ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
Η Ρωσία «πωλείται»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Επιταχύνονται οι διαδικασίες της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στη Ρωσία με την απόφαση της κυβέρνησης να βγάλει στο... σφυρί ολόκληρη την πλουτοπαραγωγική βάση της χώρας. Οικοδεσπότης σ' αυτό το μεγάλο φαγοπότι είναι ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, συνδαιτυμόνες το μεγάλο κεφάλαιο ντόπιο και ξένο και το μενού περιλαμβάνει εξαγορές, συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποιήσεις.

Οι εξελίξεις είναι πράγματι εντυπωσιακές. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90 η αξία των συγχωνεύσεων και των εξαγορών δεν ξεπερνούσε τα 4 δισ. δολάρια ετησίως. Πέρσι σημειώθηκε μια εντυπωσιακή άνοδος στα 9,3 δισ. δολάρια. Φέτος, στους εννιά πρώτους μήνες του 2003, η αξία των συγχωνεύσεων και των εξαγορών ξεπέρασε τα 35 δισ. δολάρια..!

Η διαμορφούμενη άρχουσα τάξη στη Ρωσία πραγματοποίησε, τα προηγούμενα χρόνια, μια άνευ προηγουμένου λεηλασία της σοσιαλιστικής περιουσίας. O Ανατόλι Τσουμπάις, αρχιτέκτονας των ρωσικών ιδιωτικοποιήσεων και σήμερα επικεφαλής του μονοπωλίου ηλεκτρικής ενέργειας UES, ομολογεί ότι «τα πρώτα 10 χρόνια ήταν περίοδος κατανομής των κερδών που απέμειναν από τη Σοβιετική Ενωση. Σήμερα, επιχειρείν σημαίνει αναγνώριση της ζήτησης και δημιουργία δομών που θα την ικανοποιούν»...

Η εκλογή του Βλ. Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας σήμανε την έναρξη ενός νέου σταδίου στη διαδικασία της παλινόρθωσης. Επρεπε να μπουν «κανόνες» στο παιχνίδι, να εξοβελιστούν τα ακραία μαφιόζικα στοιχεία (Γκουζίνσκι, Κοντορκόφσκι, Αμπράμοβιτς, κ.ά.) που λυμαίνονται μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, ολόκληρους κλάδους της ρωσικής οικονομίας. Ετσι άνοιξε ο δρόμος για την επέλαση του μεγάλου ξένου κεφαλαίου.

Εφόσον η Ρωσία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, η σημαντικότερη λεία είναι το πετρέλαιο. Τον περασμένο Φλεβάρη η BP ανακοίνωσε τη σύναψη κοινοπραξίας 6 δισ. δολαρίων με την TNK, η οποία της παρέχει μερίδιο 50% σε έναν από τους μεγαλύτερους πετρελαϊκούς ομίλους της χώρας. H μεγαλύτερη ρωσική πετρελαϊκή, «YukosSibneft», συνομιλεί σήμερα με τις «ChevronTexaco» και «ExxonMobil», οι οποίες ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ένα μεγάλο μερίδιο.

Παρόμοιες εξελίξεις είχαμε σε μικρότερη κλίμακα και σε άλλους κλάδους. H αμερικανική «General Motors» έχει συνάψει κοινοπραξία με την «Avtovaz» για την παραγωγή αυτοκινήτων. Η γαλλική «Danone» εξαγόρασε τη μεγαλύτερη ρωσική εταιρία γαλακτοκομικών «Wimm Bill Dan». Η «Heineken» εξαγόρασε έναντι 400 εκατομμυρίων δολαρίων τη μεγάλη ρωσική ζυθοποιία «Bravo International». Η βρετανική «Fleming Family» εξαγόρασε το 23% του μεγαλύτερου ρωσικού ομίλου παραγωγής αλουμινίου «Sual».

Οπως τα όρνεα συγκεντρώνονται από τη μυρωδιά του πτώματος, έτσι συγκεντρώνονται τώρα στη Ρωσία οι μεγάλες «επενδυτικές» τράπεζες, όπως η UBS, η «Morgan Stanley», η «Credit Suisse First Boston» και η «GoldmaSachs». O χρηματοπιστωτικός τομέας στη Ρωσία χαρακτηρίζεται από τον κατακερματισμό αφού υπολογίζεται ότι λειτουργούν περισσότερες από 1.400 τράπεζες, από τις οποίες περίπου οι 1.350 έχουν κεφάλαιο μικρότερο των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Θα είναι, μετά τα πετρέλαια, το «φιλέτο» για τους «επενδυτές».


ΚΕΙΜΕΝΑ
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πλουτίζουν ... απολύοντας

Ενας άτυπος διαγωνισμός γίνεται το τελευταίο διάστημα μεταξύ των ανώτατων στελεχών των αμερικανικών πολυεθνικών επιχειρήσεων. «Διαγωνίζονται», για το ποιος θα κάνει τις περισσότερες απολύσεις. Οποιος κάνει τις περισσότερες, ανταμείβει τον εαυτό του με μια γενναία αύξηση μισθού!

Αυτό αποκαλύπτει έρευνα δύο αμερικανικών οργανώσεων: United for Policy Studies και United for Fair Economy. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι διευθύνοντες σύμβουλοι (CEO) των 50 μεγαλύτερων επιχειρήσεων που έκαναν τις περισσότερες απολύσεις το 2001, την επόμενη χρονιά αντάμειψαν τους εαυτούς τους με μισθούς υψηλότερους κατά 44%, όταν στο σύνολο των μεγαλύτερων 365 επιχειρήσεων - που εξετάζει το περιοδικό «Business Week» - η μέση αύξηση ήταν μόνο 6%.

Τα εν λόγω κορυφαία στελέχη των συγκεκριμένων εταιριών (που απέλυσαν μισό εκατομμύριο εργαζόμενους μόνο το 2001) συγκέντρωσαν αμοιβές κατά μέσον όρο 5,1 εκατ. δολάρια. Ιδού και οι «πρωταθλητές»:

Στην πρώτη θέση η Κάρλι Φιορίνα, επικεφαλής της Hewlett - Packard. Το 2001 απέλυσε 26.000 υπαλλήλους και τον επόμενο χρόνο είδε τις ετήσιες απολαβές της ν' αυξάνονται κατά 231% - στα 4,1 εκατ. δολ., από 1,2 εκατ. δολ. Από κοντά ο Τζέραλντ Λέβιν, «αφεντικό» της AOL Time Warner. Απολύοντας 4.500 υπαλλήλους, τσέπωσε 21,2 εκατ. δολάρια, δηλαδή κατά 1.612% περισσότερα από τα 1,2 εκατ. δολ. που έπαιρνε το 2001..!

Στον κατάλογο ακολουθούν τα στελέχη των 30 επιχειρήσεων με τις μεγαλύτερες περικοπές συντάξεων. Το 2002 πληρώθηκαν κατά 59% υψηλότερα από το μέσο όρο των υπόλοιπων στελεχών (5,9 εκατ. δολ., έναντι 3,7 εκατ. δολ.). Ετσι ανταμείβεται η «παραγωγικότητα».

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Στην απόλυση 2.000 εργαζομένων προσανατολίζεται μέσα στα επόμενα χρόνια η «Lufthansa» - ο τρίτος μεγαλύτερος αερομεταφορέας στην Ευρώπη - καθώς η επιβράδυνση της οικονομίας συνεχίζεταιι και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την κερδοφορία της γερμανικής αεροπορικής εταιρίας, που επιθυμεί τον περιορισμό του κόστους.

ΚΙΝΑ Κατά 16,3% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας το Σεπτέμβρη, άνοδο την οποία οδήγησαν πρώτες οι αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η «Hyundai Motor Co.» και οι εταιρίες που επεκτείνονται στη χώρα, όπως η «Geely Group Co.», προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

ΑΝΕΡΓΙΑ Την προηγούμενη βδομάδα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως λιγότεροι Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας. Στις αρχές του Οκτώβρη οι αιτήσεις νέων ανέργων μειώθηκαν στις 382.000, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών. Ομως, πολλές επιχειρήσεις συνεχίζουν και απολύουν εργαζομένους. Προς τα τέλη του Σεπτέμβρη η «Levi Strauss» ανακοίνωσε την περικοπή του εργατικού της δυναμικού κατά 1.980 θέσεις εργασίας επιπλέον.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ Στις 24 Σεπτέμβρη ο ΟΠΕΚ συμφώνησε σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 3,5% από 1ης Νοέμβρη, με στόχο την αποτροπή αύξησης των αποθεμάτων, καθώς η παραγωγή ιρακινού πετρελαίου ανακάμπτει, ενώ του ρωσικού αυξάνεται. Η απόφαση του καρτέλ για μείωση της παραγωγής έχει συμβάλει ώστε οι τιμές πετρελαίου να σημειώσουν αύξηση 20%, φθάνοντας στο υψηλότερο σημείο μετά τον πόλεμο στο Ιράκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ