ηρακλείου, Ρόδου, Θεσσαλονίκης και Κέρκυρας, τα οποία υπενθυμίζουμε έχουν περάσει στην κυριότητα της «Fraport», με εξαίρεση το «Ελ. Βενιζέλος». Τον ίδιο μήνα, από την Αθήνα διακινήθηκαν 1,9 εκατ. επιβάτες, από το Ηράκλειο 969.308, από τη Ρόδο 733.530, από τη Θεσσαλονίκη 576.097 και από την Κέρκυρα 445.125.

Μπόνους για το πρώτο κόμμα ζητάει το Ποτάμι

Τις τροπολογίες που θα καταθέσει το Ποτάμι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, δημοσιοποίησε χτες το Ποτάμι. Στην πρώτη ζητά μία έδρα μπόνους για κάθε 2% που παίρνει το πρώτο κόμμα (π.χ. 18 έδρες για 36% των ψήφων) καθώς και να ισχύει το μπόνους και για συνασπισμούς κομμάτων, που έχουν λάβει τις περισσότερες ψήφους. Η δεύτερη τροπολογία προβλέπει δικαίωμα ψήφου και στους Ελληνες του εξωτερικού. Στο μεταξύ, στο Ποτάμι βάλλουν κατά του πρώην κοινοβουλευτικού εκπροσώπου τους και νυν ανεξάρτητου βουλευτή Χ. Θεοχάρη, ο οποίος, χτες βράδυ, παρουσίασε τις βασικές πολιτικές αρχές του δικού του κόμματος με την ονομασία «Δημοκρατική Ευθύνη». Ανάμεσα στους υποστηρικτές του εγχειρήματος Θεοχάρη είναι και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αλ. Παπαδόπουλος. Το Ποτάμι ζητά από τον Χ. Θεοχάρη να παραδώσει την έδρα του, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «"Δημοκρατική ευθύνη" και "έδρα κλεμμένη" δεν πάνε μαζί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ