ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΠΕ ΣΥΡΙΖΑ
Μοιρασμένοι ρόλοι για αποπροσανατολισμό του λαού

Για τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ «να κατακτήσει την κυβερνητική εξουσία» ανησυχούν εξίσου η πλειοψηφία και η μειοψηφία

Το προφίλ του εγγυητή της αστικής δημοκρατίας, ομαλότητας και σταθερότητας, φιλοτεχνεί για το κόμμα του ο Αλ. Τσίπρας, διαγκωνιζόμενος με τον Αντ. Σαμαρά για το ποιος είναι ικανός να διαμορφώσει το ιδανικό για την καπιταλιστική ανάπτυξη περιβάλλον. «Θα απολογηθείτε, γιατί είστε απειλή για τη δημοκρατία, για την ομαλότητα που τόσο χρειάζεται η Ελλάδα, για τη σταθερότητα», είπε, μιλώντας στην ΚΠΕ την Κυριακή, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Στην ίδια ομιλία, «γαργάλησε» ξανά εθνικιστικά ένστικτα, μίλησε για «εντολές ξένων κέντρων», κατηγόρησε την κυβέρνηση για «υποταγή» στην καγκελάριο της Γερμανίας και ότι «δεν αξίζει στην Ελλάδα και στους Ελληνες μια τέτοια πολιτική ηγεσία» που είναι «επικίνδυνη για την εθνική κυριαρχία» και «καταστροφική για την οικονομία». Αναπαράγοντας επικίνδυνα και αποπροσανατολιστικά ψευτοδιλήμματα, πρόσθεσε ότι αν ο λαός δεν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, τότε «η Ελλάδα θα είναι για πολλά χρόνια έρμαιο ξένων συμφερόντων, εμπόρευμα σε εχθρικά παζάρια, χωρίς φωνή, χωρίς κύρος, χωρίς εθνική αξιοπρέπεια».

Η συνεδρίαση της ΚΠΕ ολοκληρώθηκε με την έγκριση μέρους του ευρωψηφοδελτίου - ολόκληρο αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, αφού ευοδωθεί το παζάρι για υποψηφιότητες συνεργαζόμενων - και το λευκό της «Αριστερής Πλατφόρμας» στη διακήρυξη για τις ευρωεκλογές, μετά την απόρριψη τροπολογιών της, που είχαν σχέση με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι το ενδεχόμενο της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Ενστάσεις υπήρξαν και για ορισμένα από τα πρόσωπα του ευρωψηφοδελτίου (Βαρουφάκης, Κρ. Αρσένης κ.ά.).

Με δηλώσεις τους αμέσως μετά, τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι οι διαφωνίες τους είναι «εντός των τειχών», επαληθεύοντας ότι ο ρόλος τους είναι να θολώνουν τα νερά για τη στρατηγική που υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως δήλωσε η Σόφη Παπαδόγιαννη, στέλεχος της μειοψηφίας («Αθήνα 9.84») η θέση της «Αριστερής Πλατφόρμας» είναι ενισχυτική της θέσης της πλειοψηφίας και η εικόνα διχασμού δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ πριν δεν ήταν τόσο ενωμένος.

Αλλωστε, και ο Π. Λαφαζάνης, στην ομιλία του στην ΚΠΕ, ομολόγησε πως αν η μειοψηφία επιμένει στην τόνωση της «ριζοσπαστικής» συνθηματολογίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι γιατί διαφορετικά δεν πρόκειται να δει κυβέρνηση ούτε με το κιάλι. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειπε τον ριζοσπαστισμό του τότε θα έχανε την ορμή του και σε τελευταία ανάλυση τη δυνατότητά του να κατακτήσει την κυβερνητική εξουσία», ανέφερε. Ο ίδιος χτες εξέφρασε τον πλήρη σεβασμό του στις θέσεις της πλειοψηφίας, τις οποίες, όπως είπε, υπερασπίζεται απέναντι στην «ιδιαίτερη, προσωπική του άποψη».

Κάλεσμα στην «Αριστερή Πλατφόρμα» για συνεργασία απηύθυνε ο Αλ. Aλαβάνος χτες, αναφέροντας πως αν πιστεύει όσα λέει η μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ τότε «οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της» και να μη νομιμοποιεί τοποθετήσεις όπως του Τσίπρα ή του Δραγασάκη, ή ψεύδη για κατάργηση του μνημονίου μέσα στην Ευρωζώνη. «Καλούμε την Αριστερή Πλατφόρμα να κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Να αναλάβει μαζί με το ΣΧΕΔΙΟ Β μια κοινή πρωτοβουλία για τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων για την απελευθέρωση της χώρας από τους καταναγκασμούς των δανειστών και της ευρωζώνης», καταλήγει η δήλωση του Αλ. Αλαβάνου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΕΛΙΑΣ»
Κέρδη για το κεφάλαιο - διαχείριση της φτώχειας για το λαό

Διασφάλιση νέων χρηματοδοτήσεων για το κεφάλαιο και διαχείριση της ακραίας φτώχειας για το λαό, σηματοδοτούν οι «προγραμματικές θέσεις» που παρουσίασε την Κυριακή η εκλογική σύμπραξη της «Ελιάς» (ΠΑΣΟΚ, κόμμα Λοβέρδου, «58», άλλες κινήσεις της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας).

Ενδεικτικά, για την οικονομία, προτείνει ένα «νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο βασισμένο στη συνεργασία του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα». Βάζει στόχους όπως «η εξασφάλιση ενός νέου προτύπου διαχείρισης της οικονομίας χωρίς ελλείμματα, η ανάκτηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και η βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος χωρίς γραφειοκρατία και με καθιέρωση σταθερού πλαισίου για μια δεκαετία ως προς τους φόρους και τις εισφορές, δίκαιο φορολογικό σύστημα και τη διαμόρφωση ισχυρών κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων».

Πρόκειται για μέτρα που στοχεύουν στη διευκόλυνση του κεφαλαίου να επενδύσει συσσωρευμένα κεφάλαια, ενώ γίνεται φανερό ότι οι δαπάνες του κράτους θα συνεχίσουν να μειώνονται, στο όνομα της «δημοσιονομικής πειθαρχίας». Ολα για να περισσεύει χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς η «Ελιά» βάζει σαν κεντρικό στόχο την «αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού προβλήματος της ανάπτυξης, που είναι η προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας». Από τις προγραμματικές θέσεις δε λείπει και ο στόχος για θωράκιση της ταξικής συνεργασίας, καθώς η «Ελιά» επιδιώκει «μια νέα Εθνική Κοινωνική Συμφωνία που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή».

Βέβαια, επειδή η πολιτική αυτή είναι δοκιμασμένη και μονόδρομος στον καπιταλισμό, ανεξάρτητα από μείγμα διαχείρισης, ξέρουν καλά πως η φτώχεια για το λαό θα μεγαλώσει. Γι' αυτό στη θεματική ενότητα «για την κοινωνία της συνοχής, της αλληλεγγύης, της φροντίδας», προτείνουν μέτρα ανακύκλωσης και συγκάλυψης της φτώχειας, όπως: «Δημιουργία εθνικού συστήματος κοινωνικής φροντίδας», «θεσμοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», «παρεμβάσεις για ανακούφιση ανέργων», «στήριξη νέων ανέργων με σκοπό τη δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων» κ.ά.

Μέτρα που δεν ανακόπτουν την πορεία φτωχοποίησης εκατομμυρίων από τα λαϊκά στρώματα και επιπλέον στοχεύουν στο να μειωθεί κι άλλο η απαιτητικότητα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για πλήρη ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Για την ΕΕ, κεντρική θέση είναι «η εγκατάλειψη της πολιτικής της λιτότητας και στροφή προς την πολιτική της ανάπτυξης», με «ένα Νέο Σύμφωνο για τα κράτη της Ευρωζώνης που έχει πληγεί από την κρίση και που θα περιλαμβάνει: α) Σύμφωνο Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Επενδύσεων, β) ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και γ) Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εγγύησης Επενδύσεων».

Θέσεις που φιγουράρουν στα προγράμματα όλων των κομμάτων που υπεραμύνονται ενός άλλου μείγματος διαχείρισης, με δημοσιονομική χαλάρωση για χρηματοδότηση των μονοπωλίων και με νέα κεφάλαια, χωρίς βέβαια αντιστροφή της κατάστασης για το λαό.

«ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ»
«Ανοιχτό» σε συμπράξεις ανάλογα με τους συσχετισμούς

Διαθέσιμος να συνδράμει μετεκλογικά στην «πολιτική σταθερότητα», τη σταθερότητα του συστήματος, ανάλογα με τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν μεταξύ όλων των κομμάτων της διαχείρισης, δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του κόμματος «Ποτάμι». «Στόχος μας είναι να είμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά από πλευράς ποσοστών στα δύο κόμματα εξουσίας. Μόνο έτσι θα μπορούμε να επιβάλουμε συνεργασίες», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Διαβεβαίωσε μάλιστα κάθε ενδιαφερόμενο ότι «στο "Ποτάμι" υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να κυβερνήσουν. Δεν είμαστε μια παρέα αργόσχολων που είπαμε στον ελεύθερο χρόνο μας να κάνουμε και λίγο πολιτική». Προς επίρρωση των παραπάνω, συμπλήρωσε ότι «το "Ποτάμι" έχει συγκεκριμένες θέσεις όσο κανένα άλλο ελληνικό κόμμα, εξαιρουμένου ίσως του ΚΚΕ».

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι μπορεί να παίξει ρόλο μπαλαντέρ σε όποια μεριά του δίπολου τον τάξουν μετεκλογικά τα συμφέροντα της αστικής τάξης: «Εχουμε συγγενείς και στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ. Οχι πολλούς, αλλά έχουμε. Δεν είναι όλοι ακροδεξιοί στη ΝΔ ούτε είναι όλοι σταλινικοί στον ΣΥΡΙΖΑ».

Σε άλλο σημείο είπε: «Προσπαθούμε να εφεύρουμε ένα νέο είδος πολιτικής (...) Δηλαδή, τι νόημα έχει να κάθονται συντεταγμένοι οι βουλευτές των κομμάτων σαν στρατιώτες; Γιατί πρέπει να στοιχίζονται πίσω από τον αρχηγό τους; Δεν θα μπορούσαν να κάθονται όπου θέλει ο καθένας στα έδρανα της Βουλής; Τι θα άλλαζε δηλαδή αυτό; Θα ήταν ένας συμβολισμός. Οτι δεν είμαστε στράτευμα, δεν εκτελούμε υπηρεσία, αλλά βουλευόμαστε και ψηφίζουμε κατά συνείδηση».

Στην πραγματικότητα, η «κινητικότητα» που περιγράφει ο Θεοδωράκης «πατάει» στη στρατηγική σύμπλευση των αστικών κομμάτων και των κομμάτων της διαχείρισης. Εξ ου και ζητά να «προχωρήσουμε σε συνθέσεις», να «αναμειχθούν οι απόψεις», για να διασφαλίζει απρόσκοπτα το κεφάλαιο την πολιτική σταθερότητα που επιδιώκει.

ΔΗΜΑΡ
Μπαλαντέρ για «πολιτική σταθερότητα»

Στόχος της ΔΗΜΑΡ είναι να συνδράμει την πολιτική σταθερότητα, συμμετέχοντας σε κυβερνήσεις συνεργασίας με άλλες δυνάμεις, όπως άλλωστε έκανε και στο πρόσφατο παρελθόν, τσακίζοντας μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τα δικαιώματα των εργαζόμενων και του λαού. Αυτή είναι η ουσία των όσων είπε την Κυριακή ο Φ. Κουβέλης, παρουσιάζοντας το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

«Μας ενδιαφέρει η πολιτική σταθερότητα. Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία προϋπόθεση τόσο για την επιτυχή έξοδο από την κρίση όσο και για τη μετέπειτα πορεία της ανασυγκρότησης», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και προσπάθησε να δικαιολογήσει την αποχώρηση από τη σημερινή συγκυβέρνηση, λέγοντας ότι το κόμμα του έφυγε «όταν κυριάρχησε η δεξιά ατζέντα».

Αφησε βέβαια ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικά να συμμετέχει σε ένα ανάλογο κυβερνητικό σχήμα, λέγοντας: «Δεν επιλέγουμε εμείς τους κομματικούς συσχετισμούς. Εμείς επιλέγουμε τις πολιτικές με τις οποίες συμπράττουμε. Και ζητάμε να μας κάνετε ισχυρούς. Τόσο ισχυρούς που να μην μπορούν χωρίς εμάς. Τόσο ισχυρούς που να μπορούμε να συμμετάσχουμε σε κυβέρνηση με διακριτή ατζέντα και να επιβάλουμε πράγματα. Συγκεκριμένα όμως, όχι γενικά».

Ανάμεσα στους 42 υποψήφιους που ανακοίνωσε ο Φ. Κουβέλης για το ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ, είναι μεταξύ άλλων η Μαριλένα Κόππα, ο Θεόδωρος Μαργαρίτης και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ