ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Από κάτω από τα αστέρια περνάνε καραβιές καραβιές οι εκτοπισμένοι... »

Στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε χτες ο πρώτος τόμος του βιβλίου «Μακρόνησος Ιστορικός Τόπος»

Motion Team

Δεκάδες από τους χιλιάδες μάρτυρες - θύματα του κολαστηρίου της Μακρονήσου, ήταν εκεί. Θυμήθηκαν και δάκρυσαν. Η οργή πλημμύρισε για άλλη μια φορά και όπως τότε έτσι και σήμερα έγινε δύναμη και απόφαση, για αντίσταση στους σύγχρονους δυνάστες.

Η αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ήταν κατάμεστη, από τους ανθρώπους της Εθνικής Αντίστασης που μαρτύρησαν, τις επόμενες γενιές, ανθρώπους που δε δούλωσαν, και τους νέους που σήμερα ανυπότακτα συνεχίζουν στα βήματα των ηρώων, ζώντων και νεκρών.

Η απόφαση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ να οργανώσει τη χτεσινοβραδινή εκδήλωση δεν έγινε μόνο για την παρουσίαση του πρώτου τόμου του βιβλίου «Μακρόνησος Ιστορικός Τόπος» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή». Εγινε κυρίως για να τιμηθούν οι χιλιάδες - περίπου 100.000 - Ελληνες που βασανίστηκαν στο μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Πρωταγωνιστές και πάλι της ζωής, όσοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης επέζησαν από το κολαστήριο της Μακρονήσου και ζουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ανέβηκαν στην εξέδρα για να παραλάβουν την τιμητική πλακέτα που τους απένειμε η ΚΟΘ του ΚΚΕ, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού για τον ηρωισμό και την αυτοθυσία τους, στα μαύρα χρόνια της αστικής κτηνωδίας.

Τα λόγια του ποιητή φέρνουν μπροστά στα μάτια τη μαρτυρική εικόνα: «Από κάτω από τα αστέρια περνάνε καραβιές καραβιές οι εκτοπισμένοι, και τσουβάλια με κομμένα ποδάρια, και τσουβάλια με κομμένα χέρια και τσουβάλια με νεκρούς, ξεβράζουν οι φουρτούνες στις ακτές του Λαυρίου».

Μακρόνησος. Το πιο απάνθρωπο κολαστήριο. Μέσα από τα κείμενα που διάβασαν οι ηθοποιοί Ρ. Παντελίδου και Θ. Παπαδημητρίου ξαναζωντάνεψαν τα μαρτύρια. Οι βάρβαρες φασιστικές μέθοδοι που αποτέλεσαν τη σύνθεση του συστήματος μέτρων του φασισμού, του ιμπεριαλισμού και του ελληνικού δωσιλογισμού. Μέσα από τα τραγούδια που ερμήνευσαν οι Μ. Ανδρουλιδάκης, Π. Καραδημήτρης, Α. Ταστιούλη και Σ. Σαββίδης, ξαναζωντάνεψε συνάμα και το μεγαλείο του αδούλωτου ανθρώπου, η αντρειοσύνη, ο ηρωισμός. Η θυσία των κομμουνιστών κι άλλων αγωνιστών, που έδωσαν και τη ζωή τους, πιστοί στην ιδεολογία τους, όπως οι Μακρονησιώτες, γίνεται παράδειγμα.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων μίλησαν ο Γ. Τεμεκενίδης, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «το μήνυμα της Μακρονήσου, της Εθνικής Αντίστασης, δε βολεύεται στα πλαίσια της σημερινής υποταγής στις εντολές τους αμερικανονατοϊκού ιμπεριαλισμού που στηρίζουν και ακολουθούν τα αστικά κόμματα και οι ιδεολογικές παραφυάδες τους». Και κατέληξε δηλώνοντας ότι το ΚΚΕ «θα κρατήσει ψηλά τη σημαία της Μακρονήσου και των μαρτύρων της».

Ο Δ. Παπαλεωνίδας, διευθυντής της «Σύγχρονης Εποχής», αναφερόμενος στο βιβλίο σημείωσε πως «απεικονίζει μέσα από τις γραμμές του, όλη την τρομερή αλήθεια της Μακρονήσου, με τη θρασύτητα και τη βαρβαρότητα του ελληνικού φασισμού, αλλά και με τον απαράμιλλο ηρωισμό των κομμουνιστών και άλλων ΕΑΜιτών δεσμωτών, που κράτησαν μέχρι τέλους την περηφάνια τους. Δεν περιορίζεται ωστόσο στην εξιστόρηση. Προχωρά πιο πέρα και μέσα από τη σύνθεση και την ερμηνεία, προβάλλει την πραγματικότητα της Μακρονήσου ως ένα από τα βασικά περιστατικά που συγκροτούν τη νέα ελληνική ιστορία». Και κατέληξε ενημερώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια ώστε και ο Β' τόμος να δει σύντομα το φως της δημοσιότητας.

Αναφορά στα ιστορικά γεγονότα

Κεντρικοί εισηγητές της εκδήλωσης ήταν ο Σωτήρης Κωστόπουλος, ιστορικός και στέλεχος της ΝΕ της ΚΟΘ του ΚΚΕ, και ο Σωκράτης Δεληβογιατζής, καθηγητής φιλοσοφίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μέσα από τις ομιλίες τους περιέγραψαν τι ήταν η Μακρόνησος, πώς και γιατί δημιουργήθηκε.

«Η Μακρόνησος αποτέλεσε από το '47 έως το '53, το ιδανικό μέρος για την άσκηση ακραίων μεθόδων καταστολής και απόπειρας συντριβής της κομμουνιστικής ιδεολογίας», μια «επιχείρηση εξόντωσης κάθε απόπειρας να εμφανιστούν στη χώρα κοινωνικές αντιπαλότητες», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Σ. Δεληβογιατζής. Ενδεικτικά ανέφερε πως κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, όλη η Ελλάδα είχε μετατραπεί σε Μακρόνησο. Παντού διώξεις, εκτοπισμοί, εξορίες και βασανιστήρια...

Απάντηση στο ερώτημα ποιος νίκησε, έδωσε ο Σ. Κωστόπουλος, σημειώνοντας: «Ο αντίπαλος απέτυχε να μετατρέψει την Αριστερά σε «εθνικόφρονα» αντικομμουνιστική μάζα υποτακτικών ραγιάδων». Και πηγαίνοντας στο παρόν, και την πολύμορφη σημερινή βαρβαρότητα σημείωσε: «Το παράδειγμα της Μακρονήσου μπορεί να λειτουργήσει σαν παράγοντας φρονηματισμού και ενδυνάμωσης του λαϊκού κινήματος: όπως στην αγγλοαμερικανική επίθεση ορθώθηκε ο ηρωισμός του ΔΣΕ και των φυλακισμένων κι εξόριστων, με μια κορύφωση, τη Μακρόνησο, έτσι και στη σύγχρονη επίθεση της Νέας Τάξης χρειάζεται να αντιπαραταχθεί ο ηρωισμός των αγωνιστών του Αντιιμπεριαλιστικού Λαϊκού Μετώπου, που θα καλλιεργείται στις καθημερινές συγκρούσεις, θα ποτίζεται από τα νάματα των αγωνιστικών παραδόσεων σαν της Μακρονήσου και θα καρπίσει με την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας». Και τα λόγια του σφραγίστηκαν από το μυριόστομα ειπωμένο σύνθημα: «8 δεκαετίες αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία»!

Σεμνοί, ανάμεσα στους πολλούς

Ενας ανάμεσα στους χιλιάδες και ο κομμουνιστής Νίκος Παπαδόπουλος. Ηταν παρών, όμως από τη συγκίνηση δεν μπόρεσε να πει όσα ίσως θα ήθελε. Από το βήμα, ο Σ. Κωστόπουλος περιέγραψε τη μαρτυρία του που περιλαμβάνεται στο βιβλίο:

«Εγώ κι ο Γιάννης Παπουτσάκης κυλούσαμε ένα βράχο, που μόνο 5 τουλάχιστον άτομα μπορούσαν να τον κυλήσουν. Παρά τις προσπάθειες που κάναμε να τον φέρουμε τρεις τούμπες πέρασε πάνω από μια ώρα. Τον μετακινήσαμε αλλά από το βάρος γυρνούσε πίσω κι ο Χατζημανώλης με τον ανθυπολοχαγό συνέχεια μας χτυπούσαν. Σε κάποια στιγμή έπεσα πάνω στο βράχο και το αίμα που ήρθε στο στόμα έβαψε το βράχο. Ο Παπουτσάκης, βλέποντας το αίμα να τρέχει από το στόμα μου, άρχισε να φωνάζει: "Δολοφόνοι! Τον σκοτώσατε!". Αλαφιάστηκαν. Ηρθαν κοντά κι άλλοι κι έβλεπαν το φριχτό θέαμα, το βράχο κόκκινο από το αίμα, κι εγώ ριγμένος δίπλα. Σ' αυτή τη μακάβρια σκηνή επεμβαίνει ο εκπρόσωπος του "Νέου Παρθενώνα" κι άραγε μπορεί να φανταστεί κανείς τι είπε;

- "Ακουσες ρε Βούλγαρε Παπαδόπουλε; Αντε τώρα, αν μπορείς, να τραγουδήσεις «Εμπρός της γης οι κολασμένοι»"!

Το είπε με μίσος και ειρωνεία.

Βλέποντάς με σε αυτή την κατάσταση, πού να φανταζόταν την απάντηση. Σαν ναυαγός που πιάνεται από τη σανίδα σωτηρίας αρπάχτηκα κι άρχισα, με όση δύναμη μου έμεινε, να τραγουδώ: "ΕΜΠΡΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΟΙ ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΙ!!" και τα λόγια να βγαίνουν μαζί με το αίμα, που έτρεχε ασταμάτητα από το στόμα μου.

Σαν θηρίο ορμάει απάνω μου ο ανθυπολοχαγός και, όπως ήμασταν ριγμένοι κάτω, με πατά με την αρβύλα στο λαιμό. Εγώ, όμως, ένιωθα μια βαθιά ικανοποίηση. Γιατί την πρώτη μέρα δοκιμής πήρε μια καλή απάντηση».

Ηταν εκεί και ο Γιάννης Κυριακίδης, φωτορεπόρτερ, δάσκαλος για γενιές νεότερων συναδέλφων του. Ηταν κι αυτός ένας από τους χιλιάδες: «33 μήνες ήμουν εκεί. Το κολαστήρι του κόσμου ήταν η Μακρόνησος. Υπέγραψα και τότε... έγινα Ελληνας... Τόσο μπόρεσα κι άντεξα. Σήμερα στα 80 μου δίνω μάχη για τους αδικημένους, για την εργατιά, τους αγρότες, τη νεολαία. Πρέπει να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους».

Παραβρέθηκαν

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Γόντικας και Θ. Κωνσταντινίδης, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης και Α. Τζέκης, ο υπουργός Μακεδονίας -Θράκης Γ. Πασχαλίδης, οι δήμαρχοι Αγίου Παύλου Μ. Μοσχονάς, Καλαμαριάς Χ. Οικονομίδης, Αμπελοκήπων Λ. Κυρίζογλου, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, ο πρώην δήμαρχος Θ. Γιαννούσης. Επίσης ανάμεσα σε άλλους διακρίναμε τους Χ. Φράγκο ομότιμο καθηγητή ΑΠΘ, Β. Παπαγεωργίου κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Λ. Μαργαρίτη καθηγητή Νομικής του ΑΠΘ, Τ. Κωστόπουλο καθηγητή ΠΑΜΑΚ και πολλούς άλλους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους: πρώην ΥΜΑΘ Κ. Τριαρίδη, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δ. Δαμιανίδη, πρόεδρο του ΕΚΘ Ν. Γιαννόπουλο, γραμματέα του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδη, πρόεδρο της ΕΔΥΕΘ Μ. Σπυριδάκη, Λ. Κωνσταντινίδη και Μ. Λιάκο πρώην αντινομάρχη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ